25
Házi napkollektor
  • kissferenc1960
    #25
    Sziasztok!
    4 éve építkeztünk és évekig gondunk volt a kazánunkal. Múlt ősszel lecseréltük egy vegyestüzelésűre! Ajánlom mindenkinek! Az alábbi oldalon érdemes szét nézni aki kazán vásárláson töri a fejét: http://kazanpont.hu/
  • szalaym
    #24

    Sziasztok !

    Találtam egy YouTube os linkek ahol a grünpoweresek elkészítették üdítős palackból meg pvc csőből a sörkollektor egyik változatát. Érdemes megnézni ráadássul működik is a történet.

    http://www.youtube.com/watch?v=BBmQRGfCVWE
  • ZilogR
    #23
    Persze, amikor nincs értelme üzemeltetni, akkor nem is kell. Ez már egy kicsit upgraded változat, ahol egy kis szabályozás van beleálmodva, pl.: ha a kollektorból kilépő levegő nem melegebb, mint a bejövő, akkor állítsa le a ventilátort... és még lehet sok feltételen agyalni, valszeg a tapasztalat fogja eldönteni, van-e ennek értelme.

    A téli időszakban természetesen nem olyan jó a dolog, de mégis több, mintha pucéran állna a padlás. (És ugye nem elfelejteni, a szerkezet (a padlás) átment a hőtechnikai vizsgán, elvileg nem kell ilyesmire beruházni...!)
  • joebacsi
    #22
    Télen a sörkollektor nem sokat ér, ergo akkor szökni fog majd a meleg rendesen a padlástér felé.
  • ZilogR
    #21
    Lehet, kissé elmeroggyant ötlettel fogok most előrukkolni, de mint költségkímélő lehetőség sztem ez szóba jöhet:

    Történt ugyanis, h a padlásteret, amiből az enyém egy ikerház egyik fele fölött van, le kellene burkolni (persze értelemszerűen az egészet) és a szomszédom horribilis összegekkel riogatott, nameg azzal, h ha lépésálló kellene hogy legyen a szigetelőréteg, az még további sok pénz, stb...

    Nekem meg az jutott eszembe, mi lenne, ha sörkollektorral temperálnánk a padlásteret (valszeg az egész tetőszerkezet eleve a hőtechnikai előírásoknak megfelelően lett kialakítva...), tehát felfűteni annyira, hogy a lakás a mennyezeten keresztül már ne akarjon a padlástér irányába hőt leadni.

    Így épp azon gondolkodtam, hogy sörkollektor barkácsolásába kezdek, amikor jobban megnézve a sörkollektorok szerkezetét arra a következtetésre jutottam, aki ezt kitalálta, biztosan a "folyadék-levegő" típusú kollektorokból vette az ötletet, ahelyett, hogy felismerte volna, hogy itt az a közeg, ami körbeveszi a dobozokat, az áramoltatható is, magyarul ebbe a típusba TELJESEN felesleges bármilyen csövet elhelyezni.

    A helyes megoldás az, hogy feketére mázolt vékony falapokkal képezzük ki a szintén feketére lekent dobozban azt a kacskaringós útvonalat, amin az egyik oldalon belépő közeg (a levegő) végighalad és eközben fel is melegszik.

    Ilyet viszont igen könnyen meg lehet valósítani, így ha eljutok addig, hogy lesz erre időm, fogok jelentkezni!

    Addig is: vélemények?!??!?!
  • Dj Faustus #20
    "Nem olyan jó az a napkollektor dolog...inkább vegyetek napelemet, sokkal nagyobb hatásfokkal működik :) "
    A konzumer napelemek hatásfoka maximum 16-20%.


    Egy napkollektoré azért magasabb.


