127612
  • Dzsini
    Nézd meg a startupokat - csak "házon belül" a Prezi, a Logmein, az NNG - találtak egy lehetőséget, kihasználták, jól élnek belőle. De ott van a Fornetti is, hogy ne csak informatika legyen.
  • jazzy
    Nekem nem baj, ez csak a saját észrevételem, egy ötlet. Ha mások nem akarnak elköltözni legyen, az csak nekem jó, mivel minden melóra csak a helyiek jelentkeznek, kevesebb a konkurencia.
  • Molnibalage
    Ja...
  • jazzy
    Igen.. kevés az esély. Viszont jött be jó pár nagy multicég, hülyén hangzik tudom, de pl itt Makón a mérnököknek beteg fizetése van..
  • Lacee86
    Én amúgy ezen vagyok kiakadva, mikor ezt szajkózzák, h a magyar átlagbér bruttó 220 ezer volt, és most hurrá, már 240 ezernél tart. Könyörgöm!! Az átlag az, ami a legérzékenyebb a szélsőségekre, és a legtévesebb adatot tudja szolgáltatni. A sokaság mediánjáról meg móduszáról már nem mernek beszélni, pedig az árulkodóbb lenne...
  • jazzy
    Az átlagembert ez nem motiválja, hanem felbassza, mikor már 40 hitele van :)
  • Lacee86
    Persze, meg szoktak jönni a szokásos "Petőfi is megbukott magyarból meg Einstein megbukott matekból" storyk. :)
  • Molnibalage
    Az ő helyzetük a korszak miatt is speciális. Egy születő iparág elején mentek bele abba, amibe. Ma hol van ilyenre lehetőség?
  • Molnibalage
    Valaki azért, mert saját lakást vett és az itthoni lakáspiac olyan, amilyen...

Ha nagy kellene, akkor én is költöznék, de olyan barátaim vannak itt Bp-n, akiket nem szívesen hagynék el. Lényegében máshol nem is nagyon vannak ismerőseim, csak fórumon keresztül, de gyakorlatilag majdnem több külföldi fórumon haverom van, mint magyar, tehát még ez sem opció...

Mondjuk a hazai viszonyokat ismerve eléggé valószínűtlen, hogy a fővárosból vidék felé mozdulva legyen jobb állásom...
  • hugopareiros
    Erre jön mindjárt az ellenérvelés, hogy "nem mindenki teheti meg hogy elköltözzön, hisz család...barátok...kiskutya".
  • Dzsini
    Amíg mindenki a helyén kezeli (értsd: nem általános eset, hanem van ilyen is), addig miért ne?

Fel szoktak jönni érvként az "egyetemszökevény" Bill Gates, Jeff Bezos, Steve Jobs is :) Aztán csak nem lesz minden egyetemet elhagyóból multimilliárdos, és senki nem is várja el.
  • immovable
    Micsoda bölcs topik.
  • jazzy
    *a beszélgetés
  • jazzy
    Látod a másik topicban meg pont erről ment a példa... OKÉ van ilyen is, de azért ilyennel "érvelni"...?
  • Lacee86
    Egy pozitív példából általánosítasz. FAIL
  • jazzy
    Ebben igazat adok neked, bár ezt már beszéltük. Én mondjuk alkalmazott vagyok. 1 dolgot látok magam körül, senki nem akar elköltözni a megszokott ki fészkéből, városából. Csak 30km-es sugárban keres melót. Én meg azt mondom, el kell költözni a picsába ha van ott jó meló, én 120km-re költöztem, nem bántam meg. Ha kirúgnának holnap, eszem ágában sem lenne itt keresni melót, akár az ország másik felébe is elmennék.
  • QuippeR
    jól értem, hogy most állást kínálsz Lacinak, vagy csak ki tud nagyobbat mondani versenyt játszunk?
  • Dzsini
    De mindenki jobban szereti azokat a történeteket, ahol a legkisebb királyfinak minden összejön. A mesék, történetek ezért vannak, megmutatnak egy olyan dolgot, ami "lehetne".

Persze, tudja mindenki, hogy nem lesz minden másodállású technikus 4 órában 300 nettós, de az, hogy van rá precedens az jól hangzik :)

Lelombozó lenne csak azokat a sztorikat továbbadni, hogy a maradék 99-nek gondja van a mindennapi megélhetéssel, ha ott van az az egy.
  • Molnibalage
    Ezek egyedei egyelemes példák. Nagyon szakképzett munkaerő tud csak itthon fullra bejelentve 300 nettó táján lenni. Az én nettóm 5 év mérnökösködéssel is csak 250 + jutattások és bónusz, ami eddig 5 év alatt összesen 3 havi volt, ami azért nem túl sok, mikor a válság alatt is megújult valahogy az autó flotta, de infláció követő béremelés meg 2 éve nem volt...
  • tigeroo
    Csalonak lenni nem is lehet kifizetodo szerintem. Amikor manapsag mar a szomszed is radhivja a NAV-ot, meg par csekk miatt inkassziozik.

