14
 • sathinel
  #14
  The Organization for the Advancement of Structured Information Standards (OASIS) is a global consortium that drives the development, convergence and adoption of e-business and web service standards.

  OASIS was first formed as SGML Open in 1993 as a trade association of SGML tool vendors to cooperatively promote the adoption of SGML through mainly educational activities, though some amount of technical activity was also pursued including an update of the CALS Table Model specification and specifications for fragment interchange and entity management.

  The OpenDocument standard was developed by a Technical Committee (TC) under the OASIS industry consortium.

  csak hogy kötöszködjek:D
  Lehetnek esetek mikor gáz, de számomra mint otthoni felhasználó sokkal jobban megfelel az openoffice. Amire használom arra tökéletes, +1 gombnyomásra PDF-be pakolja. ingyenességével, és hogy MS, és más rendszerek formátumaiba is úgy ment hogy normálisan megjelenik, szerintem nyerő azoknak akik nem akarnak pénzt kidobni. Munkára, attól függ mit csinálsz. Ha ms formátumból kell kiszedni dolgokat azzal gond lehet, de fordítva még nem találkoztam ezzel a problémával.
 • Ferrer
  #13
  Hát én általános meg középsuliban is Office-on tanultam, én se használnék mást, hacsak nem egyszerű szövegezésről van szó. De már az zavar, hogy az Ooffice Calc-án belül a függvények nevei angolul vannak. Nem értem, miért nem lehet választani, hogy azt is magyarul akarjuk -e..
 • strogg
  #12
  "Mindig lesznek jelentős számban olyan vásárlók, akiknek az életre szóló licenc még mindig jobb választásnak bizonyul az Office esetében."

  Tesó miről beszélsz? Talán a köv. verzióig nem? Az "életre szóló" szoftver esetében meglehetősen rossz kifejezés :)

  Vagy értsük office bérletnek"? Tehát ha veszel egy full licenszet az olcsóbb, mintha három évig minden hónapban kicsengetnél X dollárt?
 • Csi9aa
  #11
  1995-97-ig amikor a nekem említett problémát okozó *.xls formátum változatot fejlesztették, mi volt az ISO szabvány számolótábla fileokra?
  Az ODF ötlete sem merült fel abban az évtizedben.
 • sathinel
  #10
  Azt is érdemes nézni mit fogadtak el ISO szabványnak mostanában. A world kb azért nem kompatibilis más normmális rendszerekkel mert úgy írták mint az IE-t(aminél beismerték hogy nem követték a szabványt). A fejletebb országok ezért kezdtek el átállni. Pl sok helyen már openoffice-t tanítanak az iskolákban is.

  Az itthoni helyzett ismered csak ha szerinted openoffice-t csak gépfüggő kockák használnak. Pl japán közigazgatás, és még sok ország ilyesmikre épít mostmár inkább mint MS termékekre.
 • Csi9aa
  #9
  Igen, ez a baj, át kell írni (sőt más gond is van, nálam volt hogy a grafikon nem rajzolódott ki egy MSOffice97/2003 formátumú fileból), tehát nem használható azonnal és problémamentesen, ami határidős feladatnál komoly gond.
 • Csi9aa
  #8
  Böngészőknél szerencsére nem ennyire rossz a helyzet.

  A Firefox sokkal szélesebb (és nem csak informatikus/infohobbista!) körben ismert ÉS HASZNÁLT, mint az OOo.
  Operát is sokan ismerik, ha máshonnan nem, mobilról.
 • Cat 02 #7
  Ez sajnos igaz az internetre is, sokaknak Internet Explorer = internet :S
 • tomcsa4
  #6
  Na ez az. Ezért szenvedett és tolta az erős marketing politikát a MS-t. Általános iskola informatika: office, office, office. Középiskola: office, office, office. És ha már ezt használtuk és könnyen leszedhető warezba is, office.

  Igazat adok, nagyon kevesen látják a különbséget az Office és már szövegszerkesztő/táblázatkezelő/prezentáció stb termékek között. Lehet egy másikkal (aminek nem muszáj ingyenesnek lennie) több mindent tud helyből elintézni. Vagy esetleg minek vegye meg az MS Office-t nem is tudom hány tízezer forintért, ha Startoffice 12k, OpenOffice ingyenes, Eurooffice nem tudom mennyi. Bár ezek hasonlóak ,de itt-ott eltérnek mégiscsak. És ügye egy átlagfelhasználó nem igen aknázza ki azokat a lehetőségeket, amiket pl egy ingyenes szövegszerkesztő stb ne tudna. Ha dolgozik vele, akkor talán igen.

  Mindenesetre anno nagyon jó volt MS kampánya, láthatja mindenki, hogy meddig vitték (amúg nem csak a kampány miatt, hanem mert jó időben jó lehetőségeket ragadtak meg). Az ötlethozás is jól volt időzítve!
 • Kagemusha
  #5
  szoval szerintem a free OOo mellett en egy vasat nem fogok ezutan sem kolteni irodai alkalmazasra!
  max. akkor, ha az OOo fizetos lesz, de arra meg hajlando vagyok aldozni...
 • Kagemusha
  #4
  azt azert nem mondanam, hogy nem valthato ki, maximum atalakitando az eredeti Excel az esetlegesen feleslegesen benne levo makrok miatt
 • ozric
  #3
  "szal az ilyenek mellett KI fog erre egy kanyi tiplákot is fizetni??"

  A példa nem általános, de szerintem nagyon sokakra igaz. Apámnak nem tudom megmagyarázni, hogy az OpenOffice Writer az egy szövegszerkesztő, mint ahogy a Microsoft Word is az. Két különálló, egymástól független szoftver, aminek közös a feladata. Szerinte az OO Writer az egy másik Word. A cégnél azt használta, nem is tudja hogy másként is lehet, sőt, Microsoft által fejlesztett szoftverek teljes hiányában is sok mindent meg lehet jól oldani. Szerintem sokkak gondolatvilágában csak a Microsoft termékek vannak, azt tanulták az iskolában, eddig is csak kizárólagosan használták, ha nincs "külső behatás" maguktól meg sem fordul a fejükben hogy egyátalán létezik más által fejlesztett szoftver is. Mint ahogy van más borotva mint a Gillette, van más töltőtoll mint a Rotring, más toll mint a Parker. De nem rosszak a Microsoft termékek, csak annyira nem jók, hogy mindig minden célra gondolkodás nélkül kellene használni.
 • Csi9aa
  #2
  Talán aki MS Office-ra is?
  (fyi: gyakorlatban nemnagyon váltható ki pl. az excel miatt. Word, Powerpoint körülbelül igen, de az nem egyenlő az office-szal)
 • arrakistor
  #1
  az olyan webes alkalmazások mellett mint az openoffice.org online JAVA-s verziója FULL ingyen , letöltés nélkül (!) is üzemel , exportál PDF-be , Microsoft doc, meg a tököm tudja hány formátumba... szal az ilyenek mellett KI fog erre egy kanyi tiplákot is fizetni??