    "Villamos energia termelést esetleg nem lehet megoldani napelemes dolgokkal?"
    Napelemmel elsődlegesen villamos energia termelést lehet megoldani. Napkollektorral hőenergia-termelést. Ne keverjük össze a kettőt.
  • ZilogR
    #19
    +fav
    figyelek, hátha lesz itt vmi jó
    voltam a Construmán egy-másfél hete, előkaparom a katalógusokat és utánajárok a mostani trendeknek... :P
  • Checkerboy
    #18
    Szobabicikli -> dinamó -> TEKERJ! :D
  • toretto r34
    #17
    sokaknak mükszik a házi kollektor igy olvasva és egy vákuumcsöves 5x annyiba kerül ha nem többe mindt egy házilag készitett és egy probát megér ha bejön tökéletes ha nem akkor nem buktam 100 ezreket de biztos hogy bejön
  • gabo91
    #16
    Ismerősöméknek is valami napelemes megoldásal tőrténik a ház fűtése.

    Villamos energia termelést esetleg nem lehet megoldani napelemes dolgokkal?
  • RIZLA
    #15
    ez olcso is+ müxik is
  • Ronny
    #14
    sörkollektor
  • R0zs0máK
    #13
    Nem olyan jó az a napkollektor dolog...inkább vegyetek napelemet, sokkal nagyobb hatásfokkal működik :)
  • PíszLávJuniti
    #12
    Kb másfélszer annyiba kerül a vákuumcsöves, mint a normál síkkollektor. Nem biztos hogy minden esetben megéri, más a karakterisztikája, ami nem mindenhol optimális.
  • Petko
    #11
    házilag? esélytelen... (legalábbis hogy megérje)
    ha valaki komolyan gondolkodik ilyenben akkor kizárólag vákumcsövest szabad, ami amúgy nem is olyan drága (a síkkollektorral mára már egy árban van és sokkal több teljesítményt lehet vele leszedni)
    de még ha vesz is valaki, akkor is jelenleg is kétes a helyzet... mostmár talán épp hogy kezdi megérni melegvíz kiváltásra (ami nem sok)... de fűtésre még nem
  • PíszLávJuniti
    #10
    Viszont, ha csak tavaszi-nyári-őszi időszakban szeretnél a bojlernek besegíteni, akkor egyszerűbben kivitelezhető. Ezt érdemes csinálni, nem nagy macera, a bojlerbe kell "belehekkelni" hőcserélő féleséget.
  • PíszLávJuniti
    #9
    hátha segít, hivatalos cég

    Hőcserélőt is építenél házilag? Az a gond, hogy otthoni körülmények között, nehéz hasonló hatásfokot elérni. Egy dupla-spirálcsöves hőcserélőt megcsinálni pedig nem két perc :)
    A rendszerbe fagyálló kell, hogyha télen is használni akarod. Emiatt külön vízkör kell a kollektorok és a bojler, radiátorokhoz.
  • atomkrumpli
    #8
    gondolom nem a vákumcsöves megoldásokat akarja egyből megbarkácsolni, de van egy pár okos házi megoldás
  • toretto r34
    #7
    ez egy jó megoldás csak a réz miat költségesebb de sok mindenböl lehet jó dolgot összehozni:)
  • zvaragabor
    #6
    Én nem értek a témához, csak utánnanéztem anyagnak. :)
    Itt van mégegy ezzel foglalkozó oldal.
  • toretto r34
    #5
    a radiiátoros dolgot innen vettem de ők 49 fokig jutottak és valahol volt a tévében hogy sikerült elérni valakinek a 65 fokot és hátha ezt a megoldást fel lehetne turbozni meg amugy is hátha még támad valakinek kedve egy kis barkácsoláshoz
  • zvaragabor
    #4
    Napkollektor építése házilag.
    Itt meg egy erről szóló fórum.
  • toretto r34
    #3
    hát én láttam radiátoros megoldást az elég jónak tünik radiátort meg tudok szerezni bontva mert fütésszerelő vagyok de még mételepen is csak 2-3000 darabja üveg kell hozzá csövek azok megvannak 10 böl maximum és egy jó keretet kell csinálni hozzá max az is tiz szivattyum meg van itthon ami jó lessz hozzá de érdekelnének még ötletek
  • atlagember
    #2
    Úgy sem úszod meg olcsóbban, mert az alkatrészek nagyrészét nem tudod házilag barkácsolni.
  • toretto r34
    #1
    SZiasztok most kezdenék bele egy házi napkollektor épitésésbe mert vásárolni elég drága 150000/db ugy számolom sokkal olcsobban kijönnék ha épitenék eggyet és várok ötleteket hogy jobb legyen