127612
  • Molnibalage
    Hát, a bátyám és ikertesóm is így dolgozik... Az ikertesóm építész, a bátyus programozó. Mindketten kb. annyit keresnek, mint én. A bátyus picit kevesebbet, de ad a cég kocsit és bele benyát is.

Cirka 10 éve szajkózzák, hogy mérnökhiány van és ennek ellenére 10 éve van iszonyatos túljelentkezés a ELTE Jogi Karra, meg Közgázra és egyéb helyekre. Most erre mit mondjon az ember?
  • LordVenom
    Szerintem hülyeség az egész, nem jó semmire.

Én diploma nélkül kerestem egész szépen egy ideig. ;)
  • G_ArchAngel #44133
    pl. mi azert koltoztunk ki Londonba, mert a kedvesem 5szamjegyu fizetest kapott egy onkormanyzaton, diplomaskent (MUTF-on vegzett)...
  • tom235
    Akkor te tényleg kivétel vagy. De azért arra kíváncsi lennék, hogy a diplomások kb hány százaléka kap bruttó 100 ezernél többet, ha egyáltalán kapnak-e munkát.
  • Molnibalage
    Bruttó 280 most a fizetésem, ez a magyar átlag felett van. Erre jönnek még a juttatások és bónuszok. A diploma miatti emelés még nincs benne. 9 hónapja dolgozom. Életemben voltam egy állásinterjún összesen és 3 helyre jelentkeztem. Soha semmilyen állsábörzén sem voltam. Csókosom sem volt és hátszelem sem, mert a cégről sem hallottam és senkit sem ismertem ott. (Az évfolyamtársammal is 2 hónap után futottam össze véletlenül a folyosón...)

Ennek fényébe szerintem a válasz igen. A megszertett tudásommal igenis van perspektíva és jövő előttem.
  • tom235
    Ha szabad tudni, miért is? Talán olyan jól megélsz belőle?
  • Molnibalage
    Akkor én lehetek a kivétel...
  • G_ArchAngel #44128
    akkor csak en es a tobbi epitesz szivjuk a f*szt...
    en is hallottam mar olyan tervezorol, akinek az ismerose latott olyat, aki ult egy vonaton azzal, akinek jol ment...

most meg plane, mikor a szocpolt kirantottak a fiatal epitkezok alol, a bankok sem adnak hitelt - vidam idok jonnek, mar erzem...

jo is lesz pizzafutarnak lenni...
  • Mike at home
    az igaz
    nekem itthon volt egy építész ismerősöm, ő keresett pár hónap alatt 5 misit, aztán abban az évben nem is dolgozott többet :)
  • tom235
    Diplomásokból Dunát lehet rekeszteni, szóval szerintem nem jó semmire. Ami a mai világban számít az az, hogy ki mennyire dörzsölt, valamint kinek van több bőr a pofáján. Ja majdnem kihagytam: Jó kapcsolatok.
  • 5m0k3sh0w
    valami szakmát biztos lerakok, de nem sima szakmunkásban, hanem valami tanfolyamon.
  • Molnibalage
    És szerinted szakképzés nélkül kint milyen melót kapsz. Ott is aljamunkát. Ha nem munkásszálón, vagy 6-an osztozva éltek egy lakásban albérletben élve ott sem jutsz 1-ről a kettőre.
  • 5m0k3sh0w
    még egy szar szakmunkás bizonyítványom sincs, mert 5 éves egy szakma... szánalmas ez az ország. alig várom hogy eltakarodjak
  • somdav95
    A briteknél nem hiszem h tudott nyitni önerőből egy tervező irodát... alkalmazottként meg ( oké, keresel persze, mérnökként meg nem is keveset) de nem ő kaszálja a nagy pénzeket...
  • Mike at home
    "és a cégeknek a képzettségük miatt többet kellene fizetniük a munkájuk után" ehehe, ez meg téves
    max ahol bértábla van (közszféra)
    egyébként annyit adsz neki, amennyit nem szégyellsz
    válság van, olcsó a munkaerő
  • Scottt
    Annyira nem fontos, de jó ha van ilyen is.
  • Mike at home
    akkor adakozz nekik
  • Mike at home
    na az informatius-könyvtárost hol szerezte? ELTE-n? esteleg az még ér valamit, a többi: himihumi
    azért info, mert már láttak szgépet
  • Mike at home
    naja, de ezt a sznobokat nem érdekli
    meg pl. a közszférát sem
    mondjuk csak a hülye megy közszférába olgozni
  • Mike at home
    jaj de sajnállak
    300 milkóból úgy mégis hány százalék esik le neked mint tervezőnek?
    1 év 1 ház, 2-3 hónapi meló, aztán mehetsz napozni valamelyik szigetre, szal ne sírjá' :)
  • DIESEL DOG #44115
    Annyira nem fontos, de jó ha van ilyen is...

