Lendületben az Intel, leépít az AMD
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Persze fel lehet hackelni a gépre, ha az ember elb*szik vele egy fél napot, nekem is sikerült XP-re, de ez nem azt jelenti, hogy bárki meg tudja csinálni. Jó, ha a PC-k 1%-n mûködik...
PDA az más ott az integráció pozitív, de desktop és akár laptop esetében is van eset amikor az integrált megoldás nem képes versenyezni a több chipes megoldásal. Szerintem a CPU és a GPU tovább fog élni mindkettõ multicore architektúrával. Persze nem mondom, hogy nem lesz integrált megoldásnak is piaca, de kötve hiszem, hogy a high end piac lenne az amit céloznak, middle és low end piac pedig nem tudom mennyire téríti meg ezeket a befektetéseket.
Intel.DZ77RE-75K.Core.i7-3770K.32GB.RAM.360GB.RAID.SDD.8TB.RAID.HDD.GTX660Ti.Dual.NEC.Windows.10.Enterprise Apple.Mac.mini.Core.i7-3615QM.16GB.RAM.1TB.HDD.OS.X.El.Capitan
Monjduk az eredeti terv AMD-nél az volt, hogy elsõsorban azért akarják a CPU mellé integrálni a GPU-t a chipsetbõl a szóban forgó szegmensben, mert a CPU jellemzõen kisebb csíkszélességgel készül, mint a chipset, illetve utóbbin nem kell akkor aktív hûtés, stb. De kicsit máshogy alakult, mert miközben a CPU-ik 65nm-esek (bár nemsokára indul a 45nm-es gyártása), addig az új chipsetjeik már 55nm-esek. De valószínû más szempontok is vannak.
PDA-knál egyenesen mindent egy chipre akarnak integrálni (System-on-Chip, ami nem újdonság, csak korábban jóval alacsonyabb teljesítményszinten ment), vagy már sikerült is. Mert jobb egy komolyabb chip, mint több kisebb, közöttük komoly összeköttetéssel, stb.
Az, hogy neked nem megy, az user error. Gondolom, mkv-kat akarnál lejátszani hw gyorsítással. Ahhoz van néhány elvégzendõ feladat, de megy.
Intel.DZ77RE-75K.Core.i7-3770K.32GB.RAM.360GB.RAID.SDD.8TB.RAID.HDD.GTX660Ti.Dual.NEC.Windows.10.Enterprise Apple.Mac.mini.Core.i7-3615QM.16GB.RAM.1TB.HDD.OS.X.El.Capitan
Nekem egy Core2 Duo 2GHz + 2GB ram + 8600GT számítógép nem képes döccenés nélkül lejátszani egy 1080p felbontású film mozgalamasabb jeleneteit. A GPU-t egyáltalán nem használja ki, lehetne a gépben egy alaplapi GPU is, azzal sem lenne gyorsabb.
Ezt valószínûleg az okozza, hogy sem az Nvidia, sem az AMD-Ati nem készítette el a megfelelõ driver-eket, codec-eket és eltitkolták a dokumentációt is, hogy más se tudjon az egyébként marketing anyagokon létezõ GPU gyorsításhoz hozzáférni.
Ennek a következménye persze, hogy kötelezõ upgradelni a CPU-t is, ma minimum egy Core2 Duo 3Ghz-es szintre. Ami nagy bevételt hoz mind az AMD-nek, mind az Intelnek.
Nyilván az Intel sem véletlenül gyárt saját chipsetet.
Hosszabb távon sem az Nvidia, sem az ATI jövõje nem bombabiztos.
Amikor megvették az ATI-t, már kezdett is gyengélkedni. Mivel az Intel saját ütõsebb grafikai megoldásokat akart, félõ volt, hogy õk veszik meg.
Így az S3 megvételének nem lett volna értleme. Amúgy sem túl versenyképes dolgokat gyártanak, épp hogy életben vannak.
Szóval az AMD vezetõi éppen a cég létének elsõ és legfontosabb törvényét szegték meg. Két vagy több ember, cég csak akkor egyesül cégé vagy nagyobb cégé ha a kettõ közötti együtmûködés ára (transactional cost) nagyobb mint ugyanaz a munka elvégzésének az ára ha egyesülve vannak. Ronald Coase írt errõl, csak vigyázz mert még neki is kellett közbelépni azért mert majdnem minden közgazdász rosszul értelmezte amit mondott, a mai világban ahol mindenki azt hiszi, hogy a cég azért létezik, hogy termeljen és, hogy nyereséges legyen nem is csoda, hogy ilyen hibák sorozatával találjuk szemben magunkat. A cég azért létezik, hogy a termelés költségei minimizálódjanak, termelni és nyereséges lenni lehetséges cég nélkül is és kis cégel is, viszont ha a transactional cost magas akkor kifizetõbb céget alapítani (esetenként lehetetlen cég nélkül fennmaradni - itt most nem jogi hanem kizárólag gazdasági szemszögbõl nézve), cég = nincs transactional cost, van operational cost; magán személy = van transactional cost, nincs operational cost. Kis cég, nagy cég esetében mindkettõ van, az arány viszont az ami arról dönt, hogy egy cég növekszik e vagy éppen mint most az AMD zsugorodik.
2. Most neked az a bajod, hogy az órajele nem volt annyi, mint amilyen számozást kapott? Az talán jobb, hogy a Pentium 4 azonos órajelen sokkal lassabb volt, mint a Pentium 3, de ezt elfelejtették közölni, az emberek meg vették, mert milyen jó magas az órajele. Az AMD procik meg még alacsonyabb órajelen tudták ugyanazt. Ezt volt hivatott kompenzálni a számozás.
