A görög színházak akusztikája ma is jó

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Az nekem már túl hárd a prohardver 😄, csak akkor megyek oda amikor kell.
De lehet azért sem olvasok már el annyi cikket, mert lusta vagyok rá, vagy már nincs meg az újdonság varázsa 😄😄. De inkább panaszkodom, hátha fejlesztenek 😄😄😄

Dj Faustus
Egyetértve az elõttem szólóakkal tényleg furcsának tûnhet, hogy egy jól ismert dolgot - miszerint az ókori színházak akusztikája, a lépcsõzetes egyre táguló nézõtér miatt jó - újra felfedeztek.
Viszont itt a lényeg, hogy a lépcsõzetes szerkezet egyfajta szûrõként is funkcionál.

Hozzátenném, hogy Declerq-ék kutatása még 2007 áprilisi datálású, szóval a Napi Online kissé elkésett.

Ja és mindez az Acoustical Society of America lapjának 121. (2007. áprilisi) számában jelent meg
"Acoustic diffraction effects at the Hellenistic amphitheater of Epidaurus: Seat rows responsible for the marvelous acoustics" címmel Nico F. Declercq és Cindy S. A. Dekeyser tollából.

Tetsuo
En ezt tudom is, nem csak erzem.
Csak lusta vok alternativat keresni..
mondjuk Prohardver az IT-temaban lenyomja, baratsagosabb a forum is..
meg a tudomany es a fenykepezes ami erdekel..

https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8

Amúgy csak én érzem úgy, vagy tényleg egyre gagyibb cikkek vannak sg-n? Mostanság olyan kevés érdekeset találok 😞

meg az sg-re is eljutott 😄, ezt is vegyük figyelembe 😄, ha a cikk író is ilyen tájékozott lenne, amirõl ír, akkor 😄 inkább más témát választott volna 😄

rossz az akusztika 😄

crushcrushcrushcrushcrushcrushcrushcrushcrushcrushcrushcrushcrushcrushcrushcrushcrushcrushcrushcrushcrushcrushcrushcrushcrushcrushcrush

Tetsuo
Na jah, minden akusztikaval fogalkozo konyv bevezetojeben ezt tenykent kezelik mar vagy 20eve ill regebb ota.. a lenyeg h most eljutott amcsiba is. 😊

https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8

2 év múlva. 2010 júniusi hírekbõl egy: Amerikai tudósok felfedezték, hogy ha süt a nap akkor meleg lesz ha nem akkor pedig hideg van.

Nothing Ever Changes

kuci06
"Az ókori görög színházak tökéletes akusztikájának titkát vélte megtalálni tavaly két amerikai tudós. Arra a következtetésre jutottak, hogy a titok nyitja a nézõtér lépcsõzetes elrendezése."

Lol, akkor nekem az általánosban zsenik voltak a tanáraim 😄 Ugyanis anno alap tény volt, hogy a lépcsõzetes felépítés -> jó akusztika
És az már jópár éve volt...

Loller

http://www.last.fm/user/kuci06 A valóssággal az a gáz, hogy nincsen hozzá háttérzene...

"A kutatók egyelõre nem tudják, hogy a színház felépítése tudatos tervezés mûve-e, vagy pedig csak szerencsés véletlen."

Egy ismerõsöm akusztikai tervezõ, mellette a BMe-n is tanít; õ azt mondta hogy semmiféle tudatosság nem volt; egyszerûen csak megcsinálták, ami jó volt az lemásolták; ami rossz volt, elõbb-utóbb lerombolták, ennyi.

Neca eos omnes. Deus suos agnoscet.

Na neee gyerekek, ez már röhej... Kb 10 éve láttam errõl filmet tvbe basszus..<#wilting><#help>

Molnibalage
Tökéletes akusztikájú terem nincs, szó se róla...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Elsõ két mondat - hát gratulálok nekik. Ezt itt Európában már jópár éve tudtuk - ennyire sokáig tart, míg az Atlanti-óceánon átjut az információ?... x_x