127612
  • Zoli007
    OK, ebben van valami.
  • hugopareiros
    "két tisztességes mérnök fizetés"
    Az 450-500 havonta.
    Aki pedig nem tud megélni havi 250-300 ezer ft-ból, az nem vesz fel kölcsönt se.
  • Zoli007
    A tisztességes az nálam átlag feletti.
  • Molnibalage
    Ez meg a másik balfasz sztereoptípia.
  • Zoli007
    Jó, de azért élni is kell...
  • Molnibalage
    Kis beszélt átlag felettiről? Ma egy átlagos gépész/villmérnök vagy hasonló keresett szakember 0-5 éves tapasztalattal olyan nettó 250-300 között keres (+bónusz és juttatások), minden efelett itthon már bőven az átlag felettinek számit. Ha két ilyet összeraksz, akkor talán vehetsz egy koszos 55 nm-es lakást úgy, hogy 0 bútor van benne. Eszméletlen, hogy egyes emberek ilyen lakásokat a főváros még csak nem is legfaszább helyén 13-15 milléár árulnak. Szerintem ez nevetséges és nem a pozitív értelemben véve...
  • hugopareiros
    Albérletesként pedig nem tudsz tervezni 1 hónapra se (ha nincs fix időre lekötve a szerződés), mert bármikor kidobhat a tulajdonos.
  • Molnibalage
    b.) Van egy lakásod és elköltözöl az új albérletbe. Ha akarod eladod a meglévő lakásod, ha nem akkor kiadod. Ha nem tudod rögtön eladni, akkor addig kiadod és hirdeted.

Baráti/ismerősi köröben sokan évekig nem tudták eladni a lakásukat... Amikor meg igen úgy, hogy jóval a piaci ár alatt kellett, hogy egyáltalán elvigyék.

Az albérlet kiadás dettó. Semmi garancina nincs arra, hogy ki tudod adni...

Szóval tök vicces, hogy kb. a hit és remény szól amelett, hogy irgalmatlan terheket és kockázatot vegyen magára az ember. Lakást kb. egy módon érdemes vanni, ha egyben hitel nélkül megveszed. Ennyire meg nagyon kevés ember gazdag az átlagban...
  • hugopareiros
    Akkor az nem tisztességes mérnök fizetés. :)
    5 évre kapsz 10 misit havi 200-ért.
    Ez kb egy junior mérnök fizetés és itt kettő tisztességes mérnök fizetésről van szó.
  • Zoli007
    Na nem mondd, hogy 2 átlag feletti mérnökfizuból, nem jön össze 10 év alatt 15 milla.
  • hugopareiros
    "Nehogy el tudj költözni máshova ha kapsz egy jobb munkát.."

Ennél jobb érvet még életemben nem láttam.
    Azért nem tudsz elköltözni, mert valahol van egy lakásod?
    Ez szerintem éppen hogy könnyíti a helyzetet.

a.) Albérletet fizettél. Kiköltözöl és be az új albérletbe.
    vs
    b.) Van egy lakásod és elköltözöl az új albérletbe. Ha akarod eladod a meglévő lakásod, ha nem akkor kiadod. Ha nem tudod rögtön eladni, akkor addig kiadod és hirdeted.
    Ha sikerül eladni, tudsz venni lakást az új városkádban is.

Tényleg rossz dolog a saját lakás...mert úgy földhöz köt, hogy ihajj...miközbe ha nincs lakásod (és semmivel nincs több pénzed se) akkor mennyivel szabadabb vagy...
  • Molnibalage
    Az ingatlan mindig is jó befektetés, legalábbis ezt mondják, akik elvileg értenek hozzá.

Na, itt csapkodom a térdemet röhögve. Akik értenek hozzá... Jaj, ezek a majdmok döntötték be a világgazdasságot, amikor kb. a semmire és hitre adtak király besorolású hitelt, merthogy az ingatlan mindig jó buli. Már elnézést, de lófaszt. Az egész világ ennek a balfaszságnak a levét issza. Döbbenet, hogy 6 évvel később is képes valaki ezt benyögni..

Az aláírom, hogy aki 20 évre vesz hitelt, meg devizába, az meg is érdemli.
    Még két tisztességes mérnöki fizetésből sem tudsz 10-12 évnél rövidebb futamidőre lakást venni, ha nem segít rokon vagy bárki más. 10-12 év meg nekem olyan, mint 20. Ennyire nem látsz előre semmit...
  • kamionosjoe
    Albérletben lakom, de résztulajdonos vagyok 3 lakásban is.

