127612
  • Sir Quno Jedi
    Az ami nem az enyém, az nem az enyém. Akkor sem, ha ott virít az utca közepén. Találsz olajat a kert végében, nem a tiedé, találsz kincseket (történelmi jelentőségűeket pláne), nem a tiedé, bármit is lelsz, az vagy az államé automatikusan, vagy van már tulajdonosa. Attól, hogy nem áll mellette kutyás fegyveres őr, még ő a tulaj és nem te. Ez a lényege a magántulajdonnak. Olyan nincs, hogy senkié, valakié kell legyen. Örökösöké, ha mást nem stb.

Ergó ha találsz valamit, amiről tudod, hogy nem a tiedé és magadévá teszed, akkor szimpla tolvaj vagy. Nem baj, csak legyünk ezzel tisztában, hogy nincs rá mentség.
  • dartonite
    Atmennek.
  • tigeroo
    igen, az ihlette:D
  • HTS s3rg1nh00
    felhívnám a tulajt és a rendőrséget is h.találtam táskát,akkor be vagyok biztosítva.ofc nem kapcsolom be a gépet,visszaadom a jogos tulajnak.
  • immovable
    Leszarom.
  • SzirmosSzisza
    Tolvajkergetők óta inkább nem vennék fel csak úgy utcán fekvő dolgokat.
  • Lacee86
    Hazaviszem, és otthon nyitom ki. Az utcán nem állok neki nyitogatni egy talált táskát. Felhívom a tulajt, és megbeszélek vele egy nyilvános helyet, ahol átveheti. Nem kapcsolom be a gépet. Visszaadom sértetlenül.
  • clio1616v
    soha nem nyúlok szándékosan más tárgyához, nem az enyém - ezt elvárom másoktól is, senki ne érintse meg az általam tulajdonolt tárgyakat

- ez egyébként nem becsület kérdése, hanem a tiszteleté
  • Pluskast
    Otthagyom nem az én bajom.
  • Sir Quno Jedi
    Kb. le sem szarom. Eleve lehet csapda, de ha nem az és valaki olyané a cucc, aki kellemetlen tud lenni utána, vagy belekeveredsz valamibe, az ugyebár problémás lehet... de lehet kész átverés is, bármi.

Alapvetően persze visszajuttatom a tulajdonosának, ha olyan helyen találom, ahol egyáltalán meg merem közelíteni (pl. cégem stb.). De utcán SOHA nem avatkozom bele semmibe, hanem húzom a belemet. Túl sok bűntényhez használnak csalit.
  • Fresh Duke
    Nekem is ez volt az első 2 reakcióm.

Mindjárt helyrepofozom.
  • pxxl
    Hazafelé tartol...

Látom sikerült megnézni a Tolvajkergetők utolsó részét :D

btw a második kérdés nem fér ki teljesen...
  • Molnibalage
    Naná, önvédelem, háború, számtalan olyan helyzet van, ahol nemhogy mentség, de morálisan és jogosan is helyes.
  • videobaby
    lehet. mindenkinek joga van megvédeni az életét másokkal szemben. ha úgy adódna, hogy életveszélyben van, megölheti aki fenyegeti.
  • Pluskast
    Önbíráskodás? Nem jó dolog a talió elv.
  • EnxTheOne
    Önvédelem, önbíráskodás.
  • Lacee86
    Csakis önvédelemből tartom elfogadhatónak, akkor is csak akkor, ha végképp nincs más lehetőség.
  • Dzsini
    Ha jogi irányból közelíted meg, ott már nincs gyilkosság, hanem emberölés van - a gyilkosság, mint szó a szándékolt, előre megtervezett emberölést szokta jelenteni a linken is említett 19. századi megkülönböztetés alapján.
  • clio1616v
    nincs szükség mentségre gyilkosság esetén, csak akkor, ha valaki megkérdőjelezi, hogy volt-e értelme a gyilkolásnak

a mentséget pedig a megkérdőjelezőknek kell adniuk

itt ketté kell választani a gyilkosságot, mert van

- véletlenül elkövetett gyilkosság
    - szándékosan kitervelt gyilkosság

amikor valaki nem vélte, hogy gyilkosság lesz belőle és úgy követte el véletlenül, akkor meg lehet bocsátani neki; így mentsége lehet, hogy nem gondolta volna, hogy halált fog okozni - pl.: gyalogosgázolás

a szándékos gyilkosságnak is lehet mentsége például a túlélés, önvédelem okán elkövetett gyilkosság - hegymászóknál, össze vannak kötve és az egyik lezuhan és lóg a másikon, ha nem vágja el a kötelet, akkor mindketten meghalnak - itt is felmerül a dolog, hogy nem az ölés volt a célja, hanem felelőtlenül elvágta a kötelet és a halál véletlen volt a részéről, mert nem arra számított ezáltal, hogy meg fog halni a társa
  • Sir Quno Jedi
    Hogyne. Lehet és kell is. Általában főbenjáró bűnnek kell azonban lennie.
  • Fresh Duke
    Leszarom.
  • immovable
    Igen. Önvédelem, bosszú, büntetésként.
  • tigeroo
    társadalmon kívül az erősebb kutya baszik, ott a túlélésért mindent lehet

