18
Többcsatornás hangfelvétel PC-
  • Vacsora
    #18
    Üdv!
    Haveromnak van egy kis gitárerősítője aminek a hangja teljesen elveszik a dobom mellett.Egy mikrofonnal szoktunk rögzítgetni a zenénket de mindig káosz lesz belőle mert én nem hallom h haver mit játszik.Na most nem tud vki olyan programot ami egyből lejátssza azt amit felveszek a mikrofonnal, hogy fejhallgatón a gitáros játszik.Esetleg Soundforge-ban meg lehet ezt oldani valahogy?Előre is köszi a válaszokat.
  • Hellhammer
    #17
    Például ;)
  • Hellhammer
    #16
    Lehet hogy olcsóbban jönne ki egy M-Powered ProTools-al meg egy M-Audio hangkártyával - vagy akár egy használt Digi001+ProTools LE-vel, mint egy firewire interface + akármi más jogtiszta daw progival ;)
  • BaliBoy
    #15
    Neked egy ProTools-ra van szükséged. :)))
  • Hellhammer
    #14
    Azért az nem mindegy, hogy 8 vagy 10 :)
    A 8 az gond nélkül megoldható a Firefly-al, de a 10 az már bukó. Ha változékony a dolog (a rögzítendő sávok számát tekintve), akkor inkább firewire mixert nézz helyette.

    A Multimix amit linkeltem nem sokkal kerül többe, mint a Firefly és szükség esetén a 8 beépített mikrofon előfok mellett ott van még 4 sztereó vonalbemenet, amire külső miksi előfokon keresztül lehet további 8 mikrofont beküldeni (persze ekkor kellenek még pluszban további előfokok, de azok annyira nem drágák - például 4 csatis).

    Vagy az amcsi webshopnál itt van ez:
    ehe.

    Hiába túl profi cucc ez az igényeidhez, de máshogy sajna nem lehet megoldani - legalábbis tudomásom szerint (azaz ha azt nézzük, akkor 8-10 sáv külön rögzítése már azért nem egyszerű igény :)).
    Ha annyira nem fontos az hogy később számítógépen legyen keverve, akkor egy 8 csatis mixer is megoldás lehet, amivel a felvétel előtt beállítod a hangerőket és a panorámázást és a sztereó kimenetet veszed egy sima hangkártyával (ilyen óccsó mixer pl. ez, de használtan sztem olcsóbban is lehet találni ilyen 8-10 sávos analóg mixert).

    Ui: azért linkelgetek a thomann-ról, mert majdnem mindent olcsóbban adnak, mint a magyarországi kereskedők, fixen 20 euróért postáznak, és megbízható cég (rendeltem már tőlük többször is).
  • Gerygrey
    #13
    Köszönöm szépen!

    Ezen a Firefly-n elgondolkozom, bár nekem még ez is túl profinak tűnik az igényeimhez képest (8-10 ember beszédhangjának rögzítése külön-külön, nem stúdió- csak simán élvezhető minőségben)
  • Hellhammer
    #12
    Hát ehhez mindenképp ilyen célú audio interface fog kelleni. Sajnos azt kell mondjam, hogy Felejtsd el az olyan megoldásokat, hogy több hangkártya sztereo line in bemenetein fogod felvenni. Egyrészt a mikrofonoknak nem vonalszintű jelük van, szal kelleni fog hozzá 8db mikrofon előfok, másrészt nem nagyon láttam még olyan programot, ami egyszerre több hangkártyát is kezel, harmadrészt a több kártyát valahogy össze kellene szinkronizálni, és ilyen multimédiás hangkártyáknál nem láttam még erre lehetőséget (wordclock ki-bemenet) - az AD konverter minőségéről meg inkább nem is szólok :)
    Ahhoz hogy normálisan tudj monitorozni, megfelelő asio driver kell és hát ilyen gamer/multimédia hangkártyáknál vagy nincs ilyen, vagy nagyon szarul van megírva.

    A legolcsóbb megoldások olyan 80-100eFt körül kezdődnek:
    Firepod
    iO|26
    Multimix 16 FW
    Firefly

    Ezek mind firewire porton keresztül nyomják befelé a hangot, amit természetesen külön-különsávra lehet menteni. Lehet még olyan megoldás is, hogy veszel olyan hangkártyát amin van ADAT bemenet, és ahhoz mondjuk egy ilyet, de ez sem lenne olcsóbb megoldás.

