127612
-
Sztem a véradásnak még ma is kulcsfontosságú szerepe van. Mindenütt azt olvasni, h Magyarországon állandóan az alacsony mennyiségű vérkészlettel küzdenek, és nem győzik hangsúlyozni a véradás fontosságát. -
Mutass akkor olyan globális statisztikát, ami őt támasztja alá. Egy globális jelenségről - vértranszfúzió - saját tapasztalból általánosítani - már elnézést - de a hülyesége csúcsa. Sajnos túlságosan gyakran látom azt, hogy laikusok a egy mintából extrapolálnak a végtelenbe... -
#119110 -
pedig igaza van, nem mellékesen... -
szerintem pont leszarom :) -
Akkor többet nem adok vért. Dögöljenek csak meg, nekem nem ér meg 500 forintot az életük.
-
Ugye nem veszed zokon, ha röhögök rajtad egy picit? -
Nekem taj kártyám sincs két éve. Azon ugyanis semmilyen adat nincs a számon kívül, amit fejből is tudok. -
kamionosjoe #119108 Igen - önzetlenségből.
4-6
Igen.
Adtam már vért is meg vérplazmát is, de többször is rosszul lettem, nem biztos hogy máskor is elmegyek.
Pont legutóbb történt, hogy elég bénán szúrták be a tűt és amikor a gép elkezdte visszapumpálni a vért akkor elpattant az ér. Utána két hétig szép zöldes-kékes volt a kezem. :/ -
nem értelek félre, nem a számszerűség a fontos. a lényeg, hogy amit el lehet rontani, azt el is fogják. csak kérdezz meg orvosokat, akik már rég nem használnak vért még híresen nagy vérzéssel járó műtétek során sem, vagy babák műtétjénél sem pl. könnyebb egy transzfúziót bekötni és a szokott módon pancserkodni az emberekkel, mint odafigyelni a részletekre és ezzel jelentősen lecsökkenteni a vérzést, mellette pedig vérmentést alkalmazni, vagy fibrinpárnával, elektrokauterrel operálni. mutass 5 embert, ha annyira akarsz, remélem, jól vannak. nem a 4 ismerősömre akartam apellálni, őket csak említettem, mint ellenpélda. nem véletlen van egyre több olyan sebész, szívgyógyász, ortopéd orvos etc. akik nem használnak vért, vérkészítményt. amit te emlegetsz, az szép lassan lecseng, amit én, az lesz a következő lépés a gyógyászatban. -
Ó, a valóság egy nagyon képlékeny dolog :) Nagyon attól függ, hogy ki honnan nézi, vagy mit szeretne igazságnak. Ezt már megtanulhattad itt az interneten.
A statisztika pedig - ahogy említed is - azt támaszt alá, amit épp csak szeretnél. Könnyen lehet egy (vagy négy) elemből általánosítani akár egyik, akár másik irányban, és mindenre lehet nagyon gyorsan bőséges ellenpéldát találni, amivel már meg is cáfoltunk bármit :)
(ha én mutatok 5 olyan műtött embert, akinek semmi baja, pedig kapott vért, azzal felüllicitálhatom a te négyedet?)
Félre ne érts, nem akarom elbagatellizálni a dolgot, és nem akarlak meggyőzni semmiről - beszélgettünk a témában, ameddig úgy tűnik, hogy van értelme. Szerencsére se a véradás, se a vérkészítmények elfogadása nem kötelező, és ne is legyen. -
ezt lehet hallani, meg olvasni, meg blabla, igen. a valóság nem ez. ez parasztvakítás. mivel rendelkezem egész komoly anatómiai ismeretekkel (3 évig konkrétan tanultam szakmain belül), hidd el, tudom, hogy mi az, amit tudnak a vérről. sokszor igenis nem kellően steril a szett, mert elbénázzák a fertőtlenítését. másrészt igenis, maga a folyadék, amivel megakadályozzák, hogy bealvadjon a véralkotó, nem teljesen megfelelő. ezek csak egy részét képezik, ott van még az emberi mulasztás, amikor öszecserélik a vért. ott vannak a rejtett betegségek, amik esetleg olyan stádiumban vannak, hogy nem mutathatók ki.
mielőtt megcáfolnád, csak mellékesen megjegyzem, hogy személyes ismerőseim között van 4 olyan ember, akit azóta a vértranszfúzió miatt májbetegséggel, meg egyéb jósággal kell, hogy kezeljenek életük végéig. hát ennyire megbízható a vizsgálat, amit csinálnak. egyikük terhesség alatt kapott vért, másikuk protézis műtétnél, volt, aki baleset miatt.
a statisztika szép dolog, nem kell készpénznek venni. -
Fertőzés vér (vagy a véradás folyamatának) tisztátlansága miatt Magyarországon a 70-es évek óta nem történt, minden levett vért sokszorosan bevizsgálnak, és ha bármi problémának a gyanúja felmerül, azonnal megsemmisítik az egész készítményt, illetve ha a véradónak jelentkező bármilyen kockázati forrás, akkor le se veszik - lásd kérdőív, ahol felelősséggel nyilatkozol arról, hogy tudomásod szerint a véred gyógyításra felhasználható.
Az elmúlt 30 évben világszerte 20 alatt van a levett vér beadásából adódó fertőzések száma. Emiatt nem kell, hogy fenntartásaid legyenek.
