34
  • Tripax
    A fegyverek a német pontosságtól. A dilatáció hiányától. :- )
  • Epikurosz
    Lehet, hogy nem épp úgy, de kb. úgy volt.
    Akkor a németeknek mijük fagyott bele a tankokba? mert vmi belefagyott, az biztos. Lehet, hogy az alkatrészek kenőanyaga vagy a hidraulikaolaj.
  • Pluskast
    "A németek is ezen buktak el Moszkva kapujában 42/43 telén: belefagyott az olaj a tankjaikba."

Őőő már bocsi, hogy bele szólok de a német tankok motorja nem dízel alapú volt hanem benzines. Ellentétben a ruszkikkal akiknek a tankjaik dízel meghajtásuak voltak. Nekik nem is fagyott be a motor.
  • Epikurosz
    Különben kitaláltam, hogy mi legyen a Phoenix slágere:

In a cavern, in a canyon,/Excavating for a mine/Dwelt a miner forty niner,/And his darling Clementine...
  • Epikurosz
    "Utána jutott eszembe hogy a hidraulikaolajnak tökmindegy mekkora a külső nyomás :)minthogy folyadékról van szó ."

Nekem is utána jutott eszembe, hogy még az Alpesi Dízel Start sem maradna folyékony -100 fokon, jó kis zsír lenne belőle, sok koleszterinnel. :-)

A németek is ezen buktak el Moszkva kapujában 42/43 telén: belefagyott az olaj a tankjaikba. A másik ok az volt, hogy a szibériai hideg miatt belefagyott a vér a pucájukba. Két ilyen fagyást már nem lehet kibírni, Napóleonnak sem ment. Nehogy az amcsik is így járjanak!
  • Epikurosz
    "az én fizetésem nem évi 100.000 dollár"

Hát, ha így állsz hozzá a dolgokhoz, nem is lesz soha $100k. :-)
  • greg971
    Utána jutott eszembe hogy a hidraulikaolajnak tökmindegy mekkora a külső nyomás :)minthogy folyadékról van szó .

A hőmérsékleti adatoknak nem néztem utána ez igaz , de ez maradjon a nasa dolga :)

Hogy mi is lenne az a módszer amivel megoldható a minta eltávolítása , ne is kérdezze senki :) az én fizetésem nem évi 100.000 dollár :)
  • greg971
    Azt a mechanizmust , ami lehetővé tenné azt hogy a beragadt mintát eltávolítsa , talán ugyanazzal a módszerrel lehetne működtetni mint azt a kart , amivel a feladatot elvégzik .

Nem tudom hogyan jön ide a hidraulikaolaj és a többi okosság ?

Akinek nem inge ne vegye magára
  • Epikurosz
    http://commons.wikimedia.org/wiki/Image:NASA-Phoenix-Panels-Arm-Body.jpg
  • Epikurosz
  • Epikurosz
    Lehet bővíteni a wikis szócikket... (már akinek van hozzá inge :-)
  • Epikurosz
    Szó se róla, a NASA infantilizmusa már elszomorító, de azért vajon az itt fórumozók közül hányan tudnának megtervezni egy olyan mini kotrógépet, amely kb. 0,01 atm nyomáson és -100 Celsius fokon is működik? A földi kotrógépek általában hidraulikaolajjal működnek...
  • greg971
    Az anyag alig mozdula lapátból ... na igen az okos nasa szakemberek még jó hogy nem egy homokozólapátot juttattak fel mint eszközt :D

Talán egy kis okosság kellett volna és egy komplex az anyag eltávolítára képes lehúzómechanizmussal allátni a minta felszedésére szolgáló ezközt :D

Gyerekek ülnek a NASA-nál , milliárdos anyagi eszközöket elpocsékolva ... wááááá

Itt a földön kellett volna minden körülményre való tekintettel kipróbálni ezt az eszközt :D a sivatagtól kezdve a himalájáig , minden állagú anyaggal kipróbálva .. :D

És gondolni arra hogy : MIVAN HA BELERAGAD A LAPÁTBA A CUCC :D
  • brueni
    off
    a tornázik az ige, a tornász pedig főnév.
    tehát nem tornásztatás hanem tornáztatás.
    off
  • Epikurosz
    Habemus aquam!
  • dawinD
    "Van vizünk" - közölte a NASA által szervezett tájékoztatón , az Arizonai egyetem kutatója. Most sikerült első ízben megérinteni és "megízlelni" a marsi vizet, fogalmazott William Boynton.

A szenzációs bejelentést magyarázva a tudós felidézte, hogy "a vízjég jelenlétére utaló jeleket láttak már a Mars körül keringő Odyssey űrszonda megfigyeléseiben". Később látták az eltűnő jég nyomát a Marson május végén landolt Phoenix önjáró laboratórium egyik mintájáról készült fotókon.
  • NEXUS6
    Ma jelentették be hogy megvan az anyag!;)
  • Epikurosz
    A Marson a víz vízjég formájában van jelen, amely - az alacsony nyomás miatt, ha a felszínre kerül - szublimál vízpárává. Ugyancsak vízpára lesz belőle a napsugárzás hőjének hatására. Olvadásról nincs szó. Ezt csak a szonda laborja tudja produkálni.
  • burninhell
    lehet h jobban járnának, ha embert küldenének kislapáttal :)
  • Epikurosz
    "Ehhez kepest eleg nagy a sar."

