127612
-
Ok de a főváros pályázott és megnyerték:) -
ManoNegra #101794 Most is fizetnek. -
öhm, az eu-t inkább ne is említsük, mer felfordul a pici gyomrocskám... -
Az ugye még rémlik, hogy az üvegvisszaváltásért fizettek...? -
Egyáltalán nem.
nagyon ritka, hogy sztresszelek. "leszarom" típus vagyok. -
Nem 100%-ban eu-s pénz. Amúgy ez csak egy része, az milliárdban benne van kb 800 ezer kuka plusz a kötelező kommunikáció, mert ugye az embereknek el kell magyarázni illetve tájékoztatni kell a változásokról. -
nálunk a múlt évben pl olyan okosságot találtak ki mégtöbb lehúzás reményében, hogy fizettük a kommunális adót, plusz KÖTELEZŐ volt venni speckó kukás zsákot kb. 5-600 ft-ért darabját (persze kettő kell egy átlagos kuka tartalmához), mert különben nem vitték el a kukások. hál istennek csak ~1 évig volt mert elég hamar morajlott a tömeg :| gondolom ebből is szép háza/kocsija lett valakiknek... -
Szavazó roBOT #101788 Szelektíven gyűjtöd a hulladékot a háztartásodban? ==>> Stresszes életet élsz? -
Pedig érted teszik.. Ebben az esetben konkrétan tudom. -
Namost AZT is én fizettem, érted, ugye?! :D -
5 milliárdos közbeszerzés keretében szereznek be 120 kukáskocsit, szóval lehet nem örülnének túlzottan neki:D -
Azt mondod már most nagy mennyiségben be kéne szereznem csapágygolyókat?!?!? :DDD -
Nalátod. Legalább jó pofát mégse ne kelljen már vágnom hozzá... :DDD
Persze mindig be tudják mesélni (a hülyéknek), hogy ez NEKED jó és ők mindent ÉRTED tesznek és ÖRÜLNÖD kéne, de saaajnos engem sem ejtettek a fejemre és pontosan tudom, hogy ebből is valaki villát építtet magának a hegyen... NAGYOT és illegálisat, bevándorlókkal, feketén hamár. -
Na azt nehezen mert abba csak szelektív mehet majd:) Külön gazüzemű kukás verda jön majd a szelektív szemetedért, és jön majd a hagyományos is, ugyanis abba a kettőbe papír és műanyag mehet csak. Mást nem tehetsz bele mert különben tönkremegy a kukás kocsi:) -
pl ha nincs angol wc-d, csak pottyantós, akkor is fizeted a csatorna díjat. nincs autód, mégis fizeted az utak használati díját (így vagy úgy de fizeted) ez van kcsg lehúzás mindenhol. :\ -
Ez pont olyan dolog, mint a parkolótársaságok. VALAKIK szénné gazdagodnak rajta (miközben azt állítják veszteséges, vagy alig önfentartó), engem meg noname senkik perelgetnek?! Ismerős? -
nem, te nem velük kötöttél szerződést, hanem az önkormányzat kötött velük (az más kérdés, hogy ők valszeg haverok, és ez jó buli). az önkormányzat meg rád szabja ki az adót.
költözz tanyára, legyél amish akkor nincs ilyen gond :D -
Rossz példa megint. A buszon semmi plusz "tevékenységet" nem kérnek tőled, felszállsz, utazol. Ha ugyanezért a pénzért (vgy nodepláne még többért) elkezdenének hülye feltételeket szani neked még pluszban, te is felháborodnál és követelnéd, hogy vagy kussoljanak, vagy NEKED is érje meg az új kötelezettség. -
de most mit vagy fennakadva a kommunális adón? fizetsz, hogy elvigyék a háztartási szemetedet, és nem gyűlik fel a házadban/kertedben, majd újrahasznosítják, vagy elégetik. (vagy nem) ennyi erővel reklamálj a buszon is, hogy miért kell fizetned a jegyért. nem értem. -
"azért találták ki, mert MEGÉRTE" mondtam én mást? NEKIK megérte. Én is szeretnék ebből a haszonból látni így-, vagy úgy, különben nem működöm együtt. Ennyi. Egyelőre én fizetek a szemétszállításért és ők gazdagonak rajta. Én nem kötöttem velük "üzletet". Ez a nagy büdös helyzet, ez is csak (ÓRIÁSI) biznisz, a sötétzöld dumát hagyjuk a kiscserkészekre.