#117459 Nekem volt ismerős aki 2 évig élt egy albiban, aztán megegyezett a tulajjal és megvette tőle, úgy hogy a tulaj beszámította amit addig befizettek.
  • Molnibalage
    Kb. Csak, ha valaki azt a lakást hitelre vette és keresni is akar rajta, akkor a bank pénzhasználatát és nyereségét is ki kell fizetni...

Itthon valami félelmetes agymosás zajlott, hogy mennyire kell az új lakás. Én azt, amit nem tettem bele lakás vásárlásba és még kis konckázattal is befektetettem milliós nagyságrendben hozott zsét úgy, hogy ugyebár a tőke is megvan, amit nem kölöttem el lakásra.

Fel nem fogom, hogy az emberek miért vállanak fel akkora terhet és akarnak beledögleni egy saját lakás megszerzésébe...
  • Molnibalage
    A saját lakásnak semmiféle biztonsága nincs, mert a hitel alatt bármikor bukhatod az egészet a francba. Az ára sem fix, mert az ingatlanpiac aktuális helyzet és tengernyi más dolog határozza meg.

Egy albérletből, ha határozatlan idejű a bérlés fogod magad és kisétálsz. Ordító difi.
  • benőmenő
    Hidd el, hogy van olyan.
    Egyébként tény, hogy a válság óta elég alacsonyak az ingatlan árak, de ez nem marad örökké így. Az ingatlan mindig is jó befektetés, legalábbis ezt mondják, akik elvileg értenek hozzá.
    Ahol most lakunk, ott az utóbbi 14 évben így a hasamra ütve: felhúztak egy plázát a város egyetlen mozijával, a szánkba felépítettek egy bölcsődét meg egy közösségi házat, egy Aldit, lett egy csomó bicikli út, és egy elég durva rövidítés a Tescohoz. És ez egy szabolcsi lakótelep.
    Az aláírom, hogy aki 20 évre vesz hitelt, meg devizába, az meg is érdemli.
  • Motoroj
    Albérlet mikor lesz a tied. Soha.

Én nem befektetésnek venném, de különben sem tartom magam költözőmadárnak. Az albérlet most átmeneti kényszerűség, lesz ez még jobb is.
  • bakkerman
    a hitelből vett """"saját"""" lakás lényegében ugyanaz mint,az albérlet. Csak nem magánembernek fizetsz a lakhatásért,hanem a bankodnak.
  • clio1616v
    minden állami gondozott és támogatásból élő

azon szoktam röhögni, hogy ezek az árvízkárosultak meg vörösiszap szerencsétlenek ott hőbölögnek, hogy jaj elvitte a házamat és fizessék meg :D

b+ nekem még házam sincs amit elveszítsek.. talán előbb azoknak kellene lakást adni, akik egész életükben dolgoznak és nem tudtak házat venni maguknak, nem azoknak akiknek volt és elveszett
  • bakkerman
    legnagyobb balfasz gondolkodás egy fiatalnál,hogy neki saját lakás kell...mai világban egyik hónapról a másikra kilehet menni munkát vállalni nyugatra,és költözni,egy saját tulajdonú lakás eladása meg kitudja mennyi idő alatt zajlik le...az árakról nem is beszélve
  • Lacee86
    Ha már közgazdaságtan, preferenciáról hallottál? Lehet, h vki jobban preferálja a saját lakás tulajdonának biztonságát az anyagi okoknál. Illetve esetleg hallottál-e arról, az ingatlanok értéke iszonyúan meg tud változni külső tényezők hatására (pl. metróvonal épül a lakás közelében, új bevásárlóközpont, egyetem közelében lakáskereslet megnövekedése stb.).
  • clio1616v
    Nincs már, eladtam.

Inkább albérletekben lakok és olyan lakást választok amilyen éppen tetszik, ha veszek lakást, az nem magyarországon lesz.
  • Molnibalage
    A mai világban nem lehet nemhogy 20, de 5 évre sem tervezni. És innentől fogva meghal az egész ötletelés.

A másik fele meg vicces, hogy "egyetemista gyerekének vesz lakás". Miből...? Ki ilyan gazdag az országban...?
  • ressy14
    SötétBarom Sopronról beszél, ott elég erősen nőnek a lakásárak.
    Ott 100 ezerbe van egy albi rezsi nélkül, lakáshitellel pedig 70 - 80 ezres törlesztőt ki lehet hozni 20 éves futamidővel (10 milliós hitellel, 8 %-os THM-mel). Nehogy azt mondd, hogy egy embernek, aki hosszú időre tervez egy városban maradni jobban megéri fizetni az albit ahelyett, hogy legyen egy 10 milliós (vagy valamivel kisebb értékű) ingatlanja.

