127612
  • Dzsini
    Ez új, nálam is kért utólag telefonszámot, de nem mondta, hogy kötelező lenne - így ha elhagyom a jelszavam (és a másodlagos emailcímemhez is), akkor így jártam :)

Az ilyen SMS / hívás alapú regisztrációmegerősítés amúgy használható - ezzel ott van a probléma, hogy ha küldeni kell, a felhasználó nem fog az SG-nek smst küldeni már a regisztrációért, fordítva pedig sok pénz lenne egy SMS küldő szolgálat beállítása - naponta átlag 50 regisztráció történik az oldalon, hétvégénként több is. Plusz felmerül, hogy ha felhasználóhoz (telefonszámhoz) kötjük a regisztrációt, akkor a 300ezer usert utólagosan értesíteni, hogy adjanak meg telefonszámot, amire aktiváló üzenet jön az hánytízezer üzenetet jelentene.
  • Cat 02 #81357
    Telefonszámot muszáj megadni már, mert arra kapsz vissza igazoló kódot. (csak hülyék és képként küldik, ergo régi telefonokkal esélytelen, a Facebook viszont már rendesen küldi)
  • Dzsini
    Ha jól tudom a Googlenél sincs semmiféle kötelező személyiségi adat megadás - nekem legalábbis egyik Google-s accountomnál sincs megadva semmi ilyesmi, és ezek nincsenek nyíltan összekapcsolva semmilyen módon.

A lehetőség itt is megvan, hogy megadj egy olyan nevet, amit mások valódinak tarthatnak, nem kötelező az anonimitás sem itt, sem ott.
  • Cat 02 #81355
    Google megteheti, akkor az SG is :/

Amúgy pontosan mi a baj ezzel ? Szerintem azért SG az SG, mert tele van 14 éves troll palántákkal.
  • Zoli007
    Ugyanmá, egy ilyen captcha is megtenné:
  • NEOreg3
    igen töcsünk ki vellük hejesiras teszttet escsak azok regiztralatnak akiknek sikerűl
  • Dzsini
    Jó, tegyük fel kell szigszám vagy valami a "teljes" regisztrációhoz (ami önmagában abszurd, de legyen). Mi akadályoz meg abban, hogy én generáljak egy számot, és azzal regisztráljak?
    Nincs mivel összevetni (nincs publikus adatbázis), nincs mivel igazolni (megintcsak abszurd, hogy egy kis fórumra nekem szkennelni/fotózni kelljen az okmányt, még az Ügyfélkapura sem kell a 30 napos regisztrációhoz, és azzal az éves adózást be lehet nyújtani), nincs semmi mögötte csak az, hogy én beírtam.
    Semmivel sem vagyunk előrébb, csak elijesztettünk egy csomó felhasználót, aki nem fog azzal foglalkozni, hogy számára teljesen ismeretlen embereknek, akik ráadásul semmiféle hatósági jogkörrel nem rendelkeznek megadjon egy titkos személyes adatot.
  • Sir Quno Jedi
    A személyes adatokat számtalan bűncselekményhez és visszaéléshez fel lehet hazsnálni. Természetes, hogy nem adnám meg semmiféle profit orientált oldalnak, nonprofitnak meg PLÁNE nem.

Az adataidra még az állami szervek és bankok sem tudnak 100% biztonsággal vigyázni, egy náluk lényegesen primitívebb biztonsági rendszerrel rendelkező "cég" még annyira sem. Arról nem beszélve, hogy ezeket a kis cégeket senki sem auditálja ilyen szempontból (sem).

Emlékszünk még a webes autópályamatricás cég visszaéléseire ugyebár és ez csak a jéghegy csúcsa.
  • clio1616v
    a szégyenl szó azt jelenti, hogy valamit tudatosan eltitkolsz, mert nem akarod, hogy mások tudják rólad...

