127612
-
ManoNegra #96425 Itt Te nem manipulálsz? -
ManoNegra #96424 Félrenéztem a hsz számot, bocs. -
nem olvastam az ellentmondások könyvét -
ManoNegra #96422 1. Ez pedig a Noé fiainak, Sémnek, Khámnak és Jáfetnek nemzetsége; és fiaik születének az özönvíz után.
2. Jáfetnek fiai: Gómer, Mágog, Madai, Jáván, Thubál, Mésekh és Thirász.
3. A Gómer fiai pedig: Askhenáz, Rifáth, és Tógármah.
4. Jávánnak pedig fiai: Elisah, Thársis, Kitthim és Dodánim.
5. Ezekből váltak ki a szigetlakó népek az ő országaikban, mindenik a maga nyelve, családja és nemzetsége szerint.
6. Khámnak pedig fiai: Khús, Miczráim, Pút és Kanaán.
7. Khúsnak pedig fiai: Széba, Hávilah, Szábthah, Rahmáh, Szabthékah. Rahmáhnak pedig fiai: Séba és Dédán.
8. Khús nemzé Nimródot is; ez kezde hatalmassá lenni a földön. -
ManoNegra #96421 21. És ivék a borból, s megrészegedék, és meztelenen vala sátra közepén.
22. Khám pedig, Kanaánnak atyja, meglátá az ő atyjának mezítelenségét, és hírűl adá künnlevő két testvérének.
23. Akkor Sém és Jáfet ruhát ragadván, azt mindketten vállokra veték, és háttal menve takarák be atyjok mezítelenségét; s arczczal hátra meg sem láták atyjok mezítelenségét.
24. Hogy felserkene Noé mámorából, és megtudá a mit vele az ő kisebbik fia cselekedett vala:
25. Monda: Átkozott Kanaán! Szolgák szolgája legyen atyjafiai közt.
26. Azután monda: Áldott az Úr, Sémnek Istene, néki légyen szolgája Kanaán!
27. Terjeszsze ki Isten Jáfetet, lakozzék Sémnek sátraiban; légyen néki szolgája a Kanaán!
28. Éle pedig Noé az özönvíz után háromszáz ötven esztendeig.
29. És vala Noé egész életének ideje kilenczszáz ötven esztendő; és meghala. -
#96386 -
ManoNegra #96419 Hol manipuláltam más topikokban? -
ManoNegra #96418 Azért készült, hogy példázatok, tanulságok mentén tanítsák a bárányokat. Sokáig csak a papok kiváltsága volt a bibliát forgatni. Maga az egész manipulációs céllal készült. De mint ahogy a fa is a gyümölcséről ismerszik meg, ugyan úgy a tanítás is. Jó példákat adunk a bárányoknak, vagy rosszakat...
De az nincs sehol leírva, hogy a magam módján nem értelmezhetem, ha nyilvánvaló hülyeség az amit konzekvenciaként levonok belőle, akkor majd valaki kijavít.
Noéhoz visszatérve, mit gondolsz, miért bünteti meg azt a fiát, aki meglátta meztelenül, pedig nem kikémlelte vagy ilyesmi, hanem véletlenül meglátta? -
clio1616v #96417 nem benne hiszek, hanem egyetértek vele -
ManoNegra #96416 Ez az Ő hite. Te meg benne hiszel. -
Noé pedig földmívelő kezde lenni, és szőlőt ültete.
És ivék a borból, s megrészegedék, és meztelenen vala sátra közepén.
(manipulálsz, mert történelmi dokumentumként, szó szerint értelmezel egy vallási szöveget, amiről már megegyeztünk, hogy nem igazán illik, hiszen nem azért készült) -
clio1616v #96414 gondolom nem alaptalanul mondta, és nem ez volt az első, hogy manipulátál topikokban -
clio1616v #96413 akkor jól gondoltam -
ManoNegra #96412 És annak mi az oka? De benne van az is, hogy a részeg Lótot khmm kihasználják a lányai... Most is manipuláltam? -
Fekete-fehéren benne van az is, hogy ha valaki kétféle magot vet a földbe, azt a gyülekezet meg kell kövezze. -
ManoNegra #96410 Nem ez volt a célom, de ez feketén-fehéren benne van, nem értem miért manipuláltam? De a bocsánatodat kérem! -
Ennyire nem nehéz feladat ám, ha a számítógép előtt ülsz egy böngészővel:
hitel
‘szavahihetőség’: amit mond, annak hitele van, ‘bizalom, amelynek alapján kölcsönt adnak valakinek’: hitelképes, ‘bankkölcsön’: hitelt vesz fel, ‘vásárlás, fogyasztás későbbi megfizetésre’: hitel nincs. Származékai: hiteles, hitelesít, hitelesítés, hitelez, hitelező.
A hisz ige származéka a rövid hi- tőből, azzal a -tel képzőegyüttessel, amely az étel, vétel, vitel szavakban található. Lásd még hiszen, hit, hites, hitves, hív2, hű1, meghitt. -
clio1616v #96408 igen, egy ígéret
a hiteles ember, szavahihető, ígéretét betartó -
Innentől gazdasági topic, már így is túl távol keveredtünk a Bibliától egy manipulatív szöveg miatt - látod, ahogy mondtam ez volt a célod vele. -
clio1616v #96406 véletlen lehet a hasonlóság? hit - hit(el) -
ManoNegra #96405 Tehát akkor a hitel = tudatlanság?
