40
  • arrakistor
    #40
    menjenek a japók a p.csába, mikor én voltam japánba 8 éve már akkor is videofonáltak a gyufásdoboz méretű és súlyú telefonjaikkal, amiket azóta se lehet egész ejrópába kapni, ha valahol 10 megabitnél kissebb volt a sávszél az már cikinek számított, igaz én egy gazdagnegyedben voltam mit akarnak még?
    torrent volt , van és lesz egészen addig míg TCP/IP alapú az internet és amíg egyáltalán van internet, ha meg kihúzzák a kábeleket, akkor jön az amit egy másik cikk kapcsán leírtam: mindenki otthonról fogja tolni nagyáramerősségű mikrohullámú antennákkal. És kész. Ennyi. Pont. Nincs tovább. Téma lezárva.
  • Bijesz
    #39
    Nem a végpontokat kellene fejleszteni.
    A gerinc a gyenge, ezért van az, hogy hiába 100-as a végpont mégsem tudja kihasználni.

    Na de nem is ez a lényeg a cikkben, hanem az, hogy egy kissebbség miatt kellene a hálózatot fejleszteni.

    A probléma gyökere az, hogy a fejlesztésből nem tudnak közvetlen bevételt produkálni, ugyanis a rá épülő szolgáltatosok nincsenek direkt pénzügyi kapcsolatban az infrastruktúrával.
    Közvetetten maximum a penetráció növelése lehetne a cél, de mivel Japánan ez eleve magas ezért erre nem appelálnak a cégek.
  • Mice
    #38
    mi az a p+r??
  • who am I 7
    #37
    Másról beszélünk kicsit..dee, jól van, annyiban hibásak marketing ágon, hogy korlátlannak kiabálják a csomagokat.Most annyi lenne csak a változás, hogy szépen korlátoznak,ésszerűen :) és ennyi csokolomkívánok
  • Idefix
    #36
    No ezért mondom én, hogy nem az adatforgalmon van a hangsúly, hanem azon hogy szeretnék legalizálni a dolgokat! Ha az adatforgalom lenne a baj, akkor nem csapnának akkor reklámokat a neten nézhető TV- nek, az online zeneboltoknak, online videótékéknak... és még sorolhatnánk! Csak ezt nem vallják be, mert ebbe a legalizálásba beletört már a bicskájuk párszor, ezért most jöjjön a "túl nagy az adatforgalom" című fejezet- hiszen ezzel ugyanúgy a warezeseket akarják szivatni!!!
  • aaaaa
    #35
    A zeneszámok másolásába nem hal bele a net, ez egyértelmű kamu. Minimális forgalom megy el rá a filmekhez képest. Csak jól hangzik, ha sírni kell valamiért. Nem a 50 100 megás MP3 albumoktól fogy el a sávszélesség... Ha valaki csak a Youtube-ot nézegeti, keményebb forgalmat generál, mint ha zenéket töltöget...
  • shabba
    #34
    Egyébként tavaly valamikor olvastam egy érdekes közvéleménykutatási összefoglalót. Az kérdezték mennyire elégedettek az emberek az egyes országokban a netszolgáltatás minőségével. És furcsamód a leginkább elgedetlenebbek toronymagasan, a többi országot vagy 2x-esen megelőzve a japánok voltak.

    Ennek 1xű oka van, az országon belüli netkapcsolatok nagymértékű minőségbeli eltérése és hozzáférhetősége. Anno 1-2 éve még csak 5 millió FTTx elérés volt a 25 millió szélessávú netezőből, a többség döntően ADSL-en és kábelneten netezett, ahogy ez még most is így van. És a többségnek csípi a szemét hogy vannak szerencsésebbek akiknek már optikai elérés jut up to 100 Mbps-tel, míg neki csak ADSL-en up to 24,50 Mbps. Nem mindtha a havi 5-20GB-ját azon nem tudná letölteni, de írígy a másikra akinek jobb jutot, mert olyan környéken lakik ahol már van lehetőség FTTx-re előfizetni.
  • shabba
    #33
    Hogy haladhatná meg a 100 Mbps-et az főre jutó sávszél. Tessék már gondolkodni is mielőtt hozzászólást írsz. Japánban ott ahol lehetőség van FTTx elérést venni ott up to 100 Mbps-es elérést árulnak. Ilyenből úgy 10 millió van. E mellett van még 14 millió ADSL előfizető, akik up to 8,12,24,50 Mbps-es elérésekből válogathatnak. És van még 4 millió kábelnetes ahol up to 30-40 Mbps körüli csomagok vannak. Viszont ezek az up to értékek mindenhol technológia maximum értékek, de még ezek átlaga is 100 Mbps alatt van ha megfelelően számolsz súlyozott átlagot. És azt nem szabad elfelejteni a valós sebesség elég messze eshet technológia maximum értékektől, amik azért erősen marketinges számadatok.

