127612
-
hugopareiros #118315 nem, nem, nem
ha meg akar halni, akkor haljon meg
ha barátomról lenne szó, akkor tudnék róla, hogy valamiért öngyilkos akar lenni így még azelőtt megdumálnám vele mielőtt megpróbálkozna vele, ha pedig nem tudok rajta segíteni beszéddel, akkor elfogadom a döntését -
Talán segíthetek:) Személygépkocsiban egyáltalában nem kötelező tűzoltó készüléket magadnál tartani, azonban tehergépjárműveknél igen. Szóval ez rájuk vonatkozik. -
Azt mondanám neki, hogy: "Nem öllek meg... de megmenteni se foglak." -
Ez már a jogászok köre, hol ezt írják értelmezésként, hol azt.
Így a pontos szöveget megnézve nekem is az jön le, hogy HA van, akkor kell, de én nem tudok jogi nyelvül. -
Mer kis visszhnag vagyol! Azé! :DDD
Én amúgy inkább mályvacukrot és nyársakat vinnék poroltó helyett... -
Beszéljük meg, melyikünk beszélget tovább, mert ez így irritáló. :DDD -
HA van. De ez szerintem magától értetődő. Nyilván arra vonatkozik, hogy ha ég valami, és pont ott áll egy busz/tgk, akkor prezentálnia kell a csodás, hajra kenhető fosparittya poroltót. -
Há, ez csak annyit ír, ha van, akkor használnod KELL ilyen esetben. De szó nincs róla, hogy lennie KELLENE, ha amúgy nem kötelező az adott járgányban. -
2012 szeptembere óta a Kresz 58. § a közúti balesetről
(5) Személysérülést okozó baleset és jármű kigyulladás esetében a balesettel nem érintett járművek vezetői is kötelesek a tőlük elvárható segítséget nyújtani. A jármű vezetője a segítségnyújtáshoz a járművön készenlétben tartott elsősegélynyújtó felszerelést, valamint a tűzoltó készülékkel ellátott jármű vezetője a tűzoltó készüléket a kigyulladt jármű oltásához köteles használni, illetve a segítségnyújtó rendelkezésére bocsátani.
Így betű alapján vitatható, hogy kell-e lennie, és ahogy most olvasgatom megy is körülötte a beszélgetés. Az biztos, hogy ha van, akkor kötelező használni/odaadni. -
Khtx. -
Ez egy jónagy faszság. Szerintem ha valahol, akkor max buszon vagy teherautón lehet kötelező. -
Amúgy BÁRHOL nézem neten, csak a 3,5tonna feletti járművekbe kell poroltó, szgk.-ba NEM. -
Én eddig csak egy autóban láttam tűzoltókészüléket, abban is csak azért, mert MOL létesítménybe jártak vele, ahol a létesítményen belüli mozgáshoz kellett... -
Baszódjak meg, ha életemben halottam erről a tűzoltókészülék kötelező az autóba dologról. HA hallottam volna, szereztem volna. Most viszont már nem érdekel. -
A Kresz (vagy bármilyen törvény vagy rendelet) nem ismerete nem ment fel a büntetés alól. A felelősség a tied, nem vita tárgya.
(amúgy a változtatás idején pont eléggé körbekürtölték mindenhol, még nekem is megmaradt, pedig se autóm, se jogsim) -
Leszarom. Akkor ezt jobban kéne reklámozniuk ÉS hegyekben kéne álljon a boltokban a kocsiba való bevizsgált tűzoltókészülék ócsóé. Merhogy ezek le is járnak és cserélgetni kell ám őket.
Az emberek nem megfelelő tájékoztatása meg az ő felelősségük! -
És ha látsz egy kigyulladt autót, és nem tudod oltani / átadni az oltókészüléket, akkor szintén jár az orrodra koppintás. :) -
Há nekem aztán nem volt tűzoltó berendezés sosenem az autóimba, de másoknál sem nagyon láttam vaze. Apám még anno mászkált ilyenekkel. Modern kocsikban nem is nagyon van neki kialakított helye. Ha meg csak úgy bebaszod a raktérbe az nem túl jó megoldás. -
Pont ezért van ott, hogy ha a te segítségnyújtásod okolható azzal, hogy rosszabbodott az állapota, azért te nem vagy büntetőjogilag felelős.
... persze ha a kiérkező mentő közli, hogy megmenekülhetett volna, ha te nem csinálsz vele ezt vagy azt, azt saját részre feldolgozni egy komoly feladat.
Ezért is kell(ene) az egészségügyi ismereteket oktatni és fenntartani (vannak országok, ahol kötelezettség néhány évente vizsgázni belőle a munkahelyi egészségügyi vizsgálat részeként - ha jól rémlik pl. Olaszországban), de az ismerethiányt "pótolja" például az egyre több helyen megtalálható beszélő és instruáló defibrillátor berendezés is.
Érdekesség a KRESZ-ből: nem büntetnek azért, ha nincs a járműben elsősegélycsomag, de ha balesetbe keveredsz vagy látsz egyet, és nem tudod azonnal prezentálni, akkor az cserbenhagyás, és a vele járó bünti.
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!A KRESZ módosulásainak egy pontját többen félreértelmezték. Az új rendelkezés szerint nem bírságolja meg a rendőr azt, aki nem tart, vagy lejárt szavatossági idejű kötszereket tartalmazó elsősegélynyújtó dobozokat tart az autójában. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy nem kell az autóban elsősegélynyújtó doboznak lennie, hiszen az erről rendelkező 1990-ben meghozott kormányrendeletet a KRESZ mostani változása nem érinti!