-
clio1616v #96404 így van! a hitel = hit
egy ígéret, arra, hogy később kifizeted a meghitelezett(elhizz) összeget -
ManoNegra #96403 Ki hitelez a világnak?
Jó lenne, ha valaki aki nekünk tartozik, kifizetné a mi adósságunkat. Ki tartozik nekünk?
-
Franciaországi, kis hegyvidéki szállodába érkezik egy orosz turista, és megkérdezi van-e üres szoba kiadó, és letesz egy 100 euróst a pultra. A szálloda tulajdonosa megörült, mert mostanában igen pangott az üzlet, és a legjobb szoba kulcsát adta a vendégnek, aki el is indult fölfele a lépcsőn, hogy elfoglalja a szobáját.
A tulaj fogta a 100 euróst, átrohant a henteshez, kifizetni az előző heti adósságát, és visszament a szállodába.
A hentes fogta a 100 eurót, és elrohant a gazdához, hogy kifizesse a hitelbe kért disznót, és visszament a boltjába.
A gazda rohant Jennyhez, a helyi örömlányhoz, hogy kifizesse annak szolgálatait, és ment vissza a farmjára.
Jenny rohant a szállodába, hogy kifizesse a múlt héten kivett szobák árait, és letette a 100 euróst a pultra.
Ebben a pillanatban jön le a lépcsőn, és megy a pulthoz az orosz turista, és közli, hogy a szoba nem felel meg és kéri vissza a 100 euróst, és ezzel elment.
Tulajdonképpen senki nem csinált semmit, és mégis mindenki kifizette az
adósságát. -
clio1616v #96401 hit = tudatlanság
amit csak hiszel, azt nem tudod -
ManoNegra #96400 A XXI század vallása! -
clio1616v #96399 a hitel pedig az a pénzösszeg, ami nem áll rendelkezésedre -
ManoNegra #96398 A pénz = hit. -
clio1616v #96397 a pénz annak a munkának az értéke, amit saját magad nem tudsz elvégezni
és annak az eszköznek az értéke, amit muszáj vagy hajlandó vagy megvenni -
ManoNegra #96396 Világosíts fel kérlek! -
clio1616v #96395 sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mi az a pénz... te sem :) -
clio1616v #96394 idióták gyülekezete :) -
ManoNegra #96393 Aham. Működtetné, ha megelégednének egy tisztes haszonnal. De az egész világ tartozik, és akkora összeggel, hogy az nem visszafizethető!! Hogyan? Ki, és miből "adott" ennyit kölcsön??
Bár ez is messzire visz a bibliától... -
Szerintem meg működteti - lásd még: Széchenyi István: Hitel c. műve. -
Számos képzőművészeti ábrázoláson látható Mózes szarvakkal. Ennek oka egy félrefordítás. Mózes, mikor a dekalógussal lejön a hegyről, azt írja a szöveg: „Amikor aztán Mózes leszállt a Sinai-hegyről, kezében a bizonyság két táblájával, nem tudta, hogy ragyog az arca az Úrral való beszélgetés miatt” (Kivonulás könyve 34,29). Az eredeti héber mondatban szerepel a "karnu panav" קרנו פניו kifejezés. A קרן tő olvasható szarvnak, sugárnak, mint például a fénysugár kifejezésben. A "Panav" פניו jelentése az ő arca. Ezek alapján a kérdéses mondat értelme: Mózes arca ragyogott. A Septuaginta még ilyen értelemben fordítja görögre ezt a kifejezést. Szent Jeromos azonban cornuta-nak fordítja, ami szarvval ellátottat jelent. Jeromos latin fordítása, a Vulgata terjedt el a keresztények között, így hosszú ideig ez a félrefordítás adott alapot a művészek alkotásaihoz. Az egyik legklasszikusabb alkotás Michelangelo Buonarroti fent látható Mózese. -
ManoNegra #96390 Nem, de Jézus is csak szemléltette, itt sokaknak még akkora sincs. 
Egyébként azt sem hiszem, hogy úgy működik, hogy nagyon hiszek, és a hegy idejön hozzám, ezt nyilván nem szó szerint kell értelmezni. De az idézett mondat elég nyilvánvaló, és félreérthetetlen. De az is elég, ha körbenézel a világban, az uzsora folytja meg a bolygót! -
clio1616v #96389 a német is egyezik az angollal... azért az vicc, hogy egy fordításnak mennyi ember hisz :)
alap lenne, hogy ha valaki vallásos, akkor elolvassa eredeti nyelven a művet, kíváncsi lennék hányan nyálazták végig a hívők közül a héber verziót -
Nem angolból fordították, és nem csupán egy fordítás létezik. -
ManoNegra #96387 #96382
-
Kérdezz meg néhány teológiát végzett személyt (mondjuk katolikust, reformátust és zsidót is, ezeket nem túl nehéz találni). Én nem vagyok egyik sem, így nem tartom magam alkalmasnak arra, hogy eredeti szövege alapján értelmezzem a szöveget (tegnap is csak viccelődtem a hegy és mustármag történettel - gondolom ott sem tartod valószínűnek, hogy a hit konkrét anyagként mérhető mérettel és formával rendelkezik, hasonlítható egy mustármaghoz például).