127612
  • Molnibalage
    Most akkor én meg írjam le azt, hogy 4-szer mentem át a "halálzebrán" és kb. 90 autós nem adta meg az elsőbbséget és ebből 2 a zebrán előzött...?
  • Motoroj
    Kíváncsi leszek a statisztikára, hogy több lett-e az ittas kerékpárosok miatti baleset.

„És te vagy a hibás, ha nem születtél jósnak.”
    Amúgy azt tudtad, hogy a kerékpárost megbüntetik, ha nincs biztonságos közlekedésre alkalmas állapotban? Ez azt jelenti hogy továbbra sem szlalomozhat nyugodtan ittasan.
  • Sir Quno Jedi
    Na pont ma is csúcsban astoriánál a kereszteződésen áthaladván, átvágva belső sávból legkülsőbe keresztbe átvágott a bicós előttem. Én is majndem kinyírtam, meg a balról mellettem haladó is, de még a busz is a külsőben. Nem mondom, hogy nem voltam ideges (eleve mia a faxt keers főúton belső sávban, még én se ott mentem vaze.
  • jazzy
    Jól írod az utolsó bekezdésben, mert a kultúra ott eléri azt a szintet.

Itt sajnos a részegen bringázás ha bárhogyan bekerül a törvényekbe, akkor az mindenkire mindenkor vonatkozik. Mert ilyen a kultúra, "baszki, nem olyan nagy forgalmú út ez, majd biztos kerülök". "Múltkor is bementem az egyirányúba, igaz ebbe nem lehet, de szarok rá, figyeljenek oda".

Nekem sajnos ez a tapasztalatom. Ha valami meg van engedve bizonyos körülmények között, akkor csak az marad meg, hogy szabad.

Én például akkor sem vezetnék 1-2 sör után ha lehetne, mások meg 1-2 után elölről kezdenék a számolást és utána vezetnének...
  • Molnibalage
    Nincsenek olyan balfasz törvények....

Csak kijelölt egyirányú utcánban lehet bringázni, ahogy a buszsáv is buszé és csak olyan buszsávan mehet bringás, ahol ki van jelölve...

A részegen bringázás meg asszem nem vonatkozik nagyforgalmú utakra. Lényegében azért került be, mert az ország nagy részén ez azt fedi le, hogy amikor Pistabá' munka után vidéken letol egy sört vagy egy felest, akkor huszadrangú mellékúton, ahol napi öt autó jár tekerhessen.

Németországban nem 0 tolerancia van, de azért, mert a kultúra ott eléri azt a szinet, hogy a két sörrel való vezetés a kocsmából hazáig mellékúton jelleget ölti és nem az, hogy két sörrel felmegy az autobahn-ra és 200-zal száguld és megöli magát és talán mást is... Ha ott ez probléma lenne, akkor megszűnne ott is a 0 tolerancia...
  • jazzy
    Én megértem az álláspontodat, errefelé nagyon sok biciklis van, de azt lássuk be, ha az autósoknak be kell tartaniuk szabályokat és ne legyünk autófetisiszták, akkor a biciklisek (és a kormány) se legyenek biciklisfetisiszták és ne legyenek már olyan elborult balfasz törvények, hogy biciklizhet részegen, arra amerre akar, egyirányúban akármerre..

Egyirányúból kanyarodok egyirányúba, és a biciklis az UTCA KÖZEPÉN jön velem szembe 20-25-el... én fékezek, ő meg úgy megijed, hogy elborul.. és én vagyok a hibás érte. Tekintsük akkor egymást egyenlőnek. Használja az úttestet, ha van jogosítványa, mert az úttesten járművek közlekednek. Egyirányúba egy irányban mehet, csak színjózanon mehet az úttesten, kivilágítva. Táblákat betartva, irányjelzéssel (kézzel) és mivel lassú jármű, csak a külső sávban, annak pedig a jobb oldalán, mert jobbra tartás vonatkozik a járművekre.

