16
 • arrakistor
  #16
  ja bocs kimaradt egy pont : úgyhogy leírom mégegyszer:

  Start Menü -> Beállítások -> Vezérlőpult -> Hálózati Kapcsolatok -> Jobbgomb azon a hálókártyán, amelyen a NET jön -> Tulajdonságok -> Telepítés -> Protokol -> IPv6 -> OK -> OK -> OK ....
 • arrakistor
  #15
  a 4.2 millárd IP címből egyrészt végtelen-1 IP címet :) lehet NAT-olni, másrészt pedig Windows XP (is, hogy mást ne mondjak, de Win 2000 is) alapba támogatja
  az IPv6-ot , csak éppen nincsen az alap konfigurációba nincs beletelepítve, de utólag a hivatalos XP CD-ről néhány kattintással feltelepíthető (Hálózati protokol hozzáadása) ... úgyhogy a szolgáltatók (98%-os XP használat mellett) nyugodtan lecserélhetik végleg az IPv4-et IPv6-ra és leírhatják szájbarágósan részleten hogy hogyan kell telepíteni az IPv6-ot a Windows XP CD-ről , amit most grátiszból meg is teszek helyettük:

  Start Menü -> Beállítások -> Vezérlőpult -> Jobbgomb azon a hálókártyán, amelyen a NET jön -> Tulajdonságok -> Telepítés -> Protokol -> IPv6 -> OK -> OK -> OK .... ennyi nagyjából (ja és persze jó ha telepítéskor az XP CD bent van)

  Nem tudom biztosan, de azt hiszem Win2000 esetében is ugyanez a megoldás... kérem erősítsen meg valaki !

  Sőt ! Ha jól tudom Windows 98-ra is létezik megoldás az IPv6-ra , Linuxon pedig magától értetődik.. úgyhogy a Szolgáltatóknak már rég be kellett volna vezetnie, ahelyett hogy rommá parázzák magukat...
 • pasi29uk
  #14
  Lehet rosszul gondolom de net szolgaltatodnak van 1 db valamilyen osztalyu IP cime-IP tartomanya en pl Virgines vagyok, gondolom a mienk joval magasabb osztalyu mint mondjuk a Pusztamerges NET (csak pelda nemtom van e). Persze ehhez hozzajonnek a lentebb emlitettek.
 • ozric
  #13
  "No, néhány közkeletű tévedés és pontatlanság:"
  Lefelejtetted a válaszokat.

  "- Minden futó operációs rendszerhez adtak már ki IPv6 patchet. Linux, WinXP, stb. max külön kell telepíteni."
  A Linux tartalmazza a legteljesebb IPv6 implementációt, nagyon sok Linux alapú IPv6 szerver működik Ázsiában. A WinXP körlátozott IPv6 támogatással rendelkezik (nem kell patch), csak kézzel kell engedélyezni. A Windows Vista már teljesen IPv6 képes. A többi os is jól áll IPv6 téren, ha nem a három évnél régebbi rendszerekről beszélünk (pl. MacOS).

  "- Egy hálózati eszköznek több IP címe is lehet, az én szerverem pl kapásból kettőt használ, és én még kisfelhasználó vagyok."
  Egy gépnek lehet több IP címe, a hálózati eszközöknek általában egy. Megoldható a több IP cím használata is, de nagyon ritkán hasznlják (inkább csak belső hálózatban - LAN).

  "- Van egy rakat IP tartomány, amit egyes szervezetek birtokolnak és ezeket nem adják oda, hiába fogy a publikusan elérhető IP címek száma."
  Van pár szervezet, amelyik rettenetesen sok (16 millió) IP címmel rendelkezik: General Electric, Ford Motor, HP, Xerox, IBM, stb. Nagyságrendileg a címek 60%-át birtokolja az USA, a maradékot a világ többi része. A legnagyobb gond ez az aszimmetrikus elosztás. Egy InterNET végpontra osztva Ázsiának jutott a legkevesebb IPv4 cím, ezért vezették be viszonylag hamar az IPv6-ot.
  IPv4 címek elosztása (IANA)

  "- Lehet NATolni, de egy IP cím mögött maximum 65535 eszköz működhet (portok max száma) ha mindenki egy portot használ a kommunikációra (így oldják meg sokszor pl a mobiltelefonok internetezését is, hogy ne kelljen sok IP-t venni)."
  A NAT a címeket cserélgeti, így nincs 65536-os korlát. A fenti probléma PAT (Port Address Translation) esetén jelentkezik.
 • ProClub
  #12
  No, néhány közkeletű tévedés és pontatlanság:

  - Minden futó operációs rendszerhez adtak már ki IPv6 patchet. Linux, WinXP, stb. max külön kell telepíteni.
  - Egy hálózati eszköznek több IP címe is lehet, az én szerverem pl kapásból kettőt használ, és én még kisfelhasználó vagyok.
  - Van egy rakat IP tartomány, amit egyes szervezetek birtokolnak és ezeket nem adják oda, hiába fogy a publikusan elérhető IP címek száma.
  - Lehet NATolni, de egy IP cím mögött maximum 65535 eszköz működhet (portok max száma) ha mindenki egy portot használ a kommunikációra (így oldják meg sokszor pl a mobiltelefonok internetezését is, hogy ne kelljen sok IP-t venni).
 • PíszLávJuniti
  #11
  Világvége hangulatkeltést érzek.
 • Sanyix
  #10
  Az igazi gond az ipv6-ra torteno atallassal az, hogy a legtobb operacios rendszer nem kepes kezelni. Senki nem akar vista-ra vagy linux-ra (esetleg w2k3 szerverre).