Ha nekem is megéri és nekik is megéri, az úgy korrekt. -
Na látod. Már másképpen hangzik. Ha ugyanannyit fizetek és hoznak két kukát, meg visznek is kettőt, akkor úri jókedvemben majd eldönthetem, vajon szelektálom-e. És még így is én teszek szívességet nekik, én ugyanis az üres kuka "elviteléért" is pontosan ugyanannyit fizetek, mint a szénné tömtért. -
ManoNegra #101774 Egyébként ezer éve szelektíven gyűjtjük a szemetet. Papírgyűjtés az iskolában nem egy mai találmány, a zöld hulladékot komposztáljuk, palackos vizet üdítőt nem iszunk, a vasat meg úgyis kiválogatják a szeméttelepen. Nagyobb mennyiségű vasat meg magam viszem el a méhbe. Szelektív hulladékgyűjtőt max az elemek miatt veszem igénybe, amúgy nekem nincs szükségem rá. -
ManoNegra #101773 De kocsiból nem látod hogy a föld "gömbölyű".
-
A nagyobb kereskedelmi repülőgépek utaskilométerre eső fajlagos fogyasztása 50-60%-os telítettség esetén jobb, a kocsiénál. Szóval egy átlagos repülőút egy napi ingázó átlagával számolva +3-4 hét utazás, ha Európánál nem mész messzebb (2 ezer km oda és 2 ezer km vissza.) Egy átlagosnak tekinthető autó ma egy tankolságbóül (50 l) elmegy 600 km-et. Ez hat tankolás... -
Na de a szemét szállításért így is - úgy is fizetned kell az alól nem bújhatsz ki. Ráadásul jogszabály írja elő, hogy az önkormányzat köteles közszolgáltatás keretén belül gondoskodni a szemét elszállításáról. Ingyen meg tudjuk jól, hogy nincsen semmi sem, nyilván nem tudja egy önkormányzat sem a saját zsebéből finanszírozni. Egyébként meg elmondom neked, hogy a lehet biznisz az újrahasznosítás. Például a keletkező gázt fel tudod használni a szemétszállító autókhoz üzemanyagként. Egyébként pedig pár hete lett megállapítva a szemétdíj maximuma ami fölé nem lehet menni. A fővárosban jelenleg a maximum van többet elkérni nem lehet, a jövő évben beinduló házhoz menő szelektív hulladék szolgáltatásért sem fog fizetni senki egy fillérrel se többet. Kapsz 2 kukát az FKF-től oda kell gyűjtened szelektíven a hulladékot ők pedig elviszik majd hetente, ugyanúgy mint ahogy eddig tették. -
ManoNegra #101770 Fizessen a halál repülős utazásra. Egy repülő út ökológiai lábnyoma minimum akkora, mint a családunk egy évi szemét mennyisége. :-) Egyébként abszolút minimális szemetet "termelünk".
-
Nálunk is 1 km-re van a szelektív hulladékgyűjtő. Én úgy oldom meg, hogy két kuka van otthon. Egy a kommunális hulladéknak, egy pedig a szelektívnek. Ebbe dobjuk a papír, műanyag, fém és üveg hulladékot, majd mikor megyek melóba kocsiba teszem a cuccot és bedobom a szelektív hulladékgyűjtőbe. Ezeket már egybe kezelem nem szelektálom tovább, mert hiába van 3-4 külön kuka, egy kocsiba öntik, amit egy brazil gépsor szétválogat. Egy lakossági fórumon mondta a szemétgyűjtő cég képviselője, hogy így sokkal olcsóbb mintha mindent külön szállítanak, gyűjtenek. Elég ha ezt a párat külön teszi az ember, amit már sokkal könnyebb szelektálni. -
A felhasználót azzal lehetne motiválni, hogy közel van hozzá a gyűjtőhely. Ahol én lakom, ott egyesek több száz métert kell, hogy sétáljanak oda. Egyesek annyia lusták, hogy még le sem viszik a szemetet, hanem az ablakon dobják ki. Na, ennyit a motivációról...