De több ismerősöm is inkább vett egy lakást az egyetemista gyerekének, mintsem hogy albi néven dobja ki a pénzt a semmibe. Egy szobát megtartanak a gyereknek, a többit meg kiadják más egyetemistáknak. Így a törlesztő fele idegen forrásból fedezve van. Egyikük gyereke már átvállalta a törlesztőrészleteket, a másiknak már lejárt a futamidő és azóta is ott él, a harmadik még tanul. Tesóm albiját szüleim 5 évig fizették, abból a pénzből egy ft-ot sem látunk viszont.

A többi országban szerintem a fizetésekhez képest irreálisan magas lakásárak miatt szorulnak az emberek albérletre. Szóval ez nem érv.
  • Molnibalage
    Ez a komment úgy ahogy van értelmetle. 10% és mennyi idő alatt..? Hogyan hozhat 10%-ot, amikor 2008 óta az ingatlanárak 25-30%-ot is esetek néhol? Hogyan hoz egy ingatlan 10%-os bármennyi idő alatt, amikor a THM ennél magasabb..? Tehát eleve kell annyi pénz, hogy 0 hitel nélkül legyen lakásod... Ha 10%-ot hoz, akkor hogy nem száll el végetlenbe a spirál, amit a lakáson keresnek az emberek...?

No offense, az ingatlan üzlet az egyik legnagyobb lufi szerintem. Nem véletlenül van az, hogy a világ nagyon kevés országában jellemző a saját lakás tulajdon. Itthon a 90+ százalék egy közgasdasági nonszensz és idiotuzmius együttese...
  • SötétBarom
    Sopronban 10% felett hoz egy lakás. Szal.. Én mielőbb szeretnék venni, 60km-es körzetben úgyis lesz mindig meló..
  • jazzy
    Az a korosztály nagyon rá van állva a lakásvásárlásra, öcsém barátnőjének is vettek, most meg szopnak mert nincs pénzük és nem tudják eladni, de venni kell lakást! Mert az fontos! Nehogy el tudj költözni máshova ha kapsz egy jobb munkát..
  • Zoli007
    Nincs, szüleimnél + albiban lakom. Idővel szeretnék valami kis házat építeni. Lakásba nincs értelme fektetni, annyiba kerül, mint egy családi ház, és egyetlen előnye, hogy a városban van, ergó spórolsz a benzinen.
  • SzirmosSzisza
    Albérlet, illetve hétvégente szülők. Bár most nagyon ráálltak arra, hogy kéne nekem/testvéremnek lakást venni.
  • Molnibalage
    Nincs kedvem erről vitázni, anyagilag totális bukta egy lakásba fektetni itthon.
  • ressy14
    A lakásvásárlás értelme az, hogy az életed végéig fizettet albi díj helyett inkább törlesztesz egy lakáshitelt, és 20+ év múlva lesz a tulajdonodban egy ingatlan. Hosszú távon csak pénzkidobás az albi, kivéve ha nem kell gyakran költöznöd munka miatt (lásd amcsik).
  • Molnibalage
    Albérlet. Nem is nagyon tervezek lakást venni, nem látom értelmét.
  • videobaby
    van.
  • jazzy
    Vagy esetleg van aki az androidot választotta és nem egy nagyképű tapló aki lehordja a többi platformot csak azért, mert ő azt hiszi, hogy a sajátja az über, csak azért mert túlárazott és túlhypeolt. Ja várj ilyen nem létezik, csak ios fanok és birkák. Legalábbis a te világodban.

A mai kérdéshez: Albérletben élek, nincs saját lakásom. Bár saját lakásom belül is érdekes lehet, hogy kinek van kifizetve. Mert végülis saját lakást én is tudnék venni csak jó pár év hitelre :) Persze ez nem belekötés szinten értem, hanem csak kíváncsiságképpen, tudom, hogy manapság nehéz egy lakást megvenni.
  • dartonite
    Van.
  • Blum
    Van de meg a szuleimmel elek.
  • Fresh Duke
    Szerintem igen.
  • immovable
    Van.
  • Dzsini
    A "ház" az jelenthet lakást is? :)
  • VRSDM
    az android többség egyértelmű.
    ami érdekes hogy legalább annyi ios mint winpho eszköz van.

ez már érdekes.

tehát van a tömeg, akinek mindegy, ő androidos. mert az húdejó. mindenre de semmire.

aztán vannak akik választanak, ők egyforma arányban választják az alternatívákat.
    nem gondoltam volna.

ja ios.