    Ha esetleg akarsz USA-ból rendelni, ott jóval olcsóbbak ezek a cuccok:
    Itt a Firefly interface csak 286 dodó, erre jön kb. 50-60 dollár körüli szállítási díj, meg 3% vám és 20% áfa, szal a végösszeg kb. 428 dollár lesz ami olyan 68e Ft - a németektől rendelve 87e Ft lenne, magyar kereskedőnél nem találtam - de a hasonló Firepod-ot olyan 120 körül adják...
  • Gerygrey
    #11
    Én úgy tudom, hogy az integrált és a PCI-os hangkártya "kiüti" egymást, legalábbis amikor a hangkártyát vettem, azt mondták hogy a BIOSban tiltsam le az integráltat, mert különben összeakadnak. Emiatt félek a több-hangkártyás rendszertől, bár költséghatékonysága miatt mindenképp ez a szimpatikus.

    Ja, és mivel laptopról van szó, mindenképp csak USB-s megoldás jöhet szóba, kérdés hogy a laptop (tápról működtetve) képes-e ellátni energiával és lekezelni 5 USB-s hangkártyát.

  • Dj Faustus #10
    Az SB Live (és más hasonló konzumer) kártyák bár tudnak egyszerre több bemenő csatornát (egy SB Live kártyának egy mikrofon, három vonalbemenet: egy a kártya hátulján, kettő a tetején CD-in, és AUX-in névvel ellátva) is rögzíteni - de nem külön-külön (tehát keverik ezeket a csatornákat) - mivel ezeknek a konzumer kártyáknak egy sztereó A/D (analóg->digitális) átalakítójuk van.

    Ezért ha 8 darab mono jelet akarsz egyszerre rögzíteni, 4 darab sztereó bemenetű hangkártyára lesz szükséged. Ha 8 darab sztereó jelet, akkor 8 darab sztereó bemenetű hangkártyára.

    Ennél kevesebb hangkártyával maximum úgy tudod megoldani a dolgot, ha egyszerre játszol le és veszel fel a hangkártyával (full duplex üzemmódban - ezt elvileg az olcsóbb kártyák is tudják), és így sávonként rögzíted az anyagot.

    Esetleg nézz szét az absolute.hu / studiotech.hu / zaj.hu és hasonló stúdiótechnikai boltokban hátha van "olcsóbbért" többcsatornás hangkártya.
  • Balumann
    #9
    Én hangtechnikát is tanulok de sajnos ebben én sem nagyon vagyok otthon. Szerintem az a baj, hogy a hangkártyák nem igazán több sávban működnek. Most nekem is van egy olyan lehetőség, hogy az összes csatlakozót LINE IN -re tegyem, de felvenni őket csak 1 sávba tudom megoldani, ha Sztereo keverőre rakom a hangkártya szoftverben. Tehát szerintem ilyen itthoni hangkártyáknál nincs lehetőség több sávban felvenni, de lehet van rá megoldás, én nem tudom őszintén szólva (sőt, 1 PCI-os, tehát belső hangkártyával sincs lehetőség erre én szerintem).

    Én CubAse-vel próbálkoztam, bár én inkább MIDI-vel szenvedtem, én nem láttam h nekem pl. felismerné-e külön a bemeneteket.
  • ZS90
    #8
    egy integrált, több pci-os hangkártya, elvileg vígan elkell hogy működjenek együtt egyszerre is(szigorúan elvileg, windowsnál sose tudni), mivel a Line In bemenetek stereok, így egy bementre rá raksz két mikrofont mivel egy mikrofon az mono, így egy hangkártyával egyszerre két sávot veszel föl, vmi egyszerű hangkártya mondjuk sima Live 5.1 néhány ezer forint, sztem 20, max 30-ból megvan a kellő hangkártya mennyiség is... viszont arra nem vállalnék garanciát hogy a hangkártyák működni is fognak... egy pci-os meg egy integráltat már láttam egyszerre működni hasonló célból.
  • Gerygrey
    #7
    Arra lennék pl kíváncsi, hogy több darab párezer forintos USB-hangkártya egy USB hubra felfűzve vajon alkalmas lenne-e ilyen feladatokra, vagy összeakadnának?
  • Gerygrey
    #6
    Olyan minőségben, amit a technika elbír.

    A diktafon felmerült bennem is, de ez problémásabb: lehetetlenség egyszerre elindítani 8 diktafont (de esetenként tizet), utána csak szopás van a hangsávok időben összeillesztésével. Ráadásul egy diktafon is kb 20.000 Ft, 160-ért meg már láttam profi, több hangbemenettel ellátott USB-s hangkártyát, de ez nem fér bele a költségvetésbe.
  • atomkrumpli
    #5
    8 db diktafon ? :-)
    nem írtad milyen minőségben szeretnéd rögzíteni
  • akyyy
    #4
    engem is érdekel?
  • John Cena
    #3
    én nem tom :/
  • Solten
    #2
    j
  • Gerygrey
    #1
    A feladat: 8-10 mikrofonból érkező jel rögzítése egyidőben, hogy aztán később szerkeszthető, keverhető legyen az anyag.

    Az utómunka nagyjából megoldott, viszont a rögzítés hardver részével kapcsolatban tanácstalan vagyok. Ti hogyan oldanátok meg?