127612
  • Hegi90
    Szerintem ha a szülőknek van pénze a gyereket egyetemre küldeni, akkor nemigaz, hogy nem tudnak neki venni egy használt verdát.
  • bardocz
    Mármint mi van az én családomban?
  • zsutyesz
    jóval több a törlesztő + a gyerek kicsit többe kerül. :)
  • Molnibalage
    Mivel Bp.-n laksz sok fogalmad nem lehet a vidékről gondolom. Fiatal is vagy még egy picit. A te családodban van?
  • bardocz
    Hát aki 120-ból nem tud megélni egyedül...Anyám 2 gyerekkel megcsinálja.
  • Hegi90
    mennyibe fáj egy 20 éves mazda? :P
  • Molnibalage
    Nem tudom mennyibe kerül, de marad bőven másra. És ezt egy mondtaba leírni... Nem is tudom, hogy akkor ki a kis pöcs...
  • Hegi90
    Én máshogy terveztem el az életem, de azért leírom amit gondolok:

Az 1.:
    - félreteszek 10%-ot: 12k
    - bérletidíj+rezsi: 35k
    - kaja, pia: 15k
    - szórakozás: 20k
    - egyéb (buszbérlet, sportbérlet, internet, stb): 15k
    Össz.: 88k És még marad egy kis pénz amit vagy szétosztok, vagy félreteszek

2.

Lsd feljebb, csak akkor több pénz megy el a bérletidíjra//törlesztőre
  • bardocz
    Ha annyit utazol oké. De van aki arra nem képes, hogy utazzon 30 km-t munkába, mert az jajj de sokáig tart.
  • zsutyesz
    nettó 120 + gyed, ebből már el lehet tartani 1 gyereket szerintem. kevesebből nem.
  • bardocz
    Amúgy meg nem tudom miért vagyok okoskodó naív pöcs, mert szerintem nem létszükséglet az autó...
  • Dick Riddick
    Ezt talán majd én magam fogom eldönteni.
    Nagyon könnyen megeshet hogy soha nem fogok gyermeket vállalni. A jövő még nem kristálytiszta, ki tudja, lehet hogy fogok. De ha nem, az nem fog problémát okozni. Mert én ilyen vagyok.
    Az pedig hogy mások vagy a társadalom szerint mit kellene tennem, hidegen hagy. Méghozzá nagyon.
  • Molnibalage
    Itt kussoltam volna a helyedben. Én napi 2,5 - 3 órát, vagy még többet utazott. Elkényelmesedett a jó...
  • Fbn Lx
    Egyrészt amíg egyedülálló az ember, addig nem igazán lehet semmibe belevágni. Másrészről személy szerint nem 120 nettóra számítok, ha sikerül egyetemet elvégezni. Az átlag ember persze, ha 2x120-szal számol, amellett is tud gyereket vállalni, én is megtenném. A franc, nem fogok fényűzően élni.
    A lakásvétel problémás, de szülői segítséggel menne. Az autó nem létszükséglet, majd lesz, ha ki tudom fizetni. Úgyis busszal közlekedek jó pár éve, és nem kell hozzá kocsi, ha csak néhány kilométert akarok utazni. Ott a bicaj, vagy gyalog akár. Valaki az utca végéig is kocsival megy sajnos.
    Ezek mind olyan problémák, amiket ha akar az ember, ki tud küszöbölni.
    A megtakarításról meg manapság csak nagyon ritkán beszélhetünk, ugyanis az átlag ember nem megtakarításból, hanem mínuszból él.
    A jelenkor gazdasági rendszere fenntarthatatlan lenne, ha az embereknek megtakarításaik lennének, és nem kölcsöneik, szóval ez manapság természetes. Ha nem tudod, hogy mért, és érdekel, akkor kifejthetem.
  • bardocz
    1,Olcsó albérlet valami haverral esetleg. Nem tudom mennyibe kerülnek. Aztán rezsi, és marad kajára bőven, meg talán még el is tudok rakni, vagy csak szimplán minden hétvégén valami kocsmázás.
    2,Rezsire elmegy ebből is, nem tudom gyes/gyed mivel jár, kaja jóval több, de ha anyám megoldja ennyiből egyedül a 2 gyereket, rezsit, és ráadásul ő meg hugom lisztérzékeny, akkor nem hiszem, hogy probléma. Azt meg, hogy hol lakok, jó kérdés.

Aztán te is válaszold meg, ha be akarod bizonyítani, hogy nem vagy fiatal naív okoskodó kis pöcs.
  • autoszimulator
    megint csak pest, mert érződik a szavaidon, ott megoldható, vidéken már nem ennyire egyértelmű, szerinted a minden ember divatból vesz kocsit? hát lolmár. Nem létszükséglet, de sokaknak nagyban könnyíti a munkát, de azért majd menjél be egyszer a nagyvárosba vásárolni, és onnan 50km-t buszozni a rengeteg cuccal.
  • extramagascsaj
    neki biztos a segge alá teszik...ezért alap
  • extramagascsaj
    szeretnék gyereket, szeretnék házat, szeretnék autót, szeretnék munkát
    a munkámhoz nélkülözhetetlen az autó...gondolok arra, hogy a gyerekeimről gondoskodni kell,meg magamról is ha öreg leszek...ja bocsi..tényleg ez abszurd :D
  • Molnibalage
    Miért is lenne kocsija a szülőktől?
  • Molnibalage
    Mindent lehet, csak akarni kell.

Ugye nem baj, ha csak mosolygok ezen? Pl. én soha nem lehettem volna vadászpilóta, ahogy a fater sem. Miért? Mert a látásunk nem elégséges hozzá.

