127612
-
Én se haltam meg eddig, de az nem jelenti azt, hogy bizonyára halhatatlan vagyok. Bár a saját halálozási statisztikám egészen kiváló :) -
Szerintem lehet valaki úgy valami mellett vagy ellen, hogy nem tapasztalta meg személyesen, hanem ismeri és átgondolja a lehetőségeket.
Az átoltottságnak egyértelmű hatása van egy vírusos fertőzés terjedésével szemben, és az influenzáról (arról, amelyik tényleg az, nem egy megfázás) pontosan lehet tudni, hogy igen súlyos következményekkel járhat, ha járványossá válik. -
ManoNegra #106527 Ez jó kérdés. Mint kiderült, eddig (amire emlékszem) nem voltam influenzás, akkor minek oltassam magam évente? Aki meg nem hiszi el hogy ez is csak biznisz, az higgye azt hogy őt meg akarják védeni... -
Egyáltalán te voltál már influenzás vagy szenvedtél hasonló komolyságú betegségtől, hogy ennyire az oltás mellett vagy? -
-van bennem egy minimális konteózás, hogy valami lassan ölő genetikai mérget oltanak belénk, amivel a magyarságot akarják eltörölni a föld színéről (orvosnak ezt nem mondanám el, ha kérdi miért nem kell)
Nem csak kis hazánkban van védőoltás. Egyszerű úgy szeretném megérteni, hogy egyesek szerint miért vagyunk mi olyan különleges nép annak fényében, hogy lassan 500 éve mindeki velünk törli fel a padlót... -
Ötödik pontra: nálunk a cégnél lehetett választani magyar, francia és angol vakcina közül (sőt, hozhattál saját magad által vásároltat is) :) Úgyhogy jobb helyen választhatsz, hogy melyik néppel együtt akarsz kipusztulni. -
A baj az, hogy még az alapvető változókat sem fogtad fel.
Találkozás valószínűsége fertőzöttel, valószínűsége a fertőződésnek xy kontaktus esetén, és a szövődményeknek is van valószínűsége. Ebből te kb. az egyiket vetted figyelembe, úgy ahogy... -
Nem kérem mert:
-az aktuális oltás nem véd minden típus ellen. Attól még lehet inf., hogy időben beoltottam magam.
-kaphatok el más légúti, lázzal járó stb, fertőző betegséget, attól, hogy be vagyok oltva (hogy megyek a sok beteg közé ennek esély kb meg20x-dik)
-az oltáskor (orvosnál) betegszek meg influenza+védőoltás= murvanagy szenvedés.
-nem félek annyira az influenzától. pánikkeltő sajtó stb
-van bennem egy minimális konteózás, hogy valami lassan ölő genetikai mérget oltanak belénk, amivel a magyarságot akarják eltörölni a föld színéről (orvosnak ezt nem mondanám el, ha kérdi miért nem kell)
-lusta vagyok külön ezért elmenni az orvoshoz, ha ott vagyok csak először akarta rátukmálni, másodikra nem. Szeretném, ha könyörögne és egy kis elmefightingot vívhassak vele.
-sajnálom rá a pénzt, inkább veszek vitamint
-sok ismerősnek rosszak a tapasztalati, a legdurvább eset pár éve dec. közepétől jan végéig szenvedett az v.oltástól. a vesése is károsodott tőle. De sok más ismi is csak szopott az oltással. -
látom nem vagy tisztában a hipochonder szó jelentésével :) -
Én nem általánosítok, hanem saját magamról beszélek. Nem rohanok az oltásért, mert feleslegesnek tartom szennyezni magam vele, mivel az a SAJÁT tapasztalatom, hogy nehezen tudnám összeszedni.
Ellenben a statisztika, na az általánosítás és, ha az általad leírt dolgokból indulok ki, akkor nekem most rohamtempóban kéne mennem a dokihoz, mert a STATISZTIKA azt mondja, hogy elég nagy esélyem van összeszedni.
Nem kívánok vitatkozni veled, mert úgysem fogsz megérteni.
Inkább jó egészséget kívánok! -
Jujj... Második sorod után nem olvastam tovább. -
Lantee #106518 Szerintem nagyon egyszerűen le lehet vezetni ezt a sehova sem vezető vitát.
1. Vannak emberek, akik odafigyelnek az egészségükre. Nevezhetjük őket hipchondereknek. Ők (mint pl. én is) próbálnak egészségesen élni. Rendszeresen sportolnak, vitaminokat szednek, ha valami problémájuk van, szakemberhez fordulnak, odafigyelnek a táplálkozásra, télen az öltözködésre, higiéniát fontosnak tartják, stb. Ezek az emberek jóval kevesebbszer betegszenek meg, mert a szervezetük karban van tartva, el van látva a megfelelő nyomelemekkel, immunrendszerük erős. ETTŐL FÜGGETLENÜL ők sem halhatatlanok, mert rengeteg olyan betegség van, ami teljesen független mindentől. Hajlam, családi örökség, vírus, bármi.
