36
 • sathinel
  #36
  serius sam 2 fut linux-on
 • A1274815
  #35
  Újakat nem mondátál. Különben meg ha D3D10-ben lett volna megírva az csak egy bónusz akadály lett volna a portolásnak. Külünben meg nem minden felsorolt játék van át portolva Linux-ra is. Serious Sam-mek biztos nem.
 • sathinel
  #34
  azért csak jobban átrakták mintha dx10-ben lett volna írva. Azzal nem tudsz sokmindent kezdeni. Valahogy mégis jobban átvihető más hardware-re mint sok más játék. És nem virtuális géppel oldják meg.

  * Advanced Micro Devices (AMD)
  * Apple
  * Creative Labs
  * Graphic Remedy
  * Intel Corporation
  * id Software
  * NVIDIA
  * Sony Computer Entertainment
  * Sun Microsystems
  * Texas Instruments
  akik a mostani openGL mögött állnak. tehát ezekkel elég jól működik.

  angolul elég sok infó van.+játékok amik ez alatt lettek megírva.
 • A1274815
  #33
  Ráadásul a játék nem csak a 3D alrendszerrel kell, hogy kommunikáljon, hanem a hálózattal a billentyűzetttel, egérrel, joy-jal, videó alrendszerrel, file I/O, memória management, szál kezelés, stb.
 • A1274815
  #32
  Tudom nagyon jól mennyíre platform "független" az OpenGL: függ egyszer az OS-től, függ a hardware gyártójától, sőt függ az adott grafikus alrendszertől is.

  Alap gagyi glut-os progik tényleg függetlenek, de próbálj meg egy kicsit professionálisabb dolgot csinálni, mondjuk ext-eket használni, mindjárt bedurvul a helyzet.

  A Quake-et gondolom nem zavar, hogy valószínűleg nem az id protolta az adott eszközökre, hanem mivel a DOOM3 megjelenése után 1 évvel lejárt a copyright és elavult, kiadták GPL-lel.
 • sathinel
  #31
  Attól nem lenne több játék linux-ra, csak futtatható bármilyen pc-n:D
  Mint pl az OpenGL-ben készített progik. ID software OpenGL progijait már ipodon, mobilon, stb sikerült futtatni a platformfüggetlenség miatt.

  quake 3 EEE PC
  quake on Nokia N95
  quake 2 on iOod nano
 • Ferrer
  #30
  Nem lehet, hogy akiknek nem volt jó a Vista, azoknak a 7 se fog kelleni, ha csak nem lesz nagyon stabil meg gyors meg minden?
 • A1274815
  #29
  Attól nem lesz több játék Linuxra.
 • echo
  #28
  azt érjék el, hogy a direct-x legyen függetlenül is a wintől :)
 • sathinel
  #27
  Hm akkor a teszteket nem nézted amikor 2000 pc-n wint teszteltek több hónapig vírusírtó, tűzfal tesztelésre) mindíg van pár okoska aki azt hiszi hogy csak rajta és okos internethasználatán múlik hogy vírust kaphat, vagy nem. Lehet sokminden magyarázni tények, tesztek mást mutatnak. Az meg hogy kirekeszt bármit is akkor megengedett talán ha nem monopól helyzetben van. De amíg ott van, és gyükérkedik másokkal hogy ott is maradhasson addig símán lehet szövegelni ha valami nem megy.
 • kicsibicska
  #26
  Én inkább nem őrülnék, mert nehezen kezelhető...
 • haxy27
  #25
  Hát én kimondaton őrülnék ha egy két progi nem lenne kompatibilis a windowsal.
  PL: Google, meg egy két securiti program, ami úgy hirdeti magát hogy ha nem teszem fel akkor megtámadnak a vírusok és lásd csodát ha az oldalukra tévedsz máris támadnak a vírusok, vagy ha a nem re kattintasz.


  A Windows hét kompatibilitását meg kíváncsi lennék hogy tesztelik mert ugye hol van az megírva hogy 100% kompatibilisnek kell lennie a régivel. Sőt én kimondotan őrülnék ha az MS aztmondaná Kérem a Windows 7 töl lefelé megszűnt a kompatibilitás és ezentul a régi progik az Új rendszeren nem futnak Így legalább a fejlesztők újraírnák programjaikat.
  És miért őrülnék ennek?? CSAK!!!! Kapásbol megszebadulnánk az ősszes vírustol meg a kompatibilitás véget elszenvedte rendszer instabilitásoktól amit a régi progik okoznak.

