66
  • slickboy
    Nem igazán nevezném IT szaklapoknak a mai felhozatalt. Minden szám többnyire azzal van tele, hogyan lehet gyorsítani XP-t (lerágott csont, és persze sosem mondanak újat, vagy érdekeset), vagy játékokkal (jellemző, hogy egyenlőségjelet tesznek némelyek a számítástechnika/informatika és a játékok közé), PR ízű felszínes irományokkal. Szánalmas, hogy az egészet a reklámpiac felől közelítik meg. Persze valamiből élni is kell de miért a reklámból akar mindenki megélni? Esetleg megpróbálhatnák az ÚJSÁGÍRÁST. Ha már nyomtatott sajtóterméknek látszó dologgal foglalkoznak. Ha minőséget produkálnának, nem kellene aggódniuk a bevétel miatt. Lehet rossz példa, de hiába van minden programnak súgó menüje, nem lehet nélkülözni a nyomtatott referencia könyvet, ismertető könyvet, tankönyvet egy adott programról. Magyarán a nyomtatott dokumentációt. Persze könyvek frontján is megy a kóklerkedés. Mivel gyorsan avulnak, magas áron kell adniuk, hogy gyorsan visszatermeljen valami hasznot. Nem az online miatt haldokolnak, hanem mert nem is újságírást csinálnak. A reklám előállítása még nem állítja elő a terméket. Vagy mégis?
  • NEXUS6
    Egy kicsit szétfolyónak éreztem a cikket, bár valszeg ezzel a fórum parttalanságát sikerült visszaadni. Viszont az utolsó bekezdés az nagyon ott van!;)

Sajna a nyomtatott sajtó tényleg haldoklik és ilyen szitukban végül tényleg csak azok maradnak a biznicben, akik nem képesek észrevenni, hogy már ők is halottak (szakmailag), röviden zombik. (Saját szakmámból is sajna érzékelem ezt a folyamatot).

Másrészt az az onlájn újság, ami "úgy akar szerkesztődni", mint egy nyomtatott újság, az meg olyan mint a balettozó elefánt. Egyrészt "lassú" nem eléggé érdekes, másrészt általában szakmailag se lesz képes lekövetni az eseményeket.

Ha olyan trendi, semmitmondó szlogeneket akarnék én is mantrázni, mint pl. a Web2.0, akkor egy korszerű oldallal legfőbb jellemzőjeként azt emelném ki, hogy sokkal inkább bizonyos szempontból csak keret, és a tartalom jó részét a júzer adja.
    Ilyen szempontból az SG megelőzi az Indexet, vagy az Origot.

Ahhoz, hogy igazán komoly szereplő legyen viszont 2 dolog kell, szerintem.
    1. Bizonyos fajta profil/arány váltás a cikkek között. Jelenleg rengeteg a semmitmondó, tudományoskodó, túl távolság tartó cikk. Az abban szereplő dolgok legtöbször éppen hogy érintik a hétköznapi életet. Szerintem igen is kicsit jobban merni kell kiengedni a hangot (lásd pl ez a cikk is), persze nem az Index féle szájbermájer, szájberértelmiségi, szájberszenvelgés a követendő példa.
    2. Bővíteni kell a szolgáltatások körét. Igazi portálként, ha nem is helyben megjeleníteni az infót de linkeket adni. Rengeteg linket. Soxor a cikkekből is lemaradnak az alapvető érintett linkek!

Szerintem.
  • Zsoltika 007
    Pontosan! Bár ha visszatérne pl az 576 kbyte (az igazi régi!) én gondolkodás nélkül előfizetnék.
  • sathinel
    Én pl neten a legtöbbet egy termékről a fórumból tudok meg. Leírják mi az ami nem tetszik, és hogy mi tetszik benne sokan. A cikkek úgyis sokszor ferdítenek mivel az író személyes véleménye is tükröződik. De újságot ilyen téren már rég nem vettem. Régebben még vettem, de miután mindet felvásárolták, és ugyanazt kapod amit másik 30-40 országban, és minden tökéletes, nincs semmi gond velük. Jobban szeretem ha valós teszteket folytatnak, mint egy külföldi lapot lefordítanak magyarra, és itt meg is állt az IT vonal. Azt hiszem chip, vagy pcworld volt az amit így felvásároltak, és utánna olvashatatlanná vált. Mármint információtartalma annyi lett mint egy a szóban forgó cégtől való reklámnak.