Egy példából általánosítani elég meredek.
  • Hegi90
    egyre jobban beleillesz abba a képbe, amit most írtunk le :D
  • extramagascsaj
    Hegi, bardocz, Fbn:
    erre válaszoljatok...és akkor utána nem mondom h fiatal,naív, és okoskodó pöcsök vagytok, akik nem látják még, hogy milyen az élet

Tegyük fel, hogy keresel nettó 120 ezer forintot/hó.
    Egyedülálló vagy.Nincs lakásod. Nincs autód. Mire megy el 120 ezer forint, és mit takarítasz meg?

Aztán tegyük fel, h ugyanennyit keresel, és van egy gyes-en, gyed-en lévő nejed, meg 1-2 gyerek. Akkor mire költesz mi marad meg.
    Ill. miből veszel lakást,házat?
  • extramagascsaj
    Pesten nem létszükséglet...de pl. nekem most létszükséglet mivel üzletkötő vagyok...és járkálnom kell
    nem elkényelmesedés ez...de azért sztem nem rossz dolog,ha van autó
    amúgy meg elégedj meg akkor szarral-húggyal...nem érdekel...nekem nagyobb elvárásaim vannak...és teszek is értük
  • Molnibalage
    Lehet mindkettő. Vélemény és terv is. A terek szép dolgok, csak nem mindig az van amit te akarsz. A hurráooptimista hozzállás nem túl nyerő dolog.
  • Hegi90
    hát fával meg szénnel fűt télen 1 szobában, a melegvizet nemtom hogy oldja meg, áram van :)
    meg van, hogy a család össze dob neki valami nagyobb cuccra, pl múltkor egy kályhát vettünk neki.
    Bár nem igazán használja... nem tudom, hogy miért
  • Cat 02 #49264
    És van nála áram, gáz, víz ? Mert kb az annyi havonta :o
  • bardocz
    "Nincs autód."

Az aztán a légszükséglet! A sok elkényelmesedett ember nem képes fél órát utazni munkába.
  • Hegi90
    Akkor ne hidd el.
  • Hegi90
    Éppen ez az, amiről beszélünk. Hogy a legtöbb ember megkapja a diplomáját, esetleg el is tud helyezkedni. Kocsija már van a szülőktől, és kényelmesen el van a párjával. Ha gyereke lenne, nagyon sok dologról le kellene mondania (nő esetében lehet a munkáról is szó), ami elég kényelmetlen lenne számára. Úgyhogy leszarja, és keresi a kifogásokat, hogy nem tudná eltartani, meg hogy ebbe a világba??
  • Falcon87
    Jaja, nem ártana már egy harmadik világháború
  • extramagascsaj
    és 30-ból él? támogatás nélkül...kötve hiszem
  • Hegi90
    nagymamám havi 30ból él egy 100 nm-es családi házban, meg 150-200 nm kerttel. Igaz ő nem művelte sose, de mikor még élt nagypapám, ő sokat kertészkedett, mert nem volt több a nyugdíja 30-nál neki sem (pedig 8 éves korától dolgozott, volt hogy a bánya robbant rá....)
  • extramagascsaj
    Nem azt mondom,h lehetetlen. Csak azt, h nem mindenkiben van ennyi akarat, mint a te vagy pl. az én szüleimben. Azok minek vállaljanak gyereket, akik nem tesznek ennyit érte?
    Amúgy is elég nehéz.
  • extramagascsaj
    Lehet véleményed. Csak te még nem érzed a bőrödön.Nem tapasztalod. Naív vagy még. DE tegyük fel,h te nem ilyen vagy.
    Tegyük fel, hogy keresel nettó 120 ezer forintot/hó.
    Egyedülálló vagy.Nincs lakásod. Nincs autód. Mire megy el 120 ezer forint, és mit takarítasz meg?

Aztán tegyük fel, h ugyanennyit keresel, és van egy gyes-en, gyed-en lévő nejed, meg 1-2 gyerek. Akkor mire költesz mi marad meg.
    Ill. miből veszel lakást,házat?
  • zsutyesz
    elég ha azt vesszük, hogy a GYED max. bruttó 100.000 Ft / hó.
  • Hegi90
    Az én apámnak nem volt érettségije sem mikor én már rég iskolába jártam, a hugom pedig óvodás volt. Ma már sikeres villamosmérnök. Az anyám egy sima melós volt egy óriási felelősségel járó poszton ÉHBÉRÉRT, ma pedig vezető posztban van. Mindent lehet, csak akarni kell. És tudok sokkal rosszabb helyzetben lévő családokat is mondani, akik mégis megélnek, van gyerek, és nem segélyekből tartják el magukat. Ez egy hülyeség, hogy nem lehet gyereket vállalni. Csak szimplán sokan nem hajlandóak lemondani az addigi életszínvonalukról.
  • Fbn Lx
    Nem.
    De tudom, hogy miből mennyire telik, és hogy mire lehetek képes.
    Hidd el, amit elterveztem, úgyis véghezviszem.
    Vagy aki nem dolgozik még, annak csukott szemmel kéne járnia?
    Esetleg véleménye sem lehet? Ezt rengetegszer látom.
  • extramagascsaj
    nem
    hozzáteszem mamám is 30-40 évig volt varrónő...ő is kb ennyit kap
    de szerintem ez sok embernek nem újdonság
    ilyen helyzetben pedig az embernek gondolnia kell arra, hogy a gyermek nevelése mellett öreg napjainak finanszírozására is fel legyen készülve...szvsz
  • Cat 02 #49251
    És mit csinált ? Takarított ?
  • extramagascsaj
    ha máshogy képtelen vagy felfogni
    te dolgozol? fizetsz már adót? egyedül élsz szülői támogatás nélkül?