28
Bromélia növényről gondozás és szaporitás infok!
  • Miskolc88
    xD
    tényleg az a fényképező :D
  • Énvagyokazapád
    mamáméknak meg olyan fényképezőjük :D
    KODAK EASYSHARE C533
  • Miskolc88
    xD
    jó teló,szeretem :))
  • leho94
    Olyan telóm van nekemis xD
  • Miskolc88
    köszi szépen!
    ez jól jött.
  • SHADOWEYES7
    A nagyokosok menjenek a gumiba!
  • SHADOWEYES7
    másnéven "Guzmánia" a neve

A guzmánia a broméliafélék családjába tartozik, és ugyanolyan fán lakó növény, mint a bromélia vagy több orchideafaj. A guzmánia igazi ékességei a levélrózsából kiemelkedő élénkpiros fellevelek, amelyeket kifelé haladva hamvas- vagy haragoszöld levelek kereteznek. A levélhónaljakban nyíló apró, fehéres virágok rövid életűek, és eltörpülnek a harsány színű fellevelek mellett. A guzmánia a téli hónapokban virágzik a lakásban, épp akkor, amikor a kinti természet már kopár.
    Trópusi igényű növény, egyenletes, 20-25 fok körüli szobahőmérsékleten kell nevelni. Ha a növény olyan helyiségbe kerül, ahol 16 fok alatti a hőmérséklet, az végzetes lehet számára. Közepesen fényigényes, kerülni kell a tűző napot. Fontos az állandó, viszonylag magas páratartalom is, ezért száraz levegőjű lakásokban leveleit rendszeresen vízzel kell permetezni. Öntözése úgy történjék, hogy a langyos, mészmentes öntözővizet mindig a levéltölcsérbe (ciszternába) és a levélhónaljakba öntsük. Könnyű meggyőződni arról, hogy mikor esedékes az öntözés: amikor nem csillog a víz a levéltölcsérben, azonnal pótolni kell a folyadékot.

Ha a növény huzamosabb ideig 18 fokos vagy az alatti hőmérsékletre kerül, öntsük ki a vizet a levéltölcsérből. Ne essünk a túlöntözés hibájába sem: a föld legyen ugyan mindig nyirkos, de a cserépalátétben soha ne álljon a víz, mert az eredetileg fán lakó növények hozzászoktak ahhoz, hogy gyökereik levegőzzenek. Március és augusztus között, a növekedési periódusban csupán egyszer vagy kétszer szabad erősen hígított (1 ezrelékes) tápoldattal megöntözni. A tápoldatból kerüljön a levélhónaljakba és a tölcsérbe, sőt a levelekre is.

A guzmánia nem fejleszt nagy gyökérzetet, ezért ritkán kell átültetni. Ehhez savanyú kémhatású, laza szerkezetű földkeveréket használjunk.

Szaporításhoz egyszerűbb a virágzással egy időben fejlődő sarjak leválasztása és meggyökereztetése. Várjunk őszig, és amint befejeződött a virágzás, válasszuk el az anyanövénytől a sarjat. Homok, tőzeg és lombföld egyenlő arányú keverékében gyökereztessük az új növényk
  • Miskolc88
    Nagyfater vette övé,csak most itt van nálunk.
    pesten vette a Glória nagyker-be,mert fater ment oda áruért és ő volt a rakodó és vett ilyet.
    2 ezer ft
  • mama2
    De szép, hol vetted[szereti a virágokat].
  • schrank
    [URL=http://www.nlcafe.hu/forum/?fid=441&topicid=99654&step=0&bw=1]húb+ nem hittem volna hogy találok rá "hivatalos" választ[/URL]
  • JackMeadow
    minek tették bele?
  • Miskolc88
    ok,mondjuk ezt már tudtam igy de azért köszi
  • spy803
    Méhecske?
  • schrank
    ennek a kivonatát tették seregbe anno a teába ugye
  • passatgt
    sarjhajtással
  • Miskolc88
    tehát akkor hogy lehet "szaporitani"?
  • dogfish
    :DDDDDDDDDDDDDD
  • Miskolc88

Ügyes vagy!
    Én normálisan megkérdeztem.
    de láma vagy
  • Énvagyokazapád
    tegyél mellé még egy ugyanilyen virágot, és érintsd össze a levelüket, hátha
  • Miskolc88
    köszi szépen
    és még valaki tudna segiteni abban hogyan lehet ezt szaporitani?

• SHADOWEYES7
    középen a tölcsér mindíg legyen tele vízzel
  • TommyC
    de annak lehet nem ilyen húsos a levele
  • TommyC
    helyesen írva Tillandsia
  • TommyC
    Tylandsia
  • Miskolc88

• Miskolc88
    Mindjárt rakok fel róla képeket.
  • csgery
    Hát, van legalább 160 fajtája:D
  • Miskolc88
    sziasztok!
    hogyan kell gondozni a broméliát és hogyan lehet szaporitani?
    mert az én fajtámat nem találtam meg pontosan a neten.