Nekem nem arra van szükségem hogy lefordítsák a magyar nyelvre a cikkeket, hanem leírják a tesztek folyamán mire jöttek rá. Ezt elfelejtették, és érdemi munka már nincs is.

Inkább nézek neten cikkeket, teszteket, fórumokat, és átolvasom mi a véleménye a termékekről az embereknek mint elolvassak ilyen gagyi magyar(magyarra lefordított) IT lapokat.
  • Tinman #22
    Az offline IT sajtó halott, legfeljebb ezt még nehezen fogják fel a tulajok.

Ha hazai helyzetet nézem, akkor szaklapból a Chip magazin lenne az egyetlen, amire azt mondom, hogy 20 év múlva is megvenném és elolvasnám.

A Guru és a Gamestar, mint "játékos" lapok, max. a 12-15 évesek igényeit elégítik a "színvonalas" [köhöm] írásokkal, de legalább orbitális méretű képekkel, és olyan reklámokkal, aminek SEMMI keresnivalója nincs egy IT szaklapban. Persze a pénz nagy úr.

Nehezen tudom elképzeleni manapság, hogy van épeszű és neteléréssel rendelkező ember, akir azért vesz meg mondjuk egy gamer lapot, mert abban xy mennyiségű bemutató és z számú teszt van.

Már bocsánat, de a kutyát nem érdekli majdnem 2000 Ft-ért, hogy valami KIÉGETT gamernek éppen miért bántja a csőrét valamilyen játék.
    Ez majdnem már a személyi kultusz látens kiépítése. Felesleges, ódivatú baromság. Csak itt az SG-n mondok 20 embert, aki a hsz-i alapján, röhögve porba alázza a hivatásos fajankókat.

Online már mindjárt más!
    Danikánk megveszi/megkapja/letölti (engem nem érdekel melyik) az adott gamet és szívét lelkét beleadva megpróbál objektív maradni, mindezt adja nekünk ingyen.

Ez már valami!

Az ember máris szívesebben jár egy olyan helyre, ahol nem nyomják le a torkodon xy senki véleményét, hanem szabadon választhatsz, mehetsz a fórumba, ahol 100-ak mondják el a véleményüket, ami már nagyon is hiteles.
  • fflx
    Azert ki lehet szurni a lenyeget a forumokbol is, bar teny, hogy igen idorablo elfoglaltsag.
  • Su0my
    élőlénytől
  • Su0my
    húú nekem erről moonman ámokfutásai ugranak be először a prohardver fórumon... ha egy este 10-féle töményet keverek és addig iszom magam, amíg el nem hullok, akkor is jobb a gyomrom másnap ahhoz képest, mint ha egy mondatot is elolvasok a fent említett... élőlényről...
  • Su0my
    Dojcsák Dániel Lehetőleg még sokk cikket írj itt az SG-n!

A témához: a reklámmal még nem is biztos, hogy annyi baj lenne: mindig ezt hozom fel példaként, de amikor elkezdtem amerikai csatornákon nézni az NFL-t (amerikai foci), nem bírtam elképzelni, hogy fogom kibírni az 5 percenkénti 1-2 reklámot. Kérem szépen annyira ki lehet bírni, hogy még szórakoztató is. Miért? Mert ott tényleg szakemberek csinálják. És nem arra mennek rá, hogy két mondatot izomból verjenek a fejedbe-akarom mondani nem csak ez a fő szempont, hanem a szórakoztatás is. Marha szellemes, humoros kis 1-2 tíz másodperces reklámokról van szó. ÉS egymás után max. 3 van. Itthon meg a mosóporos affektálós szörnyűségek ja meg a hüvelygombás is jó na ez tíz percen keresztül..

Nyomtatott sajtóban is annyira egy sémára épülnek a hirdetések.. Kicsit meg kéne már dolgozni a pénzért! Arról nem is beszélve, hogy a cégek nem veszik észre, hogy a fizetett tesztek/írások sokkal inkább rombolják egy cég hírnevét (rövid távon kevésbé, közép és hosszú távon nagyon!), mint növelik a bevételt.

