127612
-
A mai világban már az egész egyházi rendszer megkérdőjelezhető. Persze aki hisz annak mindegy. -
És? Nekem aztán tök mindegy. hogy lemond vagy összeül az egyházi valamilyen bizottság vagy akármi és lemondatják. -
A végén kezdi a könyvet a zsebből jósoló,
szavait issza az ittas rongy világ.
Új pap kántál, ilyet már láttál,
a szentség itt megszámolható. -
igazából kettő:
nem érdekel túlzottan, de azért furcsállom, mert erre rég volt példa.
azért hagyjuk már ezt a gyengeségre való ráfogást... II. János Pál bezzeg még a koporsóból is prédikált. Túl sok gebasz volt körülötte, egyszerűbbnek tűnt ezt a megoldást választani, mint hogy beismerje az igazat, hmm... hazugsággal lehet a mennybe kerülni? egy pápa a pokolban? tutii -
De a lemondás egy egyén döntése, nem az államszervezeté. -
Sajnálom de én így érzem. Amikor már egészségileg nem képes ellátni a feladatát akkor alap kellene, hogy legyen a lemondás. Ez egy teljesen korrekt dolog. -
kit érdekel, lehet hogy politika, befolyás, meg egyéb érdekek miatt mondott le és csak dísz, báb volt... sőt... -
Nem hiszem, hogy ennyin múlik egy évszázados (évezredes) hatalmi rendszer komolysága, vagy hogy egyáltalán azok számára, akiknek ez számít fontos lenne. -
Jah, ezért teszik komolytalanná ezt a tisztséget. -
Akkor is sokan beszéltek arról, hogy le kellene mondania, ő úgy döntött, hogy nem teszi. Ilyen szempontból a pápai trónon ülő személy egyeduralkodó, hivatalosan csak saját akaratából mondhat le.
(a középkort ne vegyük ide, zavaros időszak volt) -
Azt tudom, de nála nem is a megválasztására gondoltam hanem az utolsó éveire. -
II. János Pált 1978-ban választották meg, 58 évesen - ő volt az egyik legfiatalabb. -
nem én leszek az új pápa, szóval leszarom -
Én csak azt nem értem, hogy miért olyanokat választanak akik már fél lábbal a sírban vannak, már elnézést. II. János Pál pedig már olyan beteg volt, hogy az utolsó éveiben már azt se tudta, hogy hol van szerintem.
Amúgy én éppen ezért tök megértem ha már öregnek és fáradtnak érzi magát akkor nem vállalja tovább.
-
#107147 -
De egy pápának pont az az egyik legfontosabb szerepe, hogy mutogatni kell - misét tart, utazik, jelen van.
Ha ezt a szerepét úgy érzi, hogy nem tudja megfelelően ellátni, akkor lemondhat, nincs semmilyen kötöttsége ilyen szempontból.
-
ManoNegra #107153 Az egyházi törvényben foglaltak szerint joga van lemondani - önként. Még mindig jobb mintha átsegítenék a túlvilágra. -
A ciklus vége a lemondás. Ennyi. A politikus is bármikor lemondhat... -
Mondjuk a jenkik egyik legnagyobb elnökét - mármint ők tartják annak - már tolószékesen választották meg. Mondjuk legalább szellemileg friss volt. -
Nem is mondtam, h mutogassák. Meg lehet ezt oldani kultúráltan. Ha pedig az egyház haladni akar a korral, akkor ezt foglalja szabályokba. Vezesse be a pápaság intézményének határozott idejűvé tételét, 4 vagy 5 éves ciklusokba, mint az államfői tiszteknél, ciklus végén újraválasztás lehetőségével, de a ciklusok maximalizálásával. Lenne ennek módja sztem... -
A pápai eskü - van olyan? - tartalmaz olyan részt, hogy "amíg a halál el nem választ?" Ha nem, akkor milyen ellentmondás van...?
Méltóságnak nevezed azt, ha már lényegében csak egy döntésképtelen és félig szenilis vénember betölt egy elvben igen fontos posztot, ami kőkeményen morális dolgok megfontolásával jár? Ide raknál egy szenilis embert...? Ez nem méltóság, ez pontosan inkább a poszt nevetségesség tétele. Bármilyen poszt, amit egy döntésképtelen / szenilis / idióta ember tölt be igen hamar vicc tárgyává válik.
