A nagy szavazó topik
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3
Persze 5-6 éve volt egy kis csuklás, amikor az egyik vizsgaközpontnak megvonták egy idõre az akkreditációját, de egyébként ilyen téren rend van, nekem szaktársaim pár éve még Szegeden is 5-6 lehetõségbõl választhattak nagyobb nyelveknél, hogy hol akarnak vizsgázni.
If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.
I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3
★★★★★
(vendéglátási / kereskedelmi szaknyelv egyébként az egyik legelterjedtebb, és az ottani képzéseken a diplomához már a szaknyelvi nyelvvizsga az elvárt, míg mûszaki téren nem)
Persze, egy angol mûszaki szaknyelvnél is lehetne bõséges kereslet, de nem csak az létezik 😊
"Winning isn't important. It's the only thing that matters."
Amit tudok angolul, azt mégis nagyrészt magam szedtem össze több évtizednyi rpg-zés, szgépes és video játékok, filmek/sorozatok és a meló/hobby miatti szakirodalom révén.
Részemrõl leszarom a sima köznyelvi nyelvvizsgát, akár meg is szüntethetik, rendes melóhoz olyan nem kell, hacsak nem vagy tolmács, vagy vendéglátós, esetleg ügyfélszolgálatos stb., DE azoknak meg ez lenne a szakmai ugyebár (kibõvítve), így maradna nekik minden.
Te tényleg ennyire hülye vagy, vagy csak játszod? Inkább maradnál a "leszarom" válasznál...
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Angolul fórumozás, repszimfejlsztés és katonai repülés olvasgatása közben tanultam meg lényegében azt, amit most tudok. Ennek megfelelõ a szókincsem is. Minden csevegés jellegût a filmek és sorozatok nézése közben szedtem fel.
Nekem általános és gimi alatt három különbözõ nyelvet oktattak. Általánosban 5 év német, amit dobhattam ki az ablakon a gimiben, mert ott angol és olaszt kellett tanulom. Az olasz is kb. annyira érdekelt, mint a német. Vagy annyira sem, lesz sem szartam, totál használhatatlan nyelv úgy minden téren. Egy országban beszéülek, természettudományos jelentõsége 0. Idegenforgalmi terüeltet leszámítve semmi haszna nincs.
Gimi alatt elsõ évben 5+3 angol/olasz, a másodikban 4+3 a/o, és 3. és 4. évben 3+3 órám lett volna. Igen, lett volna. Az angol tanárom sajnos beteges volt, aztán el is ment, így 1. évben az órák kb. 1/3-a maradt el, a 2. évben decembertõl kb. március végéig nem volt angol órám egy szem sem, és utána minden órát más tanár tartott. Számold is ki, hogy 4. évre esõ össz órák hány százaléka maradt el. Ja, és pont azok, amikor az alapokat kellett vonla felszívni és a legtöbb órám volt, akkor totálisan lemaradtunk. A 3. évtõl votl stabilan órán.
Ne gyere azzal, hogy net és filmzésssel tanulmi és más marhasággal, mert 1997/98 táján ilyen lehetõség nem volt. Ma már sokkal könnyebb nyelvet tanulni, egy rakás jó minõségû ingyenes oktatói segdélet van és olyan témában olvashatsz és fejleszthetetd magad, amit nem szégyelsz.
Nos, ilyen háttérrel hogyna kellett volna elérni a középszintet? 2,5 év alatt?
Ellenben nem vágom, hogy mi frászakarikának kényszerítettek egy olyan nyelv tanulására ami:
ad 1. Annyira volt hasznos, mint púp a hátanom.
ad 2. Használhatóság konvergál a 0-hoz, különösen egy mérnök számára.
Ergo szartam rá magas ívbõl és csak bosszantott, hogy nyilvánvaló pocsékolása megy azerõforrássoknak. Akkor inkább lett volna kisebb leterheltség. Vagy mennyivel faszább lett volna, ha angolt tanulok helyette, ami érdekelt is volna. Oroszt is tanultam volna szívesen, de a matek faktosoknak sajnos olasz volt a másik nyelv. A szerencsétlen sima gimiseknek meg latin (!). No comment... Az infósoknak volt oroszóra, de mivel minden osztálynak és faktnak saját idõpontja volt, ezért nem járhattam át, pedig szerttem volna, de nem volt megoldható.
Eredmény? 30 éves fejjel szenvedek most az orosszal és saját erõbõl kellett megtanulnom az angol elég nagy részét.
Lenne egy szakmai resze a dolognak,ami teljesen fuggetlen a kommersz nyelvvizsgatol meg lenne a sima nyelvvizsga ami az altalanos angol tudast merne fel.
"Gondolod, hogy van annyi szakmai nyelvbe jártas, aki lépést tart minden területen mindennel vagy szimplán van fogalma minden területrõl..?"