Ezen felül a gyűjtéshez kell egy bizonyos népsűrűség. A fővárosban 10 emeletes panelok előtt megéri gyűjteni, mert százas nagyságrendű ember elmegy mellette. Faluhelyen, ugyanekkora embertömegnek vagy messziről kell járni, vagy bazi nagy területen kell gyűjteni. -
fizess be egy repülős utazásra.
akkor majd meglátod hogy a talaj nem sík és végtelen a talpad alatt, hanem szépen meghajlik és visszagörbül önmagába. de ne részletezzük túlzottan, legyen gömb alakú :)
a föld amin élünk, tehát ha magad mögött szemetet hagysz, egyszer újra magad előtt találod.
ha ez nem elég motiváció akkor nem a szelektív gyűjtés, hanem a nevelés / neveltetés / oktatás béli problémáknál kell keresni a hibát.
no offense. -
ManoNegra #101766 Ha ennyire jó biznisz valakiknek, akkor valahogy illene az egyszeri felhasználót motiválni, nem pedig elvárni, és + a kötelező szemétdíjat negyedévente tornászni felfelé. -
Az meg egyenesen röhejes, hogy SQJ mit fel van háborodva azon a pluszunkán, hogy van 3 szemetese és nem az egyikbe, hanem a másikba kell dobni. Egyszerűen könnyebb a forássnál szelektálni, mert technkailag kibaszottul "vicces" megoldani az ömlesztett szemét szelektálását. A válogatott szemetet még így is kell kezelni felhasználás előtt, mert a sok IQnuku baszik rendesen használni a gyűjtőket. -
Ha szerinted a működő szelektív hulladékgyűjtés látszat, akkor be vagy rúgva. Ahogy már mondtam, a műanyag gyártása kiabaszottul energiaigényes (ahogy az üvegé is). 0-ról üveget gyártani sokkal több energia, mint üveghulladékot újra olvasztani és újra felhasználni. A termoplasztikus műanyagoknál dettó ugyanez a helyzet. A fémeknél az újrahasznosítás szerinted viccből éri el egyes helyeken a 90%+ arányt? 90% kibaszott régi szar anyag + 10% új alapanyaggal bevive is hi-tech acél állítható elő. Nincs is jobb üzlet annál, hogy átveszed akár a 100 éves vashulladékot és hi-tech acélként jön ki a kohóból. Papírnál meg a vizek védelme a fontos. Tudod te, hogy 1 tonna papír előállításához fából mennyi vizet kell összemocskolin? Nem emlékszem pontosan, de valahol 1:8-1:9 körül van az arány. Ha hulladék papírból csinálsz újra papírt, az érték jóval kedvezőbb.
Ne feledd a fenti példák közül a műanyag újrahaszonsításon kívül az összeset azért találták ki, mert MEGÉRTE. Akkr csinálták, mikor a környezetvédelemről hírből sem hallottak... -
Természetesen = termelsz -
S te fizetnéd-e még a gyártók termékein megjelenő plusz költséget? (ha már plusz munkára köteleznéd őket)
Nyilván nem a szelektív gyűjtés az aranymegoldás, de azt sem vagyok hajlandó felfogni hogy a szelektív gyűjtés ellen beszéljen valaki.
Ha kevés szemetet természetesen az nagyon jó! Ha még azt is szelektíven gyüjtöd még jobb! -
+1 -
Ejnye de ágresszívek-e fatyunk! :D A helyzet az, hogy így is kevesebb hulladékot termelek, mint sokan mások, mert szerves hulladék nálunk ugye nem vész kárba és én magam csapvizen élek évtizedek óta. Mindemellett nem szívem csücske a piacgazdaság és én elsősorban a tartósságra utazok, nem a használd és dobd el filozófiára (talán túlzottan is). Úgy vélem nem a szelektív hulldékgyűjtés és hasonló látszatmegoldásokban van az igazi ésszerű lehetőség, hanem a gazdasági felfogás lassú átalakításában. Ha pl. a gyártókat KÖTELEZNÉK, hogy ha elad egy új terméket (meg ha nem akkor is), akkor a régit vissza KELL venni és újrafelhasználnia, mindjárt másképpen terveznék azokat, hogy könnyedén fel tudják újra dolgozni. Amíg elég a világra fosni a sok szart, majd valaki eltakarítja elven, addig ezt is fogják csinálni. -
Bemosódhat, de tudtommal, nem viccből kerítik jó nagy területen körbe a vízforrásokat. Na mindegy, nekem Csallóközben eszembe nem jutna csomagolt vizet venni. -
a kút is lehet ugyanolyan rossz, bemosódhat a szennyvíz stb.
max artézi kút ami nálam szóba jöhet ha kútvíz -
Egyenesen a folyóból? Nem kutakból? -
Máig érvényes az a régi mondás, hogy ki a Tisza vizét issza, saját vizét issza vissza.
A csapvízből (amihez a vizet ugyebár elsősorban a folyókból veszik ki) sok mindent ki tudnak szűrni (szilárd részek, nehézfémek, arzén), de van pár olyan természetes szerves dolog, mint a hormonok, amit nem.
És azok igen csúnya dolgokra képesek.