127612
-
A véradás, mint szervkereskedelem szerintem elég eltolt szabályozás. Az egészségügyben is van fizetős sőt, külföldön az is. A véradás rövid ideig bizony megterhelő és az ember szabadidejébe is kerül. Ha nincs elég vér, akkor bizony szolgáltatás az, hogy valaki kerít. Ha vérhiány van, akkor igenis alakítsák úgy, hogy megérje annak is, aki önszántából nem menne el.
A vér levétele után a pánciens élhet tovább. Vesén, májdarabon és csöntvelőn kívül - ezek kivétele mind magasabb kockázatú tudommal, mint a véradás, ezek közül egy még fájdalmas is - mit lehet adni úgy, hogy a páciens ép maradjon?
Nem értem, ha egy egészségügyi szolgáltatásért fizet valaki, akkor a vérért mirt ne lehessen.
Ennyi erővel a haj levágása és eladása parókának is szervkereskedelem kellene, hogy legyen. A vért is termeli a szervezet, ahogy a hajat is. -
Tudom, nem is anyagiakra gondoltam, hanem ilyenre pl.: X véradás felett elsőbség orvosnál; etc. -
Lord nihilus: Mivel a vérkészítményeket kb. 30 napig lehet eltenni és felhasználni, így az, hogy tavasszal vagy múlt évben mit mondtak, az nagyjából mindegy.
Zoli007: Normál véradásért semmilyen anyagi térítést nem lehet adni, azt nemzetközi egyezmény tiltja (tulajdonképpen szervkereskedelemnek számít), így nem is nagyon lehet motiválni az embereket - aki szeretne, az adhat (ezért is hívják donornak - adakozónak a véradót, mert nem a térítés miatt teszi).
Van néhány különleges véradási módszer, amelyért lehet pénzt adni (sokan pl. ezért járnak át Ausztriába plazmát adni, mert ott van erre lehetőség), de az alap véradásért csak azt adhatnak, amit sikerül kigazdálkodniuk, vagy valaki pl. reklámcélból adja náluk - Magyarországon egy csoki, ásványvíz és egy 500 forintos étkezési jegy jár általában, de pl. Szegeden ingyenes gyógyfürdő belépő is járt mellé, reklámból. Esetleg eseményeken más is, múlt évben volt (és idén is lesz) "Retro véradás", ahol sört és virslit vagy palacsintát is adtak. -
Igen. 9-szer, most lett volna a 10. alkalom, de nem volt elég hemoglobinom, vagy mi a szösz. Nem tudom, hogy Mo.-on hogy van, de nálunk Szlovákiában az állam egyáltalán nem motiválja az embereket. -
lord nihilus #89933 Igen - önzetlenségből
8
Nem(más kérdés hogy még tavaly azt mondták nincs hiány, tehát no problem) -
szúnyogoknak évente 100+ -
Egy ismerős egyszer eljött velem vért adni (akkor adott volna először) - az előzetes vizsgálatnál megszúrták az ujja hegyét 1 csepp vért letesztelni, akkor ájult el... szegénynek mondták, hogy annyira ne erőltesse a dolgot :) -
Nem, mert sima vérvételtől is rosszul vagyok, véradásnál meg sokkal többet vesznek le, sztem kifeküdnék azonnal. :/ Ha jobban bírnám, adnék. -
Nem - önzőségből. -
Még soha, nem volt rá alkalmam. Ideje lenne... -
Voltam 2x. Először középsuliban, mert lógni lehetett miatta. Másodszor idén voltam, ez részben önzetlenség, részben önzőség (felfrissítem a vérem, egészséges).
Idén határoztam el, hogy minden tavasszal és ősszel megyek. Télen, nyáron nem. Télen kell az erő az edzésekre, nyáron meg a fizikai munkára. -
Véradás =/= vérvétel, adtad =/= elvették.
Ha te adtad (bármilyen okból), akkor azt mondani, hogy elvették kicsit fura, hiszen a vételi tű beszúrásáig bármikor mondhattad volna azt, hogy te nem akarod. -
nem, mert az én vérem! De anyu-apu megkaphatja ha kell nekik!
Egyébként egyszer adtam. Azt mondták jobban leszek tőle, mert felfrissül a vérem (ami amúgy igaz) de elvették a vérem, és ezért nem lettem jobban -
KaBuTo666 #89924 Nem - egészségi okok miatt. -
nem, mert nem érdekel -
Igen, rendszeres véradó vagyok, egy hónapon belül lesz a 40. -
igen - önzetlenségből >> rohadt szúnyogok
meg párszor orvosi vizsgálat miatt -
Szavazó roBOT #89920 Mi a véleményed a Greenpeace szervezetről? ==>> Adtál már vért? -
nem-egészségi ok
allergiás vagyok,így meg vagyok lőve -
Üdv. Rég jártál erre. :) -
Kifejezetten idegesítenek. -
Nem a lényegről,nem a nagy globális problémákról szól.Csak azért van hogy a nyugati ember megnyugodjon hogy lám nem is vagyunk mi olyan rosszak,beindult a környezettudatos világkép építés,itt van sok elszánt természetvédő stb. -
Átköltöztünk másik szerverre. :) -
Mi a pék van a szavazó géppel? 3 órája már 70-nél több ember szavazott. Most 50 szavazatot mutat... -
ezt elismerem de attol meg ugyan az a velem
enyem a temaban -
DIESEL DOG #89912 Dettó... -
Semleges. -
Nem leszarta, előadóművész volt, akinek ez a profilja, és ezt a stílust várták el tőle - szépen csiszolódott, ha végighallgatod a 70-es évektől kezdve, lassan alakította ki ezt a szerepet.
-
kurvára igaza volt sok témában, és ha ugyan úgy le is szarta az egészet mint akikről beszélt, hát legalább beismerte :D -
félrebeszélni azt jól tud...tipikus amerikai "szőnyegalásöprés" felfogással...de legalább vicces -
ugyan az mint george carlinnak a véleménye. -
Sokszor ők is diákmunkások, de nem értem...ha azt akarjuk elérni, hogy az emberek tényleg odafigyeljenek a bolygónkra és a természetvédelemre, akkor legyen már egy kis alaptudásuk azzal kapcsolatban amit reklámoznak...
elhiszem hogy rohadt fontos a pénz, de ezzel csak magukat járatják le -
nemizgat. -
Inkább károsak, mint hasznosak. Addig meg úgy sem fognak semmit elérni, amíg a pénz beszél. -
Kifejezetten kártékonyak. Mindenbe beleszólnak, semmihez sem értenek, tipikus sötétzöldek. -
Mert nekik tényleg lövésük sincs, hogy mi és merre és hogy, ők csak az adományokat gyűjtik be, ha valaki hajlandó velük foglalkozni a járókelők közül.
Kb. olyan szinten kapcsolódnak a grínpíszhez, mint a diákmunkások ahhoz a céghez, ahová kiközvetítik őket. -
Vannak jó ötleteik (esőerdők védelme, természetes élőhelyek védelme, ritka-veszélyeztetett fajok védelme, szennyező anyagok kibocsátásának csökkentése, japánok seggbekúrása)
És vannak elmebetegségeik, pl az atomerőművek leállítása, ami alapból károsanyagkibocsátás növekedéshez vezetne
Az átlag greenpeace-es tagról aki az utcán is leszólít, az a véleményem, hogy fingja nincs mit merre, egy környezetmérnök, környezetkutató, természetvédelmi szakember csak nevet az "átfogó tudásán" -
mijen sópan?
-
hejeszírászi hipa van asz "Istenkirálycsászrak" sóban
-
leszarom