51
  • Epikurosz
    Cellulóz - i.e. 253 millió
  • willcox
    "A nátrium meg nem fordul elő elemi állapotban a természetben" - tegyük hozzá, hogy a Földön. De itt most a Marsról van szó. Így akár igazam is lehet. Nem azt állítom, hogy a cikkben leírtaknak semmi realitása nincs, mert lehet, hogy tényleg igazuk van. Én csupán azt írtam le, hogy az nem egyértelmű bizonyíték, mert NaCl kialakulhatott másképp is.
  • fv
    A cikk lényege az, hogy ez a valami a mélyebben fekvő területeken van, tehát úgy néz ki, mintha üledék volna. Úgyhogy esetleg, talán, de nem biztos, valamilyen összefüggő folyadék lehetett annak idején ezeken a területeken. Ami lehetett víz is.

A nátrium meg nem fordul elő elemi állapotban a természetben. Szóval nincs olyan, hogy pont ott volt a nátrium, és találkozott a sósav-gázzal.
  • willcox
    Én a "nyelvújítókon" nevetek - kínomban.
  • Beepitettember
    Nemakarok megbántani senkit sem csak odáig fajult ez a willcox vs sg forumozók összecsapás, hogy már mókás.
    Ezen nevettem egy sort :)
  • Epikurosz
    Konkrétan mely hsz-en teccik tapsolni?
    Vagy csak úgy?
  • Beepitettember
  • willcox
    A cikk lényege pont az volt, hogy a víz meglétét próbálta így közvetetten bizonyítani. De ez eléggé vitatható, és emiatt írtam, hogy NaCl-hoz nem kell feltétlenül víz.
    Ha az "üledék" helyén Na volt, és a mélyről HCl tör fel, akkor ugyanúgy NaCl lesz...
  • toto66
    Ki mondta, hogy nem?
    Én azt mondom nem ez volt a cikk lényege...
    lásd #31
  • willcox
    És a NaOH mi a lótúróból lesz? Ahhoz bizony víz kell!
  • Epikurosz
    Sóhivatal
  • Epikurosz
    Annyi üledéket összehordtak már a marsi életről, hogy csak na. Pedig már vagy 4 marsjáró is ott koptatta a kerekeit. Nemtom, akkor minek kell odaküldeni milliárdos szondákat, ha arra sem képesek, hogy feltérképezzék a víz előfordulásait és az esetleges életformákat, akár 10 méterrel a földfelszín alatt. Kidobott pénzek. Valakik jó meggazdagodtak ezen is.
  • toto66
    Nem a hatósági! C:
  • xizor
    A közeg.
  • fv
    jaja :-)
  • toto66
    Egymást előzgetjük...C:
  • fv
    Áh, toto66 megelőzött.
  • toto66
    Amúgy pedig gyakrabban a HCl + NaOH = NaCl + H2O reakcióból keletkezik és lőn víz!
  • fv
    Nem az bizonyítja a vizet, hogy ott a só, hanem hogy: "a lerakódások jellemzően az alacsonyan fekvő területeken találhatók, ahol a helyi felszíni víz összegyűlhetett, vagy maga a felszín mélyedt bele a talajvízbe."

Amúgy a "bruttó" képlet: H3ClO

A nátrium-klorid pedig sokféleképpen keletkezhet, például elemi nátrium klór-gázban való elégetése során (2Na + Cl2 -> 2NaCl), vagy sósav és nátrium-hidroxid összekeverésével (HCl + NaOH -> H2O + NaCl avagy: H3ClO + NaOH -> 2H2O + NaCl).
  • toto66
    "Nátrium klorid létrehozásához nátrium és sósav kell. Víz nem. "
    A laboratóriumban ennyi sem kell: csak klór gázban elégetni a nátriumot...
  • toto66
    Fölöslegesen fajult el a vita! A cikkben nem azt írják, hogy a só keletkezéséhez kell víz, hanem az üledékképződéshez, a mi jelen esetben só!
    Benne van:"sós üledék a víz távozásának bizonyítéka"
  • arrakistor
    ők nem azért vannak ott mert értenek hozzá, hanem azért mert levágtak a f*tykösükből egy darabkát kiskorukban és nem f*tymaszűkület miatt elhiheted....

