31
Beszélgetés a tradicionális Taekwondoról
  • rap4ever
    #31
    Na végre elkezdük az edzéseket!!:)
  • rap4ever
    #30
    És itt is van egy nagyon de nagyon nagyon jó videó az ITF Taekwondóról. Szépen bemutatja a TKD elemeit. Rúgásokat, ütéseket. Nagyon király!
    video
  • rap4ever
    #29
    Na ez egy nagyon de nagyon király video, egy igen bonyorúl rúgásról. Atom király:D Kötelező megnézni!!!
    video
  • rap4ever
    #28
    Sajnos van ilyen. Pécsen sincs hivatalosan ITF Taekwondo:(
  • Fbn Lx
    #27
    én szívesen csinálnám azt ami tetszik, csak nincs rá lehetőségem -.-
    borsod megye nem a harcművészetek fellegvára.
  • rap4ever
    #26
    A lényeg hogy azt csinálod ami tetszik, és nem erőlteted.
  • N1ggA
    #25
    hát valahogy úgy volt, hogy eltört a kezem, utána nem ment, ezért meguntam. de most kosarazom végülis mégiscsak, és egyelőre tetszik :)
  • rap4ever
    #24
    Bens! Telljesen egyetértek veled. A rutin a legfontosabb.
  • bens
    #23
    ne felejtsük el azért h az ITF tkd bunyója az nagyjából egyenlő a kick-boxal. technikák ugyan azok csak többet használják a lábat ami nem feltétlen előny. én bunyóztam már ITF-essel versenyen és az lett a veszte h nagyon meg akarta mutatni milyen jól rúg. jól is rúgott ez tény, de bunyóban csak a rutin számít, semmi egyéb.
  • bens
    #22
    én inkább mondanám szabályrendszernek. de teljesen mind1, lényeg h az ember csinálja. h mit az már részletkérdés.
  • rap4ever
    #21
    Shotokant én is gyógytornának neveztem:) Mondjuk azt is csinálltam de másfél év után abbahagytam mert nem tetszett. De ez már jó régen vollt. Pedíg csak 21 vagyok:)
  • Zerénd
    #20
    Ja hát én is ám! Kollégámat, ki helyi tökvándó edző volt sokáig, mindig cukkoltam a sok ugra-bugriságuk miatt. :DDD Shotokánt gyógytornának, kung-fut disconak csúfoltuk a felesleges tánclépéseik miatt. :)
    De csak cukkolás miatt!
  • Zerénd
    #19
    K1 eredetileg egy nyílt karate verseny volt, de csak késöbb lett k1 a neve. Asszem 1993 körül talán? Lényegében a seidokan-doból vették át a szabályrendszerét. Nem hiba japánban van neki a legnagyobb rajongó tábora. Ha igy nézzük, akkor egy külön karate stilus is akár. De nincs kikötve, milyen stilusu emberek indulhatnak. Még síma ökölvívók is, ha mernek.
  • rap4ever
    #18
    Pontosan!:)
    Ez így van. Nem az számít mit, hanem az hogy hogyan. Ezt főleg azért írtam oda, mert sokan lenézik a Taekwondot. Főleg itt pécsen a KickBox-osok.
  • Zerénd
    #17
    Ott voltam a 88-as budo gálán pösten. Különféle stilusok mutatkoztak be, ha jól tom, akkor mutatkozott be a nagyközönségnek is a thai box. Rendezetek egy thai vs kyo meccset oda vissza alapon, egyszer a ringben thai szabályok szerint, utána a tatamin kyo szabályokkal. Thaios gyerek a kyost elkente a ringben, de kint azért nem tudott mit csinálni a karate ellen, de valahogy mégis megnyerte. Ahhoz hozzá kell tenni, kyos srác csak sárga öves volt, ma már 2 vagy 3 danos. 2. meccs után, az akkor még csak talán 1 danos Budán vissza hívta a thais arcot. Mindkét szabály szerint csúnyán elverte. Na itt tudnám idézni azt amit írtál, ha tényleg te töltötted fel. : "nem csak az számít hogy mit csinállsz, hanem az is hogy hogyan csinálod."