Ha ertekes a vallalatnak ( es produktivabb, szorgalmasabb mint tobb ember egyuttveve) akkor szerintem sem elerhetetlen
  • BRAT
    A cég ahol dolgozok a karbantartó technikusok (akiknek lehet csak OKJ villanykörtebecsavaró végzettségük van, de jó képességűek és ki tudták tanulni a fröccsöntő gépek, robotvezérlések karbantartását) nettó 220 felett keresnek. Ehhez még 2 konkrét másodállásban dolgozó technikussal tudnék példálózni. Az egyik Liszt Ferencen utascsekkoló 4 órában. A másik másodállásban 4-6 órában raktárban dolgozik egy gyógyszernagykernél.
    300 nettó felett van mindkettő és nem élőholtak és nem kűűfödön nyomják. Aki szorgalmas és tehetséges az diploma nélkül is kereshet egész jól.
  • Lacee86
    Jó, most sarkítottam. De ezen felcseszem az agyam, mikor vki ilyen szöveggel jön, h ha nem keres vki 300 ezret, akkor az nem életrevaló… Mindig azt mondom erre, lehet h xy-nak ma kva jól megy az üzlet, hnap meg lehet tönkremegy az egész kóceráj.
  • jazzy
    Ha azt hiszed 300 nettót a csalók keresnek nagyon tévedsz..
  • Lacee86
    Jah, menjen mindenki seftes csalónak...
  • Fbn Lx
    de ha nem vagyok életrevaló, az az én hibám? ha buzi vagy, az a te hibád?
  • BRAT
    Egyéb: Az ő hibája, mert nem életrevaló. Diploma nélkül is lehet 300000 nettó körül keresni.
  • Bazsalusz
    ha leszarnak, baszhatod...
  • Motoroj
    Attól még nem téves.
  • Dzsini
    Én elkezdtem egy egyetemet, és rájöttem, hogy köze nincs ahhoz, amit gondoltam róla (és amiről azt hittem, hogy érdekel). Úgyhogy néhány évvel később teljesen más irányba indultam, és az már működött.

Szerencsémre a szüleim és a környezetem elfogadták, hogy nem görcsölök végig egy olyan képzést, amiről kiderült, hogy nagyon nem nekem való.

Unokatestvérem meg 4 éves korában kitalálta, hogy ő vonatokkal akar foglalkozni és mozdonyvezető lesz - olyan szakközépbe ment, olyan irányba orientálódott egész iskolás kora alatt, most pedig az, és örül neki.
  • clio1616v
    ezért vannak a szüleid

1. odafigyeljenek rád miben vagy jó
    2. megteremtsék a lehetőségeket
  • Lacee86
    Szerintem is. Nem elvárható egy gyerektől, h célirányosan tudja, mit akar, amikor ehhez se nem elég érett, se nem ismeri a lehetőségeket és a képességeit sem eléggé. Annál rosszabb pedig szerintem nincs, mikor belekényszerítik, h már pedig neked ennek és ennek kell lenned, hogy tovább vidd a családi üzletet, hagyományt.
  • tigeroo
    téves. én 18 éves koromban még azt sem tudtam mi akarok lenni, mi érdekel. körülöttem a jóbarátok "rendőr/orvos/kamionos akarok lenni gyerekkorom óta"

mostmár vannak konkrét céljaim
  • Bazsalusz
    és mennyire igaza lesz...
  • SötétBarom
    Kibaszottul irigylem azokat, akiket érdekel valami értelmes dolog. Számítógépes játékokból, értelmetlen krúzolásból, vedelésből, partizásból bezzeg még mindig nem lehet diplomázni.

• Motoroj
    A gond az hogy a legtöbben kényszerből diplomáznak, mert nem tudnak magukkal mit kezdeni. Az a legjobb, ha már gyerekkorban eldől hogy mi érdekli az embert, és onnantól fogva keményen azzal a dologgal foglalkozik, akár főiskola vagy egyetem igénybevételével, akár nélküle.
  • SötétBarom
    Nem konkrétan a kommentra írtam, hanem úgy általában.
  • predator1982
    egyéb...az az ügyes aki olyan helyen dolgozik ahol szeret, illetve ahol meg van elégedve azzal a fizuval amit kap, az hogy ehhez már milyen sulit akar/tud elvégezni az már más kérdés (akar/tud= sokmindentől függ, apu anyu támogatta-e meló mellett esetleg tud suliba járni, tudja-e a tanulmányokat valamilyen formában finanszírozni stb. )
  • predator1982
    hozzáteszem az észt nem a diploma adja, csak vannak olyan munkakörök ahová kell ennyi...kereskedelemben dolgozom volt már nem egy tanulónk, aki a későbbiekben majd diplomát szerzett, hááááátt......sok a hülye köztük
  • predator1982
    nem akarok kötekedni, de te most azt kaptad ki a mondandójából ami neked tetszett, pont azt írja hogy tökmindegy hogy van-e vagy sincs diplomája, illetve okokat sorolt fel....
  • immovable
    Leszarom.