2. Vannak olyan emberek, akik pálinkás szalonnát reggeliznek, egész nap a szabadban vannak egy szál kisgatyában, látszólag majd ki csattannak az egészségtől, pedig napi 3 doboz cigit szívnak el a 2-3 üveg bor mellé. Ezek az emberek viszont elég ritkán élik meg az igazán idős kort, mert egyszercsak lefordulnak a székről agyvérzés vagy szívroham miatt. Persze, itt is rengeteget számítanak a gének és a hajlam. -
A környezeted folyamatosan változik, és ha nincs megfelelő átoltottság benne (lásd mai beszélgetés eleje), akkor elég egy fertőzött elem, és mindenki megfertőződhet rövid idő alatt.
Ha te vagy az egyedüli beoltott a csoportban, akkor azzal nem akadályozod meg a továbbfertőződést, viszont magadat nagyjából megvéded. Ha 70% körül van az átoltottság aránya, akkor már a terjedést is lehet gátolni, 90% fölött pedig a járványosodást is. Így pusztult ki a feketehimlő. -
Bocs, de ez ordas marhaság. Ezek szerint, ha Ebola egyik túélőjének nézőpontájból akkor az Ebola nem egy magas mortalitású betegség, mert ő túlélte.
Iszonyatosan nagy nehézségi gyorsulást is túlélt már néhány ember. Lehet ezekből a mintákból általánosítani? Nem.
A statisztika azok által lenézett tudomány, akiknek lövés sincs róla... -
És akkor most a statisztikai adatok miatt rohanjak én is beoltatni magam vagy inkább abból induljak ki, hogy a környezetemben nincs járvány?... -
Ez megint egyelemes minta. Mit kezdjek ezzel...? -
Az én tapasztalatom az, hogy a rokonaim (mondjuk 50 ember) közül 30 év alatt 5 meghalt. Tehát az én tapasztalatom az, hogy az emberiség 90%-a vagy halhatatlan, vagy az, hogy maximum 300 év alatt minden rokonom meg fog halni.
(szándékos túlzás, de rámutat arra, hogy a tapasztalat mennyire távol állhat a valós adatoktól) -
Na ez meg a másik, amit látok mostanában. Mintha divat lett volna ezzel az "1 mintás statisztika" kijelentéssel dobálózni. Az a helyzet, hogy nekem a saját és az ismerősi köröm tapasztalata, ami lehet 1 és lehet akár 20 ember, többet ér, mint egy rohadt statisztika a neten. Matematika vs tapasztalat... -
Blum #106511 Megfazas/influenza miatt kb. 7 evvel ezelott latott a haziorvosom,szoval nem. -
Ehe akárhova, akármelyik topikba vagy cikkhez nézek be, mindenhol csak egymás kiosztása zajlik. Ez mostanában lendült így fel?
OFF
Soha életemben (na jó lehet kisgyerek koromban mégis) nem voltam beoltva influenza ellen és valamiért késztetést sem érzek. Gyógyszert is csak abban az esetben veszek be, amikor elviselhetetlen fej/fogfájás gyötör. Így gyakorlatilag évek óta csak egy megfázást szedek össze egész évben és az is pár nap alatt elmúlik. Nem mellesleg az itt nincs megemlítve, hogy a sok stressz miatt könnyebben megbetegszik az ember, mint a kevésbé egészséges táplálkozás és az influenzaoltások elmaradása miatt... -
És 1 mintás statisztika jól általánosítható, ahogy azt lent Szent-Györgyi Albert C-vitaminfogyasztásánál is megbeszéltük. -
Interstate 95 #106508 Erre azért már kényesebb ellenválaszolni, mert nincs rá ellen válasz. Nem is kaptál, a "gyógyszerlobbi" elvérzett.
-
Interstate 95 #106507 A nagyanyám egészségesebb mint bármelyik mai fiatal, ne viccelj már. -
Na. A válaszok alapján szinte mindenki makk egészséges. Csak tudnám miért nincs ez így a való életben?! De amúgy a cégnél 3 esetre is emlékszem, akik mondták, hogy mi a francnak fogyasztok vitamint, meg miért így-meg úgy kajálok, ők meg naponta egy tábla szalonna, meg otthon házipálesz, és soha semmi bajuk. Nem beszélve arról, hogy ők orvost sem láttak már nemtom hány éve, soha nem betegek.
