127612
-
na énis beküldtem életem első kérdését :D -
Egyiket sem utálom. Nem mondanám hogy a kedvenceim de a szúnyogok engem nem szeretnek, idén meg nagyon nem is voltak itt legyek úgyhogy felőlem azt csinálnak amit akarnak:D -
mindkettőt utálom, de a legyeket jobban mert mindig rászállnak a képernyőmre :D -
szúnyogtól nem tudok aludni -
légy: hangos, amikor rámszáll csikizi a bőröm
szúnyog: halk (kivéve este amikor a fejem közelében zümmög), és csak azután viszket hogy kiszívta a vérem
nemtudok dönteni melyik a szarabb :D (na jó, mondjuk a légy rosszabb mert kiszámíthatatlanabb, hol elbújik, stb.) -
Szavazó roBOT #89972 Adtál már vért? ==>> A szúnyogokat vagy a legyeket utálod jobban? -
Akkor olvasd vissza a lentebbi hozzászólásokat, hogy miért nem lehet pénzt adni a véradásért. -
kezdődik -
add el a vesédet, azért jóval többet kapsz. -
sztem csapj fel kurvának -
3-5 ezer alkalmanként elég lenne, és szerintem 5x annyian elmennének legalább,( itt most nem kell a pénzhiányt emlegetni, mert az országban minden szarra van, és erre is meglehetne) -
Ha számodra a másoknak segítés nem elégséges motiváció, akkor nincs mit tenni - többet ők sem tehetnek, a lentebb leírtak miatt. Te mit szeretnél?
-
ha rendesen motiválnák akkor lehet elmennék egyszer-kétszer -
Kevesebb, mint fél liter - a véred körülbelül 10%-a. Pár perc alatt megvan, és ha nem nézegeted a vértasakot, valamint ettél ittál aznap rendesen, akkor csak a karodon levő sebre kell vigyázni egy kicsit, más nem tűnik fel. -
Szívesen adnék vért azonban nem is magától a vérvételtől félek mert hát jópárszor vettek már tőlem vért és semmi bajom nem volt hanem a lecsutakolt vér mennyisége az ami számomra too much:/ -
de, kb 60 naponta mehet újra az ember. -
Adtam kemény 2x, azt is kb azért mert lehetett lógni a suliból anno :D
Plazmát szoktam adni ha ráérek, azért többet is fizetnek, meg nem olyan gagyi a felszerelés (pl a székek, azok a véradós cuccok annyira merevek, nem lehet bennük kényelmesen elhelyzkedni) mint a véradósaknál. -
Dehogy nincs... Legalább is a baromságokra van. :/ -
Nekik még annyi pénzük sincs, mint az OVSz-nek... amúgy ha megnézted a linket láthattad, hogy így is napi szinten vonulnak ki valahova, tehát csak az nem akad bele egy véradásba, aki amúgy sem jár sehova :) -
Én inkább önkormányzatokra gondoltam, h ők állnák. -
Fbn Lx #89957 nem, mert azt mondanák hogy étces vagyok :C -
Igen - önzetlenségből.
Azt mondták nagyon jó a vérem, mondjuk lehet benne valami, mert eléggé ki vagyok ütve, miután leveszik. Úgyhogy én meg azt mondom, hogy jó, de kevés. -
Van ilyen, országos szinten havonta több is, és kivonulós véradás pedig majdnem minden nap valahol: lásd itt, meg az oldalon a kiemelt véradásoknál.
A koncert, standup dolog ott problémás, hogy igazából ingyenes fellépés kell hozzá, vagy a szervező cégnek (pláza, stb.) kell állnia a dolgot, nekik nincs rá pénzük. -
Nem, egyéb ok miatt. Mindig suliidőben, napközben volt, és féltem, h majd utána szédölgök egész nap, meg nem tudok koncentrálni amire kell stb. Pedig adnék szívesen... De ez így persze csak duma, mindenképp ráveszem magam majd.