Küldjetek be ti is eredményt: http://eliteclockers.extra.hu
AMD-nek anno bejött ez a lépés a socket7/slot1-es proci foglalat váltáskor: akkor az Intel teljesen átállt a P2-esek és cerkák gyártására, viszont az AMD maradt még a régi platformon és kihozta a k6-2-õt, ami eléggé bejött a népeknek. Hátha most is sikerül neki:)
\"...lámák kíméljenek.\"
Másik: AMD most még mindig tolja az AGP kártyákat. Hát nem tudom mennyire jó ötlet (nekem is AGP-s rendszerem van), de bíztató. Nvidia azért nem adta ki, mert változott a piac, mivel nagyon terjedtek a Core procik. Ha még 1 picit lejjebb megy az ára a HD 3850nek, veszek egyet. Vagy majd egy fejlettebb kategóriát, nem tudom meddig tervezi gyártani az AGP-s kártyákat.
Az AMD sose tudta kielégíteni a keresletet. Árakat nem emelt, gyártósora alig volt, más segített be neki, de még úgy is csücskös volt. Amúgy én a Sempronokat sem írom le, mert elképzelhetõ, hogy HTPCbe ideálisak.
Örökzöld sláger lett a \"Hol a Start-menü?\", melyet a mai, informatikában dolgozó, az adófizetõk pénzén kiképzett, magukat értelmiségnek nevezõ emberek költöttek. Ennyi konzervatív f@szt...
Amugy pedig az Intel a grafikus vezerlok piacan is eros, hiszen az uzleti gepekbe szant alaplapi megoldasokkal (GMA 950, 3000, 3100) elsok a piacon.
Ez most hogy?
Másik meg amit még kurvára elbasztak, hogy csak elvétve van AMD procis laptop. Én pl. az AMD-t favorizálom, viszont tökre nem volt választék ilyen laptopokból, ezért kénytelen voltam egy Intel procisat venni..
\"...lámák kíméljenek.\"
Ami pedig a piaci igények kielégítését illeti, az AMD CPU-kat az emberek vették fõleg azért mert kielégítette igényeiket, de most itt ugye nem egy dologra gondolunk, te arra gondolsz, hogy képes volt e az AMD megfelelõ mennyiségû procit gyártani, a válaszom nekem erre igen is meg nem is. Igen mert ha a kereslet nagyobb mint a kinálat akkor az árak emelésével érhetõ el az egyensúly, ... de nem mert az árak emelésével az Intel procik felé terelte volna a piacot, tehát a baj ott volt, hogy nem jó arányokra osztották el a termelésüket. A piacon két dolog maradhat fenn, a tömeges-olcsó és a kis mennyéségû-drága termékek. Az AMD csak a kis mennyiséget és az olcsót párosította ami nem életképes. Tehát itt igaza van annak aki azt mondja, hogy kikellene helyeznie a termelést, mert nagy mennyiségben nem tud versenyezni az Intelel, tehát inkább oszpontosítania kellene neki a gyors-drága procikra és esetleg egy közepes-közepes piacra amelyiken versenyképes. Ha azért épít gyárat, hogy 90%-ban olcsó Sempronokkal lepje el a piacot akkor nincs esély a fennmaradásra és persze ezt sajnos a fejlesztés is megérezte ami persze a high end prociait is visszaszorította. Szóval a baj nagy, de remélem még kezelhetõ.
Az USA-ban es UK-ban lattam energiatakarekos pc-ket es tablet-eket VIA procikkal.
http://www.amazon.com/VIA-VM7700-Fanless-1-inch-System/dp/B000YQ4D76/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=electronics&qid=1207666287&sr=8-1
Remenykedjunk, hogy az AMD nem jut el ilyen siralmas szintre.
Örökzöld sláger lett a \"Hol a Start-menü?\", melyet a mai, informatikában dolgozó, az adófizetõk pénzén kiképzett, magukat értelmiségnek nevezõ emberek költöttek. Ennyi konzervatív f@szt...
Az ATI felvasarlasa igazan akkor lett volna jo, ha ez nem viszi anyagi hatranyba a ceget, de elvette az eroforrasokat a fejlesztestol. A mostani helyzetben meg a szerver piacon si veri oket az Intel, mert egyre tobb Core Quad alapu Xeon rendszer kerul forgalomba.
nem lehet, szinte 100%
És senkit nem vertek át, mert olcsóbb is volt, de hozta azt a teljesítményt ami rá volt írva, sõt még többet is.
Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)
Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)
Se többet, se kevesebbet.
Socket 754-es 3000+ az egyenlõ a 3,2GHz-es P4-gyel stb játékokban! Irodai felhasználásban fordított volt a helyzet. Az intel meg kövi procijaiban integrája a memóriavezérlõt és pletykák szerint VGA vezérlõt is, ezt nem tudom megerõsíteni, de utánanézek. Mindenesetre Core óta az Intel nagyon megindult, AMD vonalon a mindenféle Black Editionök jók, durván húzhatóak.
Átmeneti megoldást jelentene az AMD-nek, ha áttérne az NVidia típusú fejlesztésre és kiszervezné v. eladná a gyártást.
Per pillanat csak a befektetõk jóindulata és az IBM technológiai segítsége tartja a fejét nem túl mélyen a víz alatt...