Egyre több munkanélküli informatikusból lesz bűnöző
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
http://fenyuzer.hu http://www.antistressz.co.cc http://www.netanyu.info
#32 Ellenvélemény! Jelenleg az adók és a járuléknak becézett formájuk mellékállásban 70%-ot, fõállásban 80-85%-ot kíván befizettetni állambácsi felé. Kérdezem én: hogyan bírja ezt az ésszerûsítés felülmúlni?
Egy adalék: olyan cégnél is dolgoztam, ahol a szoftvereikhez kapcsolódó Hot Line szolgáltatást ISO minõsítésûvé tették. Kaptam 3 hét rendkívüli fizetett szabadságot. Megkérdeztem, miért? A válasz: Jönnek az ISO-tól. Te vagy itt az egyetlen, akinek hiába tanítanánk bármit. Ha tõled kérdeznek, válaszolsz. Inkább ne gyere be. A poén: a cég nagyon jó szoftvereket fejleszt. Akkor még a Hot Line is jól mûködött. Olyannyira, hogy az akkor ott dolgozók bármelyike szükség esetén a probléma helyszínére is kiszállt, akár azonnal. Ezek után el tudom képzelni, milyenek lehettek az elvárások. Mert a minõsítés után bekövetkezett feladatmódosítások elûzték a cégtõl az akkori Hot Lineosok 90%-át.
Egy igazi programozó/mérnök az rengeteget gyakorol, és sokat tanul autodidakta módon. Egy iskolától sem lehet elvárni, hogy a fejedbe töltse a tudást. Mindenhol igyekeznek megadni az alapokat a maguk módján, de az, hogy Te mit kezdesz vele, az csak és kizárólag Rajtad múlik.
hiányzik a motiváció
a kompenzáció sincs megoldva
a szakmához nem értõ emberek választák be Feri fiának a barátját
kis mértékben az adók, nagy mértékben az ésszerûsétés, ISO szabványok, stb ellehetetleniitik a fizetésed
😊😞
Ellenvélemény?
Csapatban dolgozásról annyit, hogy: igen, a programok kb 90%ka a nem készül el/túllépi a költségeket kategória.
NA jólvan, ha azt mondjátok, hülyeséget beszéltem, akkor mondjátok. Nem veszünk ezen össze. DE szerintem nem kóser így a tematika.
Örökzöld sláger lett a \"Hol a Start-menü?\", melyet a mai, informatikában dolgozó, az adófizetők pénzén kiképzett, magukat értelmiségnek nevező emberek költöttek. Ennyi konzervatív f@szt...
2. Ami a csapatokat illeti, sajnos az igazi siralomházat ott kell keresni. Legtöbb csapat vagy túlságosan formalizált vagy éppen az ellenkezõje. Szédületes mennyiségben készül a túlkomplikált és a spaghetti kód, és csak nagyon kevés cég és kevés csapat van valahol az elfogadható úton, amelyen a minõség optimális a költségek mérsékeltek és az innováció nem ötközik óriási akadályokba. Ezek a gondok a csapatmunkában, ami a programnyelveket illeti, nem árt minnél többet tudni csupán azért, hogy több oldalról szemléljük a problémát és jobb megoldást találjunk. De ami magát a fejlesztéseket illeti az manapság, néhány nyelvben keményedett meg és egy csapatban ritkán használnak egynél többet, sõt ha moduláris csapatokról beszélünk (már nem tudom honnan ez au idióta elnevezés, de jó) akkor megtörténhet, hogy 2,3 nyelv kombinálódik, de ez soha sincs úgy, hogy egy fejlesztõ területe legyen. Tehát egyetértek, nagy baromság az egész (végtelen ahogy te mondod).
3. Itt nem tudom mire gondolsz, a van diploma - nincs diploma esetre, vagy az A diploma a B diploma felett. Mert az elsõ eset az 100% igaz, de a másodikban nem vagyok biztos. Egynéhány kimagasló egyetem esetében még megtalálható, de mond meg nekem, hogyan dönt a munkaadó kinek adja a munkát annak az Indiai Kumar Gardarahajnak aki valamelyik Kashmiri Állami Egyetemen diplomált vagy pl. az Aziri Suminak aki egy Albániai Egyetemen szerzett oklevelet? Ha beugrik köréjük egy MIT-s akkor az lehet, hogy tarol, de ha nem akkor diploma=diploma. És lehet, hogy a Milan Petrovics a híres (programozói olimpián aranyérmeket nyerõ) Belgrádi Matematikai gimnázium programozói részén szerzett diploma több tudást jelent mint a Kéniai Állami egyetemen (általában megvásárolt) diploma.
Szóval a diploma jó dolog a kézben mert könnyebben kinyilnak az ajtók, de ennyi az egész. Három féle képpen lehet elõrehaladni, az egyik a jó, pontos, minõséges munka a másik az agresszív módszer (nem mindég mûködik) és a harmadik a seggnyalás. Negyedik módszert nem láttam még. Az elsõ esetben a tudás a fontos, a másik kettõben a diploma elég sokat segíthet akár tudás nélkül is.
Intel.DZ77RE-75K.Core.i7-3770K.32GB.RAM.360GB.RAID.SDD.8TB.RAID.HDD.GTX660Ti.Dual.NEC.Windows.10.Enterprise Apple.Mac.mini.Core.i7-3615QM.16GB.RAM.1TB.HDD.OS.X.El.Capitan
2. A moduláris csapatban programozás ezer programnyelvvel? Akkora baromság, hogy sosincs vége! Az igazság a #19 üzenetben és ott, ahol ennek lényegét értik!
