127612
  • qtab986
    Nem lehet gyökeresen megszüntetni. Ahol helyet hagynak ott megjelenik a bűn. Ez van.
  • extramagascsaj
    mit javasolnál?
  • ThisZip
    A szavazásból hol marad az az opció, hogy maradjon a 18? :P

14-re szavaztam, mert személyi miatt sztem simán lehetne teljes jogú polgár. Szavazást még nem engednék.
  • SötétBarom
    A próblémákat gyökeresen kell megszüntetni, a tüneti kezelés soha nem célravezető..
  • qtab986
    Nem. Hiszen szegényt biztos úgy is sokkhatás érte.
  • RoR zsozso
    "13-14 éves kordra messze nem fejlődik ki a személyiséged"

Én úgy tudom,de mind1.
    A lényeg hogy egy 13-14éves gyereket már lehetetlen megnevelni,ott már sem a javító,semmi sem segít!
    Egy 6éves gyereket még meg lehet tanítani a jóra,de egy 14-et...lehetetlenség,ha eléri azt a kort,hülyén,akkor hülye is marad...
  • SötétBarom
    "Baleset" volt, +jó magaviselet, +kevés a hely. Ez van.
    Nem ismerem a körülményeket, de jobb lenne nekünk, ha ez az arc ülne 20 évet???
  • extramagascsaj
    az tényleg jobb,h nem csinálunk velük semmit
  • SötétBarom
    Pontosan. Igazából egy költséges szükségmegoldás, aminek semmi értelme.. (Jó, nyilván van, vannak akiket le kell ültetni. Csak van akire nincs hatással - de attól, hogy tömegesen elzárunk javítóba/sittre/stb. embereket, nem lesz jobb)
  • nandorb
    15-16-eves nalunk a faluban szet vitte a sajat haverjanak a fejet vadasz puskabol es ez bement a bortonbe vagy mar mibe es 6honap utan kiengedtek ez normalis???
  • extramagascsaj
    az sem garancia,hogy ha nem megy javítóba nem folytatja az egészet, vagy tévedek?
  • Darukezelő
    Gondolom csak arra akart célozni, hogy a javító, börtön nem garancia arra, hogy onnan kisangyal ként jönnek ki az emberek. Különben nem lenne ennyi visszaeső.
  • qtab986
    Már találtak egy megoldást a túlzsúfolt börtönökre. Az a neve Tent City.
  • extramagascsaj
    nem piti dolgokért küldenek emberkéket javba azért
  • ba32107
    Nem elég sárga ez az új logó :D
  • SötétBarom
    Azt ti sem gondoljátok komolyan, hogy tizen-akárhány éves gyerekeket kellene szankcionálni, mindenféle elzárással, meg intézettel.. Ebben a korban alaul ki a személyiség, az értékrend, itt kezdődnek a komoly emberi kapcsolatok (életreszóló barátok, szerelem, ilyesmi).. Ebből a közegből kiemlve "büntetés" céllal annyit jelent, hogy sorozatban gyártanánk elvadult, anitszociális egyéneket.. Az ég világon nem változna semmi, sőt.. Akik rendszeresen élvezik valamelyik hazai BV intézet vendégszeretetét, azok nem büntetésként tekintenek rá, hanem úgy, mint valami szükséges rosszra.. Engem, mint normálisan szocializált egyént nyilván elrettent mindenféle illegális tevékenységtől, de feleslegesen, mivel a nevelésem miatt amúgy sem utaznék ilyesmiben..
  • extramagascsaj
    bizony
  • Pepsi Twist
    itt pl a büntetés adás is teljesen rossz rendszerbe van... nem igazán van egyensúlyba az egész...
  • Fbn Lx
    ez így van, de én pl. büntethetőség alatt nem feltétlen börtönt értek kapásból. Na meg azért kiskorúak között nagyon ritka az olyan bűncselekmény, amiért felnőttek esetében börtönbüntetés jár... amit én alapjában véve is egy elcseszett büntetés-végrehajtásnak gondolok, de ez mindegy
  • SötétBarom
    Azt azért jól gondoljátok át, hogy ha letolnánk 8 évre a büntethetőség korhatárát, az is lehet, hogy a szobátok felét is cellává kéne alakítani, hogy legyen hova tömni a "bűnözőket"..
  • PJack
    nem akarok rasszistának tűnni, de romáknál ez 8 év alá is eshet, viszont magyaroknál olyan 12-14 felé. a 12t jelöltem be.
  • RoR zsozso
    Addig rugdosnám a gyereket még lélegzik.
    Szaros 10éves és van pofája kést rántani??
    Bevallom,1,5éve én is bicskát+boxert hordok magamnál,ugyanis ez a sok tejeskávé színű köcsög miatt,bármikor életet menthet.
    Igaz,már az önvédelmet is büntetik manapság,de inkább leszúrom aki rám támad,mint hogy megdögöljek.
  • SötétBarom
    Ez így ebben a formában nem teljesen igaz. Jól megfigyelhető kutyák bizonyos eltérő fajtáinál is jelentős viselkedésbeni különbség.. Sokban gyökreznek különféle ösztönök, genetikus szinten.. Agresszió, nyomkövetés, játékosság, ingerküszöb, stb.

