127612
  • gabesz012
    A szakmai hátteret a GFS, ECMWF, JMA, stb. modellek adják (max a szolgálat dolgozik még papíron való számolgatással is egy-egy vihar érkezése előtt és hasonló esetekben). Nekem spec a az időkép önreklámjával van bajom, meg a sok egyéb felesleges reklámfelülettel, nem teljesen odavágó cikkel.
  • Molnibalage
    No offense, két éve minden frontnál az időképpel néztem ez előrejelzést. Egy esetben tévedek csak, mikor a front nem jutott el idáig, ezért a hétvégi lehűlés elmaradt. Minden más esetben annyira pontosak voltak, hogy 3 nappal előre 4 órás szórással megmondták, hogy mikorra ér ide a front.

Én úgy látom, hogy sokan teljesen érzelmi alapon döntenek "szakmai" kérdésben. Ha szar lenne az időkép, már régen leszoktam volna róla...
  • Metalmilitiakid
    Nem szoktam, csak kinézek az ablakon. Lassan már valami 8 éve nem használok esernyőt.
  • Dzsini
    Nézz utána, hogy mi is az időjárás-előrejelzés elvi és tudományos háttere - az is nagy csoda, hogy mára a 3 napos előrejelzések meglehetősen pontosak az esetek nagyobb részében.

Persze mindig egyszerűbb felemlegetni egy alkalmat az ezerből, amikor nagyon mellétaláltak, mint azt a maradék 999-et számba venni, mikor órára, fokra pontosak voltak.
  • daeemoon
    De rendszeresen... :D
  • Molnibalage
    Nincs olyan ember, aki még soha nem tévedett...
  • daeemoon
    Az időkép előrejelzései többször is tévedtek, ezt mondom korábbi előrejelzésekre (2 évvel ezelőttiekre). Az ottani (1-2 napos) előrejelzésekre továbbra se adok különösebben. Ellenben a térkép szolgáltatásaik igen jók, amiért szeretem.
  • Dzsini
    A véleménnyel nincs gond, a tálalás módját próbáld meg kicsit finomítani - "egy nagy rakás..." , "bulvár vacak", "legnagyobb vicc". Ha kritizálsz valamit, akkor alapozd meg, és próbáld meg forrásokkal alátámasztani.
  • gabesz012
    Na jó, szerintem hagyjuk... :D Mindenkinek van egy véleménye, látom megint jobb lett volna magamban tartani.
  • Dzsini
    "Nem értem, hogy miért divat fizáni a meteorológusokat."
    A mai napon másodszor is, mert ide is illik:

"Egy erős, politikai, gazdasági, vallási vagy szociális hatalommal rendelkező intézmény ellen lázadni veszélyes, és nagyon kevés ember teszi meg, kivéve talán tömegben. A "tudomány" intézménye ellen lázadni viszont a legkönnyebb dolog a világon, és bárki megteheti, és hihetetlenül bátornak érezheti magát, anélkül, hogy egy fikarcnyit is kockáztatna. Így a döntő többség, aki az asztrológiában hisz, és hogy a bolygóknak nincs jobb dolguk, mint hogy kódot alkossanak, amely megmondja, hogy a holnapi nap jó-e arra, hogy egy üzletet megkössön, vagy sem, mind felháborodnak, ha egy pár csillagász elítéli őket."
    (Isaac Asimov)
  • Molnibalage
    Bluvár egy faszt. Én konkrétan azért szoktam rá, mert az OMSZ-nél is pontosabbak voltak több estben.
  • Molnibalage
    Én pont fordítva látom. A hónapos előrejelzést meg sehol nem kell komolyan venni. 3-4 nap távban a 60%-os a megbízhatóság, vagy még annyi sem, ha több front is mozog.

Nem értem, hogy miért divat fizáni a meteorológusokat. Az emberek 99,999%-nak lövése nincs arról, hogy mit csinálnak...
  • Dzsini
    Akkor miért vádolsz pontatlansággal egy olyan szolgáltatást, amelyhez pontosan le van írva, hogy miről szól, és hogy pontatlan?