    Azt is meg kellene végre érteni, attól mert valakinek gyorsabb nete van, az még nem jelenti az hogy többet is tölt. Ha egy embernek havi 5-10-20GB adatmennyiségre van igénye, mert ebbe a belefér azon weboldalak megnézése amire kíváncsi vagy azok a zenék, videok amiket meg akar nézni akkor ennél nem fog többet tölteni. És ezt a mennyiséget ugyanúgy letölti 1 Mbps-es kapcsolattal és ennél többet akkor sem fog tölteni ha 10 vagy 100 Mbps-es lesz a kapcsolata. Épp ezért van hogy a sávszélességnek nincs költség vonzata, teljesen lényegtelen mennyit ad a szolgáltató, épp ezért emelik a sebességeket a szolgáltatók az idő előrehaladtával. Ami számít és aminek költség vonzata van az az adatforgalom. Az az emelkedik akkor kell hálózatot bővíteni.

    Az is nyílvánvaló hogy az internet megjelenésekor először a hardcore userek startoltak rá, azok akik már a modemes korszakban vagy előtte is warezoltak. Így ez elején volt a legmagasabb a warezolók aránya. Minél több előfizető lesz a warezolók aránya annál inkább kisebb lesz a teljeshez képest. Japánban igen sok előfizető van több mint 28 millió és ennek nagy része nem warezol, azt se tudja mi az. Sőt havi pár gigabytenél több adatot sem forgalmaz.

    Pl. Japánban az egy főre eső havi adatforgalom mennyisége nagyjából fele a hazai értéknek, de mindenképpen alatta marad. Hiába vannak ott sokkal nagyobb sávszélességű csomagot, ez még nem jár együtt a nagyobb adatforgalommal. Ez régebben is így volt és még most is így van.
  • JTBM
    #32
    Az 50K autó akkor fog ott parkolni, ha létezik parkoló. Egyébként bemegy a városba és ott parkol, ahol tud. Még 4-es metró sincs...
    A 2M embernek (a dolgozó részének) ugyanis muszáj bemennie dolgozni, még akkor is, ha horror a közlekedés, nincs parkoló, stb., stb.
    A főnököt marhára nem érdekli, hogy hogyan oldja meg a beosztott a bejárást, hány órát szív a dugóban...

    Ma egyébként azért nem veszi igénybe az autós a P+R-t és a tömegközlekedést, mert nem is létezik. Nem kényelmi okokból... Ahol van P+R, ott 100%-osan ki is van használva, pl. Örs vezér tere v. Lágymányosi híd környéke.

    Egyébként tényleg meg lehetne oldani a közlekedést város alatti autópályákkal, parkolókkal, csak szvsz. ezek sokkal drágábbak lennének a tömegközlekedésnél...
  • ziipp
    #31
    "Töredéknyi felhasználó foglalja a sávszélesség döntő részét."
    Először is, kicsit szkeptikus vagyok, hogy tényleg ilyenek a valós arányok. Statiszikákat hamisítani, mondhtani rutin. Másodszorra, olyan felhangot is kiérzek, mintha próbálnák a usereket is egymás ellen hangolni. "Fúj, rohadt p2p-s szemétláda, lefoglalja a sávszél nagyrészét!", hogy ez által, a "kis-netezők" felé alátámasszák az igazukat. Csak azt elfelejtik megemlíteni, hogy valszeg akinek gyorsabb nete van, az többet is fizet.

