13
 • ElMakka
  #13
  Ez a beletörődöm a sodhegedűs dologba szerintem csak azért lehet mert az AMD elsősorban nem a mobil technológiát technológiáját fejleszti hanem az asztali gépekre koncentrál. De amúgy szerintem nem olyan rossz a mobil technológiában sem tapasztalatom szerint, mert nekem is egy amd-s laptopom van.
 • dez
  #12
  Az Atomot elsősorban a Goede ellenlábasának szánták, ami egy kisebb teljesítményű chip (ilyen van az pl. OLPC-ben). Szóval az az 1 GHz kicsit más teljesítményt hoz, mint akár egy normál mobil x86 proci. (Hasonlóan pl. a VIA procijaihoz.) Ez a Bobcat viszont teljesebb értékű x86 procinak tűnik. És szerintem 45nm-es lesz ez is, hiszen most már jön a 45nm-es korszak az AMD-nél is.
 • dez
  #11
  Ez nem beletörődés, hanem egyszerűen nincs pénzük most mindenféle fejlesztésre.
 • Inquisitor
  #10
  Tudja a fene, de nem tűnik akkora lemaradásnak. Hosszu ideig nem volt semmi értelmes alacsony fogyasztású desktop proci Intel oldalon. Nem mellékesen meg ott van az igen csak nagy régmúltra visszatekintő AMD Geode széria.
  Én is nézegettem Atomos alaplapokat, na egy vicc ... Atom procin van egy darab félmagas(!) passzív chipset hűtő, a chipseten meg egy böhömnagy borda, meg aktív hűtés. Amit megsporol a proci, azt elfűti a chipset.
  Minden esetre várjuk szeretettel a kétmagos Atom procikat, hozávalló értelmes chipsettel, és az AMD saját cuccait is. Kéne egy 780G/790G szintű chipset Intel oldalról végre.
 • Narxis
  #9
  Így van.
 • shabba
  #8
  Senki nem mondta hogy nulla lesz. De gondolja bele az Atom 45nm-en készül, a chipsetje meg elég értelmetlen módon 130nm-en. Ha SoC keretében az egész chip 45nm lesz, akkor ez a chipset esetén igen drasztikus méret csökkenést hoz. Gondolj bele egy ilyen migráció akár hatodára csökkentheti a chipset méretét, nem beszélve a fogyasztásáról. Ez SoC energiamenedzsmentjét is tovább lehet javítani, ha minden komponens közös chipbe kerül. Nem véletlenül szerepelt a Moorsetown prezijén az hogy akár egy nagyságrenddel is csökkenhet az idle fogyasztás, köszönhetően a SoC felépítésnek.

  Az Atom mérete e miatt értelemszerűen nőni fog. Nagy valószínűséggel nem 25mm2 lesz, hanem talán a duplája. És a 2.4W-os TDP is nőni fog 1.6 Ghz mellett, mondjuk 5W-ra, 1 Ghz mellett meg 2W-ra. Nagy valószínűséggel lesz belőle 2 magos kialakítású is ami szintén többet fog fogyasztani egy kevéssel.

  Ehhez mérten a fenti Bobcat light specifiációk nem tűnnek olyannak ami komolyan veszélyeztetné a 2. Atom generációt.
 • waterman
  #7
  lehet naiv vagyok, de amd-nek van annyi tapasztalata, hogy igazán csinálhatnák ezt a bobcat-et kétmagosra. nem kéne gyors magokat csinálni, inkább két takarékosat, de két magon egyszerűen sokkal jobb a felhasználói élény. netán valamitől kiakad 10 másodpercre a böngésző, akkor nem áll meg az élet, csak a böngésző. mikor annó lecseréltem az egymagost kétmagos procira, azt hittem megtáltosodott a gép, pedig még lassabb is volt a két mag egyenként külön. biztos iszonyat nehéz megtervezni, legyártani, felfuttatni az eladásokat, de ahogy lentebb is írták egyszerűen úgy tűnik beletörőtek amd-nél a másodhegedűs szerepbe.
 • Sanyix
  #6
  "Épp ezért a külső, nagyobb fogyasztású chipset problematikája, addig már sehol nem lesz, mivel nem is lesz külső chipset."

  Igen és akkor az összeépített chipset fogyasztása 0 lesz(de úgysem valósul meg addigra) is marad az egészé 1 watton, a többit meg a levegőbül veszi ki :D
 • shabba
  #5
  A Bobcatről meg a Bulldozerről már tavaly nyáron is lehetett olvasni szép színes prezentációkat, nincs ebben olyan sok újdonság. Aztán a tavaly decemberi prezentációban már sehol nem voltak a K11-en alapuló Bobcat és Bulldozer Fusion termékek, ahogy az idén tavasziakban sem. Viszont a Bobcat nem várható csak valamikor 2010 vége, 2011 eleje felé, az meg még nagyon odébb van. Addigra az Atom már a 3. generációjánál fog tartani.

  Véleményem szerint ez a termék egy Bobcat light lesz, alaposan megkurtítva az előzetes elképzeléseket, annak érdekében hogy minél előbb piacra kerülhessen. Hasonló már történt a Fusion termékkel, amit tavaly nyáron még 2009 nyarára prognosztizáltak, aztán szépen lassan 2010/11 felé csúcsott tovább. A jővő nyáron érkező Swift egy ugyanilyen Fusion light megvalósítás. Az eredeti elképzelésekből nem sok maradt, feláldozták annak érdekében hogy minél korábban legyen valami termékük az Intel rivális termékével szemben.

  Véleményem szerint ez a Bobcat light hasonló megfontolások alapján születik majd. A specifikációk alapján én úgy 2009 végére tippelném a megjelenést. Jó esetben bevárják a 45nm HKGM-es gyártástechnológia variánsát, az alacsonyabb fogyasztás érdekében, az pedig jővő év vége felé lesz majd.

  Épp ezért ezt a terméket nincs sok értelme a jelenleg már kapható Atommal összevetni. Ez a termék minimum a következő Atom generáció ellenfele lesz, azzal szemben kell jól teljesítenie. A következő Atom generáció 2009 vége felé pedig már egy System on Chip lesz. Vagyis egyetlen 45nm-es lapkán foglal majd helyet a cpu, a chipset, a memória vezérlő, a grafikus egység, video decoder, encore, stb. Épp ezért a külső, nagyobb fogyasztású chipset problematikája, addig már sehol nem lesz, mivel nem is lesz külső chipset.
 • Sanyix
  #4
  Akkor rossz helyen vásárolsz. Én ugyanazt a teljesítményt tuning nélkül kihoztam amdből 10k val olcsóbban. Tuningolni is szépen lehet, de nem kell, mert otthoni felhasználásra alap órajelen is bőven elég.
 • Chriss745
  #3
  A másodhegedűs pozícióval nem is lenne baj, ha olcsóbban adná, mint a prímás. Aki a leggyorsabbat akarja fizesse meg! Ennek ellenére ez nem így van, nekem nem kell állati teljesítmény, mégis intelem van otthon, árban (húzással) még mindíg jobb ár/teljesítményt kapok, mint AMD-vel.
 • Tripax
  #2
  Akkor ez most egy nagy Sz*r?
 • lamer the true
  #1
  Az amd mintha beletörődne a másodhegedűs pozícióba. Kár érte, sok jó ötlet és termék került ki tőlük.