  XP is támogatja, csak be kell írni cmd-be egy sort, és gondolom az osx is (mert az ugye a legjobb legszebb legszno.. ja vagyis az úgyis mindent tud) :D
 • Anakyn
  #9
  :) Nem csak az internetezőknek meg a cégeknek kell IP, hanem a kiszolgólóknak is, a weboldalaknak is, a szervereknek is. Még olyan is van hogy iskola... Szóval minden internetre csatlakoztatott "számítógép" rendelkezik IP-vel. Az lehetséges hogy egy egész helyi hálózat 1 IP-t használ az internethez, de ez a kisebb trükk kategória. A torrent trackernek is kell IP, az pedig nem internetező és nem is cég :)
 • Polemius
  #8
  "...gond az ipv6-ra torteno atallassal az, hogy a legtobb operacios rendszer nem kepes kezelni"
  Ez így ebben a formában nem igaz, az újabbak tudják kezelni, a többinél pedig software kérdése (nem tudom a Ms adott-e már ki ilyen javítást Xp-re, de ha nem akkor sürgősen bele kellene húznia)

  "Nem is emlitve a webes alkalmazasokat es a halozati jatekokakat, amik csak ipv4-et tamogatnak."

  Voltaképp egyébként a usernek semmit nem is kellene látnia belőle, hiszen az ipv6-ot tudtommal úgy találták ki, hogy a jelenlegi címzést is le tudja kezelni, szóval a játékoknak (meg akár az oprendszereknek) mindegy lenne, ha a szolgáltató felkészült.
 • Mcsiv
  #7
  és mivel 50-es tartomány nincs, ezért kapásbol 64+1-et vagy kénytelen használni. Hiába maradt ki 14, így lehet megoldani. Egyébként az egyik amerikai egyetem 2 B osztályu tartományal rendelkezik. Ki lehet számolni hogy az hány ip és ebből valószínüleg mennyit használnak...
 • assdf
  #6
  "Jelenleg -ha nagyon optimálisan számolunk- a világon mintegy 2.5 millárd internetező van."

  Sokkal több mivel ip cimmel számolj és ne internetezővel. Gondolj bele hogy minden cégnek van legalább egy ip cime (legalábbis jobb helyeken külfölödön). Sőt amerikában sokszor óriási fix ip tartományokat kap/ott egy-egy cég, vagy állami hivatal. És ugye kina és india rohamosan fejlődik e téren, igy hát kina a maga jelenlegi kb. másfél milliárd lakosából ha jól tudom kb. 300 millió internetezője van. De lehet hogy 5-10 éven belül ez máris megduplázodik és ez csak a magán előfizetők száma, az új cégek szintén növelik ezt.

  Lényeg a lényegben, ha nem találik ki a natolást már most sem lenne elegendő a cimtartomány (csak a mi cégünknél kb. 50 fix ip-re lenne szükség ha nem lenne nat)
 • Mcsiv
  #5
  még flame előtt, tudom-tudm, ne a routert és az útválasztót emeljétek ki:D
 • Mcsiv
  #4
  'van 2.5 milliárd internetező', ennek a fele a munkahelyén is tart gépet + laptop, telefon, pda, illetve van x szerver, y router, z útválasztó, p hálózati eszköz, c tunnel (routeolásra fenntartva, ez routerenként 2 ip) illetve még lehetne sorolni
 • kvp
  #3
  "Jelenleg -ha nagyon optimálisan számolunk- a világon mintegy 2.5 millárd internetező van."

  Minden nyilt halozatra kotott keszuleknek kell sajat cim. Igy azert konnyebb kifogyni a 4 milliard cimbol, amibol a cimtartomanyok hasznalata miatt is csak kb. 1.5 milliard az amit tenylegesen ki is tudnak hasznalni.

  Az igazi gond az ipv6-ra torteno atallassal az, hogy a legtobb operacios rendszer nem kepes kezelni. Senki nem akar vista-ra vagy linux-ra (esetleg w2k3 szerverre) valtani csak azert, hogy ne kapjon erte semmit, mivel akinek mar van ip cime az nagyon jol elvan igy is. Nem is emlitve a webes alkalmazasokat es a halozati jatekokakat, amik csak ipv4-et tamogatnak. Gyakorlatilag mindent ki kellene dobni, vagy talalni kellene egy hack-et ami lehetove teszi az ipv6 hasznalatat nagyobb szoftvercserek nelkul.
 • arrakistor
  #2
  "A jelenleg használt IPv4 protokoll rendszerében ugyanis legkésőbb 2011-ig kifutunk a rendelkezésre álló címekből..."

  Ne röhögtessenek már ! 4.2 milliárd az összes lehetőség ( 256^4 vagy 2^32 ) jóllehet néhány tartomány, így pl: a helyi hálózati IP címek ( 192.168.x.x és 10.0.x.x) előre le vannak foglalva... de még így is több, mint 4 milliárd IP cím van összesen (!)

  Jelenleg -ha nagyon optimálisan számolunk- a világon mintegy 2.5 millárd internetező van.
 • T0nk
  #1
  "Ami vállalatokat illeti, számukra a drága routerek és licencek megvásárlása az egyetlen járható út, amely sokak kedvét elveszi a váltástól."

  Tényleg? Miféle licenc? Miféle drága hardver?

  A hálózati protokoll működését úgyis meg kell tanulnia aki kiépíti, és akkor már csak költség/idő tényező, hogy drága routert használ, vagy szemétből épített olcsó Linuxos gépet.