127612
-
Pl. pár ember letelepedik és azt mondják, hogy márpedig ez az ő országuk, a vezető - mondjuk egy király - azt mondja, hogy az erdő az országé, tehát ő rendelkezik felette, majd azt később odaadja valakinek a szolgálataiért, így az már az övé. Később a polgárosodáskor megveszi, akinek épp pénze van rá, stb.
Bár lehet ennél egyszerűbb is, de most ez ugrott be elsőnek. -
Azé az erdő, aki szét tudja lövetni a fejedet és le tudjatépetni a tökeidet, ha odapofátlakodsz beleugatni, meg sittre tud vágatni és benga niggákkal tudja rojtosra kúratni az ánuszod, mielőtt megkapod a szicíliai nyakkendőt. Na azoké. Maffia, a Babók, az Illuminátusok stb. Csak a szokásos. Az erősebb kutya b@szik. Kompre?! -
Például ültetsz egyet. -
clio1616v #117029 hogyan szerezhet valaki egy erdőt? megveszi valakitől
de hogyan szerezte az a valaki aki eladja? és így tovább...
ha visszamegyünk addig, hogy a legelső tulajdonos hogyan szerezte, akkor az kisajátította azt, mennyivel különb egy kisajátítás egy lopástól? -
Az erdő MÁR valakié, így a fa és a lehullott levele is... ugyebárkérem. -
Igen, egyszer, kb. 20 éve. -
clio1616v #117026 6-7 évesen voltam cirkuszban, de ahogyan a színházat sem tartom érdekesnek úgy a cirkuszt sem nézem semmibe
eleve azt a fajta viselkedést nem tartom jónak, hogy valaki kiáll egy közönség elé és ott bármit is produkáljon(énekel, táncol, beszél) -
clio1616v #117025 ez a tulajdonlás érdekes dolog, ha belegondolsz, hogy az ember atomokból áll és ezek az atomok igazából senkinek se a tulajdona, hogyan jelenthetem ki egy tárgyról, hogy az az enyém, amikor az a tárgy ugyanúgy atomokból áll
atomokat hozzárendelhetsz egy egy személyhez, de tulajdonolni a saját testét sem tulajdonolhatja senki, mert atomok jönnek mennek, lehet ami ma az én körmömet alkotja szén atom, egy pár hét múlva már egy másik ember szendvicsén keresztül belekerül a gyomrába és az beépül a májának egy sejtfalát alkotó szénhidrogén molekulába
szóval honnét kezdődik az, hogy hozzám tartozik egy atom és honnét már nem az enyém, én ezt úgy fogom fel, hogy minden atom az enyém vagy egyik sem az enyém
kimegyek az erdőbe és felveszek egy falevelet, azt akkor tulajdonolhatom? vagy az a fa tulajdona? esetleg a fa már eldobta és nem kell neki és szabadon eltulajdonolhatja bárki? -
Utoljára szüleimmel jó pár éve amit "Moszkvai" cirkusznak hívtak. Ami igazán vicces volt az az hogy senki sem beszélt oroszúl. -
Nirz #117023 igen és osztom a véleményt unalmas ósdi -
Jah, egy ilyet megnéznék akár most is szívesen. -
Sokféle cirkusz van - a Cirque du Soleil például látványos, csak az emberi ügyességre, tudásra építi az előadásait, ott nincsenek állatok. -
Igen, 10 évesen, de nem nevettem mert sajnáltam az állatokat, nem is megyek többet. -
Igen, butaság az egész. -
Igen és utáltam, ahogy most is. Unalmas, ósdi. -
Ma meg annyi, h Pitbull pofázik... -
Blum #117016 Igen,tobbszor is.
