127612
-
Nem. -
Fbn Lx #54950 mivel a szubjektív jó nem definiálható, ezért nem a személyes igazságérzetekre szoktunk utalni, sem a szólások, közmondások. Létezik egy objektív jó, a társadalom morális értékrendje.
Szóval a kérdés arról szól, hogy a szubjektív jónak, azaz a szerinted pozitív végkimenetelnek alávetnéd e az objektív jót, azaz véghezvinnél-e a közösség által rossznak tartott cselekedetet azért, hogy a szerinted mindenki számára jó végkifejletet elérd.
Röviden: aláveted-e időlegesen az objektív jót a szubjektív jónak, hogy a végső objektív jót elérd. :D -
Fbn Lx #54949 illetve nem a kérdés utal erre, hanem maga a szólás, de feltételeztük, hogy annak a jelentését ismeritek :D -
Fbn Lx #54948 a kérdés nyilván utal, hogy egy nemes cél érdekében lehet e kevésbé nemes eszközökhoz folyamodni.
Ha a célod alapból rossz, felesleges lenne feltenni a kérdés, mert egyértelmű, hogy a rossz cél semmit sem szentesít. -
Igen. -
Fbn Lx #54946 Nem.
A fájdalmat okozó eszközt vagy az elkövetett bűnt semmi sem feledteti -
nem. -
Igen. -
Jaj, hát szentesíti az eszközt, ez nem szó szerint értendő...
-
miért nem avatnak minden jó embert szentté? -
De hát annak semmi értelme. Miért kéne a jó eszközt szentesíteni? Ha van több jó, akkor most ilyen szempontból abból mind1 h egyik jót, vagy a legjobbat választjuk. -
a szentesítést én úgy értelmezem, hogy több jó eszköz közül választunk egyet, ám nem biztos, hogy az a jó eszköz a legjobb, lehet adott esetben a jók közül a lehető legrosszabb is -
Hát ez elég egyértelmű. Aki ezt nem érti, arra nemtok mit mondani... -
Tartózkodom, nem is értem :D -
Cat 02 #54937 Nekem a fényképező miatt esett le utána ^^ -
ba32107 #54936 Jó eszközöket nem kell szentesíteni. Ez a mondás egyértelműen arra a helyzetre vonatkozik, amikor a jó cél szentesíti a rossz eszközöket, máshogy nincs is értelme. -
objektív: elfogulatlan, pártatlan
szubjektív: elfogult
Anno én is nagyon sokáig kevertem! -
Tartózkodom. Valamikor igen, valamikor nem. -
Igazság szerint ez inkább játékelméleti kérdés, egy kis etikai vonatkozással. Zéró összegű a játék? Nem zéró összegű? Nem mindegy hogy egy Monopoly partiban szövetkezek egy másik játékossal a győzelem érdekében, átlépem a bürokrácia korlátait egy ember megsegítéséért, vagy száz embert küldök a halálba hogy megmentsem ezer másik életét.
Ez a kérdés teljességgel függ a kontextustól, önmagában az ég egy adta világon semmi értelme nincs. Nem is lehet.
Olyan mintha azt kérdezném hogy jó ember vagy-e vagy rossz. Milyen értelemben? Nem az a kérdés hogy összességében, a munkádban vagy a párkapcsolatokban, egyszerűen jó vagy rossz. Értelmezhetetlen. -
ejj, de negatív vagy:) -
utóbbi :Dd -
Cat 02 #54930 Vagy szubjektív, lehet keverem. -
Cat 02 #54929 Nem teljesen mind1 ?
Most az is objektív, hogy mi a rossz és mi a jó... -
pontosan, éppen ezért a "rossz" eszközök túlnyomóban lesznek ha hozzáadjuk a "jó" cél eléréséhez szükséges "rossz" eszközöket is -
még mindig nem látom azt a jó szócskát a kérdésben... -
Ha a cél rossz,akkor meg nem mindegy milyen eszközt használsz?:D -
pont ez a kérdés,
egy esetleges jó célért lehet-e rossz eszközökhöz folyamodni... -
igen.
kivéve ha a cél összeférhetetlen az eszköz "lépéseivel"
(pl. filmes közhely hogy megölünk x millió embert az utópiáért..) -
sem a kérdésben, sem a leírásban nincs arról szó, hogy milyen a cél, márpedig ez esetben a cél lehet "rossz" is -
ba32107 #54922 Valamit rosszul értelmezel. Itt most arról van szó, hogy a cél a "jó", és az eszköz a "rossz". -
A legtöbb esetben nem. De néha lehetnek kivételek: pl. vki rászoruló emberen úgy segítenek, h kötelező formaságokat/jogi dolgokat stb. kicseleznek/megkerülnek stb. Anyagi segítségre vagy orvosi segítségre (sürgős szervátültetés, kezelés stb.) gondolok főleg. -
Nem.
Tegyük fel,hogy van egy futóverseny amit meg szeretnék nyerni. Van három olyan ember aki gyorsabb nálam. Fogok egy kalapácsot és a verseny előtt mind a három versenyzőnek eltöröm a lábát. Ezután megnyerem a versenyt és enyém a dicsőség.
Vagy most rosszul értelmeztem a kérdést?
-
Rundstedt17 #54919 igen és aki tartózkodomra nyomot az igent jelent -
a nemre nyomtam, mert ha eszembe jut egy X cél, akkor sokkal több "rossz" eszköz jut eszembe, mint "jó"
persze ez nagyban függ az elérni kívánt céltól is, mert ha pl. az a célja valakinek, hogy kiirtsa a fél szomszédságot, akkor nem létezik "jó" eszköz -

De hülye kérdés [vagy csak hülyén van megfogalmazva]
Persze, hogy a Tartózkodom-ra nyomtam, hisz nagyban függ attól, hogy mi maga a cél, na és hogy milyen eszközt szentesít az a cél! :D -
spy803 #54916 Attól függ melyik oldalt állok. :P -
Sztem elég sok tartózkodom válasz lesz :D -
Tartózkodom.
Van amikor igen. (Főleg ha az én célom :) ). -
Freeda Krueger #54913 A céltol is függ meg az eszköztől is amit azután szentesíteni kell... -
vizbul veszi ki