Mondjuk én most úgy vagyok vele hogy nincsen rá szükségem. Ha majd egyszer úgy gondolom akkor talán...
    Sok a diplomás, nem veszik fel őket sehova mert túlképzettek, és a cégeknek a képzettségük miatt többet kellene fizetniük a munkájuk után...

• Molnibalage
    Az utolsó felével nem általánosíts. Nagyon sok hasznos és használható dolgot tanultam az egyetemen.
  • somdav95
    igaz..
  • öregharcsa
    annyira nem fontos. de jó ha van ilyen is...én inkább azt mondanám "tudni kell kinek a cipőjére kell térdelni"
  • Fbn Lx
    ezzel egyetértek teljesen. idill.
    miért olyan fasz az emberiség, hogy hátráltatja a saját fejlődését? Ha mindenkit ott alkalmaznának amihez tehetsége, a legtöbb affinitása van...
  • F1re
    fateromnak 4 v 5 diplomaja van nem tom pontosan de szarra se ment vele .....
  • Fbn Lx
    nem értek hozzá :c
    De úgy sejtem, hogy sokkal jobban számít a szakmai tudás/tapasztalat, és persze hogy milyen kapcsolataid vannak.

ha esetleg lesz diplomám, az még nem jelenti azt, hogy érteni is fogok hozzá (főleg ugye azért, mert magyarországon luxus lenne egyetemen azt tanítani, amire a munkádban szükség lesz), amiből az következik, hogy nem alkalmaznak.
  • Molnibalage
    Mi az életszerű? Most direkt kötekedsz? Jóformán ma ez az általános. A testóm is úgy dolgozott egy évig, hogy ő sem volt diplomás a nyelvvizsga hiánya miatt, és előtte is a suli alatt is.
  • bardocz
    Egy gimnáziumi tanár már nem hiszem,hogy kevesebbet kap.Persze ezzel egyetértek,bár ált. iskola alsó tagozatban akár egy titkárnő is taníthatna.
  • VRSDM
    mégis többre tartok egy tanárt egy titkárnőnél vagy bolti eladónál. és mégis kevesebbet kap.
  • somdav95
    de most ha új lenne, sehol nem találna helyet...
  • VRSDM
    *rám = ám
  • G_ArchAngel #44103
    az elozmenyre gondoltam:
    "Engem még tavaly vadidegenek hívtak fel, hogy lenne egy állás nekem. Én jelentkeztem sehova, úgy hívtak fel, hogy itt egy állás!"

• David2
    pedig így van, BMEn több felsőéves melózik vhol egyetem mellett, gépészek meg a villamosok különösen keresettek

sőt gépész ismerősöm 1 év után talált szakmájában munkát nyárra
  • VRSDM
    a tanárt épp jó példának hoztad fel.
    mivel anyukám 24éve tanít rám : )
  • G_ArchAngel #44100
    eletszeru...

rudon tancolsz vagy lakasra jarsz?
  • Molnibalage
    Ki mondta, hogy diplomásan mentem? (Most már az is megvan.)

Az cégnél az évfolyamtársam lassan 3 éve van diploma nélkül, csak a diplomamunkáját kellene megcsinálni és államvizsgáznia. (Ennek azért meg lesz a böjtje...)

A közelebbi barátaim is dolgoztak szakmában egyetemi éveik alatt és ez hátráltatta őket az egyetem befejezésében. Ilyen szintű mérnökhiány volt a válság előtt. Még most is kerett a gépész- és villamosmérnök főleg, ha BME-s és valami durva szakirányon végzett.

Engem még tavaly vadidegenek hívtak fel, hogy lenne egy állás nekem. Én jelentkeztem sehova, úgy hívtak fel, hogy itt egy állás!

• bardocz
    Ezekkel nem is csoda,hogy nem tudnak elhelyezkedni.Tanár pl nem kell sehova,max úgy kerülnek be helyekre,hogy abba a suliba megy tanítani,ahol régen tanult,és ismerik.
  • VRSDM
    édesanyukámnak tanári diplomája van.
    idősebb nővéremnek kettő van. egy informatikus - könyvtáros, és egy médiakutató
    mindkettőt az eszterházin szerezte
    fiatalabb nővérem meg most végzett gyógypedagógusként győrben.
  • Bulykin
    nem