14
  • aDannyBoy
    #14
    nyilván nincs, csak mit hasonlítunk mivel?
    jelen esetben egy 128 bites titkosítást és azonosítást a farmerzsebbel
  • Piel
    #13
    Évek óta azt hallom, hogy a Windows Xp ilyen meg olyan biztonságos, és egyre-másra jönnek ki a bztonsági frissítések. Ugyanez a helyzet a Linux-al, csak azt kevesebben birizgálják. Te mégis honnan jötteél? A Holdról? A Microsoft 128 bites kódolását amit bankoknak fejlesztettek 3 hónap alatt megtörték a hekkerek! Na ne viccelj! Nincs olyasn amit ne lehetne ellopni.
  • willcox
    #12
    Én mindig valamelyik benzinkútnál veszem meg a matricát, mert tankolok is, mielőtt rámegyek az autópályára. Miért küldenék ezért külön sms-t, ha a benzinért egyébként is fizetnem kell?
  • willcox
    #11
    A zsebtolvaj a mobilt is el tudja lopni, szóval nem vagy beljebb. Sőt, mobilt többet lopnak, mert
    1. tudnak vele telefonálni.
    2. el lehet adni (többért, mint amennyi egy pénztárcában van)
    3. a mobil sok esetben könnyebben hozzáférhető, mint egy pénztárca. Pénztárcát nem szokás kitenni az asztalra, mobilt igen.
    Mellesleg egy táskából a zsebtolvaj ellopja a pénztárcát is meg a mobilt is.
    Kápét annyit hordjon csak magával az ember, amennyi feltétlenül szükséges, általában nem sokat. Egy kártyán viszont bármennyi lehet, annyit meg ugye nem hord magával az ember kápéban, vagyis a kártya nagyságrendekkel veszélyesebb, mint a kápé, ha ellopják.
  • slickboy
    #10
    Ez nagyon szép lenne ha elterjedne és működne, de ismerve a hazai bankok és mobiltelefontársaságok hozzáállását nálunk ez is drága és nehézkes lesz. Régóta csipkártyás a diákigazolvány is, lehet használni valamire? Alig. A technológia ott van, csak nem teszik lehetővé a használatot széleskörűen.
  • Inquisitor
    #9
    Ez az elmélet, aztán lásd autópálya matrica vagy Lottó még drágább is :)
    Pedig le se kell gyártani ...
  • aDannyBoy
    #8
    bírom, amikor valaki hülyeségeket beszél és azt hiszi, hogy ezzel jófej.
    Javaslom, hogy egyszer böngészd át a tech paramétereit egy NFC+SIM megoldásnak
    utána rájösz, hogy biztonságosabb, mintha készpénzt hordasz magaddal, mert azt le tudja nyúlni a zsebtolvaj, ezt nem nagyon.

    cellum zrt-nek nézz utána, itthoni cég, ők fejlesztenek SIM-es megoldásokat és nem feltétlenül itthonra, hanem együtt a nagyokkal.
  • Komolytalan
    #7
    SMS-es fizetés olyan termékeknél éri meg, ahol a termék (duplikálása) ingyen van, nincs jelentős költsége. Pl elektronikus információ. Vagy parkolódíj, ahol ugyebár a semmiért szednek díjat (tökmind1 mennyi jön be, az utolsó filérig haszon).
    Bankkártyás fizetés szép és jó, apósékat pár hete húzta le a DM 10eFt-re, mivel fizettek kártyával: jaj, nincs kapcsolat, na akkor kp, és aztán mégis volt kapcsolat, csak bizonylatot nem nyomtatott. Az ő kártyájuk meg spec aláírás nélkül is érvényes. Na persze van ami csak aláírással, ott más trükk kell, ott a 2. aláírást hamisítják az első alapján, így tudnak vele 2x fizetni, stb. Szóval egy nagy büdös biztonsági leak a bankkártya úgy ahogy van. Mondjuk a pénz megkerült, de az is röhely, hogy fel kellett jelenteni őket ehhez, mivel 1 hónapig szép szóra nem voltak képesek mozdulni az ügy érdekében.
    RFID-s cuccom meg soha nem lesz, vagy ha muszáj lesz, akkor ólomtokban fogom otthon tartani a vasbeton pincében. A rádiofrekvenciás azonosítás vicc kategória - autókat is így lehet legkényelmesebben ellopni, és már 20 éve nem tudják megoldani, hogy egy 5000Ft-ból összerakható eszközzel ne lehessen lemásolni 25 milás verdák riasztó kódját. Szóval ilyet inkább nem kérek.

