127612
  • Gell97 kolega
    Régen se elleneztem, és most se.
  • F1re
    fokozni kellene viszont a biztonságot
  • clio1616v
    azt amit a vörösiszapkatasztrófáról... nem szabad engedni, hogy az olcsó telkeket az erőművek közelében megvegyék a mitsemsejtő tájékozatlan emberek...

tessék megvenni a hatótávolságon kívüli területeket építkezés céljából
  • NEOreg3
    ha félmillióért csak szart lehet kapni, akkor valóban
  • 89
    akk szart vettetek :D
  • 89
    deén csak a háztáji hasznosítását néztem :D
    természetesen én sem az atomenergia ellen pártolok, mert a fúziós erőművekig nincs jobb, de a lakossági áramellátás kiegészíthető lenne zöld energiákkal
  • tigeroo
  • NEOreg3
    van napkollektorunk, a 12 hónapból kb 2-ben használható (amikor erősen süt a nap), szerintem kurvára nem éri meg pénzt ölni bele
  • tigeroo
    kicsiben nem nagy a difi, max. milliós összeg ja egy ilyet kiépíteni, de ne csak a háztáji költségeit nézd, itt éves szinten többtízezer gigawattóráról van szó...
  • 89
    megveszed egyszer a napkollektorokat és 20 évig fürödhetsz meleg vízzel, mialatt semmiféle szennyező anyag nem termelődik... szerintem ez elég jó kiegészítés
  • tigeroo
    hát, ennyi erővel kiis lehet baszni az ablakon a bigpénzeket

• 89
    kiegészítésnek tökéletesen megfelel
  • Molnibalage
    A szélenergiánál csak a napenergia a nagyobb vicc.
  • Gurren
    a földrengésekből és cunamikból kell kinyerni az energiát.

probléma megoldva.
  • Sir Quno Jedi
    Nekem mondod?! Istentelenmilliárd egy ilyen szélfarm és megy Kusztóékhoz.
  • Molnibalage
    Cunami esetén azoknak game over.
  • Zoli007
  • Sir Quno Jedi
    Manapság mondjuk raknak vízbe/re is szélgenerátorokat sokfelé, mert ott van hely. De az iszonyat költséges és kell hozzá sekélyebb partszakasz.
  • NEOreg3
    Sziasztok.
    Az atomenergia tök jó.
    Sziasztok.
  • Molnibalage
    A szélenergia felemlegtése nekem többnyire csak a vérnyomásomat emeli meg. BTW, szerinted a cunami mit csinált volna a szélerőművekkel?

Ahogy már Dzsini is írta, Japán egész területe nem lenne elég, ami amúgy is sűrűn beépített + a szigetország 2/3-a hegyvidék...
  • Molnibalage
    Le volt állítva. Olvass utána, hogy mi az a maradékhő és egyebek.
  • immovable
    Hulladékot elásod. Eddig is a földben volt. A szél és nap energiával az a baj, hogy nem állandó, ráadásul a naperőmű pont akkor termel igazán mikor kicsi a fogyasztás. Tehát nappal. Sötétben mikor kéne nem termel. A megtermelt energiát pedig nem tudjuk tárolni, így a rendszer kilengéseit nem lehet a nap-, szélerőművekkel követni, tehát ez egy szabályozási probléma. A nap energiánál még a fő probléma, hogy környezetszennyező a napelemek előállítása, valamint szar a hatásfoka. Ez meg technikai probléma. Van mit még fejleszteni rajta, mert a napból hatalmas mennyiségű energia "jön".
    Akkor már jobb megoldás az ár-apály erőmű, bár igaz ha nem erőltetik a nap- vagy szélerőművek telepítését nem is fejlődik a terület.
  • Sir Quno Jedi
    Nem, nincs értelmes alternatívája jelenleg az atomenergiának. A kérdés nem az, hogy atomot, avagy mást, mert a "MÁST", na az nem létezik már/még. Hőerőművekre nem sokan szeretnének visszatérni (olyan szén nagyhatalmakat kivéve, mint Kína) érthető okokból, így marad az atom. SEMMIVEL sem lehet helyettesíteni egyelőre. És még jó sokáig így lesz ez...

Ez nem vélemény, hanem tény, szal. kár is vitázni vele.
  • Lacee86
    Régen nem elleneztem, azaz hogy leszartam. :) De ma már kifejezetten ellenzem, mert nem biztonságos, akármennyire is állítják, ráadásul ez tipikusan olyan, h egyszer szabaduljon el a pokol, az megfékezhetetlen szinte, és hát látjuk, milyen károkat okozott régen is (csernobil...) és ma is... Sokkal inkább a szél, nap, vízerőműveket kéne előtérbe helyezni, nem az atomenergiát.
    Ja, és arról ne is beszéljünk, h a radioaktív hulladékot vhol tárolni is kell...
  • Dzsini
    Ajánlom újra a linkelt forrást - plusz a listát a világ legnagyobb erőműveiről - a legnagyobb 150 MW-os, és olyan állandóan napos helyen van, mint Spanyolország közepe. Szerinted - ha már emlegetted a szelet - mennyi felhős időszak van Japánban?

