A nagy szavazó topik

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Életfogytiglan. A halálbüntetés azért túlzás, ne akarjunk Istent játszani... Az indíték lehet jogos, persze akkor sem a gyilkosság a megoldás, de lehetnek enyhítõ körülmények és akkor nem indokolt az életfogytiglan.

autoszimulator
VALÓS életfogyt, de nemre és korra való tekintet NÉLKÜL. Szerintem 8-9 éves kor alatt a szándékosság alapból kizárható, afelett pedig aki gyilkol, abból sosem lesz normális ember, szóval kár is kiengedni. Csak ehhez kellene valami rendszer, ami minden tévedést, téves ítéletet kizár, mert spec én sem szeretnék életfogytig ülni, egy tévedés miatt. Halálbüntetés szerintem nem megoldás, sõt. Lehet sokan, akik amúgy nem tudnak/ nem mernek véget vetni életüknek, így megoldanák. + nincs is akkora teher, mert ha valaki meghal, akkor onnantól nincs szenvedés, míg azért 30-40-50 stb év börtön az kicsinál bárkit, lehet bármilyen kemény gyilkos -> visszatartó erõ.

.: mobilize.hu :.

tommygear
méreginjekció vagy villamosszék oszt csõ babi néni csõ
Na azért nem a középkorban élünk...
GhostR1der
módszeres kínzás

JAPANESETECHNOLOGY 2007.11.10 óta az SG-n

Lacee86
Hát igen, egy újabb érdekes kérdés jön elõ: mi van ha vkit ártatlanul ítélnek el...

"Winning isn't important. It's the only thing that matters."

Rettenthető
Mindenképpen életfogytiglan, mert fent kell tartani a tévedés lehetõségét, ami a halálbüntetésnél bajosan orvosolható.

A demokrácia és a jogállam egy helyen található meg az egész Világon: A szótárban.

bardocz
Az nem gyilkosság, hanem emberölés.
Bulykin
életfogytiglan...
viszont ha önvédelem akkor nemtom<#nemtudom>

A nyúl egy igazi jellem. Ott ül a fűben és mégsem szívja. &#12385;&#12403; Kicsi

Lacee86
A szándékosságot csak azért emeltem ki, h egyértelmû legyen, de a gyilkos szó nekem önmagában is szándékos emberölést jelent.

Lásd az f) pontot.

"22. § A büntethetõséget kizárja:

a) a gyermekkor,

b) a kóros elmeállapot,

c) a kényszer és a fenyegetés,

d) a tévedés,

e)

f) a jogos védelem,

g) a végszükség,

h) a magánindítvány hiánya,

i) a törvényben meghatározott egyéb ok."

Btk.
A Btk.-ban nem szerepel a gyilkosság szó - csak az öngyilkosságban. A balesetnek pedig megint semmi a gyilkossághoz (ami még mindig egyenlõ a szándékos emberöléssel, ráadásul már a kérdés is kitér erre). Szóval én a mai kötözködésedet nem értem.
Molnibalage
Jogilag asszem tényleg úgy hívják, hogy nem szándékos emberölés.

A foglalkozás körében elkövetett balesettel meg mint kezdenétek? Mert senki sem hibátlan...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Kicsikiraly
Halálbüntetés. Ha nem bírod a büntetést, ne kövesd el a bûnt.

DFTBA &#3232;_&#3232;

attól függ miért gyilkolt pl egy direkt betegesen oktalanul embert meg gyilkoló embernek akár halálbüntetés is járhatna
Casillas
Nálam egyértelmûen Egyéb, nem lehet minden egyes "gyilkosságot" egy kalap alá venni.

Vivimos por ti, vence por nosotros.

Egyéb: sok esetben nem is kéne büntetni a gyilkosságot.
A gyilkosság jelentése eleve szándékos emberölés. Az értelmezõ szótárak szerint is, de én még nem is hallottam eddig másra, pláne jogos (ön)védelemre használni.
Bruk
"A börtön rendes börtön lenne: egy minimál lyuk minimális élelemmel, közmunkával stb."

Amúgy a közmunka lenne a legjobb..