Nincs ott semmiféle sár. Por van, rögök, vízjég, de folyékony víz nincs, sem sár.
  • Omega
    Ez phoenix egy rakás szar. Meglátszik, hogy nincsen verseny az űrkutatásban.
  • NEXUS6
    Hát akkor indirekt módon már ki is mutatták a vizet a talajban. A környezet paraméterit figyelembevéve, valszeg csak a víz lehet, ami tapadóssá teszi a mintát, szal akkor most már ugorhatunk is a köv kísérletre!;)))
  • pet0330
    Ha megolvad miért fagyna azonnal vissza??? Ha túl hideg a "kanál" akkor meg se olvadna benne a jég.
  • kvp
    "az is lehet, hogy jobban járnának, ha már a gép tetején próbálnák szétválasztani a földet és a jeget, nem mindjárt kiemeléskor. rövidebb út, kevesebb idő olvadni"

A gond, hogy a jegkaparo a kanal aljan van. Ezzel elvileg fel lehet szedni a jeget. Ez utobbi nem jott be. Viszont ha csak fellazitjak a jeget, majd a kanal merito vegevel szedik fel jegkasakent, akkor mukodni fog. Egyszeruen senki nem gondolta, hogy ennyi jeg van arrafele, ilyen kozel a felszinhez. (meg a vegen kiderul, hogy a marson van folyekony viz is, csak a felszin alatt... aztan a kovetkezo jarattal kuldteik a mikrobiologiai labort)
  • valamit
    az is lehet, hogy jobban járnának, ha már a gép tetején próbálnák szétválasztani a földet és a jeget, nem mindjárt kiemeléskor. rövidebb út, kevesebb idő olvadni
  • valamit
    a kanál aljába egy kis föld vagy nagyobb kavics, arra a jég, és ahhoz talán kevésbé tapad hozzá
  • kvp
    "Amúgy miért nem csináltak egy olyan fúrót, amit egyúttal mintát is vesz? Vagy van, csak én vagyok a hülye?"

Csintaltak. A kanal hatoldalan van es kulon motor hajtja. A gond, hogy a gyoran olvado jeg belegragad a szerszamba, aztan meg raragad a muszer nyilasara. Alapvetoen egy poros sivatagra szamitottak, nemi jegkiristalyokkal. Ehhez kepest eleg nagy a sar.

"És mi lenne ha megvárnák hogy egy kicsit olvadjon?? Utána nem csúszna jobban??"

Nem, mivel ha megolvad, akkor utanna azonnal oda is fagy a femalkatreszekekhez. A kanalban meg nincs futoszal, tehat joval hidegebb mint ami idealis lenne.

"Már régen tudnánk embereket juttatni a Marsra és úgy vizsgálni az egész bolygót nem így szerencsétlenkedni,"

Ha van eleg viz, hasznalhato talaj, akkor ott lehet maradni hosszabb tavon is. Ezeket kell most ennek a szondanak eldontenie. Igy mar biztonsagosabb a dolog, mivel ha a bolygo kepes egy uveghazat fenttartani, akkor nem olyan nagy gond, ha az urhajosok esetleg ottragadnak. (a nasa arra jatszik, hogy ha mennek, akkor tobbet nem jonnek el onnan, igy egy folyamatosan mukodo bazissal el lehet erni, hogy ne allitsak le a programot ugy mint ahogy az apollok eseten tortent)
  • syn7h37ic
    Még az oviban is tudják, hogy a vizes homok a legjobb homokvár építő anyag, mert tapad.
  • syn7h37ic
    Hehe. Bírom, mikor tudósok megterveznek valamit, de a gyakorlat mást mutat. Meg kellett volna kérdezni egy kotrógépest, hogy szokták a talajt mozgatni
  • Epikurosz
    Én már nem is mondok semmit.
  • WinG
    Ott a pont :)

Amúgy miért nem csináltak egy olyan fúrót, amit egyúttal mintát is vesz? Vagy van, csak én vagyok a hülye? :D

Mindenesetre sokkal egyszerűbb lenne hívni Han Solot és a Millenium Falcont, fél óra alatt meglenne az egész :/
  • pet0330
    És mi lenne ha megvárnák hogy egy kicsit olvadjon?? Utána nem csúszna jobban?? :D
  • kicsibicska
    A fegyverkezés pontosan az, ami lehetővé tette ezt a technológiai fejlődést :)

Ha nem akarnálak nagyobb bottal fejbeverni, mint amilyen neked van, akkor együtt sütögethetnénk most a mammutot a barlang előtt..
  • Daffit
    Már régen tudnánk embereket juttatni a Marsra és úgy vizsgálni az egész bolygót nem így szerencsétlenkedni, ha nem a fegyverkezés lenne a legfontosabb, na meg más országok kizsákmányolása.