Arról meg, hogy haveri alapon lezsírozott hirdetések: ebben nincs semmi meglepő. Aki tűzközelben van, az Magyarországon ezt csinálja. Apuka/testvérke/jóbarátocska cégén keresztül megcsinálni mindent, lehetőleg úgy számlázva, hogy mennél több jusson nekünk, az elvégzett munka meg a lehető legolcsóbb legyen és épp csak annyi, hogy lehessen mtogatni, hogy de hát mi csináltunk is valamit..

Hmm amúgy ha már ilyen médiafikázósdit játszunk, akkor egy dolog: itt az SG-n ki lehetne cserélni a filmkritikai újságírókat... :D Többi dologgal viszonylag kevés baj van, bár a bulváros címek mögött megbújó semmi tartalommal nem rendelkező cikkek néha idegesítőek, de legalább valamivel el lehet ütni az időt (és utána ugye a magamban fortyogás is jobb mint, az unalom:) )..

Na legutolsó gondolat: az a baj, hogy a mai világban mindenkiből lehet újságíró. Az 1 dolog, hogy a tehetséges embereket így könyebb megtalálni, az meg a másik, hogy ilyenekből van a legkevesebb. Közhely.cfg >>>loaded<<<
  • ReTeK
    sajnos a fórumokban sem lehet ma már teljes mértékben megbízni, pl. itt az SG hw. fórumán is Mászkál egy jó pár hívatlan reklám ember, a teljesen elvakult vallási szintre emelkedett márka fanatikusok pedig a másik véglet. Nagyon megtévesztő lehet.
  • NessieGraf
    Mindkét fórumnak van életlehetősége. Csak azt kéne felmérni, melyik az a piac, ahol a netalapú dolgok nem mennek.

Amíg ott tartunk, hogy a lakosság 70%-a számítógép analfabéta, a netet használók 60%-a szintúgy, addig a papírnak van jelentősége, hiszen ezek az emberek, cégvezetők is vásárolnak, hirdetnek, stb.

Tapasztalataim azt mutatják ugyanis, hogy a netet használó analfabéta 60% nem fogja fel, mit olvas ott. Mert annyira örül, hogy rá tudott kattintani... És ezek hiába hirdetnek neten, ha nem tudnak normálisan válaszolni egy netes érdeklődésre.

Láttam a múltkor egy honlapot. Azt írta benne ember, aki a tartalmat beletette, hogy majd a szakértői segítségével kiküszöböl vmilyen hibát. Az a honlap olyan volt, hogyha nem fontos információk vannak rajta, sírva menekülök a környékéről is. De aki csinálta büszke rá, hogy neki van olyan.

Ezek alapján azt gondolom, a papír még egy ideig marad. Aki meg nem áldoz arra, hogy az általa használt eszközöket is megismerje, akkor is lemarad, ha a neten van.
  • ilonailona
    Cat: Világos. Az általam feltett kérdésre, hogy MIÉRT ÉRI MEG?, ez a válasz: mert "lezsirozzák". Igen, a hirdetési pénzek bizonyos százalékán sokszor megosztozik a kiadói főember, a jutalékből élő hirdetésszervező és a reklámbudget szétosztása felett döntő marketinges anyósának a consulting bt-je - mondjuk nagy multiknál ezt már nem is olyan könnyű megszervezni, mert ott azért nem egyszemélyi döntések vannak nagyobb összegekről... De a kérdésem továbbra is áll: a haverizmus műfaját jól ismerő és művelő INFORUM mi a fenének álságoskodik ilyen "merre tovább szaksajtó?" izék szervezésével? Gondolom, azt már erősen megbánták, hogg az SG.hu újságíróját meghivták.
    IT-berkekben azért baromi meglepő tud lenni, ha egy újságírói névjegggyel mászkáló figura tényleg újságíróként viselkedik... és újságcikknek nevezhető újságcikket ír.
  • Sir Quno Jedi
    Aki az írott sajtóból tájékozódik az MÁR lemaradt. Lehet csak órákat/napokat/heteket, de ez ebben az IPARÁGBAN nem megengedhető! Világos helyzet.
  • Cat #13
    "Az INFORUM-ot létrehozó multik számára megéri iszonyu sok pénzért hirdetni ezekben a senki által nem olvasott ócska lapokban"

Nem, nem éri meg, a cégek számára biztosan nem. Viszont a magyar reklámszakma belterjes, kapcsolati szinten működnek a dolgok, azaz lezsírozzák egymás között egy sör mellett a "haverok".
  • BenceYCE
    Biztos nem nézted meg a csatolt linkeket...
  • ilonailona
    Hát, szerintem is meglepő cikk. De gratula hozzá! Nagyon.

