Matchbox

← ElőzőOldal 5 / 5

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

greg benz
65£ az ebay-en,nem semmi<#wow2>

greg benz

greg benz
Drága zsákbamacska volt:DD

a 70-esekrõl rakhatsz képet,ha tudsz<#eljen>

greg benz
Pár klasszikus

Hello!
Nekem volt egy 69es Fiat matchboxom, de még az oviba beadtam zsákbamacskára:( Akkor még nem tudtamhogy milyen értéke van sajna.
most a legrégebbiek egy 70es Mercedes és még egy 70es rolls royce.

greg benz
Sziasztok!

Láttam,hogy ilyen fórum még nincsen,pedig a Matchbox világhírû,szerintem nincs olyan férfi akinek gyerekkorában ne lett volna ilyen kis játékautója:) Vannak nagy világunkban akik fanatikus gyûjtõi ezeknek a parányi modelleknek,egész életüket a ritkaságok begyûjtésére szentelik:) Én magam nem vagyok gyûjtõ,inkább a makettezésben vagyok benne,de kiskoromban rengeteg matchboxom volt,és a mai napig szeretem õket... fõleg a 80-as 90-es évekbelieket szeretem,szerintem azok az igazi Matchboxok:)

Egy kis okosság:

A Matchbox egy angol modellautó- és játékmárkanév, ami 1953 óta létezik. Ez az elnevezés a Lesney Products elsõ nagyobb szériás modellautóinak méretére utal. A Lesney cég társtulajdonosának, Jack Odellnek a lánya ugyanis a házirend szerint csak olyan játékot vihetett be iskolájába, ami egy gyufásdoboz méretét nem haladta meg. így Odell legyártatott neki egy kisméretû traktort, ami a késõbbi sorozatgyártás kiindulópontja lett. Nagyobb szériában legelõször 1:75-ös méretû modelleik jelentek meg Matchbox név alatt, majd a paletta késõbb bõvült különbözõ méretarányú modellekkel (1:87, 1:64, 1:43). Az automodellek a kis méretüknek, egyszerû csomagolásuknak és megfizethetõ áruknak köszönhetõen széles körben elterjedtek és nagy sikert arattak. 1982 júniusában a Lesney Products csõdbe jutott, ekkor a Matchbox márkanevet, a gyártósort és az öntvények egyes darabjait a Universal Toys és David Yeh vásárolta meg. Yeh újraszervezte a Lesney céget Matchbox International Ltd. néven. Mivel a cég már nem volt angol tulajdonban, a gyártás Makaóban folytatódott, bár egyes modelleket az 1980-as évek közepéig még mindig Nagy-Britanniában gyárottak. 1992-ben a Universalt felvásárolta a Tyco Toys, majd 1997-ben a Tyco játék szekciója a Mattel tulajdonába került, így egyesülvén a régi riválissal, a Hot Wheels-szel. Jelenleg a modellek Kínában és Thaiföldön készülnek.

Forrás: Wikipedia

← ElőzőOldal 5 / 5