  Akinek meg annyira kellenek a régi progijai az meg használjon virtuális gépet ha már egyszer megvette a régi op rendszert akkor az is legális.
 • Emmegki
  #24
  Kösz!
 • sh4d0w808
  #23
  Nem a Te 500 Ft-os OS-ed a piacvezető, hanem a MS rendszere. Te a saját OS-eddel tolnál ki, ha nem tennéd elérhetővé a protokollok leírását, a MS meg a saját pozícióit erősíti azzal, hogy ezen dokumentációk hiánya miatt csak ő képes a rendszerrel teljes mértékben együttműködő, annak erőforrásait teljes mértékben kihasználó programot írni. Ez pedig gyengíti a versenyt, ami a vevőknek semmiképpen nem jó.
 • yvorl
  #22
  Szerinted jó ha a microsoft monopolhelyzetben van az os-el és rengeteg kapcsolódó programmal? Nekünk nem az lenne a jobb ha verseny lenne? Jó lenne az op.rendszerrel, de ha nem megy akkor legalább néhány programnál és igenis legyen alternatíva. Mellesleg a microsoft rengeteg mindent tesz hogy ne legyen, miért ne lehetne akkro az ellenkezőjét is? A fő kérdés hogy nekünk mi jobb? Abban biztos lehetsz hogy az ms is azt nézi neki mi a jobb. :)
 • sonicXX
  #21
  Több dologban is tévednek egyesek. Az egyik ilyen hogy az MS-t oktalanul "zaklatják". Az MS-nek kismillió tetves stiklije volt a múltban, ami a monopol helyzetét erősítette. Nem állok neki felsorolni, mert nincs kedvem e-book-ot írni most. A másik tévedés, hogy a kiszabott bírságnak bármiféle jelentősége is lenne. Az MS a fennmaradó profitjának 1%-át teszi céltartalékba. A kiszabott bünti ennek az 1%-nak kb az 1%-át érintette. A harmadik tévedés, hogy a korai ellenőrzéssel kitolnának az MS-sel és/vagy a felesztőkkel. Ebben a korai szakaszban - és a következőkben - idejében tudják jelezni az aggályokat a cég felé, akinek megéri pénzben is idejekorán változtatni. A fejlesztőkkel és tervezőkkel pedig jóval kisebb kitolás, mint az, mikor a felépített rendszerben kell alapvető koncepcionális elemeket teljesen átvariálni. A végeredmény: kevesebb koncepcionális hiba, hatékonyabb kód, kevesebb gány, jobb OS. A nagyedik tévedés a fejlesztők minősítése. Az MS-nél élvonalbeli fejlesztők dolgoznak. Ugyanez a tervezőkről is tudott.
  A legjobb példa erre - a közutálattá vált - IE6 esete, ami pontosan azért lehetett sikeresebb - az általam a világ életben utált - Netscape-nél, mert azelőtt adták ki, mielőtt a W3C véglegesítette volna a böngésző szabványokat. Ezt úgy valósították meg, hogy realizálták, milyen lesz a végső változata az adott szabványnak - ehhez képest pedig érthetetlen szinten szabványkövetőnek mondható. Így korábban adták ki, és ezzel keresztülhúzták a Netscape-et. Persze, egy évvel később fejlesztői oldalról nézve ez már rémuralomnak volt minősíthető, de ez nem az IE6 fejlesztők és tervezők hibája, hanem azé a seggé, aki menesztette azt a csoportot. Az IE7-et és 8-at nagyrészt ugyanaz a csoport fejleszti most, és eléggé komoly ütemben haladnak, a böngésző minősége is szépen javulgat.
 • DjDano
  #20
  Na jó, de jóformán még csak a nevét tudni a következő Winnek és máris kötözködnek.
 • AquirLord
  #19
  Én nem értem ezeket a trösztellenes dolgokat amivel a Microsoftot zaklatják. Ha én programozó lennék és fognám magam, írnék egy oprendszert és kitenném a kirakatba, hogy akinek kell 500Ft-ért viheti (természetesen adóznék is utánna), akkor hogy jön ahhoz bárki is, hogy beleszóljon, miért nem úgy csináltam meg, hogy a Kiss Pista hobbiprogramozó akármilyen házilag összetákolt programja is elinduljon rajta. Akinek nem tetszik amit csináltam az ne vegye meg. Ennyi. Nem kötelelző megvenni a Windows akármit sem. Van más oprendszer is...de ha nem is lenne más és csak a Windows lenne a PC-kre, akkor aki megveszi a PC-t az tudhatja előre, hogy csak azt tud rá pakolni és azzal hogy megvette ebbe beletörődött és elfogadta...senki nem kényszerítette a vásárlásra.
  Az hogy nem teszem lehetővé hogy más beleturkáljon az ÉN programomba az miét baj? Max ha ennyire elzárkózok mindentől a kutya se venné a cuccomat. Ugyis a vevő döntheti el: kell neki ez a vacak a korlátaival/lehetőségeivel együtt vagy nem.
  Nem a microsoftot védem, csak alapjaiban nem értek ezzel a módszerrel egyet.
  Csinálok valamit, olyan lesz amilyen, akinek kell megveszi, akinek nem kell az nem veszi meg....ugye milyen egyszerű?!
  Ha csinálok egy progit ami összeszoroz 2 számot amit 2 mezőbe beírnak, akkor vizsgálat indul ellenem, meg meg is büntetnek, mert Pistike házibarkács grafikus UI-ja nem működik együt az én progimmal, mivel én nem tettem lehetővé hogy egyszerűen lehessen buherálni az én progimat? Pedig ő azt a 2 mezőt át akarta szinezni hupililára a szürke helyett és ezért valakitől pénzt kérni.
 • Emmegki
  #18
  [...] igyekeznek biztosítani a rivális szoftverekkel való interoperabilitást