Annál is inkább kötelező az elsősegélynyújtó doboz tartása, mert a KRESZ egy ma is hatályos rendelkezésének pontosításával baleset vagy egy gépkocsi kigyulladása esetén a nem érintett járművek vezetői kötelesek segítséget nyújtani, illetve az ehhez a rendelkezésükre álló elsősegélynyújtó felszerelést vagy tűzoltó készüléket használni vagy átadni. Az elsősegélynyújtó felszerelés vagy az előírt tűzoltó készülék nélkül közlekedő jármű vezetője egy baleset vagy tűzeset kapcsán felelősséggel tartozik a segítségnyújtás elmulasztásáért. -
Hidd el szerintem rosszabbul éreznéd magad, ha hagynád. Az sem lehet egy jó érzés amikor azon lelkizel, hogy hagytál meghalni egy embert akit amúgy megmenthettél volna. -
Ez kb. olyan, mint a vízimentés. Pont napokban beszélgettek a témáról a profikkal, életmentőkkel, mentősökkel, (vízi)rendőrökkel stb. és megmondták, hogy aki nem ért hozzá AZ SEMMIKÉPEN SE próbálkozzon vele, mert csak magát nyírja ki. Nem elég az sem, ha jó úszó. Ehhez ÉRTENI kell.
Ugyanígy egy autóbalesetnél ott fekszik valaki kitekeredve, nincs magánál, arrébb húzod egy kicsit, vagy más helyzetbe fekteted és máris egy életre nyomorék lehet ettől az apró kis művelettől (vagy rosszabb), pl. ha gerinc/csigolya sérülése volt (és ez gyakori). Csak profi orvos tudja megmondani, hogy egyáltalán mozdítható-e. Néha az sem. Sorolhatnám. -
Üres
Dunsztom sincs mit csinálnék.. -
Tanultam elsősegélyt konkrétan 23éve. Plusz láttam azóta ezt-azt. Ennyi. De nem vagyok benne biztos, hogy komoly vészhelyzetben nem okoznék nagyobb kárt, mint hasznot. -
Viszont ha azzal védekezel, hogy "én nem értek hozzá, jogosítványom sincs, sose tanultam elsősegélyt se", akkor az orrodra koppintanak.
(mellesleg miért is nincs általános iskola vége felé - középiskola elején kötelező elsősegély-ismeret?) -
"Amennyiben a baleset helyszínén a sértett halála vagy állapotának súlyosbodása azért következik be, mert a segítségnyújtásra köteles nem a legmegfelelőbb módon nyújtott segítséget, ez nem róható a terhére." Tehát ha megpróbáltál segíteni, de utólag kitalálják a nagyfejűek, hogy hááát ezt lehetett volna jobban avagy máshogy blablabla csinálni (utólag ugye bazi könnyű okoskodni, a kibicnek semmi sem drága), akkor SEM vonhatnak ezért külön felelősségre. Vészhelyzetben, képzetlen "életmentőtől", azaz mezei civiltől nem várható el, hogy egy mentőorvos nyugalmával és tudásával felvértezve mentsen embertömegeket. Fontos! Elég ha megpróbálja legjobb tudás szerint. -
Mindhárom esetbe igen, de nem mondanám azt, hogy jól is érezném magam. Nem vagyok vadliberális, de ezzel más önrendelezési szabadságát sértem, már ha nem mentális zavar miatt lesz öngyilkos. Ha meg akar halni, akkor ki vagyok én, hogy ezt felülbíráljam...? -
Püntösen -
pont most akartam linkelni én is... -
Segítségnyújtás elmulasztása a megnevezés. -
Aki nem próbál segíteni VALAHOGY, az elvileg bűntényt követ el. Ha hívod a rendőrséget, vagy a mentőt, állapotától függően, már az is valami. Nem vagyok profi életmentő, így nyilván nem sok opcióm lenne, csak amire tanítottak, amennyit tanultam elsősegélyből és amennyire emléxem. -
Mind a 3 esetben igen. 2 éve az ex barátnőm hívott fel karácsony este, hogy végezz magával. Nem váltunk el szépen egymástól nem is beszéltünk egymással a szakításunk után és nem is tudtam mi van vele. De a telefonbeszélgetés végeztével gondolkodás nélkül hívtam a rendőrséget. -
nem gondoltam volna hogy még a szaros vb-n is össze tudtok ugrani:-D
utálom a focit de vb-t nézem, mert valahogy sodor az ár, tippmixre is raktunk:-) nem is rosszakat....hangulata van!
nem minden meccset de igyekszem nézni:-) -
a kis jelzőt a sikerességre értem, nem degradálni akartam őket -
karajjj #118282 azok a külföldi kiscsapatok általában nagyobb klubok, mint bármelyik magyar nagymúltú híres focicsapat... -
lord nihilus #118281 Pár meccs, plusz az összefoglalók, tisztában vagyok az eredményekkel -
-
hugopareiros #118279 "Tehát igen, kellett valami ami megfogott bennük."
Ezt nyugodtan használhatjátok az összes következő verziótokra, mert mindegyikre válasz.
Egy kis csapatban megfoghatja az embert az, hogy nagyon akarnak küzdeni, átlagos srácok alkotják a csapatot...meg a franc tudja. -
Fbn Lx #118278 persze, hogy nem vagy hajlandó elismerni, hogy igazam van, mert már ellenszenves lettem. ez már szembemenne az értékítéleteddel. Néha még a racionális típusú emberek tisztánlátását is elveszik az érzelmek, te pedig inkább szentimentális alkat vagy, amire az utolsó mondatod is rámutat. -
és aki külföldi kis csapatnak szurkol? -
hugopareiros #118276 kis csapat szurkolóinak pedig általában személyes kötődése van az adott csapathoz (ismerőse ott játszik, abban a városban lakik ahol a csapat van...etc)