társadalomban pedig ha már nem képes visszaintegrálódni (gyilkos, többszörös bűnelkövető, rabló, erőszaktevő stb.) akkor halálbüntetés, mint a régi szép korokban.
  • Pluskast
    Hangulat és helyzet függő. Az a legnagyobb baj ezzel a kéregetős dologgal, hogy annyi de annyi a szélhámos (és még azok akik kéregetnek azok sem biztos, hogy saját magunk miatt teszik), hogy nagyon nehéz eldönteni, hogy kinek adjon az ember. A belvárosban dolgozom és mit ne mondjak itt azért van ám kéregető szép számmal, plusz a Deákon még egy rakás karitatív szervezet (krisnások és társaik) is kint van. Legutoljára egy srácnak adtam a Deák téren. Elég rendezett volt a külseje (nem volt piszkos) meg fiatal is és egy spirál füzetre írta rá, hogy pénzt kér. Eléggé szégyellette magát is érte. A gyerek úgy 18 körül lehetett. Egyszerűen megsajnáltam. Aztán utólag átfutott az agyamon, hogy ok, hogy itt kéreget de eléggé jó kondícióban volt, szóval akár "szenet lapátolni" is elmehetne. Nyilván nem keresne vele százezreket, de még is csak jobb mint kiülni a térre és az emberi méltóságát feladva kéregetni. Egyébként mostanában egyre több ilyen típusú kéregetőt látok. Jól öltözött nem ápolatlan vagy büdös. Úgy látszik ez vagy egy új módi vagy tényleg egyre nagyobb a szegénység idehaza (az már komoly baj).
  • clio1616v
    nagyon ritkán találkozok ilyen oktalan emberekkel

lehet meséltem már itt, de múltkor is mikor odajött egy ilyen, mikor éoo szálltam be az autómba és mondta, hogy ne haragudjon fiatal ember, nem tudna segíteni már 5 éve nincs munkám... mondtam neki, hogy sajnos nem tudok; én is csak beosztott vagyok és nem tudok neki munkát adni
  • ressy14
    Talán ha 4-szer adtam nekik eddigi életem során. Egyébként még rájuk sem nézek, akik tényleg akarnak változtatni a sorsukon, azok nem az utcán kéregetnek egész nap. Ráadásul közülük sokan csak "munkavállalóként" koldulnak, mert a csicskáztatójuk kötelezi őket és csak töredékét kapják annak, amit összegyűjtöttek.
    Sokkal többre becsülöm azokat a nincsteleneket, akik próbálnak elbújni az emberi szemek elől az erdőkben és bűnözés nélkül éldegélnek, összegyűjtve mindent, ami nekik kell.
  • Zoli007
    Nagyon ritkán, de alapból kerülöm őket. Utálom, hogy lelkiismeret furdalást próbálnak ébreszteni bennem. Nekem se segít senki, ha kell, rokonaim meg meg is loptak, szóval pont leszarom, kinek mennyire szar.
  • tigeroo
    a közelünkben is van egy hajléktalanszálló be lehet látni a szép nagy üvegfalán: kanapéval, csocsóval, plazmatévével...
  • Dzsini
    Meglepődnél, hogy milyen komolyan berendezett szállások vannak a kisebb-nagyobb városi zöldterületek nem szem előtti részein.
  • Lacee86
    Hozzám egyszer odajött egy csöves, h adjak pár forintot paprikára, mert lecsót akar sütni. :D Mondom, jó ember, mégis hol? :D
  • Dzsini
    Hát, én kaptam már néha gyilkos tekintetet amikor valamelyiknek a "pár forint kajára kellene" kérésre a kezébe nyomtam egy szendvicsemet :)

(de többször kaptam hálás tekintetet, mert tényleg inkább éhes volt, mint szomjas)
  • Lacee86
    Ritkán, és akkor is inkább adok egy szendvicset vagy ilyesmi. Sajnálom őket, de egyrészt kicsit tartok tőlük, másrészt nem oszthatom el a lóvém csak úgy mindenkinek. Egy részük amúgy sem érdemli meg a lóvét, de ezt nem tudja megítélni az ember csak úgy.
  • Fresh Duke
    Nem.
  • hugopareiros
    Soha, menjenek dolgozni.

Azon a véleményen vagyok, hogy aki az utcára került az 99%-ban saját maga tehet róla. Illetve arról is ő tehet, ha nem próbál tenni ellene.
    Olyannak pedig nem áll szándékomban segíteni, aki hülye és/vagy szarik az egészbe és másokon akar élősködni.
  • videobaby
    sosem adok pénzt. mindig ételt, innivalót veszek, azt adom oda. hülyeség félni tőlük, nagyon sajnálom azokat, akiken úgy látom, hogy tényleg azért koldul, mert éhes. volt, hogy beszélgettem velük, amikor nem kellett annyira sietnem. érdekes élethelyzeteket lehet hallani. szégyellje magát ez az ország, hogy erre kényszerülnek emberek. és ez a jóléti állam... tudom, hogy mindenhol vannak koldusok, de akkor is.
  • Molnibalage
    Hangulatfüggő. Ma pl. adtam.
  • tigeroo
    nem, levonják a bérem tetemes százalékát mindenféle fasz alapon jut nekik abból
  • dartonite
    Altalaban adok.
  • Fbn Lx
    nagyon ritkán
    amikor nem tiszta a lelkiismeretem akkor gyakrabban adok, viszont egyéb esetben leszarom őket, azt vettem észre.
  • MR ME
    szinte soha, nagyon ritka az h adok, ami vagy annak köszönhető h megsajnálom vmiért vagy éppen részeg vagyok és sok az apró a zsebemben