Aki pedig ezeknek nem tud eleget tenni, az menjen a járdán vagy a bicikliúton, de nem mehet az úttestre.
  • Molnibalage
    Máshol is csak trollkodni esik be ez az arc...
  • jazzy
    Röhögnöm kell ezen a hozzászóláson annyira értelmetlen :D
    Utoljára szerkesztette: jazzy, 2014.08.21. 23:23:22
  • Austin Bailey
    ezt a topikot csak az pörgeti, hogy thread témák vannak bedobva hetente. Minek ezekről beszélni, amikor mindenki mindenhol erről beszél, és senki nem mond semmi újat.
    Utoljára szerkesztette: Austin Bailey, 2014.08.21. 23:13:57
  • Molnibalage
    Az úttest neve meg okkal úttest és nem autóút. Azért, mert nem csak az autósé... A sok csököttagyú autófetisiszta felfoghatná már végre ezt... Az autópálya és autóútnak gondolod viccből van a nevében az "autó"? Oda bringás be nem teheti a lábát, illetve a kerekét...
  • Molnibalage
    Linkelés helyett értelmezhetnéd az olvasottakat. Ja, és leszerom a 2012-es linekt, mindig az aktuális KRESZ számít.
    A KRESZ kibaszottul nem tiltja az úttesten való kerékpározást ezért felesleges ilyen nevetséges átírásokkal dobálózni, mert ezzel csak magadat égeted, de igen magas hőfokon...

Csengőm egyébként nekem sincs. Egyszer volt, el is lopták rögvest a bringáról... A lápákat le tudom kapni két kézmozdulattal. Küllőn van fényvisszaverő, pedig nem kötelező. A csengő hangja meg sokakat megijeszt és, ha szóban kérem, hogy álljon félre, akkor megteszik. A legtöbb gyalogost irritálja, ha rácsengetnek, mert mintha ahhoz kötődne az érzés, amikor a tapló autós ledudálja őt.
  • Lacee86
    Tilos vagy nem tilos, én is ott megyek sok helyen, mivel nincs más... A főút szélén, mikor akkora a forgalom, mint az ökör, ahol ráadásul kereszteződésben vasúti átjáró előtt rendszeresen 70-80-nal előz a sok Isten barma, nem fogok a kamionok mellett menni. (Csorna... Az egyik legforgalmasabb vidéki város a böszme kétirányú átmenő forgalom miatt. Végre valahára épül az elkerülő.)
  • mrzed001
    Nem tilos, sőt több esetben engedett ... tessék olvasgatni http://www.otvenentul.hu/penzugyek/61380
    Még lakóövezetben is 10 kmh-val szabad. Ez kb a cangások 80-90%-ának elég is.
    Arról pedig, hogy 10 évvel ez előtt mennyivel értelmesebb szabályok voltak, inkább ne nyissunk vitát critikális fiacskám.

No meg itt egy másik cikk: http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/baleset-megelozes/aktualis/kerekparozas-jardan
    Idéznék egy mondatot:
    "A KRESZ jó okkal tiltja a járdán való kerékpározást, mivel a járda a gyalogosoké. A gyalogosok mozgása (főleg a gyerekeké és időseké) gyakran kiszámíthatatlan, így veszélyhelyzetek sokasága adódik."
    És akkor most átírom, és ezzel szállj vitába ha tudsz:
    "A KRESZ jó okkal tiltja az úttesten való kerékpározást, mivel az úttest a gépjárműveké. A kerékpárosok mozgása (főleg a gyerekeké és időseké) gyakran kiszámíthatatlan, így veszélyhelyzetek sokasága adódik."
    Amikor a police meg a törvényhozó a saját f..kába harap kategória mi ?
    (amúgy cangáztam, sokat, és nem úgy ahogy a mai kritikális idióták ... na ja, még visszapillantóm is volt, ezek a kritikán aluli ostobák meg kibuknak mikor a rendőr leállítja őket, hogy lámpa, csengő, prizma az mééééénincs ?? )
  • Molnibalage
    A járdán elvileg tilos bringázni öregem. Vicces csak, hogy permanens jogsértésre buzdítasz. Te is a tipikus autósbalfasz vagy? Az úttest nem csak az autósoké öregem...
  • mrzed001
    Kövezzetek meg Critical Mass-os ostobák, de a kerékpáros(ok nagy része) alapból guruló gyalogos, és így is kell velük bánni.
    Ugyanaz, mint ha görkorizna, gördeszkázna, rollerezne, vagy épp Segway-el menne 15-20-al.
    NEM az úttestre való, hanem a járdára ! Nem tudja felvenni a forgalom ütemét, feltartja a többi közlekedőt, folyamatosan veszélyhelyzetet generál.
    Főleg a belvárosból kiérve, járdák 2-4 méter szélesek, ahol naponta 1 ember ha sétál. És közben ott szlalomozik 10-el a kocsik között az ostoba Darwin jelölt (koca)cangás.

