24
  • bakagaijin
    #24
    Naja, de abból a pénzből Brüsszelben rendes lakást sem tudsz bérelni, legfeljebb a város peremén/odakint... A lakáshitel ugyanúgy dettó 20 év, inkább 30, ezzel nem érdemes példálózni: olaszoknál is, németeknél is, belgáknál is, itt is erre panaszkodnak, US-ről nem is beszélek mennyiért béreltek Guglihoz gyakorlatra menők... Pesten az ingatlan-árak még mindig a béka segge alatt vannak. (Buktak is rajta bizonyos cégek rendesen, akik arra számítottak hogy az EU csatlakozással a többszörösére fognak ugrani Mo-n az irodabérleti díjak és lakások...) A teljes bérköltségből is kb a harmada esik be nettó bérként, ami kb a NyEu norma is. Ha ettől eltérőt akarsz akkor nagy valószínűséggel távozni kell az EU-ból, vagy EU-n kívülre kell menni kiküldetésekre min 160 nap/évre :). (A különbség az, hogy a Mo-n az adók irdatlan magasak a járulékok viszont alacsonyabbak.) Ami miatt érdemes lehet elmenni az a morál és a környezet, az nagyon nagyon más.

    Mert baromi sok pénzt lehet Pesten is keresni, de leginkább csak "okosban"... Ha viszont még annál is többet akarsz keresni, akkor találd meg az ötleted és add el...
  • aDannyBoy
    #23
    ja de pl belgiumban a minimálbér 1400 euró
    elmész utcaseprőnek akkor is annyit kapsz
    ott nyilván más a norma, ott a 3000 euró az átlagos
    ez van
    szar helyre születtünk
    make it better or leave it quick
  • ThomasTheKoRner
    #22
    "ajánlom tanulmányozásra a távol keleti cégkultúrákat "

    Jahh... Kaisen rulez mi?

    Amúgy az tény hogy néhányszáz km-el arrébb az itteni fizetések 3* simán megkeresik a mérnökök(ha nem többet).
    Ott nem elképzelhetetlen havi nettó milla közeli fizetés,és mindezt úgy hogy nem kell csodagyereknek lenned(értsd kocka),csak tudd a dolgod,és légy szorgalmas.Ha annak a kinntlét elviszi a felét,még akkor is nagyon jó vagy anyagilag,és nem kell 20 évet várnod,mig kinyögsz egy lakáshitelt pl.
  • aDannyBoy
    #21
    azért szálljunk már le a magas lóról
    ismerve a hazai oktatás színvonalát, még akkor is ha vannak sufni informatikusok,
    mennyire demagóg elvárni azt, hogy valaki pisi meleg diplomával a kezében zsíros és felelős állást kap.
    ha a mekibe mész, először ott is krumplit sütsz, egy év múlva lehetsz műszakvezető
    nem tudom te hol élsz, de a diploma már rég nem jelenti azt, hogy leteszed a segged egyből a bőrfotelbe.
    Akik most 28 évesen millárdosok vagy majdnem azok, mondjuk akár a hazai befutott startupok alapítói, ők is a garázsban kezdték.
    aki nem hajlandó a nulláról kezdeni, az menjen londínernek
    lehet keres többet, de akinek nem az instant nettó számít, hanem a Maslow piramison az alsó két szintnél feljebb is akar jutni (enni, inni, aludni, kefélni), akinek jelent vmit az önmegvalósítás, az dolgozzon. vagy így vagy úgy

    ajánlom tanulmányozásra a távol keleti cégkultúrákat
  • JTBM
    #20
    Valahol el kell kezdeni. A tehetségesebbek/szerencsésebbek bekerülnek valamilyen nagy céghez tanoncnak és 3-5 év múlva szakértők lesznek belőlük havi 0,5-2M+Áfáért.