Ámde egy aspektus kifejtése erősen hiányzik belőle: az INFORUM ugye az IT-multicégek által létrehozott és pénzelt lobbiszervezet, aminek az a fő dolga, hogy az IT-cégek érdekeit kijárja a kormányzati szerveknél. Ez pontosan megmagyarázza a meghivott lapok körét. A multik ugyanis ezeket a lapokat tartják el hirdetéseikkel.

A CW már nem áll másból, mint különböző cégek főembereinek igehirdetéséből, vagy interjut adnak a mikrofonállványként funkcionáló ujságiróknak, vagy a PR-osaik meg is irják a cikkeket és igazgató úr fotójával meg is jelenik. Mindezt nyilván nem ingyen teszi az IDG. Kedvencem a CW-TV. Egyszerűen katasztrofális.

Az IT-Businessről irt betonkemény minősitéssel - miszerint a lap az IT szakma szégyenfoltja - nagyon egyetértek, nem is érdemes ragozni a dolgot. (Hozzáteszem, ismerek onnan olyan ujságírót, aki szakértelménél fogva szerintem valódi szakujságíróként is megállná a helyét, nemcsak jelenlegi reklámszövegírói lakáj-akármiként.)

Namármost a gond az, hogy a CW-t és azt IT-Business-t ÚJSÁGnak tekinti az INFORUM. Ezek a kiadványok ugyanis reklámszöveggyűjteményként jelennek meg. Ez nem ÚJSÁG. Egy ÚJSÁG hirtartalma nem lehet nulla. Márpedig e kiadványoké nulla. Hetente összegyűjtik és kinyomtatják azokat a PR-közleményeket kicsit felcicomázva, amelyeket hétközben a primonline-on meg a hwsw-n meg itt, az sg.hu-n is elolvashatok ingyen. Hozzáadott érték nulla.

Mit kell ezek után csodálkozni a példányszámesésen? Bár példányszámról csak a CW esetén beszélhetünk, az IT-Businessnél regisztrált fizetett példányszám az NJSZT előfizetéséből adódik - az NJSZT ugyanis épp ezt a lapot tartja méltónak arra, hogy megajándékozza vele a tagjait. (... engem is... Bár a jelenlegi IT-lapkinálatból tulajdonképp mindegy, mert mindegyik reklámlap, a CHIP is, a PC-World is, szóval ÚJSÁG-féle it-újság már nincs.)

Egy kérdést mondjuk fel kéne tenni: TESSÉK MONDANI? MIÉRT HIRDETNEK E KUTYA ÁLTAL NEM OLVASOTT LAPOKBAN A MULTIK? Mert bizony hirdetnek, majdnem annyi pénzt adnak egy oldalnyi hirdetésért, mint amennyit a HVG-ben? MIÉRT?

A lapok a bevételüket nem az előfizetésekből szerzik, hanem a hirdetésekből. Az INFORUM-ot létrehozó multik számára megéri iszonyu sok pénzért hirdetni ezekben a senki által nem olvasott ócska lapokban. ENNYI. A többi csak duma, a szinvonal, presztizs, ismeretterjesztés (??? ugyan, kérem, na ne má...) stb. üzleti szempontból nem számit. Csak a hirdetésbevétel rovat.

Az "IT-sajtó" kb. tiz évvel ezelőtt mozgalmas, színes, esetenként még érdekes is volt, sokféle lappal, lapmelléklettel, stb. Azért lett ilyen, mert a hirdetési budgettel rendelkező IT-multik ilyennek akarják. De akkor mi a turónak hiv össze egy ilyen izét az INFORUM? Ez tényleg álságos.
  • bakagaijin
    Mi van?!? :))))). Valami nagyon a tyúkszemedre lépett, de nem látom sehol a kiváltó okot :). Azt viszont igen, hogy az a valami elérte a hatását, ugyanazt a márkát kb 10x ismételted a kommentedben, tehát rögzült, elérte célját. Csak azt nem értem hogy mi köze ehhez a cikkhez :). Nyugi, relaaaax, igyál egy kávét :P. /South Park/
  • bakagaijin
    Igen, és ennek örülünk :). Nagyon :).