Egyszer valami nagyobb cirkusz produkciojan Kaposvaron (ez jo is volt) es kispocs koromban otvar falusi vandorcirkuszokban. (ezek annyira nem) -
Ne a mai zenei világra gondolj, hanem a klasszikus időszakra, amikor egy zenemű minimum egy vonósnégyest jelentett, de inkább szimfonikusokat. Beethoven kilencedikjét nem fogják hallásból elsütni :)
A jogok akkor alakultak ki, és igen, ráférne egy komoly újragondolás az egész szerzői jogi, szellemi termékekhez kapcsolódó alapelvekre. -
De ez hülyeség. Egy jobb zenész hallás után eljátssza a darabot, nem kell ahhoz kotta... -
Ez a kis szösszenet inkább az én fantáziám műve volt,nem vártam/várok rá egy normális választ :) Csak egy ilyen esetre kiváncsi lennék,mi lenne a jogi válasz az aktuális szervtől :) -
Voltam, vándorcirkuszban. Gyerekként 1-2x érdekes, de nem nagy számok igazából ezek. Egy fővárosi nagycirkusz azért egész más. -
A kottát általában arra használják, hogy a rajta levő zeneművet előadják, tehát jóval hamarabb és egyértelműbben lesz belőle pénzkereseti eszköz, mint mondjuk egy verseskötetből (ami szintén használható előadásra), vagy egy tankönyvből (aminek a tartalmát nem egy szimfonikus zenekar adja elő pénzért :) ).
A kottánál a te várható bevételed a szerzőt megillető részét fizeted ki hamarabb, ráadásul egy szimfonikus zenekarnál minden egyes hangszerre és a partitúrára külön, viszont a kotta megvásárlása után már tetszés szerinti alkalommal előadhatjátok a művet. Egy verses estnél az előadásnál tartja a markát a jogtulajdonos, és minden egyes előadásnál.
Hogy ez miért így alakult ki, arról egy szerzői joggal foglalkozó jogtörténészt kellene megkérdezni, nem minket :) -
Rémlett valami. Bár továbbra se értem, hogy miben másabb egy kotta lemásolása, mint például egy tankönyvé. (Jó, mondjuk abban, hogy zeneiskolában egy kottából nem szoktak minden minden darabot eljátszani, csak pár oldalt másolnak ki, míg általában a tankönyveket végig elolvassák, így az egészet másolni kellene. Így az előbbit megéri másolni, az utóbbit nem.) -
Leszarom. -
A kották különleges elbírálás alá esnek.
Kiemelem az egyik lényeges bekezdést: A Szerzői Jogi Törvény nagyon világosan rendelkezik arról, hogy kotta reprográfiai eszközökkel (pl. fénymásoló, szkenner) még magáncélra sem többszörözhető. Kivétel ez alól csak az archiválási vagy tudományos kutatási célra készített másolat. Archiválási célnak csak azt a tevékenységet tekinthetjük, amikor a saját magunk által vásárolt vagy legálisan birtokolt kottáról azért készítünk (egyetlen) másolatot, hogy annak tartalmát saját magunk számára az eredeti kotta esetleges sérülésekor is megőrizzük. -
Voltam, még kiskoromban. Semmi pénzért nem mennék el még egyszer... -
Akkor könyvek, kották, stb. (magáncélú) másolása teljesen jogos, jól sejtem? -
A logok védjegyek, nem szerzői jogi kérdés alá tartoznak, hanem védjegyoltalom alá.
(a link nem tudom mennyire naprakész, ezt dobta ki a kereső, a lényeg bizonyára nem változott az elmúlt pár évtizedben) -
gondolom az inkább a szerzői jogok megsértése, mintha a coca cola logóját akarnám felhasználni -
"találjuk meg a lehető legkifacsartabb sztorit, amire az itteni, a témában nem képzett emberek már nem tudnak válaszolni, hiszen ők se jogászok, akiknek az ilyen kifacsart sztorik kibogozása a dolga"
Jó szórakozás, de ugye senki nem várja, hogy egy idő után értelmes válaszokat kap értelmetlen kérdésekre? -
lopásnak biztos nem számít, mert egy pdf-et nem lehet ellopni. esetleg le lehet másolni, aztán az eredeti helyről a tulaj beleegyezése nélkül törölni, de nem hinném, hogy ez utóbbi megtörtént volna. -
Ha valaki talál az utcán egy aktatáskában 500 ezer forintot 10 és 20 ezres címletekben,ami ugye nyílvánvalóan nem az övé,hanem végsősoron az államé,a kibocsátóé,és én ezt az aktatáskát a megtalálótól elveszem (fizikai erőszak,és bántalmazás nélkül),szimplán elfutok vele,akkor én kit károsítottam meg? -
Rád is vonatkozik, hogy "el szabad ám olvasni". Sokkal kevesebb hülyeséget kérdeznél (és beszélnél), ha néha megpróbálkoznál az értelmező olvasással. -
Az, hogy ő az állítása szerint nem ismer valamit (például a HP univerzumot), nem ad felmentést semmi alól.
