A nagy szavazó topik
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Nem tudom, hogy változott a Skandináv országokban, de nekik tudtommal nem volt orvosi egyetemük a '80-as években. Legalábbis nekem ezt mesélték úgy 10 éve. Osztottak, szoroztak és kijött az, hogy pl. egy 5 milliós Finnországnak nem éri meg az ottani béreket nézve. Aki orovos akar lenni és felveszik akármelyik (?) egyetemre, annak az állam állja a képzését. Olcsóbb ez, mint fenntartani egy marha drága képzési rendszert.
http://www.iime.org/database/europe/finland.htm
Eszerint vannak orvosi sulik. Lehet, hogy bizonyos szakorvos képzésekre igaz az, hogy nincs hazai kapacitás?
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Ha kell, tudok beszélni az ország szép oldaláról is. Viszont nem jelenti azt, hogy alapvetõen nem lett egy kibaszottul elkúrt egy ország ez.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Az orvosi karok zárásával ez is, és több kórház is odaveszne, mert az egyetem tartja fenn a hozzá kapcsolt klinikát, az oktatók praktizáló orvosok is egyúttal.
If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.
De a jelenlegi körülmények között pedig teljesen felesleges fenntartani ennyi orvosi egyetemet, hogy azok meg a nyugatnak képzik a dokik nagyját az állam pénzén. (minden nemû képzésen aki rész vesz Magyarországon a min. h addig dolgozzon idehaza amíg le nem dolgozza a képzés árát, ezt szerzõdésben rögzíte3niu kell, ennyi. ez jelenleg csak a Zrínyin N.E. HTK-án van)
és igen sokan maradnának ha jobb munkakörülmények lennének, és meg lehetne élni a fizetésbõl.
-Ki volt az a hülye aki feltalálta a munkát? -A többiek mért nem verték meg?
Volvo mëg SAAB. http://szomagyarito.hu
I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3
természetesen megkellene nézni a kiváltó okokat, és ezeket orvosolni.
Már baj van. Már annyi orvos ment ki*, hogy vannak olyan területei az egészségügynek (pl. mellkas sebészet), hogy az eddigi 2-3 hónapos várólista 1-2 évesre nõtt.
*illetve nem tisztán kiment, hanem Anglia állást kínált kelet-európai orvosok részére (tavaly október-november magasságában), látszólag jó fizetéssel, és aki vevõ volt rá, azok mind éltek is a lehetõséggel.
Azt azért tudni kell, hogy bár magyar viszonylathoz képest jó a kinti fizetés, de egy kinti azonos szintû orvos fizetését meg sem közelíti.
Továbbá, mikor Angliában is csökken azon betegek várólistája, akik miatt most orvos-felvásárlást rendezett Anglia, akkor a kelet-európai orvosok mennek szépen ügyeletre, ami az angliai orvosoknak majd derogál, hisz lesz épp elég orvos, aki kevesebbért csinálja azt munkát.
A demokrácia és a jogállam egy helyen található meg az egész Világon: A szótárban.
"Béremeléssel, munka körülményeik javításával."
off: Én mostanában készülök külföldre (nem vagyok orvos) de nem a pénz miatt megyek el, viszont imádom a hazámat ide köt minden szóval nem is tervezek hosszútávra kinn csak most így hozta az élet. Mondjuk én azokat is megértem akik a jobb megélhetés miatt költöznek el, viszont az olyanokat akik kinn elhordják minden szarnak az országot megtámogatnám egy kis fa testápolóval.
Béremeléssel, munka körülményeik javításával.
"Winning isn't important. It's the only thing that matters."
tudom, hazaáruló köcsög vagyok herp derp
ʇxǝʇ ʎɯ oʇ sıɥʇ pıp doɹp ssɐq ǝɥʇ
Itthon valóban érdekesek körülmények, meg tudom érteni, hogy kimennek, de tudták azt, hogy mire vállalkoznak. Azonban örülnék, ha nem menne el minden értelmes ember.
és hogy hogyan kellene megállítani a folyamatot? szerintem nem lehet
Csak annak a tandíját támogassa az állam, aki itthon marad
Technikailag nehezen kivitelezhetõ, jogilag erõsen aggályos. Pl. miért csak az orvosokra vonatkozzon ez? Miért csak a felsõoktatásra...?
Szegeden 950 ezer, Pécsett 925 ezer, Debrecenben 850 ezer.
If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.
ʇxǝʇ ʎɯ oʇ sıɥʇ pıp doɹp ssɐq ǝɥʇ
"Béremeléssel, munka körülményeik javításával." ÉS "Csak annak a tandíját támogassa az állam, aki itthon marad."
Spread De Love!
Eddig két osztálytársam ment ki Angliába, mindkettõnek orvos van a szülei közt. Lényegesen jobban élnek kint mint itt, ezért megértem hogy elmennek.(Én szüleim közt is van orvos, így az én jövõm is összeköthetõ lehet külfölddel :-D)
I met God. She's black
I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3
Ráadásul kezdõ orvos azért nem tud magánpraxisban kezdeni egybõl.
Meg mi az hogy egy orvos keres kb 100-120 ezret egy bkv buszsofõr meg 150-et???????
Tényleg jobban meg kell fizetni egy kormányt tekerõ emberkét, mint azt aki végig tanulja az életét és megmenti az életedet...
- éppen d[-_-]b - hogy csinálod ezt a fordított \"b\" bet?t? - ööö, mind1...
nem kell megállítani
nincs értelme az életemnek Schizoid személyiségzavarom van A barátok olyanok, mint a krumplik. Ha megeszed őket, meghalnak.:(
Ha a mérnök, közgazdász stb. is leléphet a képzés után, akkor egy orvos miért ne tenné? Nem a középkorban élünk, hogy röghöz kössük õket. Én is kint dolgoznék, ha meg lenne hozzá a kvailtásom és a lehetõségem. Nem maradnék kint örökre, de a pénz nagy úr. Egy életem van. Miért egy pöcegödörben töltsem...?
Aki teheti és van mersze az lelép szépen lassan.
A zseni nem lehet tekintettel az egyszerü emberekre!
kb 10 éve stagnál 😊 ennél jobb már nem lehet 😄
Cadillac Escalade Owner Pepsi Twist nem alszik, Pepsi Twist vár.
(autóm sincs)
Mindig így volt, mindig így lesz, az ellen nem véd.
A szórakozás pl. szinte semmivel sem drágább, mint 1 éve. Fura. Sõt, konkrétan egy a kedvenc helyemen még asztalt sem tudtam foglalni most csütörtökre... 😊
Ide mit lehet írni?
A búza ára hányszoros is volt a diagramon? A kenyér áraemelkedése meg sem közelítette azt a mértéket. Én csak pusztán errõl beszéltem...
Igazából kezd tele lenni a bakancsom azokkal, akik n+1-szere állítanak valamit, amit én soha nem állítottam vagy írtam le soha...