Ha nem szereted az időképet, akkor nem kell olvasni vagy nézegetni, van ezer másik szolgáltatás, ahogy írtad is. De kampányolni ellene... minek? Ha tényleg olyan pontatlanok és rosszak lennének, akkor nem használnák annyian, és nem szereznének komoly partnereket Európa szerte - főleg úgy, hogy a többség ugyanazokból a publikus adatokból dolgozik, közel azonos szoftverekkel.
  • gabesz012
    Nem vagyok teljesen analfabéta meteorológiából. Az az oldal egy bulvár vacak és sajnos a legtöbb ember onnan tájékozódik (aki neten néz ilyesmit). Mellesleg pont a leírt okok miatt felesleges oda egy ilyet kirakni, az éves átlagokat máshol is meg lehet tekinteni, ha vki arra kíváncsi.
  • Dzsini
    Az egész előrejelzéses dologról azt kellene tudni, hogy a mai számítástechnikai és mérési kapacitás 2-3 napra tud nagyjából megbízható eredményt hozni. Az egy (és főleg két) hetes már nagy léptékben, 1-2 napos alakuláson belül tud tűrhető pontosságot hozni (pl. mai kezdettel egy jövő hét kedd-péntek időszakra tudnak tendenciákat jósolni), a 30 napos tipp pedig csupán arról szól, hogy az előző évek nagyjából azonos időszakában nagyjából azonos 3-4 napos kezdettel milyen változások voltak - ezeket csak az veszi készpénznek, aki nem tud semmit a meteorológiáról, és nem olvasta ezt a cikket az oldalon (ami oda van linkelve a 30 napos felirat mellé).
  • gabesz012
    Na, az az oldal egy nagy rakás... A legnagyobb vicc a hónapos előréjük. Inkább a hivatalos szolgálat (met.hu) előréje; pontosabb, jóval több infó is található az oldalon.
  • hugopareiros
    Az idokep.hu-ra 2-3 naponta ránézek, illetve ha menni akarok valahova akkor előtte való nap, de nem mindig hiszek neki.
  • NEOreg3
    ablakos módszer általában beválik
  • Molnibalage
    Igen, neten. Az időkép 2 napra előre elég pontos.
  • Lacee86
    Már jó ideje nem igazán hiszek az előrejelzésekben. Akkorákat melléfognak, h nem igaz...
  • tigeroo
    fenntartásokkal fogadom az információkat, de általában követem a dolgokat (főleg ha szervezek jópár napra előre akkor csekkolom kb. mire lehet számítani) amúgy elég kinézni az ablakon
  • Szavazó roBOT
    Mit gondolsz, milyen következménye lesz, ha netán le kell állítani a 3-as metró közlekedését? ==>> Szoktál időjárás-előrejelzést nézni/hallgatni?
  • jazzy
    Nagyon nagy probléma lenne szerintem, ugyan nem vagyok pesti, tudom, hogy mennyien használják a metróvonalakat. Pontosan nem vagyok vele tisztában melyik vonal ez, de általánosságban nagy bajt okozna a tömegközlekedésben. Busz nincs, ha még többen ülnek autóba megint jönnek majd a szmogkommandóval.
  • QuippeR
    világos, de az volt a kérdés, hogy most mi az ember véleménye. szóval ha sehogy nem kötődik a fővároshoz, akkor kábé annyira érdekli mint Kuala Lumpurban a zöld hatos busz.
  • Tarajos Sül
    "csinálják meg mielőtt rászakadna az emberekre."
    Ez pont fordítva működik, nem tudtad? :)
    Zuglónál, ahol meghalt az emberke, mert a két busz között átfutott a srác, a rendőröket kihívó ellenörök elöl, és meghalt..
    A tököly úton az egyes villamos sínei annyira kilazultak az aszfaltból, hogy szabályosan koppan, ha átmegy rajt a busz, mivel a nagy súly miatt meghajlik, és hirtelen nekikoccan az aszfalt alatti rétegnek, de szép hangja van.. :)
    Addig várnak, még hajszálrepedés nem keletkezik a sínben a sok hajlástól, ahogy átmegy rajt a busz, vagy egy nehezebb autó, tök mind1, el nem törik, és kisiklik a villamos.
    Ezt is csak utána fogják megcsinálni, most még minek? :D
    Érthető, hogy nincs pénz, de amit akkor kell költeni, mikor tényleges kisiklik az egyes villamos, az lehet, hogy többe fog kerülni, mint magának a sínproblémának a kiküszöbölése.
  • videobaby
    nem érdekel. keveset megyek a fővárosba, akkor is inkább autóval. ha annyira ócska a helyzete, csinálják meg mielőtt rászakadna az emberekre. ebben az országban mindenre jut pénz, csak arra nem, amire kellene. oldják meg a helyettesítést. bár, ahogy ismerem a dolgokhoz való hozzáállást, mindenki a másikra fog várni/ mutogatni, és semmi érdemleges nem történik majd... mindenki, akit érint, megoldja magának ahogy tudja. persze, lesz valami áthidaló dolog buszokkal, akármivel.
  • Tarajos Sül
    Egyébként "Erősen érződne majd, de drasztikus hatással nem lenne."
  • Tarajos Sül
    Elég nagy káosz lesz, annak a sok embernek mással kell majd kiváltani a metrót.
    Pótlóbusz, vagy gyaloglás.
    ..és több bliccelő is lesz.
    Pótlóbusz tömve lesz, nemhogy az utas nem bír majd helyezkedni a buszban, hát még az ellenőr, és ahogy majd töri az utat, és ahogy mindenki mellett megáll, simán észrevehető is lesz, de így legalább megilyed a "kedves" bliccelő, ha látja az ellenőrt a metró bejárat, kijárat kapuiban, mert van olyan, aki nem csak ott áll.
    Azok egyébként nem félnek, hogy esetleg egy civilruhás fönök megy fel/le a mozgólépcsőn/lépcsőn, és azt tapasztalja, hogy csak ott állnak az ellenőrök?
  • Zoli007
    Nem tudom megítélni.
  • chhaya #98879
    A nem tudom és nem is érdekel erőteljes egyvelege.
  • Molnibalage
    Nem, nem tenné. Ugyanis ennyi busz nem tud olyan utasáramlást fenntartani és olyan olcsón, mint a metró. Nem viccből épülnek metrók a világvárosokban buszsávok helyett. Ha metró nem megy, akkor gyorsvillamos-földalatti kombó megy.
  • Lacee86
    Talán mert az a főváros, és sosem tudhatod?
  • Fbn Lx
    hát ha annyira faszán helyettesíthető lenne, az kb. szükségtelenné tenné a metróvonalat, úgyhogy egyébként sem voltak ilyen tévképzeteim :D pótló járatokat biztos, hogy valamennyit indítanának, viszont azokra persze nem férne fel mindenki
  • Blum
    Nem erdekel.