Csak nézd meg, hogy milyen a megítélése a politikusonak egyes országokban. Sehol sem ők vannak a csúcson, de azért kis hazánkkal szemben van némi tisztelet. Itthon, ha ma valaki csak elkezd beszélni ma bármelyik fontos posztról és döntésiről én legenyhébb esetben is a padlóra köpnék. -
Többször említették, hogy misén a szószékig is gurítós kocsival közlekedett már, eléggé elhatalmasodott rajta az ízületi gyulladás - ezt tekintve a méltóság szerintem azt diktálja, hogy ne egy lassan mozgásképtelen embert lássanak a pápai trónon. -
Kb. pont leszarom ki vezeti a világ legnagyobb maffiáját. -
Ami alapvető hiba szeritnem. Attól, hogy megváltozott a funciója a világ változása miatt, attól a pápaság intézménye igen szoros rokonságban áll a politikával. Kettőt találhatsz, hogy II. János Pál miért és hogyan lett pápa... -
De pont erről beszélek. Minden bizonnyal a legtöbb pápánál az volt, h öreg korukra már a tényleges munkát és irányítást már nem is ők végezték, de megmaradt a méltóságuk halálukig. A házassághoz tudnám hasonlítani. Na most pont az egyház tanítja a sírig tartó hűséget, jóban rosszban együtt, és mélységesen megveti a válást, figyelmen kívül hagyva a körülményeket... Erre lemond a pápa egészségügyi okokra hivatkozva. Ez egy hatalmas belső ellentmondás... -
Én úgy tekintek rá, hogy az. Ugyanúgy egy államszervezet feje (az, hogy a katolikus egyháznak, mint platóni államszervezetnek nincsenek fizikai határai, attól még ugyanúgy politikai résztvevő), és a vezető manapság ugyanúgy elsősorban protokoll-szerű pozíciót foglal el, természetesen döntéshozó is, de azt ugyanúgy egy szakértőcsoporttal együtt teszi (bíborosi testület, parlament, stb.) -
Egy olyan világban, ahol protokolláris feladatai vannak egy uralkodónak ez nem túl komoly dolog.
200+ éve egy 70 éves uralkodó nehezen ment háborúba. Napólenont is teljesen leamortizálta saját életvitele 40-45 éves korára. Egy királynak a szellemi és fizikai frissességére is szüksége volt, de legalább az egyikre... -
A világi uralkodást nagyon nem hasonlítanám a pápai címhez... -
Beatrix holland királynő január végén mondott le a fia javára a trónról. -
Ezt sztem akkor is legfeljebb külsősök tudják megítélni, h mennyire alkalmas a feladatra. Az meg, h ja, egy öregembert választottak meg pápának 8 évvel ezelőtt? Hát talán erre akkor is gondolni lehetett volna... Nekem ez az ügy akkor is furcsa, és az én szememben a pápaság méltóságát csökkenti. -
ManoNegra #107139 Biztos hogy közrejátszott. -
Miért lenne fura? Kirk Douglas régen nagy színész volt. Ez attól nem változik, hogy most 90+ éves. A sportolók és mindenki más is megöregszik. Nem is értem, hogy mi a fura. Egy természetes folyamat...? -
Önként - a feljegyzések alapján - V. Celesztin mondott le 1294-ben.
A többiről úgysem lehet tudni, a mostaniról sem, hogy az egészség mellett a bankügyek, a vatileaks és a többi mennyire volt hatással. -
Én megértem. Ha nem tudta ellátni rendesen a feladatait és azt érezte, hogy nem tudja kielégíteni azt az igényt amire felesküdött, akkor miért ne mondhatna le? -
Mivel 85 éves, elég vszínű... Bár ki tudja, lehet még elél 10 évig. Csak hát nem kicsit lesz fura, h na ki volt ez az öregember? Ja, a pápa... -
Nagyon nem értek egyet. A királyok és uralkodók egy része is sírig ragaszkodott hatalmához sokszor akkor is, amikor uralkodásra már régen alkalmatlanok voltak. V. Károlyt minden idők egyik legnagyobb uralkodójának tartanak, és ő is lemondott idős korában a trónról, mert belátta, hogy meddig alkalmas arra, hogy ellássa feladatát.
Mai szemmel igen modern felfogása volt. Mint uralkodónak neki is voltak kötelességei, jól vezetni uradalmát. Erre szeritne már nem volt képes. Biztosította az utódlást és szépen nyugdíba ment. Remélem, hogy ezzel egy új korszak nyílik a pápaság történetében, mert pontosan ilyen húzások miatt lehetne komolyabban venni.
Azt meg tökéletesen leszarom, hogy mi volt. Ha mindig mindent úgy csinálna az emberiség, hogy "mi volt régen", akkor ma nem lenne se tudomány, se internet, se személyi szabadság és sok más... -
Hát én azt olvastam. De olyan is volt, h lemondatták, mert nem volt alkalmas. Ismertek az egyház múltjának sötét ügyei is... -
Ez nem a maffia, itt hivatalosan ki lehet szállni. Nem javallott, de ki lehet. Persze nem lesz utána hosszú életű, ez garantált. -
ManoNegra #107131 Önként? -
János Pál is meg volt, nem is kicsit. Meg a korábbi pápák is sok száz éven keresztül. A 15. században volt ilyen utoljára, h pápa lemondott...