az anonímitás pedig a név tudatos eltitkolása

én látom csak az összefüggést?
  • Dzsini
    Nem hiszem, hogy az anonimitás és az, hogy szégyellnivalóm van bármilyen szinten összefügg. Ez egy tudatos döntés kérdése.
  • clio1616v
    erre lenne a FUN reged, amivel korlátozottan tudsz működni a komoly regedhez képest
  • Dzsini
    De mi köze bárkinek (akár a fórumnak) ahhoz, hogy ha én úgy akarom, legyen egy olyan felhasználói nevem is, amivel a Gumiszobában őrültködök amellett, hogy van egy moderátori és egy normál beszélgetős felhasználóm, amelyekről nem titok, hogy ugyanahhoz az emberhez tartoznak (mert én úgy akarom)?
    Ez a szabadságom megvan mindenhol online, pont itt ne legyen?
    A szabadon választott, fórumszintű összekapcsolás rendben van, de a fórumnak semmi köze ahhoz, hogy két ember gépelget egy néven, vagy egy ember akárhány néven. Egy dolgot nem szabad: nyíltan, köztudottan elkerülni a kapott büntetést.
  • clio1616v
    mert nincs szégyenlni valód, szemben azoknak, akik nem adják meg az adataikat
  • Molnibalage
    Én nagyon régóta nem agyok anoním a neten. Itthon az talál meg, aki akar a profilom alapján...
  • clio1616v
    nem az a lényeg ki vagy, hanem hogy az általad használt regisztrációk 1 emberhez legyenek köthetőek, hozzád...
  • immovable
    Üres. Leszarom.
  • Dzsini
    Én például nem lennék hajlandó sehova megadni a személyes adataimat, az online jelenlétemnek ilyen szempontból semmi köze ahhoz, hogy amúgy ki vagyok és mit csinálok. Az SG egyik legrégebben (első publikus napon) regisztrált tagja, és egyik első moderátora "fun" regisztráció -> nem lehet komolyan venni?

Mindenkit komolyan lehet venni, vagy senkit, még azt sem, aki a nevét vagy arcát adja a regisztrációhoz. Nem ezen múlik, hanem a viselkedésen.
  • clio1616v
    választani lehet... komoly regisztrációt csinálsz vagy FUNból regisztrálsz...

megadod vagy nem az azonosítódat.. így meg van akit komolyan lehet venni és akit nem
  • Dzsini
    Esetleg egy olyan lehetőséget be lehetne vezetni, hogy ha valaki a valódi nevét akarja használni, akkor azt valamilyen módon igazolhatja, és "ellenőrzött" felhasználó lesz. De ez is csak egy plusz lehetőség lenne, szabadon választott, akár a VIP. Ekkor hozzákapcsolhatja a regisztrációját a wiwhez, facebookhoz, ügyfélkapuhoz, amihez nem szégyelli - lelke rajta.

Nem hiszem, hogy túl sokan használnák.
  • Dzsini
    @81334: Igen, userID-nek hívják, az adatlapodon ott van a címsorban. De mire mész vele?

@81335: az SG-nél alapvetően meg kellene változtatni ehhez a teljes adatkezelést, komoly adatvédelmi kérdéseket vet fel a dolog (azon túl, hogy az IP-t hozzászólásonként eltárolják), és komolyan megcsappanna a regisztrációk száma, ha ilyeneket kérne egy oldal: az emberek nem hordják magukkal az útlevelüket ahhoz, hogy egy baráti közösség fórumára regisztráljanak, ez abszurd felvetés (még az SG-nél sokkal nagyobb, szigorúbb oldalakon sincs ilyen ellenőrzés - se az index fórumon, se az iwiwen, vagy a facebookon). Az SG pedig alapvetően a nyitottságáról, szabadságáról híres (vagy hírhedt, ízlés szerint), a nagyobb fórumok között itt volt a legtovább lehetőség anonim hozzászólást elküldeni, a szabadon választott regisztráció is épphogycsak 10 éves múlt. És ebbe a szabadságba beletartozik az is, hogy névtelen maradhatsz a fórumon mindaddig, amíg a rendőrség rád nem mozdul (akkor viszont a hozzászóláskor használt IP-t kiadja a fórum a nyomozóknak).
  • clio1616v
    lehetne guest acc is, korlátozott képességekkel
  • tigeroo
    meg azis baj hogy ezzel a macerával az új regisztrálók 90%-nak elvennénk a kedvét az egésztől

viszont a "komoly" fórumozóknak eljönne a kánaán :)
  • clio1616v
    generál is szerintem...
  • clio1616v
    az ő számukra ott a jogosítvány vagy az útlevész száma... ez már csak adatolás kérdése, lényeg, hogy személyhez köthető referencia számot adjon meg
  • DIESEL DOG #81334
    És ha a rendszer minden regisztráció mellé generálna egy egyedi azonosítót, pl. egy számsorozatot?
    Bár magam sem tudom hogy ez jó lenne-e...
  • clio1616v
    komoly regisztrációknál még a bankkártyaszámot is meg kell adni és azzal ellenőrzik, hogy te vagy-e valójában, hogy terhelik a számládat és visszafizetik... erre itt nem hiszem, hogy szükség van
  • Dzsini
    Minek lenne? Ha van útlevele vagy új típusú jogosítványa, akkor felesleges pénzkidobás a személyit megcsináltatni.

