127612
  • jhetedikj
    Biztosan lesz, ha nem idén akkor a következő 4-5-6 év folyamán.
  • ManoNegra
    Lehet, az is valószínű, hogy itt máshogy fog lezajlani a csőd, ez itt nem délamerika, de lélekben nem árt felkészülni. :-)
  • Molnibalage
    A hozzáértők szerint teli van marhasággal a linkelt oldal.
  • ManoNegra
    Ne legyen rá szükség, de azért nem hiszem hogy olyan könnyű lenne lelőni valakit. Tehát, ha valaki ilyen helyzetbe kényszerülne, gondolom a legvégső lenne az hogy meghúzza a ravaszt. Jól láthatóan meg kell lóbálni, még ha csak riasztó fegyver is. Embert ölni nem szabad, pláne nem magyar a magyart. Nem hiszem hogy egyszerű lenne feldolgozni egy gyilkosságot...

Ha beüt a SHTF mindenképpen kis helyi közösségben kell gondolkodni, egymás hátát védeni, és segíteni a másikat. De ismétlem, ne legyen rá szükség...
  • ressy14
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Azok, akik komolyabban benne vannak az alvilágban (lásd. Cozma gyilkosság vádlottjai) gondolom jobban értenek hozzá, mint az egyszerű bodzaszedő/rézgyűjtő buzgó álláskeresők.
  • Bruk
    Csak mert tényleg nagyon off:
    Ha nem is sok, de van náluk. Pl. közösségi oldalakon is szoktak velük pózolni. Rendesen használni meg kétlem, hogy tudják (amolyan "rajoskodás" a részükről). Pedig nem vagyok rasszista, csak tapasztalt.
  • Hegi90
    cigóknál lőfegyver?
    Ha rasszista lennék, azt mondanám, hogy nem is tudnák kezelni, de egyébként sose hallottam olyanról, hogy cigányok lőfegyverrel követtek el valamit.

Na de ez már nagyon offtopik, úgyhogy inkább ne is válaszoljon erre senki komolyabban, csak nyomjon rám egy minuszt vagy vmi.
  • Bruk
    Sok a "mondjuk", szóismétlés. Sajnálom, fáradt vagyok.
  • Bruk
    Akkor szopóka.

Mondjuk nem hiszem, hogy az országban olyan sok embernél lenne lőfegyver, kivéve a c típusú állampolgárainkat. Továbbá nem hinném, hogy olyan sokan is tudnák használni rendesen.

Mondjuk íjászatot lenne érdemes ilyen célból megtanulni. Halk, ha nem látják honnan lősz, akkor még fegyverrel a kezükbe is maguk alá csinálnak. :-)
  • Hegi90
    modern warefare - balkan edisön
  • Fbn Lx
    modern warfare 4!
  • ManoNegra
    És mi van, ha azoknál is van fegyver?
  • Bruk
    Ha az egyik kap egy golyót a fejébe, akkor a többi inkább keres más kifosztható helyet.
  • Fbn Lx
    ezért kell a fosztogatók közé tartozni :D
  • Lacee86
    Nem, remélem legalább is.
  • Molnibalage
    Szerintem meg értelmetlen. Ha csőd van, akkor tökmindegy, hogy a bankszámládon levő elektronikis pénz, vagy a kp nem ér lószart sem...

Lehet osztani szerintem az észt, csak felesleges. Nem tudsz semmi olyat tenni, ami ne döntené romba bármilyen megtakarításodat.

Az állacsőd elkerülése érdekében meg - szerintem - szinte bármi feláldozható, mert azzal mindent feláldozol. Még mindig a kisebbekr rossz egyes szolgálatásokat megkurtítani, mint az, hogy minden összedőljön.
  • ManoNegra
    Be fog dőlni az egész pénzügyi rendszer, csak kérdés, hogy mi indítjuk-e a dominót...
  • Hegi90
    Szerintem az első halott utáni éjszakán már repülnének a koktélok :)
  • Molnibalage
    Gnodolod te. És, ha huszan rontanak rád...?
  • HTS s3rg1nh00
    a szar,ami már így is hullámzik a nyakunknál...
  • Hegi90
    Vagy direkt fogják megnyomni a reset gombot

Azt mondjuk nem látom világosan, hogy ha az argentinok az erős mezőgazdasággal lendültek fel, nekünk mi az ütőkártyánk?

Gyógyfürdők?
  • clio1616v
    az államcsődöt, mint a többi csődöt megelőzi egy "befizetés", ami megment a csődtől, csak az általában nagyon sokba kerül
  • Hegi90
    Az én tippem az, hogy az utolsó pillanatban valaki megmenti a seggünket.