Ír egy regényt, örül neki, senki nem problémázik rajta. Még azon se, ha ismerősi körön belül terjeszti, vagy ingyenesen felrakja az internetre - a fanfiction erről szól, hogy mások szellemi tulajdonára alapozva, azt elismerve, saját műveket készítenek, szórakoztatási célból, szigorúan non-profit módon terjesztve azt.
De tegyük fel ki akarja adni, akkor először el kell mennie egy kiadóhoz, ahol egy szerkesztő elkezdi olvasni, majd azonnal visszaadja neki, hogy bocsi, de nincs kedvünk pereskedni. És itt vége a történetnek, sehol nem jelenne meg, mert egyetlen kiadó se hülye :)
Létezik olyan, hogy magánkiadás, ott ha valaki észrevenné a dolgot (pl. nem 10 példányban jelenik meg), akkor valószínűleg a HP jogok hazai képviselőjétől kapna egy barátságos levelet, hogy sürgősen vonja vissza ezt a kiadást, mert nekik sincs kedvük pereskedni, de fognak, ha kell...
Harmadik lehetőség, hogy elismerve az eredeti szellemi tulajdont, az ő beleegyezésükkel ad ki például paródiát - ezt előzetesen bizonyára végig kell levelezni a már említett képviselővel, akik akár el is utasíthatják azt.
(egyébként pont Rowlingot és a Harry Potter szellemi tulajdont páran bepróbálták az évek során azzal, hogy az ő, korábban már megírt, de nem kiadott szövegére alapoztak, és ők is kérnek részesedést, stb... ahol sok a hús, ott megjelennek a hiénák) -
clio1616v #116998 senkit nem fog érdekelni -
clio1616v #116997 lopásnak minősül más nőjét "elvenni"?
ha ellopom valakinek a pénzét, akkor az lopásnak minősül? ha jól tudom, a pénzt mint bankjegyet nem lehet tulajdonolni, mert az az állam tulajdona
mi van akkor, ha az idegen dolgot mástól nem azért veszem el, hogy eltulajdonítsam, hanem hogy ne tuladonolhassa az akinél éppen van, kötelességem megbizonyosodni arról, hogy az a dolog a tulajdona annak akitől elveszem? -
és még nem törte rád az ajtót a TEK? xD -
geo91 #116995 lassan már 20 éve, hogy az óvodából hazavittem egy legóembert. azóta is megvan, egyszer vissza fogom vinni... :D -
Vegyük az előző példámat. Én elolvasok egy regényt, és egy ismerősöm meg írni akar egyet. Elmondom neki, amit olvastam, de mint saját gondolatot. (Hogy némi ötletet adjak neki.) Ha kiadja a könyvet, akkor törvényt sért vele?
(Tegyük fel, hogy a Harry Pottert írja meg nagy vonalakban, csak Potter Albert a főszereplő neve, mert neki az a név jobban tetszett.) -
Jó, még ha az is, ez annyira elméleti. Ki a franc fog több millió ember után nyomozgatni, mit töltött le meg mit nem, mikor még az alapvető bűncselekmények felderítését sem csinálják meg, illetve azzal szórakoznak, h az utcán halomra büntetik az 50 helyett 56-tal közlekedőket, meg a mellékutcában piroson átlépő járókelőket.