Azt mondod hogy a felso oktatasban ez nem jellemzo? Vagy olyan pedagogusok osztjak az eszt akik nem tudnak idegen szakmai nyelven lepest tartani a vilaggal? Hat akkor csesszek meg. Szerintem az lenne az alap,hogy valamilyen szinten ezt is megtanitsak.
A 2. resszel egyet ertek es elhiszem.
unzip ; touch ; finger ; mount ; gasp ; yes ; umount ; sleep
(nekem pl. volt olyan oktatóm az egyetemen, aki még szakmai oroszt tanult, azt keni-vágja, a németet nagyjából értette, de angoltudása nincs - tehát ha én angol forrásokból dolgozom, akkor õ nem is tudja ellenõrizni a tudásom, vizsgáztatni se tud szaknyelven)
Olyan széles a mûszaki nyelv spektruma, hogy garantálom azt neked, hogy a középfokot némileg meghaladó és egyes területeken el sem érõ tudásommal biztosan tudnék olyan mondani vizsgáztatónak, amit szakszövegben nem értene meg legyen csak két téma, az áramlástechnika-aerdinamika és a katonai zsargon.
Vagy van olyan szakma, ahol a "nemzetközi munka" pl. latinul folyik, így elvétve van szükség arra, hogy élõ nyelven kelljen mással folyékonyan beszélni, azon társalogni - forrásokat olvasnak, értelmeznek a szakemberek.
Plusz megteheti azt, hogy nem vállalja el, mert tudja, hogy az õ tudása nem felel meg az ilyen feltételeknek. Ettõl még lehet jó szakember, lehet rendkívül nagy tudású, a munkahelye szempontjából nélkülözhetetlen személy. Esetleg lelkileg képtelen arra, hogy mondjuk egy konferencián elõadjon, nem hogy idegen nyelven, magyarul se.
Ahogy tegnap írtam: differenciálni kellene, nem általánosítani.
Aki nem tud 4 év gimi/középsuli + 3-5 év fõiskola, egyetem alatt egy hulladék, "nulla" felkészülést igénylõ, középfokú nyelvvizsgát letenni az ássa el magát.
Az,hogy erti a szaknyelvet meg onmagaban szart sem er. Tegyuk fel,felkerik egy nemzetkozi munkara,akkor oke hogy erti a szaknyelvet de hogy fog kommunikalni a tobbi emberrel? Vagy ez nem lenyeges?
Plusz ha valaki a szakmájában a szakszövegeket jól érti, jó szakember, tud olvasni és ismeretet szerezni a szükséges szaknyelveken de nem tud jól beszélni/elõadni/társalogni, akkor az miért is tragédia bizonyos szakterületeken?
“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”
Tobb olyan ismerosom is van,aki veri a mellet a nyelvvizsgara de amikor kene akkor egy kukkot nem tud megszolalni.
Legjobb pelda erre a noverem,akinek 2 diplomaja van,nemet nyelvvizsga de amikor kiment nemetbe dolgozni akkor 2 honapig megse tudott szolalni.
-Egy olyan ember szükségleteire gondolt, akit még csak nem is ismert és soha nem is fog látni.- "DERSZU UZALA" ☫ Zemdee bodáá Irán! ☫
-Egy olyan ember szükségleteire gondolt, akit még csak nem is ismert és soha nem is fog látni.- "DERSZU UZALA" ☫ Zemdee bodáá Irán! ☫
Aztán vannak olyanok, mint haverom, aki tanár, angolóra és egyéb képzés nélkül tette le a középfokot. Máig csodálkozom, hogy a beszédkészségen hogy ment át.
Dum spiro, spero.
Én nyelvvizsgával mentem már fõiskolára, nekem 1 kukkot nem kellett tanulnom és színötössel végigmentem az angolokon. De volt olyan tanárom, akinél csak én kaptam ötöst, de én is csak azért, mert látta, hogy igyekszem (az õ óráira tanultam is). Nagyon jól tanított és nem idiótáknak való dolgozatokat tett elénk, hanem megkövetelte amit tanított. Hozzátenném õ angolul tartotta az órát is, ahogy mindenkinek kéne, csak a végsõ esetben mondta meg a dolgokat magyarul, elõbb 2 féleképpen körülírta angolul.
Ha minden tanár ilyen lenne megtanulnák a nyelvet a diákok.
De a B-kategóriás jogsit is a követelmények közé emelhetnénk, az egyetemi nyelvórákon kb. annyit tanul az ember, mint autót vezetni. Persze biztos van kivétel is, de a saját és ismerõsök tapasztalatai alapján nem érnek semmit az egyetemi idegennyelv kurzusok.
Dum spiro, spero.
Differenciálni kellene, nem mindent általánosítani.