    Itt a végén direkt nagy számokkal dobáloznak, mintegy aláhúza, hogy ezek a "szentségtörők" mekkora károkat okoznak. 1,75 milló ember a 130ból? Csepp a tengerben. Másrészt nem hiszem, hogy betujdák bizonyítani, hogy a kiesés a warez miatt van, mert lehet hogy ha nem lenne, akkor a piacon vennék meg ugyanazokat - tehát a nem növekedne a kiadók bevétele.
  • Idefix
    #30
    Hát azt a 2000 Ft- ba kerül egy okostelefon gyártása, azt erősen kétlem! Persze ha tényleg csak azt vesszük hogy a folyamat mennyibe kerül azt lehet, de ebben nincsen benne az alkatrészek ára! Csak a kijelzőjét drágábban veszik meg, és akkor még hol van a többi! Szerintem a HD filmeket nem a szolgáltatóktól lehet majd tölteni hanem a kiadóktól! Ez az egész sávszél dolog csak fedősztori- a kiadók nyomják őket, az illegális fájlcsere miatt!!!
  • Ghoosty
    #29
    "A multikat nem védeni kell, hanem kihasználni, hiszen horrorisztikus haszonkulccsal szinte már számokban ki sem fejezhető profitot termelnek, közben a részvényesek szemét is kiszúrkálják nevetséges osztalékokkal...."

    Hát ezen a mondaton nagyon jót röhögtem. :D Szoktál te gondolkodni is?
    Hova lesz akkor a profit? Megsúgom, hogy a részvényesek döntik el, hogy mekkora legyen az osztalék. A részvényesek döntik el, hogy ki legyen a vezérigazgató. Azért szúrják ki a saját szemüket nevetséges osztalékkal, mert sokmillió részvény után egy dollár is sok.
    Ha a visszatartott osztalékot befektetik akkor az a jövőben még többet hoz.

    A legnagyobb multi is kisvállalkozásként kezdte annó.
  • Izebizecske
    #28
    Ha jól tudom, akkor Japánban az egy főre jutó sávszél már meghaladja a 100mbitet (140-150 körül mozog), így nem csoda, hogy lehet gyorsan tölteni, az hogy valakik kihasználják a zsineget, az egyértelműen a szolgáltató hibája. Amennyiben korlátozni próbálják a p2p-t, úgy fognak kitalálni a warezesek valami újat.
  • dez
    #27
    Magadnak mondtál ellent, mert az az 50k autó akkor fog ott maradni, ha nem olyan könnyű bemennie a városba... Az emberek túlnyomó többsége a kényelmével van elfoglalva.

    A nyugati példák mutatják, hogy nem olyan nagy baromság, csak nem mindegy, mit fejlesztenek, azaz ésszel kell csinálni. Épp ahogy te is írtad...
  • JTBM
    #26
    Arról volt szó, hogy mi van, ha megépíted az autóutat. Ha nem építed meg bármilyen okból, akkor természetesen semmi sem változik. ;-)))

    Egyszerű példa:
    Ha a 4-es metró M1/M7 bevezető oldali megállójához építesz egy 50K-s parkolót, ami kap egy közvetlen bekötő utat, akkor ott minden nap 50K autó fog parkolni és nem jön be a városba. Ugyanez igaz az M3-ra, M5-re, stb.

    Ha megépíted az M0-át mondjuk 2x4 sávosra, akkor 5-10%-al kisebb lesz a teljes forgalom a városban. Nem többel, de az is segít...

    Mindenesetre épületes baromság az a porhintés, hogy ha építünk infrstruktúrát, attól még nem lesz jobb a helyzet. Ezt tipikusan azok mondják, akik _nem akarnak_ infrastruktúrát építeni...
  • dez
    #25
    Én azért kétlem azt a 2000 forintot, fejlesztőként tudom, hogy azért van áruk a cuccoknak. (Ezért tudják elnyomni a multik a kis cégeket, mert a nagy volumennél sokat spórolhatnak. De azért nem 2000 forint lesz így sem. A szolgáltató az "ingyen" adott telefonoknál a számlából szedi vissza az árat. Ha olyan nagy lenne a gyártó haszonkulcsa, a Motorola sem lépett volna ki ebből.)
  • dez
    #24
    Ja, és ekkor még drasztikusabb áresés indulhat majd meg. A nevesebb gyártók ugyis megálltak volna egy bizonyos árszinten, onnan már nem csökkentettek volna tovább.
  • dez
    #23
    Ez csak átmeneti drágulás (mármint Blu-ray), amíg be nem száll a gyártásba egy csomó cég, a mostani néhány helyett. (Akik megengedhették maguknak befektetni egy kockázatos területbe - mert ugye nem tudhatták bizonyosan, ki nyer -, a többiek meg a hétköznapi emberekhez hasonlóan inkább kivártak.)
  • envagyok
    #22
    Csak gondolj a nokiára:
    önköltségi áron 2000 forintért készül el egy okostelefon, amit 100-200 ezerért meg is kaphatsz.