És jelenleg nincs semmilyen bevett és általánosan használható módja annak, hogy a vérkészítményeket bármilyen más módon pótolni lehessen. -
Király. :D Egyszer meg kéne játszanom. :) -
nézzél magyar focit és parlamenti közvetítést :D -
karajjj #119101 általában olyan alacsony a vérnyomásom, hogy nem javasolják, hogy adjak vért, pedig a családban szinte mindenkinek magas a vérnyomása -
félre értettél :) nem kellene semmi jutalomfalat, pont ezt mondtam.
-
szívműtétet mindig tervezik, ott van pl. az epo, ami serkenti a vörösvérsejt termelést, elektrokauter, és egyéb felszerelések, vérmentő készülék is simán. ezek tiszták, nem lesz rejtett fertőzés, mint pl. véradáskor a vérben, vagy magában a szettben.
sürgős esetben a legfontosabb a folyadékpótlás, nehogy összeomoljon a vérkeringés. említettem, hogy akkor meggondolnám, bár nem preferálom.
#119098 tényleg ritka általános adónak lenni. -
az nagyon ritka...
ha bajban leszel könnyebb lesz valakinek találni, én csak erre tudok gondolni amikor megyek -
Sürgős esetben semmi, de sokan pl. a saját műtétjük előtt saját vért tetetnek félre - egyrészt az a legbiztosabb, másrészt gondolhatja úgy, hogy ő nem szeretné, ha egy idegen szervezet bekerülne az ő testébe, a részévé válna.
Plusz kísérletezgetnek már mesterséges vérsejtekkel, de egyelőre nagyon drága, és nem hiszem, hogy 10-20 éven belül átveszi a valódi vér helyét. -
Félve kérdezem meg, hogy szívműtét esetén milyen alternatív megoldás van a vérpótlásra? Pláne egy sürgős vérátömlesztésre? -
Pénzt nem adhatnak sehol, mert a szervkereskedelmet az egész EU szigorúan tiltja, és ez oda tartozik. Ahol pl. plazmaadásért fizetnek, ott a te idődet fizetik meg, amiért viszont adózni kell.
Ezért adnak csokit meg kajajegyet. -
A véradás arról szól, hogy emberi életeket mentesz, nem a jutalomról!! Mi ez a hülye felfogás? -
nem, pedig 0rh- a vércsoportom. megtehetném, viszont, azt is tudom, hogy az alternatív megoldások ennél biztonságosabbak és jobbak.
aki ad, az ad hírverés nélkül is, de motiválásnak kevés az a pár virsli. máshol pénzt adnak. (akkor sem mennék vért adni) -
Az történik, hogy egy kis kényelmetlenség árán megmented kb. 3 ember életét. -
Nem annyira a vér látványától vagyok rosszul, hanem inkább a tudat, hogy éppen mi történik... :) -
OddThomas #119090 Nem. -
A Munka Törvénykönyve alapján fél nap (4 óra) szabadságot kötelező jóváírnia a munkaadónak.
32. Mentesülés a munkavégzési kötelezettség alól
55. § (1) A munkavállaló mentesül rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettségének teljesítése alól
a) keresőképtelensége,
b) a jogszabály szerinti, az emberi reprodukciós eljárással összefüggő, egészségügyi intézményben történő kezelés, valamint
c) a kötelező orvosi vizsgálata tartamára, továbbá
d) a véradáshoz szükséges, legalább négy óra időtartamra, -
Olyan nincs, h elmegyek vért adni, és aznapra rendkívüli szabira kiírnak? :D -
Nekem egy ismerősöm is úgy érezte, hogy bátor lesz, eljött velünk vért adni.
Amikor az előzetes teszthez az ujját megbökte a doki és meglátta a vércseppet az ujja hegyén, akkor csendesen standby-ba kapcsolt, és egy percig pofozgatta a doki, hogy magához térjen :) Mondta neki utána, hogy talán ne menjen ezek után fél litert lecsapoltatni :)
Ezzel nem elijeszteni akarlak, simán előfordulhat, hogy tök jól fogod érezni magad, és rá is szoksz a véradásra. Teljesen más, mint amikor orvosi vérvétel van, igazából akaratod ellenére. Itt a segítő szándék egy csomó plusz erőt ad. -
Még nem. Szívesen adnék, de félek tőle. Egyszerű orvosi vérvételen sokkal kevesebbet vesznek le, és már ott is ájulás közeli állapotban vagyok... De egyszer majd rászánom magam. -
nyáron nem lesz időm de amúgy mennék...
-

mi is megyünk.
am tinman írását olvasom a topikodban. nekem előtte egy héttel volt fogtömés, remélem nem lesz gáz (nem ikszeltem be a papíron, akartam vért adni) -
Akkor szívesen várnak szeptember elején (első szombat általában) a Retro véradáson szerte az országban :) -
Nekem elég motiváció 2pár virslit meg 1pohár sör hogy megcsapoljanak:D
-
Véradós topic - érdeklődőknek. -
Nem,még nem volt rá lehetőség,meg nem is keresgéltem a lehetőségek után,nincs is eszembe.
-
EnxTheOne #119079 Szívesen adnék én vért, de nem ingyen.
én olyan dom perignon árkategóriában szeretném adni. -
az meg a másik hogyha emiatt nem megy el valaki akkor más apró felajánlásért sem fog...
másnap meg tök friss vagyok tőle jóó kis friss vérecske:) -
Most adnak 500 forintos kajautalványt, egy nápolyit, egy fél literes vizet mindig, és ha kivonulás van valahova, akkor attól függően hogy ki a szponzor, akár jöhet sör-virsli is (pl. szeptemberenként a Retro véradáson - ott vannak fellépők is, meg minden).