Vélemény: Az IT lapok álságos válsága
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Amíg ott tartunk, hogy a lakosság 70%-a számítógép analfabéta, a netet használók 60%-a szintúgy, addig a papírnak van jelentõsége, hiszen ezek az emberek, cégvezetõk is vásárolnak, hirdetnek, stb.
Tapasztalataim azt mutatják ugyanis, hogy a netet használó analfabéta 60% nem fogja fel, mit olvas ott. Mert annyira örül, hogy rá tudott kattintani... És ezek hiába hirdetnek neten, ha nem tudnak normálisan válaszolni egy netes érdeklõdésre.
Láttam a múltkor egy honlapot. Azt írta benne ember, aki a tartalmat beletette, hogy majd a szakértõi segítségével kiküszöböl vmilyen hibát. Az a honlap olyan volt, hogyha nem fontos információk vannak rajta, sírva menekülök a környékérõl is. De aki csinálta büszke rá, hogy neki van olyan.
Ezek alapján azt gondolom, a papír még egy ideig marad. Aki meg nem áldoz arra, hogy az általa használt eszközöket is megismerje, akkor is lemarad, ha a neten van.
http://fenyuzer.hu http://www.antistressz.co.cc http://www.netanyu.info
IT-berkekben azért baromi meglepõ tud lenni, ha egy újságírói névjegggyel mászkáló figura tényleg újságíróként viselkedik... és újságcikknek nevezhetõ újságcikket ír.
I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3
Nem, nem éri meg, a cégek számára biztosan nem. Viszont a magyar reklámszakma belterjes, kapcsolati szinten mûködnek a dolgok, azaz lezsírozzák egymás között egy sör mellett a "haverok".
\"...köztudott hogy ha a torrent kliensek hibát észlelnek lezárják a merevlemezt!!!!és hát velem is ez történt utána vetem egy másik vinyót...\" #21196 XD
Ámde egy aspektus kifejtése erõsen hiányzik belõle: az INFORUM ugye az IT-multicégek által létrehozott és pénzelt lobbiszervezet, aminek az a fõ dolga, hogy az IT-cégek érdekeit kijárja a kormányzati szerveknél. Ez pontosan megmagyarázza a meghivott lapok körét. A multik ugyanis ezeket a lapokat tartják el hirdetéseikkel.
A CW már nem áll másból, mint különbözõ cégek fõembereinek igehirdetésébõl, vagy interjut adnak a mikrofonállványként funkcionáló ujságiróknak, vagy a PR-osaik meg is irják a cikkeket és igazgató úr fotójával meg is jelenik. Mindezt nyilván nem ingyen teszi az IDG. Kedvencem a CW-TV. Egyszerûen katasztrofális.
Az IT-Businessrõl irt betonkemény minõsitéssel - miszerint a lap az IT szakma szégyenfoltja - nagyon egyetértek, nem is érdemes ragozni a dolgot. (Hozzáteszem, ismerek onnan olyan ujságírót, aki szakértelménél fogva szerintem valódi szakujságíróként is megállná a helyét, nemcsak jelenlegi reklámszövegírói lakáj-akármiként.)
Namármost a gond az, hogy a CW-t és azt IT-Business-t ÚJSÁGnak tekinti az INFORUM. Ezek a kiadványok ugyanis reklámszöveggyûjteményként jelennek meg. Ez nem ÚJSÁG. Egy ÚJSÁG hirtartalma nem lehet nulla. Márpedig e kiadványoké nulla. Hetente összegyûjtik és kinyomtatják azokat a PR-közleményeket kicsit felcicomázva, amelyeket hétközben a primonline-on meg a hwsw-n meg itt, az sg.hu-n is elolvashatok ingyen. Hozzáadott érték nulla.
Mit kell ezek után csodálkozni a példányszámesésen? Bár példányszámról csak a CW esetén beszélhetünk, az IT-Businessnél regisztrált fizetett példányszám az NJSZT elõfizetésébõl adódik - az NJSZT ugyanis épp ezt a lapot tartja méltónak arra, hogy megajándékozza vele a tagjait. (... engem is... Bár a jelenlegi IT-lapkinálatból tulajdonképp mindegy, mert mindegyik reklámlap, a CHIP is, a PC-World is, szóval ÚJSÁG-féle it-újság már nincs.)
Egy kérdést mondjuk fel kéne tenni: TESSÉK MONDANI? MIÉRT HIRDETNEK E KUTYA ÁLTAL NEM OLVASOTT LAPOKBAN A MULTIK? Mert bizony hirdetnek, majdnem annyi pénzt adnak egy oldalnyi hirdetésért, mint amennyit a HVG-ben? MIÉRT?
A lapok a bevételüket nem az elõfizetésekbõl szerzik, hanem a hirdetésekbõl. Az INFORUM-ot létrehozó multik számára megéri iszonyu sok pénzért hirdetni ezekben a senki által nem olvasott ócska lapokban. ENNYI. A többi csak duma, a szinvonal, presztizs, ismeretterjesztés (??? ugyan, kérem, na ne má...) stb. üzleti szempontból nem számit. Csak a hirdetésbevétel rovat.
Az "IT-sajtó" kb. tiz évvel ezelõtt mozgalmas, színes, esetenként még érdekes is volt, sokféle lappal, lapmelléklettel, stb. Azért lett ilyen, mert a hirdetési budgettel rendelkezõ IT-multik ilyennek akarják. De akkor mi a turónak hiv össze egy ilyen izét az INFORUM? Ez tényleg álságos.
Én személy szerint szeretek hosszabb lélekzetvételû, elemzõs, oknyomozós cikkeket olvasni, de ezek egyre ritkábbak...
\"...köztudott hogy ha a torrent kliensek hibát észlelnek lezárják a merevlemezt!!!!és hát velem is ez történt utána vetem egy másik vinyót...\" #21196 XD
És most már az utolsó bástyájuk is ledõlt, miüta laptopon tolom, már a wc-re sem kell az újságot vinnem:D
Gracie Barra
Már nem tartalmilag.
Csak az õszinteség, és a színvonal, itt.
Én is megnézegetem a SG-t, HWSW-t, Prohw-t, néha még Indexet is. De újdonságot havonta egyszer mondanak. A Digg és a többi külföldi lapon olvasottak, és a külföldi fórumok az elsõszámú infóforrás. (és a hazai online sajtót is általában fél-egy nappal beelõzik.)
Egyébként másfél éven át nagybátyámnak a határõrségnél 3-4 havonta osztogattak ilyen újságpakkot (3 GS + 3 PCW - az elmúlt három hónap számai, vagy volt olyan hogy egy 5-ös PCG kiadás, dobozba, régi számok), mert gondolom ezeket nem tudták eladni. És olyannak adják, mint a nagybátyám, akinek gépe sincs. Persze hogy nálam landoltak. És ingyen. :D Sajnos mostmár rendõr lett és azóta nincs ingyen magazin. :/