    Tocsik hozzájuk képes kishal volt.
  • dez
    #21
    Saját maguk akarják szolgáltatni azt a HD-s tartalmat, így csak közöttük és az előfizető között jelent terhelést. Arról meg le akarják szoktatni az embereket, hogy máshonnan töltsenek, mert nekik nem jó üzlet.

    Csak egy kicsit sántít az, hogy - állítólag - 1% miatt (szerintem valójában jóval többen töltenek, csak így jól hangzik) most minden térjen vissza a hőskorba...
  • envagyok
    #20
    Kedves Cat !

    Ha azt hiszed, hogyha összefognak a netszolgáltatók, és kirugják a legnagyobb torrentezőket, akkor olcsóbb lesz a net, szerintem nagyon tévedsz.
    Ugyanis ha kartellbe tömörülnek a szolgáltatók, akkor a kevesebbet is drágábban fogják adni.

    A legjobb példa rá most a hd-dvd <-> Blue-ray meccs.
    A végén már 30000 forintért a blue ray lejátszóknál sokkal olcsóbb hd-dvd lejátszót lehetett kapni, de a BR lejátszók is napról napra olcsóbbak lettek.
    Most meghalt a hd-dvd és voilá felugrott minden ára újra :-)

    A multikat nem védeni kell, hanem kihasználni, hiszen horrorisztikus haszonkulccsal szinte már számokban ki sem fejezhető profitot termelnek, közben a részvényesek szemét is kiszúrkálják nevetséges osztalékokkal....

    Én 10000 forintot fizetek a netért, ha nem töltenék le nagyméretű demókat, és nem dobná fel a húgom ftp-re a hd-s videóit, amit ő csinál, hogy letölthessem, akkor nekem sem kéne a 10000 forintos net, hanem megvenném a legkisebb mobilos csomagot.
  • Idefix
    #19
    Én azt nem értem, hogy elvileg azt szeretnék fejleszteni hogy az emberek neten keresztül töltsenek le HD filmeket, játékokat stb...
    Ha most P2P fájlcseréléssel 1% lefoglalja a teljes sávszél 63%- át akkor hova akarják mindezt??????? Ezek szerint erre nagyon nincsen felkészítve a hálózat! Egyik szavukkal ütik a másikat!!!!!!
  • sathinel
    #18
    Körgyűrű? abból is a parasztok politikai huzavonát csináltak. Most épp a jobboldal(ellenzék) csinálta folyamatosan a fesztivált a körgyűrű miatt. De bekötőutakat ha jobbá teszed, akkor még többen akarnak majd bemenni a városba. Pl erre mikor mutatták hogy amerikában a város alá egy 10 sávos autópályát építettek, de pár hónap múlva az is betelt, mivel ha az emberek azt látják hogy lehet közlekedni, akkor kocsival mennek. A tömegközlekedést kellene feljavítani, de még metrót sem lehet építeni mert abból is politikai f@szságokat csinálnak. Idióta politikusok nem tudnak szakmailag dönteni csak ideológiailag.....

    Kb ez van informatikában is manapság. Ha nem az lenne a fontos, hogy miképp ellenőrizzék, befolyásolják a netet, akkor valsz a netstruktúra fejlesztésébe fognának. Pl magyarország is csak pár bekötő vonalon kommunikál, és nem hálószerűen építi ki a kapcsolatokat ahogy az internet fejlődésénél kezdték(amerika hidegháború). Így kénytelen sok ember ugyanazokat az átjáró utakat használni. Kb mint a közlekedésben. Én kb így látom de lehet rosszul gondolkozok.
  • JTBM
    #17
    Az autóút példa nagyon sántít. Hiába építesz te Mucsajröcsögére 2x3 sávos autópályát, a helyi 400 lakos nem lesz képes forgalmi dugót okozni...
    De nem is kell Mucsajröcsöge, Debrecen környékén az M35-ös is tiszta üres, olyan ott menni Bp. után, mintha az ember a holdon lenne...