  Esetleg írhatnátok azt, hogy együttműködést, mint magyarul szokták mondani...
 • Su0my
  #17
  pontosan tök jó.

  és igen, a jogászok és a politikusok nagy része tökkelütött.
 • Su0my
  #16
  ugye tudod, hogy a hsz-ednek főleg az első fele, már megbocsáss, de jó nagy hülyeség?
 • Su0my
  #15
  hasonló dologról is írtam... de attól még van hova fejlődnie MSnek.
 • Theodora
  #14
  Azért abba is érdemes lenne belegondolni, hogy az MS-t akkor is megbüntetnék, ha kiadná az összes rendszerének a forráskódját. Mert azt mondanák rá, hogy persze szép, meg üdvözlendő, de ezzel is csak a monopolhelyzetét akarja erősíteni!

  Ezért az MS lett az a vállalat, akit bármiért meg lehet ma büntetni.
  Valószínüleg most, hogy elérhetővé tettek egy csomó specifikációt, jönnek majd a szabadalmi hiénák és ki fogják találni, hogy ez-meg-az a protokoll, stb. az ő szabadalmukra épít ezért az MS fizesen nekik n millió $-t.
 • DompR
  #13
  Miért?? Neked az rossz, hogy megnézik, elindul-e a -magunk közt szólva valszeg Qrvadrága- oprendszeren a program? Vagy hogy nézik hogy a MS ne tudjon egyeduralkodóvá válni?
 • r4pid
  #12
  Igen lehet h apple jobb meg minden... viszont arra is gondoljál már h apple-nek hány program kompatilibilitásával kapcsolatban kell a fejének fájnia (ez magyartalan lett) és mennyinek a Microsoftnak?? Lehet ha neked kéne minden szarra gondolnod lehet te is örülnél hogy ennyi hibád van csak...
 • A1274815
  #11
  Tökjó, hogy még egy pre-alpha stádiumnak sem nevezhető változtaba már bele kötnek egyesek.

  Sok elmebeteg jógász és hozzá nem értő politikus.
 • szvini
  #10
  mért ne csinálhatna száz meg száz féle dolgot? annyi pénze van mint szemét :D, ha minden pénzét OS-be fektetné még a végén túl jo lenne :D :D:D.
  Van ott ember midnenre, az már mást hoyg egyes termékei nem a legjobbak.
  De lehet csak pár ember csinál mindent ms-éknél :D:D:D:D
 • Su0my
  #9
  Azért egy abszolut piacvezető helyetben lévő céget igenis kell felügyelni. Ha pl az Apple lenne akár 'csak' 65-70%-nyi piaci részesedéssel rendelkező pozícióban, minnyá nem lenne ott Quicktime integrálva a rendszermagba, se a többi finomság :)
 • Su0my
  #8
  ez a kissé bonyolultabb a Linux azért aranyos volt xD