    Szóval kedves bankok, elektronikus payment guruk, először tessék tisztességes, meggyőző technológiát fejleszteni, és utána tartsátok a markotokat, hogy valami kéne. Amíg ezek a szarok vannak, addig marad a kp, ti meg keressetek más balekot.
  • willcox
    #6
    Ez az egész módszer olyan, mint az alvállalkozók alvállalkozója. Minél több láncszem kerül be, annál drágább lesz minden, hiszen mindenki hasznot akar húzni. A legolcsóbb megoldás a kápéval való fizetés. Azt nem lehet különböző agyafúrt informatikai trükkökkel lenyúlni.
  • Garfield
    #5
    1. Ugyan mondd már meg, milyen számlaadatokhoz lehet hozzájutni ilyenkor? A jelenlegi mobilvásárlási technológiák az előfizető egyenlegét terhelik meg, illetve a mobilszolgáltató és a bank együttműködésén keresztül esetlegesen a számláját, de itt szó nincs arról, hogy a bankszámla adatai nyilvánosságra kerülnének. Ha pedig lehetőség van az ilyen tranzakciókat PIN-kóddal vagy egyéb módon korlátozni a készüléken, de ezt a kedves használó nem teszi meg, akkor magára vessen. Jó lenne már felnőni és a nagytestvéres, paranoiás megközelítések helyett józan módon végiggondolni ezeket és a technológia ismeretében megfelelően elővigyázatosnak lenni, ahogy ma a készpénzünk és a bankkártyánk kapcsán eljárunk.
    2. A szpemmeléseknek semmi köze a mobilszolgáltatókhoz, így kár bázisállomásozni. Ezeket bluetooth eszközök csinálják, így ha valakit zavar, akkor kikapcsolja a BT-t és már minden oké. Másfelől ezen hirdetési mód elég rázós, tekintve hogy bekapcsolt BT esetében ha kapok egy feltehetően marketing üzenetet, melyet nem kérek - hát még ha elutasítom az elsőt, de a rendszer megint próbálkozik -, kíváncsi lennék, hogy mit szólna hozzá egy reklámfelügyeleti eljárásban az NHH, mert simán megállná az eset a kéretlen reklámküldés tekintetében.
  • kvp
    #4
    Az nfc-s telefonok es a telefonos penztarca elterjedese egy dolgot fog jelenteni, meghozza hogy nehany ember soha tobbet nem fog fizteni a sajat szamlajarol. Eleg lesz vegigmenni egy zsufoltabb jarmuvon vagy egy bevasarlokozpontban es pillanatok alatt megvan parszaz ember szamlajanak minden adata. Ez olyan mint ahogy ma konyebb es gyorsabb lopott hitelkartyaszamot szerezni mint nyitni egy sajatot ami vedett a tamadasok ellen. Arrol nem is beszeve, hogy rengeteg lesz a spam, ami kiserletkeppen mar terjed nallunk is. All valaki egy megalloban es kap egy uzenetet, hogy letolthet valamit. Ha visszautasitja, akkor par perc mulva kap egy ujabb uznetet. Ugyanez megoldhato fizetos termekekkel is, tehat ha nem kell a legujabb fizetos reklam csengohang vagy nem akarunk utitot venni az eppen mellettunk levo automatabol, akkor addig probalkozik a bazisallomas amig valaki nem fizet vagy nem kapcsolja ki a felefonjat. Arrol nem is beszelve, hogy nyugaton (angilaban) mar terjed az rfid-s bankkartya, tehat a kartya megerosites nelkul kifizet kisebb osszegeket akar a taskankban tartozkodva is. Ennel a megoldasnal meg konnyebb penzt szerezni es meg legalis is, hiszen senki nem tudja bizonyitani, hogy a kartya tulaja nem onkent ment kozel a villamoson vegigmeno e-koldushoz es adta at az adott osszeget...
  • bakagaijin
    #3
    Én valahogy jobban bízok egy chip-olvasós bankkártya-terminálban. Annál is inkább, mert a mobiltelón ált jóval kevesebb összeg figyel, mint a bankszámlán szabadon. (A gondolattól pedig, hogy a bankszámlához direktbe legyen kötve a teló pedig kiráz a hideg...)

    Mo-n valahogy kapzsik a bankok, errefele 1500-2000 Ft-nyi összeget is kártyával szoktak fizetni, nem hiszem hogy ez megérni ugyanakkora költségek mellett mint Mo-n. A chip pedig jóval biztonságosabb mint a mágnescsíkos azonosítás.
  • Daffit
    #2
    Ez a dolog engem nagyon érdekel. Jó lenne ha néhány év múlva már itthon is működne. Amúgy sem szeretem a kp-t, ha lehet kártyával fizetek. Viszont a magyar mentalitás itt is jelentkezik a szólgáltatóknál.
    Kiváncsi vagyok, hogy a japánok hol tartanak.
  • Piel
    #1
    Emlékszünk még arra, amikor egy egyszerű kvízkérdés megválaszolása után bekerültünk egy olyan ördögi körbe, hogy nem tudtuk lemondani a pénzért SMS-ben érkező kérdéseket? A szolgáltatók széttárták karjukat. Sok pénztől szabadították meg a mobiltulajdonosokat az ügyeskedők. A közelmúlt botrányai megrendítették a bizalmat a telefonszolgáltatókkal szemben is, véleményem szerint ez hátráltatja elterjedést. Sok víznek le kell folynia a Dunán mire ezt a mobilos társadalom kiheveri.