Akinek (hála nagy vezérünk új elveinek) már NEM kell a padka melletti 20 centis részen mennie, hanem nyugodt szívvel tekerhet a sáv közepén, bal szélén is. Úgy, hogy közben jön mögötte 70-90-el a 10 tonnás ...
    A KRESZ-t amúgy sem ismeri, vagy tesz rá, hisz nincs rendszám a cangán. Balesetet okoz, majd szépen elteker.
    Ja, és közben lehet ittas is. Miért is jó ez? Mert eddig vegzáltak (de kevésbé) ha belengett eléd félpályára (vagy szembesávba) egy kivilágítatlan részeg cangás a főúton, ahol épp mentél 90-el ... ő felelőssége, szabálytalan és részeg.
    Na most már nem (bárhol mehet a sávban, és nyugodtan teheti ittasan szlalomozva).
    Most már készülnöd kell rá, hogy bivalybasznád és kukutyin között részeg cangások lengedeznek be a bokorból eléd ... akár szembe is.
    És te vagy a hibás, ha nem születtél jósnak.
    Noooormális ez ?!?!???

Amúgy meg rendszámot a cangára és jogosítványt a kerékpárosra !
  • benőmenő
    Rendszertelen, mert van, hogy fél évig (télen) a pincében nem rakom arrébb, de pl. május óta nincs bérletem, mindenhová kerékpárral járok, amikor nem indokolt/nem lehetséges autóval.
    Egy darab van, ~10 éve kaptam szülinapomra, szegényen látszik is, mert a nagygenerálok elmaradtak :D
    A suli hiába a város másik vége, de szinte nyíl egyenes bicikli út vezet hozzá, így km-re nem sok. Viszont amikor felkerekedünk 3-an 4-en haverok akkor benéz egy-egy 30km-es tekerés.
  • kamionosjoe
    - Szinte alig.

- 0

- 0-5 km (közelebb a nullához, mint az öthöz)
  • tigeroo
    engem azért húzott meg a vizsgabiztos mert a zebra előtt a gyalogos a pénztárcájában matatott, nem akart átmenni de nekem mégis meg kellett volna állnom, de tovább hajtottam megállás nélkül. minden esetben meg kell állni...

viszont az oktatóm meg ha biciklis ment épp át a zebrán akkor szinte vérszemet kapott és ordította hogy "taposs a gázra nincs elsőbbsége üsd el nyugodtan a barmát" :D persze csak poénkodva. szóval ezt a kettőt én is jól megjegyeztem.
    Utoljára szerkesztette: tigeroo, 2014.08.21. 12:52:46
  • Pluskast
    Sajnos a biciklisták többsége nagy ívben szarik a KRESZ-re. Nap mint nap látom, hogy úgy át tekernek a piros lámpán ahogy csak illik. Pedig még a bicikli sávban kialakított, számukra készített biciklis jelző lámpa is van ami pirost mutat és szarik rá. Pár napja úgy kellett félre ugranom a zebránál emiatt. Neki teli piros volt de tojt rá. Amikor meg utána kiabáltam, hogy: "Hé a KRESZ rád is érvényes ember!" szépen felmutatta a középső úját. Abszolút valami jogsi féleséghez kötném én is a dolgot, bár lehet, hogy az ilyen típusú embereken ez sem segítene.
  • Molnibalage
    Így van. Valahogy pont a legnagyobb hangúaknak nincs a jelek szerint fogalmuk a KRESZ-ről...
  • jazzy
    Jobb lesz szerintem átismételni ezt a kresz dolgot, szerintem ez volt a 1. dolog amit a fejembe vert anno az oktatóm, ha ott áll a gyalogos és ráutaló magatartást tesz, hogy át szeretne menni, köteles vagy megállni... illetve ha már áll autó a zebra előtt akkor is, ha nem látsz gyalogost abban az esetben is.. bele se merek gondolni ha ez nem tiszta, akkor a többi szabály mennyire az.