  • rap4ever
    #16
    Darth Pepsi! Amúgy igazad van. Engem télen félholtra vert egy cigány társaság. 12 en voltak kész csorda. Szembejöttek velem, részegek volltak. Szó nélkűl nekem jöttek, végűl értem jött a mentő. Szerencsére megúsztam egy órtöréssel, és egy kis agyrászkódással. 12 en könnyű amúgy:) Azóta felfegyverkeztem:) De mégis csak jó ha tudsz valamit. Mert én pl sokszór megtudtam védeni magam, ahogy te is mondtad hogy letámadtak és jól jött a sport. Amúgy én is úgy tudom hogy a K1 az egy bajnokság féle mittomén mi. De amúgy még a Taekwondosok is indúlhatnak rajta.
  • rap4ever
    #15
    Íme pár video:
    Az első videón a taekwondot összemérik a kick box-al. Láthatjuk hogy az ITF Taekwondo-s srác szépen soroz is a rúgások melett. És el is veri a kick box osokat. A WTF Taekwondosokat nem nagy kunszt lealázni, de mikor az ITF Taekwondo lép porondra máris más a szitu. Íme az első video:
    Első video
    Na aztán még egy video ahol a Taekwondot összemérik a Kick Box al. Itt sajnos néhány Taekwondos honfitársunk is kifekszik mint a nagyalfőld:) De a video szuper, és szintén bizonyítja hogy ITF Forevör:D
    Második video
  • Pepsi Twist
    #14
    én is úgy tudom :D
  • rap4ever
    #13
    Azt a szép bemutatót én tettem fel a bombra:D Én imádom ezt a harcművészetet. Bens - el egyet kell értenem a formagyakorlatok terén. Én inkább kűzdeni szeretek mint formagyakorlatozni. Bár az is kell, főleg övvizsgán követelik meg őket. De hát hozzá tartozik, és hagyománya van, szóval el lehet viselni. Amúgy a Budapesti Sasok a mi testvérklubunk, a Pécsi sasok úgy jött létre hogy egyesűlt a Pesti klubbal. De már a pécsi klub is kihalóban van. Talán majd egy nap valamikor sikerűl ujra feléleszteni a pécsi klubot. De addíg marad a Mester meg én. Vagyis remélem:) Most már nagyon várom az edzéseket. Végül is magántanítványként töbet lehet tanúlni.
  • Zerénd
    #12
    Amúgy nekem tetszik a tökvándó, nagyon szépek az akrobatikus elemek benne.
    Csak nem nekem való volt. :(
    Nagyon szép bemutató!
  • Zerénd
    #11
    Valahogy nekem az az érzésem, te azt mondod, kéztörés után nem jöttek az eredmények, nem voltak aranyak, ergo nem tudtál jó helyezéseket elérni versenyeken.
    Egyet mindenkinek meg kell érteni! Minden távolkeleti küzdő akármi, legyen az kung-fu, tökvándó, cselgáncs, karate stb stb, ha versenyeken is indul az ember, kb 35 éves koráig csak küzdő sport, utána már harcművészet. Mert 35 év után akármit is csinál az emebr, a reflexe, gyorsasága és az ereje kezd elveszni. Kinek hamarabb, kinek később. Minden versenyzőnek eljön az idő, mikor abba hagyja a versenyzéseket, esetleg csak néha néha indul senior rendezvényeken. Aktív versenyzések után neki áll belemélyedni a harcművészetbe. Mert aki komolyan gondolja, az nem csak az aranyérmek miatt fárassza magát nap mint nap. Tehát ha a kéztörésed nem volt olyan nagy mérvű, akkor folytasd tovább. Ha meg esetleg mégis meguntad, akkor jobb is ha abba hagytad.
  • Attila8805
    #10
    A k1 nem egy összetet stílus?