Motiváció, hm, hát jó kérdés. Suliban meghirdetett véradáskor pl. kajajegyet kapott minden véradó, amit le lehetett enni a menzán. De hát nem hinném, h ezért kéne elmenni... De amúgy sztem hétvégente kellene ilyen nagyobb véradási akciókat szervezni, mert akkor ér rá a legtöbb ember. Lehet hülyeségnek tűnik, de vmi programmal összekötve az egész (koncert, stand up vagy bármi, ami érdekelheti az embereket). -
56 naponta lehet, és egy éven belül férfiaknak 5, nőknek 4 alkalommal. -
lebuktál! :D -
Kéthavonta nem is engednek tudtommal. -
Igen - önzetlenségből
Eddig 3 alkalommal.
nekem van bőven, másoknak szükségük lehet rá, 10 percet rá tudok szánni kéthavonta. -
Nem mertem még adni mert valószínűleg elájulnék tőle.Sima vérvétel után is zúg a fülem,elnehezül a lábam és elfehéredek.Pedig nem tartom magam gyávának,de utálom látni a kifolyó vért. -
Én olyanra gondolok, hogyha a leendő szülők, lombikként már megfogant ivarsejtjeit ültetik be egy harmadik nőbe - így genetikailag nem kapcsolódik a 3. nőhöz a gyerek - mert a másik nő nem tudja kihordani biztonsággal, de szeretnének saját gyereket.
De ez már lehetne egy másik kérdés témája. -
Amikor volt vizitdíj és kórházi napidíj, akkor ezek alól a 30-szoros véradók mentesültek. Most ha jól tudom várólistákon kerülhetnek előrébb (transzplantációs, stb.), 4 órás (fél nap) munkaidőnek minősül a véradás, és térítik a lakhelytől a legközelebbi véradóig az utazási költséget (ez vidékieknek lehet jó).
Emellett láttam már több alkalmi kedvezményt pl. banknál, étteremben, ilyesmik. -
Az országos vérellátó szolgálat oldalán mindig meg lehet nézni, hogy épp melyik fajta vérből mennyi áll rendelkezésre, és ha épp nagyon csökkenőben van, akkor szokták riasztani az állandó véradókat és a rádióban/tévében is szólnak.
A szervkereskedős dologról: tudják ők is, hogy a szabályozás a véradásnak nem a legjobb, de attól még így van, legalább Európa, de talán világszinten - egyébként van egy komoly előnye is (és ez a ráció benne): ha fizetnének érte, akkor sokkal többen mennének el olyanok, akiket ki kell szűrni valami miatt (betegek, stb.), amivel rengeteg időt és pénzt is vesztenek, mert esetleg ha le is veszik tőlük a vért, akkor azt utólag kell kidobni. Így csak azok mennek el véradásra, akik alapból úgy gondolják, hogy egészségesek, és a vérük is felhasználható gyógyításra, nem pedig azok, akiknek kellene az a párezer forint. -
Új szerveren még állítottunk pár dolgot. -
lord nihilus #89944 ez igaz, bár pontos infóim nincsenek, ha nagy visszaesés, hiány lenne akkor csak csináltak volna neki valami hírverést
-
Nálam sem. -
Freeda Krueger #89942 Nem látni a kérdést.
Nálam van a hiba? -
Etikailag jóval ingoványosabb, mint a véradás. Akkor meg végképp, ha pl. donor ivarsejteket hord ki egy béranya... -
adtam kb 3x, még fősulin szervezték, miért ne adnék, volt rá időm, meg amúgyis
plusz kórházban vettek párszor -
Magyarországon még a a béranya rendszert sem engedélyezik, pedig sok meddő páron segíthetne a dolog. -
szoktam jót cselekedni, de ritkán! muhahahaa
egyébként az ember alapból önző, ez viszi előre és ez buktatja is meg néha.
Tudom ilyenkor kéne azt gondolnom, hogy gyógyítás, meg segítsünk egymáson, és valakinek az kell, neked meg újratermelődik. pff. Az isten (habár vallásos sem vagyok) belém teremtette, nekem. Ami bennem van, az az enyém, halálom után azt csinálnak velem ami jól esik. Tudom, kegyetlenül hangzik, de ez van. That's mine! My precious!