Sztem ez meg kell, hogy legyen embereknél is.. Nem véletlen, hogy a svédek 80al autókáznak a volvoikkal, míg a digók GT puntóval, dudán könyökölve 130al közlekednek mindenhol.. És ez részben szociális különbség, de sztem mélyebben gyökerezik..
  • bardocz
    Néhány helyen olyan mesterségre tesznek szert a börtönben,amiből utána meg tud élni,és nem kell lopnia.Lehet ott is normális kezelést kapni.
  • extramagascsaj
    az,h Mike szűklátokörű, és kapaszkodik a szavakba,h kiforgassa azokat
  • extramagascsaj
    hozzátenném,h szakirodalmakban is mindig van,h két egymással szemben álló hipotézis létezik egymással párhuzamban
  • qtab986
    Aztán az mi zárja ki, hogy akit 2 évre elzárnak az kezelést kapjon?
  • Darukezelő
    Hát, állapotnak hívják ezt, majd kinövik, vagy kinevelik belőle. Nem az élet neveli a gyereket hanem a szülő. Ez az élet meg az utca nevel ilyen detroiti lakókocsiban élő 20 éves lepukkant anoním rapper jelölt szövege. Igen, ismerős lehet a 8 mérföld című filmből. :D Ott is milyen körülmények között éltek, milyen körülmények között nevelkedtek? Na ugye.
  • extramagascsaj
    nem
    csak pl. nem véletlen,h már az életbiztosítás kitöltésénél is figyelembe veszik azt is,h miben hunyt el a szülő (pl. öngyilkosság),ill. családban előforduló betegségekről is nyilatkozni kell...
  • milk41
    10 éves életkor.
  • bardocz
    Az az előítélet lehet nem véletlenül alakult ki.Legtöbb embernek nincs itthon semmi baja a zsidókkal,négerekkel,de érdekes módon az orkokat még az olyanok is utálják,akikből azt nem nézi ki az ember,hogy leüt egy legyet.
  • Fbn Lx
    erre most mondhatnám azt, hogy nem vitatkozom művelteskedő, egoista emberekkel, de nem teszem... Hoppá, mégis kimondtam.
    érvek és konkrétumok nélkül hivatkozni bizonyos "forrásokra" üres beszéd, elfogultan műveltebbnek, tapasztaltabbnak tartani magadat egy adott témában azért, mert különbözik a véleményed pedig nagyképűség.
    leírtam a tapasztalataimat, minden bizonnyal dilettáns vagyok.
    amíg pest "művelt" forgatagából ki nem teszed a lábad, ne oszd az észt a kriminálpszichológiáról. Gyere el Miskolcra éjszaka, búzatér, aluljáró, és megkapod a pofádba a nagybetűs pszichológiát, ahol többek között 12 éves cigánygyerekek (is) bandáznak.
    NAPPAL az utcán több 100 ember között akaszkodott rám 3 cigánygyerek múltkor is. Egyrészt leszarják, mert nem fogják büntetni őket, másrészt a járókelők is leszarják, mert nem akarnak belekeveredni, mert azt ők szívják meg, maximum. Ez az igazság.
    könyvekből csak útmutatást tudsz tanulni, valóságot nem.
  • nandorb
    hat a kisverpistikek ugy velekednek
  • Cat 02 #18876
    Tehát ha van telefonod érettebb vagy szellemileg ?
  • extramagascsaj
    kezelésre és büntetésre
  • caseih9400
    én úgy nyúltam le egyszer egy csokit hogy észre se vettem hogy a kezembe van , beleraktam a kezembe mondtam majd a fizetésnél megmutatom hogy ezis van és teljesen kiment a fejemből...észre se vették...nembaj ingyen 3bit csoki nemrossz :D
  • nandorb
    8 éves életkor.

ma mar minden elobb kezdodik a kis verpisitikeknek mar Nokia N95-el mar ellege jol feltudja fogni a dolgokat
  • Darukezelő
    Ezzel azt akarod mondani hogy lehet bűnözőnek születni? Elég nagy butaság lenne. Én is vittem haza az oviból Matchboxot, én is nyúltam le csokit a boltból. Mégsem vagyok bűnöző, tök normális életet élek, eszemben sincs senkit megölni, kirabolni.
  • Mike at home
    nem faji hanem szociális és életforma különbségek vannak
  • Mike at home
    ölhet, de akkor az a gyerek kezelésre szorul, nem pedig börtönre, javítóintzetre, ahol hetente egyszer ránéznek, és ahol vagy őt terrorizáják, dugják meg a többiek, vagy ő veri agyon azokat