Fabio Capello
Egyéb (nem egyértelmû, mert függ a gyilkosság módszerétõl, indítékától stb.)

egy gyilkossággal még életfogyt, de egy tömeggyilkosságnál a halálbüntetés...

predator1982
hát igen,csomó pénzbe kerülnek...

pred

Na ez a másik, hogy a holmiféle gyilkosoknak a börtöni életüket mi a tisztességes adófizetõ állampolgárok fizetjük meg... mi fizetjük a rehabilitációjukat, a wellnes-üket (mivel ilyen börtön is van már, de minek?!), és még sorolhatnám...

ergo osztom a véleményed! <#eljen>
tommygear
halál mindenképp, ne a mi pénzünkön rohadjanak ezek a börtönbe
predator1982
most mit is akartál kérdezni nem értem...

pred

tenkenorman
ha valaki megölné azt akit a legjobban szeretsz, csak azért mert bekattant, nem nyírnád kiM

http://www.tenke.hu

predator1982
egyértelmûen halálbüntetés

pred

Scottt

\"A békefenntartás nem a katonák dolga, de csak ők értenek hozzá\" \"De ki a fasznak kell ez?!Én inkább ezt választom!Imádom\" \"Brothers everywhere Raise your hands into the air we\'re WARRIORS\"

Lacee86
Hát igen, félek tõle, h így van. Hálisten nem voltam még ilyen helyzetben (remélem soha nem is leszek), de valszeg én sem tudnék mérlegelni...

Molnibalage
Csak az ember evolúciósan nem így van huzalozva. Ha közvetlen veszély fenyegeti életed az emberek túlnyomó része - vagy talán senki - aboszúlte nem mérlegel. Teszi, amit tenni kell. Az elvek szépek, csak tarthatatlanok...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Lacee
semmiképpen sem halálbüntetés, szerintem attól hogy valaki elvette más életét, mi nem tehetjük meg vele ugyanazt.
Életfogytiglan, de komoly indokkal esetleg vmennyire enyhíthetõ lenne késõbb. De ez nehéz kérdés...

Mind ugyanabban a sz@rban fekszünk, csak van aki arccal felfelé... \"Cuius testiculos habes, habeas cardia et cerebellum\"

0Fritz0
Minden esetet külön kell vizsgálni.
Az aljas indokból elkövetettnek halálbüntetés, az önvédelemnek pedig akár teljes felmentés.

Nem a súly nehéz, hanem te vagy gyökér! Táguló világegyetemben élünk. Minden Chuck Norris el?l menekül.

Lacee86
Aha, tényleg. Pedig nincs egy bonyolult címe. 😊

Felon-Az Elítélt.

unzip ; touch ; finger ; mount ; gasp ; yes ; umount ; sleep

Szabi84
Felon

Kétféle ember van, aki hugyintás előtt mos kezet... és aki utána...Én elötte mosok kezet! Ne törődjetek semmivel, csak a töltényt adogassátok! m a n i a C

Lacee86
Önvédelembõl emberölés ez egy érdekes kérdés. Lehet naiv vagyok, de sztem törekedni kéne, h önvédelemnél csak ártalmatlanítsuk a támadót, de megölni ne akarjuk. Ha véletlenül mégis meghal, az már nem szándékos, tehát teljesen más kategória.
Volt is ebbõl egy film amúgy, most nem jut eszembe a címe. Faszikám a menekülõ betörõt kinyírja, és mivel már az utcán történt, nem önvédelem, lesittelték stb. Azt mutatja a film, hogyan vészeli át a fószer ezt az idõszakot, bent a börtönben, és a családjával való kapcsolata hogyan alakul.

Szabi84
közmunka, annak van értelme a többinek nincs

Kétféle ember van, aki hugyintás előtt mos kezet... és aki utána...Én elötte mosok kezet! Ne törődjetek semmivel, csak a töltényt adogassátok! m a n i a C

Molnibalage
Szerencsére e térn a jogszabályok pozítv irányban változtak. A legegyszerûbb lenne bekamárzni mindent azt jónapot.

Mersant
halalbuntetes, es ugyanugy nyirnam ki, mint ahogy a gyilkos az aldozatat.

A te urad békét és megbocsátást tanít, az enyém véres bosszút és a hatalom igazát.