    A Lufthansánál nem tudom, hogy erre van-e reális esély, de a legtöbb IT területen ez áll.
  • QuippeR
    #19
    "ha valaki keresni akar, akkor az nem kockanak megy 3 monitort bamulni egesz nap."
    azért ne röhögtessük már ki egymást, aki valamit kezdeni is akar a diplomájával (és nem ha már van egy bármilyen diplomája, akkor benyomják az ismerősök a zsíros állásba), az manapság igenis a mérnöki diplomával nagyon-nagyon jól jár.
  • sajoati
    #18
    "Bölcsészként én sem végeznék mostanság..."

    persze, jobb is a rabszolgakozpont. de azert pesten egy multinal egy esemenyszervezo pl egy esemenyert zsebbe elpakol 2.5 millat, vagy pl a hotelekben meg a londinereknek is futja 2 uj autora.

    ha valaki keresni akar, akkor az nem kockanak megy 3 monitort bamulni egesz nap.

    talan az elhivatottsag metseg erre, de egy ilyen husfeldolgozo akkor is remiszto. (felreertes elkerulese vegett: a fent emlitett "foglalkozasoknal" (szalloda, menedzserkedes..) a masok taposasa az elorejutasert a nagy magyar valosagban pedig egyenesen undorito.)
  • PLaci #17
    Helpdesk? 3 műszak?? nettó 110k?????? OMFG XD
  • Sir Quno Jedi
    #16
    Ma úgyis az a trend (sőt jó ideje), hogy felvesznek 3 lelkesamatőr egyetemistát egyetlen valóban hozzáértő és tapasztalt mérnök helyett (és így még olcsóbb is nekik). Az más kérdés, hogy a betanított rabmelón kívül sokmindenre nem jók és néha nagyobb kárt okoznak, mint amennyi hasznuk van (és ez soxor nem is elsősorban pénzben mérhető), de ez ugye kit zavar. Jó embert nehéz szerezni és mélyen a zsebbe kell hozzá nyúlni (szívunk vele mi is eleget, ha pótolni kell az emberanyagot).

    Néhány régi rendszeren felnőtt okosvezető még mindig nem jutott el odaáig, hogy egy cég legértékesebb vagyona a szakemberállománya. JÓ emberekkel csodát lehet tenni és a legrohadtabb szituációban is talpon maradnak. Ha nincs muníció az ágyúba (sőt ágyú sincs már), hiába lődöznének vele a markecingesek...
  • Sir Quno Jedi
    #15
    Ezek a szerencsétlenek mióta IT mérnökök? Mezei betanított telós helpdesk és némi butaarcú rendszerfelügyelet (és akkor ez máris nagyképűen hangzik). 3-4 évig rabszolgamelóben 7x24-ben 3 műszakban gyilkolják őket (ja még fiatalok, mondván kibírják), addig lóbálják előttük a mézesmadzagot, aztán párból lehet akár helyi, vagy még ANNÁL is hatalmasabb rabszolgahajcsár (húúúúúúúúúú). Nos ezek mér nem mennek VALÓBAN Indiába? Csak a hülye hiszi el, hogy ezeknek szakember kell. Ócsóér üzemirabszóga, na az igen... Granulálok!

    Nem mondom, fiatalabb koromban engem is könnyebben hűlyítettek, aztán megtanultam, mi merre hány méter.

    ÉS kéretik a tisztelt üzemeseket, hogy ne kapják fel a vizet, nem velük van a baj! Én is üzemeltettem jópár évig, részben még most is foglalkozom vele...DE vannak szintek.
  • b10
    #14
    Majd ha nem 3 műszakos munkát kinálnak, és 110 nettós kezdő fizu ajánlatukra nem fogja a T. Lufthansa verni a mellét, hogy ők mekkora fantasztikus cég, akkor esetleg térjük vissza ismét a témára.

    Pont annyira közröhely a Lufthansa, mint a Navngo programozós 550 bruttós fizu ajánlata. Ideje lenne már kicsit felébredni ezeknek a "itt a balkáni parasztoknak ez a pénz is jó lesz" cégeknek, és kicsit kinézni pl: Németországba, hogy ugyanezekért a munkákért mennyit kinálnak.

    Közröhely!
  • Tinman #13
    Soha nem DC-zem... ami kell az torrent.
  • Flamer
    #12
    novelleseket még mindig keresnek :D
  • roliika
    #11
    Halliiiii! :) Te szoktál néha a Murphy hubon (DC) lenni? :)

    Hm ehez a céghez én is jelentkeztem, fel is vettek volna csak még nem voltam pesti. Most már az vagyok, remélem nem ba*tam el és lesz még felvétel.
  • Tinman #10
    Van egy informatikus műszaki menedzser ismerősöm, aki már jó ideje diplomás, de képtelen feldolgozni azt a problémát, hogyha NINCS semmilyen VGA kártya a gépben, akkor kép se nagyon lesz.
    És hátperszehogy a Windows szerves része az Office... nem is csoda, hogy a mekiben kötött ki
  • Tinman #9
    "Photoshoppot"