Ezzel kizárnád amúgy a nem magyar állampolgárokat, a 14 év alattiakat, és azokat, akik nem váltották ki, mert nincs rá felesleges akárhányezer forintjuk.
  • tigeroo
    szerintem is kéne valamit kezdeni a sok álreggel, valami verifikésön vagy valami kellene sztem a regekhez... clio most mondott valamit amúgy a szig számmal
  • clio1616v
    akinek nincs szigszáma az nem regisztrál ennyi...

egy normális felnőtt embernek van szigszáma
  • clio1616v
    semmi gond, szeretem újrafogalmazni a mondókámat
  • Dzsini
    Igen, a regisztrációk összekapcsolása (akár itt a hozzászólás fölött választható névvel) jó ötlet lenne, de ez is csak bevallásos alapon működhetne, a régi regisztrációknál szintén kérdéses, hogy milyen módon fűzhetőek össze - van rá példa, megoldható, csak ki kellene találni programozási szempontból.

A szig. számot felejtsd el, nem megoldható a hozzákapcsolás, nagyon komoly adatkezelési nyilatkozatozás kellene hozzá (beszéltünk erről is). Plusz személyi igazolványa sem mindenkinek van, mert már nem kötelező (csak a lakcímkártya az), és egy bizonyos kor alatt amúgy sincs. Ugyanígy problémás a mobilszámhoz kötés is.
  • clio1616v
    na mégegyszer...

a szigszám egyedi azonosító, és így jó hiatkozási szám, ha valaki elhagyja az kap újat és arra tudja módosítani a meglévő regisztrációját
  • DIESEL DOG #81326
    Ne haragudj... :(
  • clio1616v
    kösz :D
  • DIESEL DOG #81324
    Szerintem nem ártana megváltoztatni az egészet...

Egy átfogó reformációra volna szükség. Túl sok az alreg/multireg, ezzel együtt elszaporodtak az idiótábbnál is idiótább troll vadbarmok, akik valamilyen oknál fogva abban lelik örömüket ha feljöhetnek SG-re, és szana-szét verhetnek egy-két topikot, sőt egyes tisztességes usereket pm-ben is zaklatgassanak mindenféle ökörséggel. A problémát gyökérben kellene elfolytani.
    De az az igazság hogy hatékony módszert nehéz lenne kidolgozni.
  • clio1616v
    lehet több neve de sok értelme nincs ha nem tudja elrejteni a személyigazolványszámát...

vagy legyen egy fő regisztrációs név és az alatt lehetnek alnevek
  • Molnibalage
    X évenként az cserélik. Mi van azzal, akinek ellopják vagy elhagyja?

Mellesleg, ha megadod, attól mitől lenne más...?
  • Dzsini
    Adatvédelmi szempontból megoldhatatlan a dolog (szig.számhoz, telefonszámhoz, stb. kötni), nagyon sokat beszéltünk erről St-vel meg a főszerkesztővel...

Amire jutottunk, hogy esetleg a passzív regisztrációkat (1+ éve nem szólt hozzá/nem jelentkezett be?) esetleg le kellene jegelni, és annak a feloldását + az új regisztrációkat pl. email(+sms?) alapú aktiváláshoz kötni. Az SMS viszont nagyon drága - akár a felhasználó, akár az SG fizeti.

Plusz tulajdonképpen miért ne lehetne egy felhasználónak több neve, amit több területen használ? Annyi a szabály, hogy ha valamelyikkel kitiltásra kerül, akkor a másikat ne használja ez idő alatt.
  • clio1616v
    igen
    személyigazolványszámot meg kelljen adni

és

egy személyigazolványszámhoz csak egy regisztráció tartozhasson
  • Szavazó roBOT
    Ha egy lánynak* van barátja, de neked nagyon tetszik a lány*, mit teszel? ==>> Szerinted meg kellene változtatani az SG-re való regisztrálási rendszert?