Hmm... elgondolkodtató amit mondasz.

Van benne igazság ezt aláírom, mert valószínüleg én sem ülnék a babérjaimon ha valaki meg akarna ölni... a probléma a herce-hurcával lenne, hogy bizonyítsd be azt, hogy Te valóban önvédelembõl öltél nem pedig puszta vágyból.
byzhouse
Mindenképpen életfogytiglan-aki gyilkol,lop,csal,súlyos testi bántalmazást követ el(semmi rasszista dolog)<#bdead>

szerk: de,ha valaki behatol a házad területére azt lelõheted

________________ /\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\ &#175;&#175;&#175;&#175;&#175;&#175;&#175;&#175;&#175;&#175;&#175;&#175;&#175;&#175;&#175;&#175;

Molnibalage
Szerintem meg de. Ha valaki két lóbálva jön felém és meg akar ölni, akkor nehogy már bûnös legyek, ha a sarki fémszemetessel agyonverem az illetõt.

unzip ; touch ; finger ; mount ; gasp ; yes ; umount ; sleep

Való igaz, az önvédelembõl elkövetett gyilkosságról nem szól a fáma... de ez ugyanúgy emberi élet kioltása, és szerintem ez sem szépíti meg a dolgot...
Lacee86
Sztem az a baj a halálbüntetéssel, h egyrészt túl egyszerû kiút, nem igazi büntetés; másrészt hát vkinek végre kell hajtani, és akivel végrehajtatják (még ha csak ez a "munkája"), sajnos az is csak egy gyilkossá válik... Volt 1x tv-ben egy faszi, aki Amerikában halálraítélteknek adott be injekciót. Komoly lelki traumát okozott ez neki késõbb.

szabii98
Sztem életfogytiglan.Ne gyilkoljuk már meg az állam embereit, meghal az magától(a börtönben).

I met God. She's black

Molnibalage
Nem egyértlemû, mert az önvédelembõl elkövetett gyilkosság is szándékos, a leírás erre nem tér ki. Lehet, hogy a védekezõ fél jogosnak ítélte, de a bíróság máshogy látja.

A bûnelkövetést segítõ gyilkosságot meg összemosni a védekezéssel elég meredek, szerintem ezt mindenki belátja. És minõsített esetben adnék csak halálbüntetést. (Érdekes módon a Kádár rendszerben is így mûködött.)

Halálbüntetés... (erre adtam voksot)

Más: esetleg tényleges életfogytig tartó szabadság vesztés, fellebezésnek helyet nem adnék, aki kioltja egy másik ártatlan ember életét az nyerje el méltó büntetését!
A gyilkosság az gyilkosság ezen nincs mit szépíteni...

Viszont ez egy jó kérdés, ilyenbõl igazán lehetne több is! 😊
OrioN the S
Halálbüntetés!!!

Mert selejtes emberi hulladek.

Elvesztem a show útveszt?iben. Soha nem láttok többé tiszta lelketekkel. Tudod, mi múlunk, nem az id?.

Lacee86
És egy újabb kérdés szerény személyemtõl. <#wink>
Én úgy gondolom, h alapvetõen életfogytiglan (a börtön olyan, mint a leírásban leírtam), de bizonyos indokkal ez enyhíthetõ lenne. Ilyen indok pl., h ha egy elítélt egészsége annyira leromlik, h magatehetetlenné válik. Ilyenkor nem szabadna, h tovább élvezze az állam vendégszeretetét. Már úgysem veszélyes senkire, szélnek kell ereszteni, gondoskodjon róla, aki akar. Az nem indok az én szememben, h jó magaviselet, meg megbánás tanúsítása meg hasonló maszlag. Lehet, h a sitten kezes bárány lesz, aztán kiengedik, újra elõjön a gyilkos ösztön belõle. Sajnos nagyon kis részük javul meg igazán, nem lehet kockáztatni azt, h szabadon engedjék õket.

Létezhetnek lakható bolygók de kétlem hogy mi bukkannánk rájuk.
Szerintem legfeljebb akkor tudnánk meg hogy létezik-e ha õk keresnének minket.
Már úgy értem ha vannak rajta értelmes élõlény.