Én személy szerint szeretek hosszabb lélekzetvételű, elemzős, oknyomozós cikkeket olvasni, de ezek egyre ritkábbak...
  • BenceYCE
    "miüta laptopon tolom, már a wc-re sem kell az újságot vinnem" - ^^
  • juzosch
    Mióta van netem, énsem veszek semmi ilyet. Nem olcsó lapok, és 60%-a a cikkeknek nem érdekel. Neten meg ottvan minden ami benne, sőt sokkal több, és mindig aktuális.
    És most már az utolsó bástyájuk is ledőlt, miüta laptopon tolom, már a wc-re sem kell az újságot vinnem:D
  • BenceYCE
    Naggyon jó cikk! Grat! Személy szerint híreket innen kapok. Sem az Origót sem az Indexet nem böngészem. Bár ha nem figyelek fel a hivatkozásokban szereplő linkek tartalmára, meg sem néztem volna a Ford reklámot a legtöbb linken a sorok közt. :) Asszem ezek nem nekem szólnak. De lehet, hogy más is csak most figyelt fel rájuk. A ford véleményem szerint szar autó. Tudatosan vásárolok autót. A reklám tartalmából azt se tudtam volna megmondani, hogy autót reklámoz. Sőt amíg fel nem hívtátok rá a figyelmemet, nem is tudtam, hogy az ott egy reklám. Azt hiszem, hogy azért nem érdekelt, mert kép. Sorry érte, de engem az adatok és a vélemyények összessége érdekel, nem a marketing. Sokszor ettől a szótól felfordul a gyomrom. Ha készülne egy cikk itt az sg-n egy autós témában és az egekig magasztalták volna a Fordot akkor utánna néztem volna, hogy miért. És ha nem kamu, akkor még a véleményem is változhat. De nem attól fogok Fordot venni, mert megláttam a sorok közt egy reklámot. Már ha megláttam. Ha meg ide is befurakodnak az oldalnyi, monitorról is kilógó plakátok, akkor itthagyom az oldalt, mert nem fogja bírni a gyomrom. Tehát előbb a fogyasztó érdekeit kéne szem előtt tartani és aztán a végeredménnyel versenybe szállni. Vegyük a Toyotát. A TQS szerint gyártanak ma autót asszem mindenhol. Inkább megveszem azt, bármilyen is a külseje, mert nálam a pénz számít. Ebben az esetben. Nem elég, hogy szép a design. Ma MaO-n szerintem nagyobb baj az, ha az autónkra rendszeresen kell nagyobb összegeket költeni, mint az, hogy az utcán sétálóknak és/vagy nekem nem tetszik. A Toyotának drága a szervízelése. Nagyjából átlagosan 2x annyi mint a suzukinak pl. De nem olyan az üzletpolitikájuk, mint az amerikai GM-é. Olcsó az alkatrész, de kell is. A Toyotához drága, de nem kell. És az alkatrész csak az egyik fele. Azt be is kell szerelni. B@szhatom az olcsó alkatrészt ha az autószervízek méregdrága órabérrel teszik bele. Ettől függetlenül a Ford még mindíg jobb helyen van mint a GM. De az autóiparban megkérdőjelezhetetlen a Japánok létjogosultsága és piacvezetősége. A toyota egyedül 60.000-rel több autót adott el világszerte mint a világ legnagyobbja a GM. Pedig ott azért van egy-két ismert típus. Számomra már az is visszataszító, hogy amerikai. Hamarabb megveszek egy hazai Suzukit, mint egy Fordot vagy egy GM-et. A Volkswagenről ne is beszéljünk. Nem is értem, hogy az AUDI hogy nem hagyta ott az egész visszahúzó kócerájt. Egy szó mint száz, nem érdekelnek a reklámok. Hajlandó volnék megnézni Őket 10-15 percben egy jó mozifilm előtt, de ehhez jó mozifilm is kéne. A közszolgálati és kereskedelmi tv-k reklámkavalkádjáról és alantas felhangosítós módszerétől úgyszíntén gyomorgörcsöm van. Sőt Nem csak van, hanem