Ket eve nem jartam Pesten.

Amugy szerintem meg osszedolne az egesz tomegkozlekedes. Meg ha lenne mas hasznalhato alternativa (busz,villamos..) akkor nem lenne akkora gaz...de igy,hogy ezek is szarok..
  • szabii98
    'vidéki' vagyok szarok rá
  • Grenzjager
    potló buszsávban oszt jó napot, csak újítsák már fel mielőtt halál lesz a 3as metrón
  • commissioner
    Hogy a következmények mik lesznek, azt nem tudom, de azt igen, hogy egy Nokiásdobozban max. 15 millát lehet kicsempészni a BKV-tól...
  • Molnibalage
    Nem a buszsáv helyettesíti a metrót, hanem busz. Hajadra kenheted a buszsávot, ha nincs busz. Számold ki, hogy csúcsidőben hány busz kellene. Számolj csak 2 perces követési távolsággal. 1 kocsi = 1 busz. A teljes menetidő 31 perc. Tehát egyszerre olyan 28 db szerelvény van kint, szerelvényenként 6 kocsi. 168 busz, és 0 tatalékod van. Ez a teljes jelenlegi buszpark ~13%-a, aminek a gyatra állapota miatt napi pár % amúgy is kiesik.

Rövden, nincs mivel pótolni őket...
  • Attila8805
    "Ha ez összeomlana, akkor igen szépen magával rántaná a gazdaságot is"
    ZSír akkor megugrik az euro árfolyama !
  • Fbn Lx
    nem metrózok, nem volt rá eddig szükségem túl gyakran
    de azzal tisztában vagyok, hogy sokan járnak a hármassal, és bebaszna nekik
    de végül is katasztrófa lenne, mert ha buszsávokkal helyettesítik, az összes ellenőr és közterületis feljön a felszínre vandálkodni