    Mert aki nem guru a photoshopban az már nem is lehet IT szaki?
    Nem értem az összefüggést.
  • freemanone
    #8
    "Abból indultak ki, hogy a rendszergazda kicsit kocka, nem szeret főzni, ezért pizzát rendel. Ezek szerint így van. " - Bezony ám :D IT = rendelt kaja (mostly pizza)

    "A business support centerekbe pedig a nem informatikus, hanem valamilyen pénzügyi papírral rendelkező frissek ugorhatnak, pár év múlva pedig már lehet, hogy Barcelonában lesznek seniorok." - Ehez csak annyit: papírt nem igazán nézik, hogy úgy mondjam.... jó ha van, de ezeket a cégeket az érdekli hogy mit tudsz. (Lufi, IBM stb...)
    A mondat vége pedíg való igaz, nálunk is azt csinálja a jó tudású "sufni infós", hogy tanul a cégnél mint a gép megszerzi a tapasztalatot, azaz seniort képez magából és elhúz innen a vérbe! Nem versenyképes a fizu :) Mégha nem is éppen minimálbér... Nah persze nem is rossz, főleg pályakezdőként!

    btw: IBM ugyanezt tette Fehérváron :)
  • bertino
    #7
    "Abból indultak ki, hogy a rendszergazda kicsit kocka, nem szeret főzni, ezért pizzát rendel. Ezek szerint így van. "

    hajjaj... :)
  • kanesoban
    #6
    A harmadik képen a nagyközpont mögött fölsejlik hőn imádott informatika karom épülete. :)

    Múlt héten volt állásbörze az ELTE-n, úgyhogy én is regisztráltam magam a Lufinál (ők így hívják magukat). Habár engem ha be hívnak, akkor csak gyakornoknak, de ez is baromi jó lenne.
  • Csaba42
    #5
    "sufni informatikusok"
    Na hallod, nálunk sem jobb a helyzet, sokan már az egyszerűbb problémáknál is elvéreznek, meg kérik, hogy más korrepetálja őket - közben meg b*sznak bejárni az órákra. :(
  • julius666
    #4
    Hát én nem tudom, én most épp infóra készülök a BME-re, és azért számomra ez pozitív hír.
    Egyébként meg ha a papír mellé még majd külön is kell tanulni, hogy zsírosabb állást kapjon az ember, hát üsse kő. Ebben az országnak nevezett izében még ez óriási szó szerintem.
  • Vorpal
    #3
    Oktatás és informatika - szakma és modern technológiák stb. - az ilyen relációk Magyarországon nem léteznek - sufni informatikusok, stikában tanulás az van.

    Elképesztő milyen naivitással szemlélték a webes technológiákat az én sulimban is - meg is lett a vége - szakképzet gyerekek tömege, akik mellőznek minden gyakorlatiasságot, aztán lehet menni esti iskolába Photoshoppot tanulni.

    Ne keverjük ide a cikkbe az oktatást - annak semmi köze a tehetséges emberekhez.

    Mellesleg - jól el van hanyagolva a srác a középső fotón.
  • Commandante
    #2
    És akkor a nyelvoktatás katasztrofális helyzetéröl ne is beszéljünk. Anno alk.mat.-on egyetlen szemeszter szakangol volt, amikor meg másodszor is fel akartam venni - nem volt sok más lehetöség - akkor a prof elhajtott a fenébe, mert hogy diákonként csak egyszer jár.

    Amúgy meg még több ilyet!
  • Sanyix
    #1
    "hazánk már szép számban ontja ki magából a diplomás informatikusokat, akiket persze még tovább kell képezni, de sokan közülük eleve mértékadó tudással rendelkeznek."
    Ja azoknak van eleve tudásuk, akik egyetemen, főiskolán kívül hobbiból tanultak, vagy okj-s képzésen is voltak, így használható tudást is szereztek :D.

    Az egyetemet/fősikolát végzettek, meg legalább jól tudnak integrálni, meg kiszámolni a feszültséget 43 fogyasztós 53 girbegurbakapcsolt áramkörben, ja és emellett még ki tudják számolni, hogy mennyi "jószág" kell, hogy iterálják a megfelelően előkészített desztinációszenzitív portfoliót(najó ez bullshit generátorból van, de amúgyis abból van szal sztem illik ide :D).