127612
-
Akik fizetnek érte. Hol itt a gond? Lényegében ők tartják lélegeztetőgépen a hazai oktatást...
Nem tudom, hogy változott a Skandináv országokban, de nekik tudtommal nem volt orvosi egyetemük a '80-as években. Legalábbis nekem ezt mesélték úgy 10 éve. Osztottak, szoroztak és kijött az, hogy pl. egy 5 milliós Finnországnak nem éri meg az ottani béreket nézve. Aki orovos akar lenni és felveszik akármelyik (?) egyetemre, annak az állam állja a képzését. Olcsóbb ez, mint fenntartani egy marha drága képzési rendszert.
http://www.iime.org/database/europe/finland.htm
Eszerint vannak orvosi sulik. Lehet, hogy bizonyos szakorvos képzésekre igaz az, hogy nincs hazai kapacitás? -
Miért? Miért kell szépíteni a valóságon? Az őszinteségért vernél meg valakit? Az igen...
Ha kell, tudok beszélni az ország szép oldaláról is. Viszont nem jelenti azt, hogy alapvetően nem lett egy kibaszottul elkúrt egy ország ez. -
Ha jól tudom az összes magyar orvosi karon ki van töltve a fizetős létszám is (főleg külföldi diákokkal), akik azért nem rossz pénzt hoznak mindenestül az országnak (tandíj+lakás+költik itt a pénzt minimum 6 évig).
Az orvosi karok zárásával ez is, és több kórház is odaveszne, mert az egyetem tartja fenn a hozzá kapcsolt klinikát, az oktatók praktizáló orvosok is egyúttal. -
Grenzjager #82875 Jogos, hogy elmennek, de körülmények inkább siralmasak mintsem nevetségesek.
De a jelenlegi körülmények között pedig teljesen felesleges fenntartani ennyi orvosi egyetemet, hogy azok meg a nyugatnak képzik a dokik nagyját az állam pénzén. (minden nemű képzésen aki rész vesz Magyarországon a min. h addig dolgozzon idehaza amíg le nem dolgozza a képzés árát, ezt szerződésben rögzíte3niu kell, ennyi. ez jelenleg csak a Zrínyin N.E. HTK-án van) -
orvostanhallgatóként csak annyit tennék hozzá a témához, hogy az itthoni körülmények nevetségesek, és ami a médiában lejön az csak a jéghegy csúcsa, annál azért valamivel rosszabbul állunk.
és igen sokan maradnának ha jobb munkakörülmények lennének, és meg lehetne élni a fizetésből. -
Nem érdekel ki milyen indokkal hagyja el az országot, nagyon ellenzem a ki- és bevándorlást, és ezt nem csak Magyarország szempontjából gondolom így. -
"orvosolni" érted... HÁHÁ!!!
-
"hogyan kéne megállítani a folyamatot?"
természetesen megkellene nézni a kiváltó okokat, és ezeket orvosolni. -
"... ebből még baj lehet..."
Már baj van. Már annyi orvos ment ki*, hogy vannak olyan területei az egészségügynek (pl. mellkas sebészet), hogy az eddigi 2-3 hónapos várólista 1-2 évesre nőtt.
*illetve nem tisztán kiment, hanem Anglia állást kínált kelet-európai orvosok részére (tavaly október-november magasságában), látszólag jó fizetéssel, és aki vevő volt rá, azok mind éltek is a lehetőséggel.
Azt azért tudni kell, hogy bár magyar viszonylathoz képest jó a kinti fizetés, de egy kinti azonos szintű orvos fizetését meg sem közelíti.
Továbbá, mikor Angliában is csökken azon betegek várólistája, akik miatt most orvos-felvásárlást rendezett Anglia, akkor a kelet-európai orvosok mennek szépen ügyeletre, ami az angliai orvosoknak majd derogál, hisz lesz épp elég orvos, aki kevesebbért csinálja azt munkát. -
"Megértem őket, de ebből még baj lehet, maradjanak."
"Béremeléssel, munka körülményeik javításával."
off: Én mostanában készülök külföldre (nem vagyok orvos) de nem a pénz miatt megyek el, viszont imádom a hazámat ide köt minden szóval nem is tervezek hosszútávra kinn csak most így hozta az élet. Mondjuk én azokat is megértem akik a jobb megélhetés miatt költöznek el, viszont az olyanokat akik kinn elhordják minden szarnak az országot megtámogatnám egy kis fa testápolóval. -
extramagascsaj #82868 Igazuk van, az itthoni körülmények nevetségesek.