Ettől függetlenül gyalogosként a te logikádat követem.
    Utoljára szerkesztette: jazzy, 2014.08.21. 12:51:39
  • Molnibalage
    Ez mit jelent pontosan? A régi autókat is saját költségen neked kell felszerelni vele? Ha nem, akkor kb. 10-15-év is kevés a lefedetességehez olyan országokban, ahol az autók átlagéletkora 10-15 év... Itthon 12-13 táján van...
  • SötétBarom
    LoL. Mire az ide eljut, már én is toyotával fogok járni.
  • immovable
    Több tiszteletet a száguldozóknak! :D
  • Sir Quno Jedi
    Amúgy voltunk kint Amcsi autó fesztiválon (NAAF) és azt kell mondjam, mikor kint mentünk a nagy felvonuláson, tök biztonságban éreztem magam. Nyüzsögtek rajokban a rendőrök, helikopterekkel, meg ami kell. Olyan fokú biztosítás volt pár órára, mintha a Pápa jönne vaze. Tök jó volt. Senki nem is hupákolt. Ettől még lazaság volt és nyugi, de a rend éber őrei MINDENT láttak és mindenkire vigyáztak (elsősorban a lakosságra, mer azok hóthülyék persze). Inkább erre költenék az adóimat, hogy minden fánál álljon egy járőr kocsi minimum...

Fő a biztonság.
  • Sir Quno Jedi
    Teljesen mind1, hogy mit szeretnél, mert EU-ban asszem már biztos hogy lesz navigációt bejelentő rendszer, szal. tudni fogják mit csinálsz. Efogadták, hiába minden, az NSA tudni fogja mikor száguldoztál.
  • SötétBarom
    LÓFASZT.

Szeretek száguldozni, engem ne kamerázzon be senki. Kamerázza be mindenki a saját anyját szépen.
  • SötétBarom
    Minden reggel meggyújt egy gyertyát, majd visszafelé hangosan felolvassa az 1984-et.
  • tigeroo
    persze. fateromat is annyiszor rágalmazták már hogy ilyen kém diktafonnal járkál. ha valaki be akarná forgatni vagy valamivel fenyegetik egy kattintás és felveszi a beszélgetést bizonyítéknak. egyszer két rendőr akarta beforgatni hogy a körforgalomnál nem indexelt kifele és leállították. amikor mondta hogy hát de ő indexelt a rendőrök mondták ott neki hogy mindegy mi volt mert ők ketten mást mondanak majd mint amit ő állít egyedül - ezt az egészet pedig felvette ez volt a szerencséje. énis gondolkozom hasonlón ha valami segélyenélő vagy rendőr vagy akárki belémkötne
  • Bazsalusz
    Neked ilyen kamerafétised van vagy mi?
  • Sir Quno Jedi
    Legjobb az lenne, ha kötelezővé tennék a GPS-es fedélzeti kamerákat az autókban, motorokban (első hátsót, mai modellek között rengeteg van ami képes rá) és ezek felvételei mennének online, titkosítva, nem manipulálható módon be a központba feldolgozásra. Így tudnák ki mikor merre járt, mit szabálytalankodott, milyen sebességgel ment és más szabálytalankodókat is ki lehet szűrni a felvételek digitális szűrésével és elemzésével. A balesetek többé nem pandora szelencéi, pontosan tudni lehet MINDENT és senki sem manipulálhatja a felvételeket. Nincs kecmec és mellébeszélés. Ott van pontosan ki, mikor, mennyivel mit csinált és hol.

Oroszoknál mindenki kamerát szerel az autójába, Angliában a rendőrök kamerával mennek akciózni bizonyos helyeken, ami titkosítva küldi a központba az anyagot, így maguk a rendőrök sem tudnak csalni vele. Soroljam. Meg lehetne oldani és onnantól lehet sírni, ha rosszak a baleseti statisztikák, mert lehet azt is látni, hogy melyik útrész veszélyes és miért, lehet változtatni rajta stb.
  • Sir Quno Jedi
    Komoly forgalomban lehetetlen élő erővel megfogni a szabálytalankodó bicósokat. Erre van a technológia.
  • Fresh Duke
    Ő legalább tudta használni a kreszt.

