14
  • dez
    #14
    Mondjuk azt nem gondolom, hogy kapásból a Havokot fogják nyomatni, mivel:
    1. Nem lenne túl egyszerű, mert a Havok FX volt GPU-s cucc, de amit ez nyújt (néhány nem-interaktív fizikai effekt), az ma már valószínű kevés, a teljes Havok Physics csomag meg alapvetően CPU-s alkalmazás, és nem valószínű, hogy kb. másfél év alatt teljesen át tudnák gyúrni a Larrabeenek megfelelőre.
    2. A Physix kártya sem lett sikeres, így nem valószínű, hogy akár az Intel le tudna nyomni egy újabb - talán még drágább kártyát - a játékosok torkán. (Másra meg elvileg gyakorlatilag [ezt csak így :P] egyelőre nem lesz jó játékok terén, leszámítva az említett ray-trace demózgatást.)
  • dez
    #13
    Igen, első körben bizonyára a GPGPU-s piacra akarnak betörni vele.
    Plusz egy kis real-time ray-tracing demózásra.
  • Abu85
    #12
    Meg hát nem árt egy picit belelendülni a piacba, mivel jelenleg se driver, se tapasztalat, se jó kapcsolat jellemzi az Intelt grafikus fronton.
    Akármennyi pénze van tanulni csak tapasztalattal lehet.
  • Abu85
    #11
    Nem vagyok benne biztos, hogy csak a grafikus piacra jön. Szerintem a Havok garantálja az Intelnek, hogy eladható legyen a termék már az első próbálkozásra is.
  • dez
    #10
    Hát, oké, a 45nm-es szerintem túl gyenge lesz még ahhoz, hogy a PC-grafikus piacon igazán versenyképes legyen...
  • shabba
    #9
    Az első Larrabee 45nm-es lesz, év végén jönnek az első samplek, a megjelenése pedig 2009 elejére várható. 2010-re pedig már a 32nm-es változat jön majd, nagy valószínűséggel dupla annyi maggal mint az elődje.
  • dez
    #8
    Miért, az OpenGL és a DirectX utasítás mit jelent? :)
    Most vagy ide vonatkozó függvényekre gondol a szerző, amit HW-esen támogat, gyorsít, stb., vagy olyan utasításokra, amik összessége részben megvalósítja ezeket.
  • Su0my
    #7
    megkérdezhetem valakitől (dez pl:) ), hogy ez a ray-tracing utasítás ez pontosan mit is jelent?
  • dez
    #6
    Megjegyezném még, hátha valaki nem tudja:
    - Integrált memóriavezérlő rég óta van az AMD procikban.
    - A QPI az AMD-s HyperTransport Inteles megfelelője, lényegében annak másolata.
    - És milyen érdekes, hogy a Nehalem cache-felépítési is tökre olyan, mint az AMD K10-é (Barcelona/Phenom).

    Még a cikk 5. bekezdéséhez: a Larrabee 32nm-es lesz, ami inkább 2010-ben kerül a piacra, mintsem 2009 első félévében.
  • dez
    #5
    Az 5. bekezdésben meg látom, a szerző keverte össze a Larrabee-t a teljesen más célú egyik Nehalem típusba integrált kis teljesítményű GPU-val. :)
  • dez
    #4
    Amúgy nem tudom, hogy most te keverted-e össze a 3. és 4. bekezdést, vagy eredetileg is ilyen volt a szöveg, de az idézeted első fele az új Itaniumra vonatkozik (ez a Tukwila), a második meg a Nehalemre. :P
  • dez
    #3
    Az biztos; viszont ami a sávszélt illeti, a magok végrehajtási sebességében elszenvedett hátránnyal ellentétben memória- és magok közötti sávszélben jelenleg az AMD van a toppon, ami számos szerver alkalmazásban ellensúlyozza az elsőt. És az új AMD generációban ez tovább gyorsult (megtöbbszöröződött). (Emellett ugye némileg javult az IPC, ami 45nm-en állítólag tovább javul, persze SMT egyelőre nem lesz.)
  • Darth Sith
    #2
    "Az Itanium családba tartozó Tukwila a teljesítményre helyezi a hangsúlyt, mégpedig négy maggal, összesen 30 MB gyorsítótárral, QPI-busszal, integrált kétcsatornás memóriavezérlővel, és mintegy kétmilliárd tranzisztorral chipenként. A technológia egészen 8 magig skálázható, megjelenik a Simultaneous Multi-threading, amely 4-16 szál kezelését támogatja, a memória irányába történő kommunikáció sebessége, vagyis a sávszél pedig a 8 MB harmadszintű gyorsítótár, a QPI, illetve a beépített memóriavezérlő révén az Intel szerint a jelenleg leggyorsabb Xeon-rendszerekhez képest is megnégyszereződik"
    Ha csaka fele igaz, az is brutális teljesítményt jelent. Az intel most beleadott mindent! AMD-nek fel kell kötni a gatyát ha versenyben akar maradni!
  • Kaadi
    #1
    A számitástehnika (h)őskorában a szakik ájuldoztak, amikor egy gyártó 50%-al megemelte a CPU frekvenciat. Mostanaban megemelhetik 50%-al a magok szamat es mindenki elegedettlen, haromszor tobb magot akar.