    Budapesten viszont azért van akkora forgalmi dugó, mert az agglomerációban lakó 2M emberke csak és kizárólag autóval tud beközlekedni. Ha lenne P+R és megfelelő bekötő utak, körgyűrűk és tömegközlekedés, akkor a mai autóforgalomnak még a tizede sem lenne a városban...
  • Zealot
    #16
    100Mb (azaz 100 Megabit) = 12,5MB (azaz Megabyte)
    A HDD sebessége 133MB (Megabyte) ami 1064Mb-nek felel meg. Elméletben...
  • Cat #15
    Két dolgot kellene észrevenni.

    1. Ahol ezer internetszolgáltató van, ott kemény verseny is van. Ezért nem tudják azt megcsinálni, hogy egyik korlátozza a csomagjait, mert a felhasználók átvándorolnának a másikhoz. Ebből következőn egyrészt csak együtt tudnak fellépni, másrészt pedig ha a felhasználók 1%-át kizárják, a többi 99%-nak igenis olcsóbb lesz az internet, mivel a verseny leszorítja az árakat. Ráadásul ha csökken az ár, akkor bizonyára új ügyfeleket is nyernek, amivel az egész ország információs társadalma nyerhet.

    2. A japán példa azt mutatja, hogy az internet olyan, mint az útépítés: mindegy, hogy hány sávos egy autóút, mindenképp tele lesz. A fejlett államokban (és ma már nálunk is) éppen ezért nem is próbálkoznak autóutak bővítésével, hanem inkább szűkítik azokat buszsávokkal és egyéb módszerekkel, így próbálván csökkenteni a forgalmat.
  • bertino
    #14
    jah télleg :D
    mind1 elnéztem.
  • Gerygrey
    #13
    Miért is?

    Kínálnak egy szolgáltatást, pölö UPC azt mondja, hogy 8-ért ad nekem korlátlan 10 megabites netet. Miért érezzem hibásnak magam amiért kihasználom? Csak mert 99% nem használja ki? Ők a hülyék, minek fizettek rá elő, vegyék meg az ócsógazdaságos csomagot és éljenek boldogan vele, de kicsit unom már ezt a "köcsög vagy mert terheled a hálózatot" dumát.

    Ha a piacon veszek almát, kifizetem majd megeszem az összeset, akkor is ez van, csak mert az emberek 99%-a megvesz 10 kilót és megeszik belőle másfelet? Vagy ha építenek egy autópályát amin azt mondják 250-el lehet menni non-stop, akkor is érezzek bűntudatot, hogy nem csak minden másnap teszek rajta 5 kilométert 100-zal döcögve?

    Ha nem tudják teljesíteni amit vállaltak, akkor ne áruljanak 10-20 megabites netet. Ennyi. Vagy ha már így van, ne az legyen a hibás, aki neadj'isten használni is szeretné amit kifizetett.
  • ihateworkdays
    #12
    CSak annyit, hogy a Vodafone-nál a korlátlan abban az esetben érvényes 5GB felett, ha nem használsz fájlcserélőket (torrent, DC stb). Az FTP-t használhatod benne a stream-et meg mindenféle ilyesmit. Szerintem bőven elég, ha nem akarod szétwaretzolni az arcod.

    FoodLFG: Na ja, ha az az egy százalék ilyen tróger, akkor kapjanak azok büntit.

    Más: Egyébként a 100 Mb/sec az éppen a mostani felső határ előfizetésben, ha jól tudom. Szóval kb. olyan gyorsan jönnek le a filmjeid, mint ahogy kb. egy PATA 133-as (?) vinyó tud írni. Ott már egyenlőre nem tudnak mit fejleszteni, mert a gigabites hálózat mindenkinek akció kicsit sokba kerülne.;)
    Mi sztem örülnénk ha ilyen hálózatunk lenne.;)
  • slickboy
    #11
    Meglepő, hogy nem csak az oroszok meg hasonló volt szocialista ország lakói (köztük mi is)töltögetünk.Mindig röhögnöm kell a korlátlan internet hallatán. Pl most Vodafonnál van mobil internet korlátlan csomagban, átlagos felhasználás mellett(!). Kinek mi az átlagos. Meg a T-com korlátlanja 1 GB adatforgalomig.
    Azért jó, hogy van fájlcserélés. Sok olyan dologhoz hozzá lehet így jutni, amit megvenni se tudnék, mert nem is tudom, hogy van vagy netről sem megrendelhető. Nem kell bedőlni a kiadók rinyálásának annyira.
  • FoodLFG
    #10
    A kis varezoló japánok
    Az 1%-63% meg a szolgáltatók töketlenségét bizonyítja, nem pedig a sok japán varezmanó szélsőségességét. Korlátozzák le 1 terára annak az 1 százaléknak a forgalmát és meg van oldva.