Béremeléssel, munka körülményeik javításával. -
Magamból kiindulva énis valószínűleg elhúznék.. de gáz hogy elmennek. -
-
Nem, nem vagy hazaáruló köcsög. Sajnos ez az igazság... Nem maga az ország a kötelék, hanem az itt élő szeretteid/barátaid/ismerőseid stb. -
nem csak a pénz miatt érdemes itt hagyni ezt a szarkupacot.
tudom, hazaáruló köcsög vagyok herp derp -
Nem csak az orvosokra gondolok most sem, hanem úgy általában a végzett diplomásokra. -
Én amúgy hiszem, h a pénz nem minden, és sztem sokan vannak, akik nem biztos h szívesen hagynak itt csapot-papot a sokkal több pénz reményében... -
Oh.. -
Egyébre nyomtam, mert mindegyikkel egyet értek.
Itthon valóban érdekesek körülmények, meg tudom érteni, hogy kimennek, de tudták azt, hogy mire vállalkoznak. Azonban örülnék, ha nem menne el minden értelmes ember.
és hogy hogyan kellene megállítani a folyamatot? szerintem nem lehet
-
Annál jóval több. A 2000-es évek elején egy már gyakorlati képzésben levő orvos képzési díja valahol 1 milla / félév táján volt. Ekkor még sehol nincs a szakorovosi képzésben...
Csak annak a tandíját támogassa az állam, aki itthon marad
Technikailag nehezen kivitelezhető, jogilag erősen aggályos. Pl. miért csak az orvosokra vonatkozzon ez? Miért csak a felsőoktatásra...? -
SOTE általános orvos félévente 975 ezer forint a költségtérítéses képzés, 12 félév.
Szegeden 950 ezer, Pécsett 925 ezer, Debrecenben 850 ezer. -
Amúgy mennyi egy orvos tandíja, a tanulás egész időtartamát tekintve? Ha kimegy külföldre, szerintem 3 hónap alatt vissza tudja fizetni :DDD -
"Megértem őket, de ebből még baj lehet, maradjanak."
"Béremeléssel, munka körülményeik javításával." ÉS "Csak annak a tandíját támogassa az állam, aki itthon marad." -
gabesz012 #82855 Megértem őket, de ebből még baj lehet, maradjanak.
És nem kell félreérteni, minden tiszteletem az orvosoknak, én nem tudnám csinálni! De rajtuk kívül kismillió ember igen szar helyzetben van, sőt még talán szarabban... -
Öreg, örülj neki! Én meg építészmérnökként végeztem, kisebb fajta csoda lesz, ha melót találok egy fél éven belül, és akkor is dolgozhatok min. 5 évig havi nettó 90-ért... -
Igazuk van, az itthoni körülmények nevetségesek.
Béremeléssel, munka körülményeik javításával.
Eddig két osztálytársam ment ki Angliába, mindkettőnek orvos van a szülei közt. Lényegesen jobban élnek kint mint itt, ezért megértem hogy elmennek.(Én szüleim közt is van orvos, így az én jövőm is összeköthető lehet külfölddel :-D) -
Ez színhülyeség, nem a buszsofőr keres sokat, hanem az orvos keres keveset. Sőt a buszsofőr is keveset keres. Nem mellesleg, ha ő rossz irányba tekergeti a kormányt, akkor 120 ember hal meg, a dokinak azért ehhez sokat kell túlórázni aznap. :DDDD -
igazuk van, az itthoni körülmények nevetségesek.
Ráadásul kezdő orvos azért nem tud magánpraxisban kezdeni egyből.
Meg mi az hogy egy orvos keres kb 100-120 ezret egy bkv buszsofőr meg 150-et???????
Tényleg jobban meg kell fizetni egy kormányt tekerő emberkét, mint azt aki végig tanulja az életét és megmenti az életedet... -
2,5 éve dolgozom, bruttó 350-es bérem van+ egyebek. Egy orvoshoz képest lófasz leterheltségem van. Mutass egy 28 éves szakorvost (van ilyen?) aki ilyen korban ennyit keres legálisan... -
Azért annyira nem kell ám sajnálni az orvosokat sem... Amúgy meg nehéz nekik, ugyanúgy mint minden pályakezdőnek manapság. Nem értem, miért kell külön venni őket... -
igazuk van
nem kell megállítani -
Béremeléssel, munka körülményeik javításával.
Ha a mérnök, közgazdász stb. is leléphet a képzés után, akkor egy orvos miért ne tenné? Nem a középkorban élünk, hogy röghöz kössük őket. Én is kint dolgoznék, ha meg lenne hozzá a kvailtásom és a lehetőségem. Nem maradnék kint örökre, de a pénz nagy úr. Egy életem van. Miért egy pöcegödörben töltsem...? -
Unreal1942 #82845 Ez általánosságban igaz minden területre az országban.
Aki teheti és van mersze az lelép szépen lassan. -
Szavazó roBOT #82843 Hogyan változott az utóbbi években az anyagi helyzeted? ==>> Mi a véleményed, hogy a frissen végzett orvosok tömegével hagyják el az országot? -
ofc, not... -
te vagy steve jobs? -
Nem változott.
kb 10 éve stagnál :) ennél jobb már nem lehet :D -
Jelentősen javult.
suli->munkahely