  • bens
    #9
    a K1 nem sport hanem egy verseny. K1-en indulnak kick-boxosok, karatésok, taekwondo-sok stb... olyan nincs h "K1 ezem". vagy van, de akkor ismernünk kell a TV-ből :)
  • Pepsi Twist
    #8
    én csak K1 ezem de eddig mindenkit elvertem az utcán ha rám támadt amugy édesmindeggy milyen küzdősportot üzől ha a cigó lelő 15mről... mindeggy hogy a vonat elé trabantal vagy 50milliós mercivel mész :D úgyis meghalsz...
  • N1ggA
    #7
    Én a budapesti Sasokban Taekwondoztam kb. 4 évet, de eltört a kezem ezért abbahagytam. Ismertem pécsi sasokat is :) Fénykoromban nem volt olyan verseny, amin nem értem el dobogós helyezést, valamikor két aranyat is hoztam Szlovákiából. Csak sajnos miután eltört kezem, már nem ment úgy mint régen, ezért abbahagytam :( Pedig milyen jó is volt...
  • bens
    #6
    nekem csak a formagyakorlatok meg a ruha nem tetszenek a taekwondo-ban. amúgy tök jó :)
  • rap4ever
    #5
    Amúgy sajnos felénk sincs egy klub sem. Vollt a Pécsi Sasok de megszűnt. Vagyis a MESTER elválallt engem magántanítványnak, csak még nem edzettünk:) Valahogy még nem jutottunk odáig.
  • rap4ever
    #4
    Az ütésről annyit hogy én 6 évet boxoltam is:) Amúgy a WTF - ben csak rúgnak. Az ITF - ben ütés és rúgás van. Nagyon szép rúgások vannak. Az alap rugásoktól, egészen a pördületrúgásokig. Vannak összetett nagyon bonyorúlt rúgások is. Pl tórnádó rúgás stb stb... A legjobb ha ütsz is és rúgsz is. Pl balegyenes, jobb egyenes, bal horog, kilépsz, és dúrr egy Up chagi fejre. Térdellni csak edzésen szabad, a versenyeken tilus, de az edzésen azt is tanítják. Térdel és combal is lehet pl a bordára. Az ITF Taekwondo szerintem ezerszer jobb mint a WTF. A WTF később jött létre. Abból a célból hogy egy elterjedt sportágat hozzanak létre. Tehát amíg az ITF taekwondo egy elterjedt harcművészet, addíg a WTF csak simán sport. Sokan azt hiszik hogy a Taekwondoban csak rúgnak, mert a WTF - ben így is van. Sokan nem tudják hogy az eredeti ITF Taekwondo az igazi Taekwondo. Benne van a nevében is. A Taekwondo ugyanis azt jelenti hogy kézzel és lábbal való kűzdelem, vagy a kéz útja. A pusztakezes harc. Menj fel a youtube-ra, és írd be hogy itf taekwondo sparring. Akkor meglátod hogy mi az az ITF taekwondo. De érdemes több videot megnézni ugyanis eléggé színes a választék. Vannak amatőrök akik csak kpálóznak, és vannak ügyesek is akik megmutatják hogy is kell ezt csinállni:)
  • Fbn Lx
    #3
    Engem érdekelne, csak sajna nem tudok klubról MMiskolc közelében - ha van\lesz értesítsetek, köszönöm :D
  • Tinman #2
    Na ez az amivel WT mellett ill. ellen szemeztem.
    Elég erős a lábam sőt... és a WT-ben szinte nulla a lábat igénylő mozgás.

    Ugye jól tudom, hogy elég rendesen használtok rúgásokat?
    Ok, lehet mondani, hogy thai box ha térdelgetni akarok, de nem ezt akarok, hanem szép íves vagy egyéb rúgásokat tanulni... ütni már tudok ;-)
  • rap4ever
    #1
    Sziasztok!
    Én magam művelem ezt a gyönyörű harcművészetet, és szívesen fórumoznék pár emberrel aki szintúgy tradicionális Taekwondoval foglalkozik. Körűlnéztem a fórumban, használtam a keresőt is, de nem találtam ilyen témát. Várom tehát Taekwondosok hozzászólásait! :)