Az eredményt találjátok ki. 
Amúgy ezek az emberek is sziklaszilárdan hitték, hogy ők aztán soha nem betegednek meg, és tuti ők is erre nyomtak volna itt. Csak én meg kiröhögtem őket, amikor hosszú ujjúbban, tonna papírzsebkendő mellett teát iszogatva piros szemmel melóztak két székre tőlem.
-
Interstate 95 #106505 Én legtöbbször magamból indulok ki, és a megfázásaim nagyrészt visszavezethetőek a hidegben való mászkálásra, vagy a hideg vízivászatra. -
A #106488 rátok is vonatkozik ám. -
Interstate 95 #106503 Neked sajnos még ennyire se, a szűk liberálbolsevik világképedtől lassan már a monitort se látod, nem hogy az értelmes gondolatokat egy vitához. -
Ennyi tellett csak? Ejnye ennél többet vártam. :) -
Interstate 95 #106501 Dolgoztál már a gyógyszeriparban ? Mert én igen, a gyógyszerészkollégákkal napi téma volt ez anno. Érdekes módon ők is az én véleményemen voltak amikor szóba jött a gyógyszerlobbi, továbbá hasznos információkat láttak el arról hogy a Magyar egészségügy miért is van a béka segge alatt. Persze ha nem ismerném a selejt világképedet most egy kisregényt írtam volna, de elégedj meg ennyivel, azt told be a szokásos smilet mert kb annyit is érsz. Ja és a lepontozást se felejtsd el, gyereknap van neked még mindig. -
Az immunrendszer állapota több dolog miatt is korfüggő. A rák kialakulása nem tudom, hogy milyen összefüggésben van az immunrenszerrel, mert vannak hajlamosító gének... -
Különben is, a megfázás nem akkor lesz, ha elkezdesz fázni, a tested a vért a belső szervek felé irányítja, a kezed lábad, lehűl, illetve nyak felett is minden, és ezért a levegő nem tud felmelegedni, amíg leér a tüdődbe, és bamm, megfázol. Ha azt veszem, hogy soha nem fáztam meg úgy, hogy kint mozogtam folyamatosan, és eszembe nem jutott fázni, csak amikor álltam egy helyben, akkor ez igaz is lehet. -
Ha valami ilyen gyakorlat tömeges megbetegedéseket okozna, nem űznék évszázados hagyományként a legfiatalabbtól a legöregebbig.
Egyébként szaunáztam már sokszor (és az én szervezetem nem szokott hozzá az ilyesmihez, nem űztem mindennap), és nem okozott egyszer sem megfázást. -
Interstate 95 #106497 Van aki meg még 80 évesen is dohányzik és makk egészséges, más meg 30 évesen meghal tüdőrákban. A kornak itt nincs köze semmihez sem. -
Interstate 95 #106496 Ezt űzik az oroszok is, és gyakran több százan csinálják egyszerre. Gondolom te egy újságíró vagy, és minden ilyen esemény után tartottál egy közvélemény kutatást az esetleges megbetegedésekről. -
A szaunázás erről szól, és valahogy nem fáznak meg tőle tömegesen a finnek. -
Ez megint csak egyelemes minta. A 20 éves fiatalnál a halál kevésbé valószínű - de ez sem példanélkóli, mert van olyan idióta, aki betegen sem pihen - de nagyon durva maradó egészségkárodás sem kellemes dolog. -
Interstate 95 #106493 Akkor neked javasolnám hogy egy forróvizes fürdő után menj ki a kertbe, elég kellemes az idő most kint. -
Azt ugye tudod, hogy bebizonyították, hogy a hidegnek és a megfázásnak ilyen ok-okozati kapcsolata nincs? A legjobban felöltözve is ugyanúgy begyűjthetsz egy megfázást, ha a nyálkahártyádra bejutnak a kórokozók, és halálra fagyhatsz megfázás nélkül. -
ManoNegra #106491 Én is kerestem, de nincs pontos adat. -
Interstate 95 #106490 Na még is mennyi ? Tűkön ülök hogy megtudjam ezt az információt. Amennyire én tudom azok az emberek akikről te írsz, nem egészséges egyedek voltak, hanem szenvedtek még más betegségben is, vagy terhesség alatt lévő nők voltak. Én még soha nem oltattam be magam influenza ellen, és egy egyszerű megfázásnál több bajom még nem esett soha. Ez utóbbi is maximum azért, mert előfordul hogy félmeztelenül mászkálok 0 fok alatt.
Esetleg még az alkoholizmusból kifolyólag szoktam elgyengülni, de az már mellékes.