erőművek

Az áram felhasználást és a termelést pedig ne keverjük össze :)
  • RoboKutya78
    Na jó ha nem is a szélenergia lenne a kiváltó példa az atom helyére de akkor ott a napenergia sétálj végig egypár japán forgalmasabb utcáin azt a baromi sok neon világítást innen onnan kivilágított felhő karcolók feleslegesen elpocsékolt energia amit simán kiválthatnának napenergiával.szerintem amennyi energiát előállítanak nem kis hányada erre a területre vész el.
  • Sir Quno Jedi
    Jah és term. atomenergia az kell. Semmi mással nem helyettesíthető, csak max. később a fúziós stb. leváltásával, de az is atomnegergia, úgyhogy atomot mindenkinek. Mint villamosmérnök, az a megalapozott véleményem, hogy nincs más alternatíva jelenleg. Nem villamosmérnökként is ez. :D
  • Sir Quno Jedi
    A japánok mindenre felkészültek. Előrelátóak, pontosak, precízek, nem sajánlják a pénzt és időt. Az ellen nincs védelem, ha eljön a végítélet, vagy rádkúrnak egy kisbolygót. Bárhol máshol történik ez, elképzelni sem lehet mi lett volna belőle. ÚGYHOGY nem kéne laikusként őket basztatni. Nem hibáztak. JOBBAN "nemhibáztak", mint mi bármikor is tundánk "nemhibázni", ha ezer évig élnénk akkor sem... :D
  • Cat 02 #84491
    Ja, mert olyan qrva sok tsunami volt előtte :D
  • Picar77
  • HTS s3rg1nh00
    tényleg elkúrták,van még ezen kívül 13 másik atomerőművük,azokat is rossz helyre telepítették akkor?
    mégis mivel állítsanak elő áramot,mókuskerékkel?
  • Dzsini
    Számoltak, de nem százszor akkorával, mint amire méretezték az erőművet - az újabbak már gyakorlatilag nagyobb probléma nélkül elviselik az ekkora rengést, nem is lehet hallani más erőművekről (pedig van a környéken néhány, 4 ugyanúgy a parton, mint a Fukushima I).
  • morleone
    Eddig sem féltem tőle és eztán sem fogok, azért mert japán rossz helyre építi az atomerőműveiket... kezdjük ott, hogy egyébként is tudták hogy egy törésvonalon fekszik egész japán és igazán számolhattak volna egy-egy nagyobb rengéssel is és utána a tsunamival, tehát Ők cseszték el, hogy nem építették biztonságosabbra az atomerőművet... Ennyi, de most emiatt hogy féljek az atomerőművektől... Szerintem vicces..
  • Simaji
    Huh ezek új infók nekem. :)

Amúgy tényleg nem értek hozzá csak még valamikor régen egy könyvben olvastam meg hát TV-ben is hallottam, hogy elvileg annyi a leállítás, hogy leengednek grafit rudakat és azok megszakítják a reakciót. Nos nem tudom, hogy ebből mi igaz ezért csak megemlítés képen írom le mert tényleg nem értek hozzá.
  • immovable

Tiszta, jó hatásfokkal működik, biztonságos. Az, hogy alul volt méretezve a természeti katasztrófákkal szemben, az csak tervezési hiányosság, de a mostani eset javít majd az újabbak tervezésénél. Igaz most sem a földrengés tett oda neki, hanem a cunami.
    Jelenleg nincs jobb. Megújuló energiaforrásokkal kiegészítve a most elérhető legtisztább alternatíva. Majd ha kész lesz az ITER akkor lehet lesz jobb, de az még évtizedek.
  • Dzsini
    Japán szigetét nagyjából teljes egészében be kellene fedni szélerőművel, hogy kiváltsák a jelenleg aktív 55(!) reaktort 14 erőműben.

Van amúgy szélerőművük, a 3 telep 80 turbinája kb. 100 MW-t termel, a közepes hidroelektromos gátjaik is többet pumpálnak ki (azokból tucatszám van), a nukleárisokból a legkisebb működő 1100 MW-os.
    forrás
  • 89
    A reaktor már le volt állítva a földrengés során...nem is történt volt semmi gond, a cunamival érkezett a baj. Volt másodlagos hűtés dízelgenerátorokkal amit aztán elmosott a cunami.
    A fűtőelemekről elforrt a víz hűtés híján, a burkolatuk felhevült. A cirkónium kivonta a vízgőzből az oxigént, hidrogén és hő keletkezett. Nagy lett a nyomás és a csökkentése érdekében szellőztették a rendszert, egy utórengés során a hidrogén keveredett a reaktorcsarnok oxigénjével és ekkor történt robbanás.
  • daeemoon
    "Régen nem elleneztem, de most már igen." - ebben a formában nem igaz, de jobban tartok tőle, mint eddig.
  • Dzsini
    Volt másodlagos hűtés, csak távoli ellátással, és azt tette tönkre a cunami. Ez egy régi erőmű, már elavult, és pár hónapon belül teljesen leállították volna (ebből adódhatott esetleg az is, hogy nem biztos, hogy teljesen rendben volt a karbantartása).
  • RoboKutya78
    Én csak azt nem értem hogyan engedheti meg az atomenergetikai bizottság vagy mi a fene hogy szigetre telepítsenek atomenergia központokat.
    Ott a tenger állandó széllel, mért nem azt hasznosítják hiszen japánok Azt hittem nagyobb az IQ-juk.
    Hogyan szavazhatták meg maguknak az atomenergia központjuk megépítését.
    Igazából nem tudom sajnálni a kormányukat, de az embereket igen.
    a tisztaságra visszatérve mivaan??Ha beüt a krahh a legpusztítóbb fegyver lehet.(hány atom baleset történ mostanság?)Tiszta energia ott a szélenergia.
    Még nem hallottam hogy gondot okozott volna bárhol ha egy ilyen torony összedőlt volna.