Még van igény a mágneses-optikai adattárolókra

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Ezt így általánosítva nem lehet kijelenteni!
Pl. épp most kerestem valamit 9 éve írt Kodak InfoGuard CD-R-eken, és fullosan tökéletesen jó mind. (Max. sebességen olvassa végig pl. a Nero CD-Speed.) Magam sem hittem volna.
Van jópár olyan CD-R-em is (köztük TDK, Philips, és persze névtelenek), amik teljesen rosszak.

A DVD-vel hasonló a helyzet. Az (eredeti) Verbatim verhetetlen, illetve a többi, ugyancsak MCC, T-Y alapanyagot használók sem rosszak.

Akkor már te se akarod visszaolvasni az adataidat. :P

q6600, 4870x2, 8gb ddr2, asus p5b deluxe, meg ilyenek

De, megéri.

q6600, 4870x2, 8gb ddr2, asus p5b deluxe, meg ilyenek

A jelenleg magánszférában legjobbnak tûnõ adattárolás: RW lemezekre rögzíteni az adatot, majd évente - kétévente menteni róla és teljes törlés (nem gyorstörlés) után visszaírni! Szükség esetén és ha tényleg fontosnak tartod az adataid akkor raid szerûen ugyan azt az adatot több lemezre menteni. Ugyan ez eljátszható winchesterrel is. Ha fontos az adatod foglalkozni is kell vele. Ha nem teszed, akkor annyira mégsem fontos!!! :-) A sima CD és DVD hosszútávú adattárolásra szart sem ér!! A házilag írt cd talán 5 évet ha kibír - a DVD jó esetben 2 legfeljebb három évet. Kipróbáltam tehát nem kell meggyõzni az idõállóságáról! :-) Amúgy egyáltalán - 20 - 30 év múlva mi a fenével olvastatjuk el a lemezeket ha már a hozzávaló olvasó/író berendezések is tönkre mennek addigra. Lásd a német Stasi arhívumát - sem olvasó berendezés, sem program nincs hozzá. Akkor pedig mit érnek az archívumok??? :-) De amúgy nem is cél a polgári használatú adatok hosszú távú megõrzése. Még véletlenül emlékeznénk mások és magunk által régebben tett igéretekre - fogadalmakra - stb.! :-) A 30 éves magnószalagjaimat gond nélkül olvasom vissza a régi magnómmal. Vagy 10 éve lehetett kapni egy kártyát, amivel a VHS videomagnókra lehetett kiírni az adatokat. Most már digitális kamerákat használunk - a szalagosról beszélek - bár már mennek ki a divatból, de ha vissza lehet rá írni az adatot, mint néhány típusnál, akkor megfelelõ elõkészítés után - videofile szerû fejléc adatok csatolása a felírandó anyaghoz - nyerünk egy DAT magnót amibe a belevaló kazetta kb. 600 Ft. Egy kazettára ha a nyers adatot nézem nagyjából 20 GB-ot lehet rögzíteni. Ha tömöríthetõ az adat akkor meg akármennyit. De a kérdés itt is az hogy pl. 20-30év múlva lesz-e megfelelõ olvasó berendezés hozzá? Várom az okosságokat!! :-)
Számítsd bele a munkaköltséget is, amíg azt a 200 dvd-t megírod.

Sanyix
és a jó minõségû dvd-k se bírnak ki 5 évet se, mint a cd-k. Ott is csak random szériák voltak amik kibírták, amíg el nem rohadtak senki sem tudta mennyit bír melyik. pölö a tdk metallic lemezek ilyenek, még ma is olvashatók. basf, memorex, philips (ezek még 2 évet se bírtak sokszor), már mind sárgás árnyalatban pompáznak, kiválóak vindóz fagyasztásra.

Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)

Sanyix
de ismerõs :)

Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)

320-as sata vinyók nagyon akciókban már akadnak 10000-ért. ennyiért vehetsz 50 ft-os jó minõségû dvd-t (nyilván nem boltban hanem piacon), 200 darabot, ami még rossz esetben is legalább 800 gb. szóval szerintem dvd egyelõre jobb átlagot hoz ft/gb versenyben :)

Tetsuo
a legsurubb adattarolas:
egy kep :)

https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8

NEXUS6
Az a baj, hogy a CD/DVD-nél nem kell nuleáris támadás, hogy megsemmisüljön rajtuk az adat. Elég ha felrakod õket a polcra és amikor pár év múlva leveszed, már hopp, nincs rajta!;)))

Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs

NEXUS6
Tudod fejõdik a teknika és most már NEM lehet mobilról VIP regisztrálni az SG-nél. A banki átutálás meg elég macerás és nem volt hozzá lelki erõm.
;)

Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs

Hát a csilagod vagy koronád vagy mid hova tûnt? Elhagytad?

Hát ja a bakelitre is van igény meg a pic vezérlõkre is hiába vannak über kapacitású gépek.

Szar játék az élet de qwa jó a grafikja!

nukleáris támadásnál mindkettõnek annyi. az optikai lemezeket a hõ, a mágneses tárolókat az egyébb sugárzás öli meg :)

Tetsuo
En maradok a szalagosnal.. :) Azert intezmenyekben es vallalatoknal meg tartja magat az LTO is.

https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8

NEXUS6
Igen pár évenlént mindíg van olyan idõszak amikor hirtlen árukhoz képest megugrik a HDD-k kapacitása és simán megéri, ha az ember nem DVD-re, BD-re akármire írja ki a nagy mennyiségû adatait, hanem egyszerûen csak a vincsin tárolja.

VoneOut
Kollégákkal sokat témázgattunk ezen, hogy nem lenne-e gazdaságosabb egy HDD-t venni a sok DVD helyett. Kiírni rá ami kell, utána pedig elrakni biztonságos helyre...ár, kapacitás, helyigény...kitudja.

Makonyával vitatkozni nem szabad, tényleg nem!

NEXUS6
Azért érdekes ez a mágnesesség. A CD/DVD kb 10 évet ha kibír, talán valamit javulgatott a túlélési mutatójuk, de nem 100 év mint ahogy elõször hirdették.

A mágneses elven mûködõ adathordozók is legalább eddig bírják, ha nem tovább. Pedig a mágneses dolog olyan sérülékenynek tûnik. Van egy 200MB-os vincsim anno Amigához vettem, de ha beindítom arendszert még mindíg mûxik, pedig vagy 10 éve nem használom rendzseresen. Kíváncsi vagyok a különbözõ RAM alapú tárolók meddig bírják majd.

sly007
Az biztos. Csak egyszer eljön az idõ amikor vissza kell nézni az adatokat. Vagy csak vissza kellene. Amúgy nekem is van pár MO-m, csak írom nincs hozzá :-(

Én azt nem értem, hogy az egészségügyünkben miért használnak tintasugaras nyomtatót. Naponta többször cserélik a patronokat...
flashpointer
hát nekem van oylan 10db-os cd doboz+cd amire rá van írva hogy 100 év garancia :D
98 ban vettem, de már nem olvassa õket :(

Emancipate yourself from mental slavement!

Egyes önkormányzatoknál még a floppy is makacsul tartja magát