volt is, amíg ki nem dobtam a tv-met. Más volna a helyzet, ha nem c és d kategóríás sz@rt sugároznának. Ehhez képest még Románia is jobban áll mint mi. Bár Ők lassan miben nem. Szóval az autósztrádákat bölcsőként körülvevő, mindenféle műsorszórásba beférkőző Interneten tolakodó marketingesektől benyilal az epekövem. Személy szerint aki az ismerőseim közül marketingre adja a fejét azt csak szánni tudom. És egyben becsülni. Mai napig nem értem, hogy hogyan lehet ennyi trágyát az emberek arcába gyömöszölni. Sok sikert Nekik!
  • fade2black
    hmm az egy "papiros" lap amire folyamatosan elöfizetünk ugy 10éve az a HVG :) azon felül mindenben átvette a papir helyet a netes sajtó. Talán néha veszek egyegy népszabit.
  • Borg
    Meglepő cikk ez itt kérem.
    Már nem tartalmilag.
    Csak az őszinteség, és a színvonal, itt.
  • Zolka
    Nem igazán értelek titeket. Én kb 10 éve nem vettem egyetlen ilyen írott sajtóterméket sem. Minden ott van a neten, még a GeryGrey által írt nagyobb lélegzetű leírások is. Ja... hogy nem a magyar oldalakon kellene nézelődni? Kérem...
    Én is megnézegetem a SG-t, HWSW-t, Prohw-t, néha még Indexet is. De újdonságot havonta egyszer mondanak. A Digg és a többi külföldi lapon olvasottak, és a külföldi fórumok az elsőszámú infóforrás. (és a hazai online sajtót is általában fél-egy nappal beelőzik.)
  • Gerygrey
    Nyaralásokra be szoktam vásárolni, GS-GURU-PCW vonalon, csak hogy legyen mit olvasni a repülőn/esős napon a szállodában. Tény, hogy IT vonalon a netes felhozatal régesrég beelőzte a nyomtatott sajtót Sokkal jobb a helyzet mint pl a politikai/közéleti újságok területén, ha mélyebb lélegzetvételű publicisztikát akarok olvasni akkor még mindig a nyomtatott napi/hetilapok közül válogatok, viszont ha videokártya/játékteszt/egyéb más hasonló érdekel, akkor első a Prohardver, eszembe nem jutna újságot venni. És persze átkotorni az összes létező fórumot, mert ott biztos hogy elfogulatlan, valós felhasználók véleményeit olvasgathatom, vásárlás előtti információgyűjtésre ha %-os arányban kellene kifejezni a megbízhatóságot akkor 60 a fórumok, 35 a szakportálok tesztjei, és a maradék 5% a nyomtatott sajtó.
  • tmisi
    Mostanában én sem veszek ilyen újságokat. Amúgy sem vettem gyakran, csak ami éppen érdekelt és főleg GS-t vagy PCG-t. De mostanság arról hogy érdekel-e a játék, vagy hogy melyik hardvert vegyem meg, inkább döntök a fórumokon lévő tapasztalatok alapján, mint egy cikkről. Vagy letöltöm a demót. :) A mostani GS meg amúgy sem jön be, letöltöttem PDF-be épp belenéztem oszt töröltem. Az online informatikai lapok egyébként is beszámolnak mindenről, a teljes játékok meg sokszor nem is érdekelnek (sok a rétegjáték, pl. RPG, kaland). A CHIP/PCW lemezein is csak az újságnak szánt teljes verzók, amik érnek valamit, mert ingyen regisztrálhatók.
    Egyébként másfél éven át nagybátyámnak a határőrségnél 3-4 havonta osztogattak ilyen újságpakkot (3 GS + 3 PCW - az elmúlt három hónap számai, vagy volt olyan hogy egy 5-ös PCG kiadás, dobozba, régi számok), mert gondolom ezeket nem tudták eladni. És olyannak adják, mint a nagybátyám, akinek gépe sincs. Persze hogy nálam landoltak. És ingyen. :D Sajnos mostmár rendőr lett és azóta nincs ingyen magazin. :/