  Én amúgy szurkolok a Windows 7-nek. Meg főleg a Microsoftnak, hogy a menedzserei vagy tűnjenek el(mivel sok szutyok megoldás azért van a Windowsban, mert a homronzavaros menedzser mond valamit, hogy csináld meg és kész. olyan nincs, hogy nem. még ha az megvalósíthatatlan. őt csak a plusz egy nulla a bankkártyája végén, na az érdekli..), vagy tanuljanak meg programozni felsőfokon. Igazából a leggusztustalanabb marketing köré épülő cégek egyike, az APPLE szerintem sokkal jobb OS-t csinál (ne haragudjatok, nem offolós egyik rendszer jobb, mint a másik vitát szeretnék evvel, lásd folytatás), nem értem, hogy egy akármit is mondtok, szolidabb cég, sokkal nagyobb tőkével hogy képes alapvető hibákkal zsúfolt OS-t kiadni? Vagy pl lásd Vista esete: kiadják korábban (holott nem hiszem, hogy már a legolcsóbb párizsit kellett a reggeli pirítósra rakniuk..), és lehet, hogy nagyrészt nem az ő hibájukból, de az egyszeri, lustább, főként MS-ellenes júzernek meg nem indul el, ilyen olyan okból... Hogy a géphez kevésbé értőket meg se említsem.. Jó persze, a Windowsnak sokkal több hardverelemet kell ismernie, a szutyokabbakkal is el kell boldogulnia, na de kérem szépen.. Erőforrás, tőke megvan hozzá.. [zárójelben: pl ilyen gusztustalanságokat meg még véletlenül se csináljanak, ami a Vista capable matricákat illeti.. mondhattok akármit, de az 1 dolog, hogy elindul az OS rajta, ez még oké lenne: de bevallottan azért változtatták meg a követelményeket, hogy az intelnek jobbak legyenek a negyedéves eredményei.]

  Na szóval.. Go Windows 7, dobjatok nagyot MS! [és árazzátok is be jól:P]

  Ami meg ezt az antitröszt vizsgálatot illeti: ha 2009-től megszűnik a felügyelés joga [gyk.: nem hosszabbítják meg], ez is csak egy komédia, a'la EU. Amúgy is, de ellenkező esetben még lenne értelme...

  Csaba: három felkiáltójel, szép :P Nem tudom te hogy csináltad, én néha csodálkozom, hogy nekem is nincs még 2-3
 • DjDano
  #7
  Egy Anti idióta vizsgálatnek kéne inkább alávetni a sok jogászt...
 • Csaba42
  #6
  Nálam 32 bites Vista, és semmi gond, csak az nVidia driver szokott ritkán a rendszer indulásakor baxakodni, de a Vista helyrerázza alig egy másodperc alatt, és közli velem, hogy sikeresen helyreállította. :)
 • Csaba42
  #5
  Vagy sokat akar a szarka, de nem bírja a farka.

  Amúgy ne hangoztasd, hogy te a pingvinekkel (esetleg UHU-féle AK47-baglyokkal) alszol, mert annak itt vérbeli jegesmedvék, akik előszeretettel kötnek bele a totyogó emberkékbe. Pedig sztem tök jó a Linux is (csak kissé bonyolultabb, mint a Windows). Igaz, eddig sosem használtam rendszeresen, de amíg a tanuláshoz használtam, addig tetszett. :)
 • sly007
  #4
  Szerintem az a baj, hogy az MS túl sok mindenbe belefogott. Ahogy mondani szokás: "Aki mindenhez ért, az semmihez sem ért." MS piacvezető az op.rendszerek piacán. Mért nem ebbe fekteti az erőforrásait? No mind1 ők tudják. Én maradok a pingvineknél. :-)
 • r4pid
  #3
  Szerintem jó lett a vista. 64 biteset használok, vannak ugyan néha kompatibilitás problémáim (ritkán) de atomstabil a rendszer (ultimate+SP1). Nemrég cseréltem gépet AMDről INTELre és mindent kicseréltem kivéve videókarit meg winyót, és vista simán bebootolt illetve helyreállította a cuccokat még drivert is keresett ;)

  A másik h én állandóan törlök meg telepítek meg töltök, és hát xp nem igazán bírta a kiképzést.. sokszor volt h belassult a rendszer stb. Vista atomstabilan másodpercre ugyanúgy bootol akármit csinálok vele. Szal nekem nagyon bejött csak ne lenne az a kompatibilitási probléma vistával meg a 64 bites cuccokkal.

  Jah és még vmi: 64 biten nagyon tutin fut minden ami normálisan megvan rá írva (lsd crysis - és nem a punkbusterre gondolok - anticheat-)
 • Csaba42
  #2
  Tök mindegy mit csinál az MS, úgyis találnak valamit, amibe beleköthetnek.

  A legjobb az lenne, ha semmi sem lenne a CD-n, csak a kernel, aztán az "igényes" emberek úgy rakják össze a használni kívánt oprendszert, mintha legóból lenne, így legalább mindenki elégedett lenne. :) Vagy még a kernelt is össze lehetne tákolni, s akkor "a'la Unix".
 • tomcsa4
  #1
  nabasszameganyúl! Vista is csak a csicsás felületével tud hódítani:) Ja meg beépített tűzfala nem csak a bemenőt nézi (álá XP), hanem s kimenőt is (ami alapból ki van kapcsolva direktben). Hűűűű atyááááám.

  Komolyra fordítva, remélem jó lesz SP1, mert akkor megnézek egy Home-ot! VAgy maradok XP-nél.