amiről itt a vita folyik az általános iskola 7. osztályos tananyag és már az ókorban is jobban képben voltak a tudósok a sók párolgásával kapcsolatban.
  • dez
    Mindezt te csinálod. (Így talán az éjjeliőr is te magad vagy.)
  • Aviak
    Bírom amikor ilyen zsebvegyészek megoldják a világegyetem problémáit. Higgyük már el, hogy nem teljesen hülyék azok akik azt állítják, hogy lehet ott víz, mert ők ehhez értenek, jó? Nem véletlen ők vannak ott, nem ti.
  • willcox
    Óvodás gondolkodású és képességű szajkó éjjeliőr! A személyeskedésen és a sértegetésen kívül másra nem vagy képes, igaz? Dedó!!!! Kiosztották a bilit!
  • dez
    Uhh, willcox (alias lola, wanek) itt is csinálja a műsort...
    A másik topikban a babgulyás főzés kvantummechanikai egyenleteit követeli... Addig a kvantummechanika (és mellesleg a relativitáselmélet) csak halandzsa.
  • willcox
    Gratulálok! Nem tudom, hogy te milyen szinten tanultál kémiát, de úgy tűnik, hogy nem vagy éppen vegyészmérnök.
    Mellesleg mit is írtál? "A HCl az egy nettó képlet szerinti felírás, vagyis kivan belőle hagyva pár dolog" - mi is van kihagyva? Mi az a pár dolog? Kezdj hozzá a felsoroláshoz. LOL!
  • xizor
    Épp erről van szó.A HCl az hidrogén-klorid és nem sósav.Vízben oldva a hidrogén-klorid meglepő módon hidrogén-klorid marad, ami "köznyelven" sósav nevet kap, de a sósav kb olyan kifejezés, mint a maciölelés bírkózásban.
  • willcox
    Ha valaki nem tudná, az egyes elemek és a vegyületek halmazállapotai és az oldatai kémiailag semmilyen eltérő fogalmat nem jelentenek. Én kémiailag írtam a sósavról.
    A reakció egyébként így írható le:
    2 HCl + 2 Na = 2 NaCl + H2 (a hidrogénnél a 2 alul van)
  • Epikurosz
    Alkáli!

Valami rémlett. :-)
  • L3zl13
    A Na nem földfém (még csak nem is alkáli földfém), hanem sima alkáli fém...
  • xizor
    A HCl az egy nettó képlet szerinti felírás, vagyis kivan belőle hagyva pár dolog.Alapból a HCl, az egy gáz aminek hidrogén-klorid a neve, és nem sósav.Ha vízben oldódik akkor lesz sósav, vagyis a sósavban van víz érted?
  • Doktor Kotász
    Te félmüvelt okoskodó!
    A HCl, azaz a hidrogén-klorid nem sósav, hanem hidrogén-klorid!
    A sósav pedig a hidrogén-klorid vizes oldata.
    Tehát a sósavhoz eleve kell víz!
  • willcox
    Én nem a wikipédiát végeztem el. A sósav képlete valóban HCl. És valóban csak akkor lesz folyékony, ha vízben feloldod, vagy ha nagyon lehűtöd, vagy nagy nyomás alatt van. De ahhoz, hogy NaCl legyen, ahhoz HCl és Na kell. Ha nem hiszed, akkor tegyél nátriumot gáz halmazállapotú HCl-be.
  • willcox
    Miből lenne a HCl, ha nem H-ból és Cl-ból? Szerinted hogyan jön létre?
    Az én logikám szerint (ld. #1) pont nem feltétlenül kell víz.
    Ehhez még bőven nem kell diploma.
  • Doktor Kotász
    Wilcox, hiába okoskodsz itt, fogalmad sincs arról, amiről beszélsz.
    Van a Hidrogén Clorid, és ez egy gáz. Van a sósav, ami meg ennek a HCl-nek a vizes oldata. A sósav, az tartalmaz vizet, mert abból van.

Itt van forrásnak a wikipedia:
    http://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%B3sav

Az első sorokban a lényeg:
    A hidrogén-klorid szintelen, szúrós szagú, íztelen, levegőnél nagyobb sűrűségű, mérgező gáz. Vízben jól oldódik, vizes oldata a sósav, melyet először Basilius Valentinus állított elő a 15. században, egészen tiszta állapotban pedig Priestley 1771.

Szóva mars vissza az általánosba, azt tanújjá!
  • darph
    ...és ez a nagyvilágban is így működik hogy jön egy kis H meg CL és HCL lesz, a többi elem meg addig a fiókban pihen meg végülis a te logikád szerint akkor mindenhol van víz, ahol van H meg 2 meg O még a hőmérséklet sem számít meg milliomegy fizikai hatás. Tök jó! Megyek is kémiából diplomázni, hisz ez eccerűbb mint a lego! Előtte lehet azért építek egy gólemet barhiból, ahhoz is csak egy-két molekula kell picsába...
  • willcox
    Oké, szaladj csak vissza te, nagyobb szükséged lesz rá.
    Szóval akkor mi is a sósav vegyjele?
    Hogyan írod le azt (kémiai egyenlettel), hogy a sósav reakcióba lép a nátriummal? És hol lesz ott a víz?
  • Doktor Kotász
    "A sósav vegyjele: HCl. Hol látsz te ebben vizet? A folyékony sósav, amivel a mindennapi életben találkozol, az valóban a sósav vizes oldata. A töménysége pedig a benne lévő víztől függ. De maga a sósav nem feltétlenül kell, hogy vizes oldat legyen. Az első hozzászólásban ezt írtam."

És mekkora nagy marhaság volt! :-D
    A hidrogén-klorid egy gáz, amit ha vízben oldasz, akkor kapsz sósavat.
  • Doktor Kotász
    Re:willcox
    "Nátrium klorid létrehozásához nátrium és sósav kell. Víz nem."

Ezt az okoskodást egy kicsit bebuktad, mert a sósav vízből és HCL-ból van.
    A HCL ugyanis gáz, és nem lötyög meg folyik.
    Mars vissza az általános iskolába kémiát tanulni!