    A másik pedig, hogy aközött, hogy egy fejlett hálózat le van terhelve és aközött, hogy egy gagyi UPC-s hálózat van leterhelve van némi különbség.
    Mert a fejlett ennek ellenére sokkal jobban ki tudja szolgálni az átlagos felhasználókat, ellenben a másikkal, ami szinte használhatatlan. Úgyhogy fejleszteni kell.

    Egyébként szerintem is ez egy újabb mesterségesen kreált hír..
  • arrakistor
    #9
    ma is lehúztam a torrentről a BC 10ezret (mégiscsak) (bár minek? :) annak ellenére hogy állítólag már hűde betiltották a torrentet, meg szervereket foglaltak le
  • arrakistor
    #8
    pff ... már megin egy újabb fenyegetés a nagyfejűektől, hogy namostasztán-hátasztán , most hűde beszigorítanak, bezárják a netet stb...

    már évek óta ez megy és semmit nem tudnak tenni csak hoaxokat dobálni fel a netre populáris portálokra és fórumokra.
  • bigjoe
    #7
    A szerzői jog védői egyszerűen idióták(A felmérések/statisztikák meg csalnak)!!!
    Milliárdos károkról beszélnek, de kérem uraim ki venné meg ezeket a cuccokat,ha nem tudná letölteni. Mert én bizonyosan nem.. Max az 1%-át.
    Uff.
    _________________________________________________________________________________
    "Háromféle hazugság van: hazugság, szégyentelen hazugság és statisztika."
    Disraeli
  • kovadam87
    #6
    Ez a hír egy vicc :DDD ilyen egyszerűen képtelenség... Ha egy rendszert ennyire le lehet terhelni (legyen az P2P vagy akármi) akkor valószínű h a felhasználókkal van a baj :DDD hát persze... nem csak fejleszteni kéne mi?! könyebb sírni.. :DD Amúgy totál egyetértek emile zola-val. Mi a túrós f*****ért árulnak olyan csomagot ami "KORLÁTLAN" ergó se a le, se a fel töltés nincs megszabva. Vagy ha tévedünk és ez is ott van az apróbetűs részben akkor EMELJÉK KI mint ahogy azt én is tettem most ;) Jah és akkor vagy tolják le az árakat negyedére, vagy csináljanak vmit, mert én most T-pajtásnak 9rugót fizetek sz*ros 850kb/le és 60kb/fel adatforgalomért... szerintetek a 60k fel az sok?! :DDD biztos nem becsülöm a kicsit... :P (vagy nekik most a letöltés a gebasz?) o.O
  • who am I 7
    #5
    hogy 1 százalékuk foglalja a teljes sávszélesség 63%-át "

    Én aszondom, fizettessék meg azzal az 1%kal a dolgokat...és ne általánosítsanak így, h a p2p egyenlő az illegális másolatok küldözgetésével.LEgyenek már okosabbak...a warezkockákat meg csípjék nyakon...1%ka 63%-ot terhel le..ez vicc.. LOL
  • Cat #4
    csak éppen egy idő után nem lesz másik.
  • emile zola
    #3
    Sztem senkinek semmi köze ahhoz, h vki mire használja a netet. Ha vki korlátlan csomagot fizet elő xy sávszélességgel, akkor kapja meg az elvárt szolgáltatást cserébe. Havmely szolgáltatóknak ez nem tetszik, akkor ne áruljanak olyan csomagokat és kész, majd megyek egy másikhoz.
  • Warton
    #2
    És mi köze Kínának a cikkhez?
  • bertino
    #1
    ajjaj.

    mondjuk kínában nem sok normális ember van...