127612
  • chhaya #54951
    Nem.
  • Fbn Lx
    mivel a szubjektív jó nem definiálható, ezért nem a személyes igazságérzetekre szoktunk utalni, sem a szólások, közmondások. Létezik egy objektív jó, a társadalom morális értékrendje.
    Szóval a kérdés arról szól, hogy a szubjektív jónak, azaz a szerinted pozitív végkimenetelnek alávetnéd e az objektív jót, azaz véghezvinnél-e a közösség által rossznak tartott cselekedetet azért, hogy a szerinted mindenki számára jó végkifejletet elérd.
    Röviden: aláveted-e időlegesen az objektív jót a szubjektív jónak, hogy a végső objektív jót elérd. :D
  • Fbn Lx
    illetve nem a kérdés utal erre, hanem maga a szólás, de feltételeztük, hogy annak a jelentését ismeritek :D
  • Fbn Lx
    a kérdés nyilván utal, hogy egy nemes cél érdekében lehet e kevésbé nemes eszközökhoz folyamodni.
    Ha a célod alapból rossz, felesleges lenne feltenni a kérdés, mert egyértelmű, hogy a rossz cél semmit sem szentesít.
  • kastil
    Igen.
  • Fbn Lx
    Nem.
    A fájdalmat okozó eszközt vagy az elkövetett bűnt semmi sem feledteti
  • QuippeR
    nem.
  • Ic3 m4n
    Igen.
  • Lacee86
    Jaj, hát szentesíti az eszközt, ez nem szó szerint értendő...
  • NEOreg3
    miért nem avatnak minden jó embert szentté?
  • Lacee86
    De hát annak semmi értelme. Miért kéne a jó eszközt szentesíteni? Ha van több jó, akkor most ilyen szempontból abból mind1 h egyik jót, vagy a legjobbat választjuk.
  • NEOreg3
    a szentesítést én úgy értelmezem, hogy több jó eszköz közül választunk egyet, ám nem biztos, hogy az a jó eszköz a legjobb, lehet adott esetben a jók közül a lehető legrosszabb is
  • Lacee86
    Hát ez elég egyértelmű. Aki ezt nem érti, arra nemtok mit mondani...
  • Heffi
    Tartózkodom, nem is értem :D
  • Cat 02 #54937
    Nekem a fényképező miatt esett le utána ^^
  • ba32107
    Jó eszközöket nem kell szentesíteni. Ez a mondás egyértelműen arra a helyzetre vonatkozik, amikor a jó cél szentesíti a rossz eszközöket, máshogy nincs is értelme.
  • BB7
    objektív: elfogulatlan, pártatlan
    szubjektív: elfogult

Anno én is nagyon sokáig kevertem!
  • PesSim
    Tartózkodom. Valamikor igen, valamikor nem.
  • Dick Riddick
    Igazság szerint ez inkább játékelméleti kérdés, egy kis etikai vonatkozással. Zéró összegű a játék? Nem zéró összegű? Nem mindegy hogy egy Monopoly partiban szövetkezek egy másik játékossal a győzelem érdekében, átlépem a bürokrácia korlátait egy ember megsegítéséért, vagy száz embert küldök a halálba hogy megmentsem ezer másik életét.
    Ez a kérdés teljességgel függ a kontextustól, önmagában az ég egy adta világon semmi értelme nincs. Nem is lehet.
    Olyan mintha azt kérdezném hogy jó ember vagy-e vagy rossz. Milyen értelemben? Nem az a kérdés hogy összességében, a munkádban vagy a párkapcsolatokban, egyszerűen jó vagy rossz. Értelmezhetetlen.
  • jhetedikj
    ejj, de negatív vagy:)
  • tigeroo
    utóbbi :Dd
  • Cat 02 #54930
    Vagy szubjektív, lehet keverem.
  • Cat 02 #54929
    Nem teljesen mind1 ?
    Most az is objektív, hogy mi a rossz és mi a jó...
  • NEOreg3
    pontosan, éppen ezért a "rossz" eszközök túlnyomóban lesznek ha hozzáadjuk a "jó" cél eléréséhez szükséges "rossz" eszközöket is
  • NEOreg3
    még mindig nem látom azt a jó szócskát a kérdésben...
  • jhetedikj
    Ha a cél rossz,akkor meg nem mindegy milyen eszközt használsz?:D
  • tigeroo
    pont ez a kérdés,

egy esetleges jó célért lehet-e rossz eszközökhöz folyamodni...
  • tigeroo
    igen.

kivéve ha a cél összeférhetetlen az eszköz "lépéseivel"

(pl. filmes közhely hogy megölünk x millió embert az utópiáért..)
  • NEOreg3
    sem a kérdésben, sem a leírásban nincs arról szó, hogy milyen a cél, márpedig ez esetben a cél lehet "rossz" is
  • ba32107
    Valamit rosszul értelmezel. Itt most arról van szó, hogy a cél a "jó", és az eszköz a "rossz".
  • Lacee86
    A legtöbb esetben nem. De néha lehetnek kivételek: pl. vki rászoruló emberen úgy segítenek, h kötelező formaságokat/jogi dolgokat stb. kicseleznek/megkerülnek stb. Anyagi segítségre vagy orvosi segítségre (sürgős szervátültetés, kezelés stb.) gondolok főleg.
  • jhetedikj
    Nem.

Tegyük fel,hogy van egy futóverseny amit meg szeretnék nyerni. Van három olyan ember aki gyorsabb nálam. Fogok egy kalapácsot és a verseny előtt mind a három versenyzőnek eltöröm a lábát. Ezután megnyerem a versenyt és enyém a dicsőség.

Vagy most rosszul értelmeztem a kérdést?
  • Rundstedt17
    igen és aki tartózkodomra nyomot az igent jelent
  • NEOreg3
    a nemre nyomtam, mert ha eszembe jut egy X cél, akkor sokkal több "rossz" eszköz jut eszembe, mint "jó"

persze ez nagyban függ az elérni kívánt céltól is, mert ha pl. az a célja valakinek, hogy kiirtsa a fél szomszédságot, akkor nem létezik "jó" eszköz
  • BB7

De hülye kérdés [vagy csak hülyén van megfogalmazva]
    Persze, hogy a Tartózkodom-ra nyomtam, hisz nagyban függ attól, hogy mi maga a cél, na és hogy milyen eszközt szentesít az a cél! :D
  • spy803
    Attól függ melyik oldalt állok. :P
  • Bandee1987
    Sztem elég sok tartózkodom válasz lesz :D
  • Dick Riddick
    Tartózkodom.
    Van amikor igen. (Főleg ha az én célom :) ).
  • Freeda Krueger
    A céltol is függ meg az eszköztől is amit azután szentesíteni kell...
  • OrioN the S
    vizbul veszi ki