Amúgy, próbálkoznak a rend éber őrei bicikliseket fogni, csak a kresz betartatása helyett leginkább a büntetések kiosztása az elsődleges céljuk. (Például, hiányzó csengőért)
  • tigeroo
    így van. a legszebb amikor kényére kedvére megy a járdán, majd átcaplat az úttestre, egyenrangú útkereszteződésben kanyarodik szemből jobbra meg énis, aztán rosszallóan néz rám mikor elé akarok vágni autóval (csak az a baj hogy a kis ívben kanyarodónak amúgy is elsőbbsége van)

vagy amikor a piros lámpánál beáll az első autó elé mintha valami motor lenne hogy ő majd kiugrik a zöldnél. falun rajban közlekednek egymás mellett mintha egy kétnyomon haladó járművet imitálnának, sorolás és index nélkül bevág eléd és letér az útról, lámpa nélkü poroszkál a főúton és csak az utolsó méteren veszem észre.

agyrém az egész és igen jogosítványhoz kötném a közlekedésben való részvételt (a gyerekvállalást is, de ez megint más téma...)
  • Sir Quno Jedi
    Több kamerarendszer kell és az alapján büntetni. Pl. buszsávokat elvben most is figyelik és aki bepofátlankodik, már megy is a bünti. Csak nem mindenhol és nem mindenkor stb. Ez meg így kevés. Ugyanígy a várost szénné lehet kamerázni (lásd. Chicago) és aki él és mozog büntetni. Ehhez azonban az kell, hogy a bringásokat is lehessen digitálisan azonosítani kamerafelvételeken. Szal. rendszám. Anélkül semmi értelme semminek. A tanúk sem érnek semmi az égvilágon így egy balesetnél.
  • Mutans Zombi
    Érdekes. Én rendszeresen látom, hogy rendőrök büntetnek kerékpárosokat, mert pl. járdán kerékpároztak, vagy nem volt rajta prizma.
    Még engem sem büntettek meg (sem mikor motorral, sem mikor kerékpárral közlekedem).
  • Kata
    Csak arra, hogy a rendőr látja (és el is kapja) annyi az esély minthogy holnap szupernova lesz a Napból.
    A KRESZ meg vonatkozik, vonatkozik, csak éppen sokan nincsenek tisztában vele (mert nem olvasták/tanulták), vagy eleve leszarják, mondván "mindig nekem van elsőbbségem, vigyázzanak rám a többiek, bármit is csinálok".

Ellenben láttam olyat még Bp-en, hogy két autós koccant, kiszálltak veszekedni, majd az egyik egy vaskos KRESZ könyvet vett elő a kocsiból és azzal kezdte el ütlegelni a másikat. Hmmmm, nem rossz ötlet. :D
  • immovable
    Ennek azért fuss neki még egyszer.
  • Fresh Duke
    A biciklisekre is vonatkozik a kresz. Az egyetlen előnyük, hogy nincs rendszámuk és fotók alapján nem tudják nekik kiküldeni a csekket. De ha helyszínen kapja el őket a rendőr, akkor ugyanúgy megbüntetik őket.
  • karajjj
    Te nem érted amit olvasol?

43. § Magatartás a gyalogosokkal szemben

(1) Kijelölt gyalogosátkelőhelyen a járművel a gyalogosnak elsőbbséget kell adni. Útkereszteződésnél a bekanyarodó járművel - kijelölt gyalogosátkelőhely hiányában is - elsőbbséget kell adni a gyalogosnak, ha azon az úttesten halad át, amelyre a jármű bekanyarodik.

Köteles vagy megállni a zebránál! >> Kijelölt gyalogosátkelőhelyen a járművel a gyalogosnak elsőbbséget kell adni.
    Plusz akkor is köteles vagy megállni, ha nincs zebra, de te rákanyarodsz az útra amit keresztezni akar.

Utoljára szerkesztette: karajjj, 2014.08.21. 10:30:47