A bankszámlák kiürítését még túlzásnak tartom, és káros is az országra nézve.
  • clio1616v
    mert kevés van belőle és történelmi hagyománya van az értékességének
  • clio1616v
    én meg arra, akit a nagytudású kortársak emlegettek a minap a Best of SG topikban
  • clio1616v
    nem nyomtam egyikre sem
  • tigeroo
    lenne rend, pár puska elég hozzá a portámon
  • Yoda001
    remélem nem... így a nemre nyomtam, pedig igen volt a legelső gondolat.. de valahogy "remélem nem".
  • QuippeR
    az semmi, de 100% bizonyossággal bekövetkezik évtizedeken vagy -századokon belül!
  • Molnibalage
    Az aranyat meg tudod enni? Soha nem értettem, hogy amúgy egy ipari felhasználást leszámítva teljesen értéktelen fémdarab miért érték...
  • Molnibalage
    Amit az első fosztogató megdézsmál...

Ha nincs rend akkor feldughatod magadnak az ilyesmit...
  • ManoNegra
    Akkor azért nem rémlett. Én a Sándorra asszociáltam a Petőfiből. :-)
  • immovable
    Remélem devizában, mert államcsőd esetén a forinttal kitörölheted. :D
  • commissioner
    igen lesz, és szeretném is, h legyen, mert nagyösszegű fogadást kötöttem rá
  • broman191
    Elemzők szerint hónapok kérdése az államcsőd, de ha hónapokon belűl nem is, pár éven belűl 50% feletti eséllyel bekövetkezik a jelenlegi tendenciákat nézve...
  • tigeroo
    akkor kikell építeni ehhez hasonló rendszert :)
  • Dzsini
    nem a legpontosabb, de nagyjából:
    Röviden, szóval a miértre nem kitérve, államcsőd beáltakor:

-Az állam nem tudja fizetni külföld felé az adósságait, az adósságok refinanszírozása lassanként ellehetetlenül
    -kifogynak az jegybank tartalékai
    -magas vagy hiperinfláció
    -üzemanyag, nyersanyagárak az egekben

Az állami támogatások csökkenése, utána megszűnése:
    -energiaárakon, gáz, fűtés stb.
    -gyógyszereken
    -tb
    -tömegközlekedés
    -agrártámogatások

Továbbá:
    -egészségügy összeomlása
    -oktatás összeomlása
    -minisztériumok működése akadozik, leáll
    -állami projektek akadoznak, leállnak

Közszféra fizetései szünetelnek:
    -egészségügyi dolgozók
    -máv, volán, malév, bkv dolgozók
    -oktatásban dolgozók
    -minisztériumi dolgozók
    -mentők, karhatalom, katonaság nem kapnak illetményt
    -nyugdíjakat nem tudja fizetni az állam

Adók az égben
    Az állami pénzek elapadása begyűrűzik a versenyszférába, magáncsődök, vállalati csődök, fizetésképtelenség, ingatlanok elértéktelenedése történik.
    Végülis semmi nagy dráma, csak nincs mit enni, hideg lesz, nem lesznek gyógyszerek, nem lehet tömegközlekedni, bezárnak a kórházak, nem működik a közigazgatás.
  • NEOreg3
    ja.
  • Tsol
    "hát gyakorlatilag már az van, mert az állam működése hitelből van finanszírozva. "
    Sry, de a kapitalizmusban ~minden állam hitelből finanszírozza magát.

A szavazásra meg: egyszer biztos
  • David2
    hát gyakorlatilag már az van, mert az állam működése hitelből van finanszírozva. Most hagyjuk, h miért jutottunk ide. De a jelen helyzet a külföldnek nagyon jó, magyarok fizetnek és bagóért melóznak a gyáraikban, és bankjaikból veszik fel a hitelt.

Az államcsőd esetén nagyon szar lenne itt az élet, ezért nem akarhatja senki. De a nyugat még nagyobbat szopna. A hitelezésből élő népek nem kapnák vissza a pénzüket, döglött tehént nem lehet megfejni. Itteni külföldi bankok szintén szopó lenne. A gyárakban akadozna a termelés vagy egyáltalán nem lenne, ha áram, benzin hiány van, vagy a melós éhenhalt.
    Ilyen teszkó áruházak az első napokban lenének kifosztva, ami szintén nem nekik kedvez. Térséget szintén berántaná az államcsőd, az úniónak meg nagy presztizs veszteség lenne kívülről, h itt bedőlögetnek a tagállamok.

Szóval még az is jobban megérné nekik, ha elengednék a tartozás egy részét vagy egészét, de ez nem fog megtörténni, inkább majd adnak pénzt a meglévő hitelek finanszírozására. Magyarország itt egy befektetés a kapitalistáknak, ezt senki se felejtse el.