3. A munkaadók igenis a diploma alapján döntenek... Azok, akiknek gõzük nincs a szaknáról, ahova embert akarnak felvenni! és a #21 üzenet, de van még néhány komoly igazságtartalmú.
Aki bármit akar kezdeni magával, az felejtse el, hogy csak egy jól hangzó iskolával és egy diplomával jut valamire! Ha amellett tényleg informatikus, az nagyon jó. Sose lesz munka nélkül.
Örökzöld sláger lett a \"Hol a Start-menü?\", melyet a mai, informatikában dolgozó, az adófizetők pénzén kiképzett, magukat értelmiségnek nevező emberek költöttek. Ennyi konzervatív f@szt...
A diplom amamar sokhelyen szukseges minimum lett mondvan ugyis van szinte mindenkinek.
Azt nem tudom melyik melohenyen van az hogy diploma=diploma. En nem sok ilyenrol tudok.
Soyo 4saw2 | AMD 486DX5-133 | 64MB EDO | Tseng ET6100 2.25MB | Crystal ESS 1696 | 14" Samsung CRT
http://www.stsc.hill.af.mil/CrossTalk/2008/01/0801DewarSchonberg.html
Intel.DZ77RE-75K.Core.i7-3770K.32GB.RAM.360GB.RAID.SDD.8TB.RAID.HDD.GTX660Ti.Dual.NEC.Windows.10.Enterprise Apple.Mac.mini.Core.i7-3615QM.16GB.RAM.1TB.HDD.OS.X.El.Capitan
A "másik" nyelvtudásról csak annyit, hogy aki ebben a szakmában nem tud minimum angolul, az eláshatja magát. Ezek mellett lassan nem árt tudni németül, oroszul, kínaiul, esetleg egyes esetekben franciául.
Tanítsák meg az alapokat C, C++, Java kombón, ezek után az összes többi nyelv piszok gyorsan megtanulható, ha intelligens emberrõl van szó.
Nem attól lesz valaki jó programozó, hogy ezer nyelvet ismer, hanem attól, hogy meg tud tervezni egy rohadt algoritmust értelmesen, hatékonyan, a megvalósítás és az összes többi már csak részletkérdés.
Na ezekbõl az emberekbõl van kevés, mert mit tanítanak tinglitangli programmer kurzusokon: nesze itt ez a RAD tool, így kell Textboxot ráhúzni, meg gombokat, ez itt egy ablak, ha beleírod ezt meg ezt, akkor kiírja, hogy "Hello world" gombnyomásra, és szegény delikvens azt hiszi, hogy ettõl õ már programozó, pedig NEM.
Nyelvtudas: Ha valamit, akkort ezt eleg jol fel lehet merni egy allasinterjun egy 5-10 perces beszelgetes soran. A legtobb helyen nem is kernek ezert papirt rola, hanem majd eldontik, hogy eleg leszel-e vagy sem ilyen teren. Ilyenbe is belefutottam mar, de erre is lehet eleg rendesen keszulni. A legtobb frissdiplomasnak nem megfelelo a nyelvtudasa. Viszont senkinek nincs megtiltva, hogy ezen valtoztasson...
Soyo 4saw2 | AMD 486DX5-133 | 64MB EDO | Tseng ET6100 2.25MB | Crystal ESS 1696 | 14" Samsung CRT
Hopp, akkor hogy is van? Úgy, ha nm érdekel valami, akkor ne csináld. El kell már döntenie az embernek 20 évesen, mi érdekli (a bulin kívül). Én cukrászként végeztem, most informatikát tanulok, de nem evvel szeretnék foglalkozni, hanem matek-kémia szakos tanárként. De szégyelném a pofámat, ha azt mondanák: tanuljam meg rendesen a matematikát/kémiát, miközben már elhelyezkednék. Mit szeretnék ebbõl kihozni? Hog fél évig tanulunk egy programozási nyelvet és ha új tanár, vagy esetleg végzõs tanárdiák/diáktanár😊 megy tanítani, akkro még annyi rálátást sem kapsz (de természetesen kivételek is vannak). Inulásra is kellene valami. Oké, vannak olyanok ,akik már tudnak programozni, maguktól megtanultak (ez nem én lennék).
Oktatas: mi is anno tanultunk vagy 6-8 proramzasi nyelvet. Egyet-egyet max fel evig. nem is az a celja ennek, hogy adott nyelvbol mesterek legyunk, hanem h legyen ralatasunk minel tobb dologra. A gyakrolati tudast majd mindenki megszerzi par ev alatt egy multinal vagy kisebb cegnel esetleg (utobbinal nem jellemzo, mivel nekik rogton gyakrolott szakember kell, nincs idejuk fel-egy evig betan<tani valakit)
Fizikakönyvem: http://valek.webs.com/ \"Az a baj az Interneten terjedő idézetekkel, hogy nem tudod róluk megállapítani, valódiak-e.\" /Petőfi Sándor/
érdekes kérdés lenne, hogy ezt mondanád-e egy építészmérnökrõl, orvosról, jogászról is? mégis hol kéne megtanulni többmillió forintos rendszerek kezelését, karbantartását, ilyen rendszerek segítségével történõ fejlesztést, otthon a kisszobában?
nem szakemberbõl van hiány, hanem olyan cégekbõl, akik felvállalják a munkatársaik képzését. ha kijössz fõiskoláról/egyetemrõl, nem fogsz azokhoz a komplex rendszerekhez érteni, amiket megvenni két-három évnyi béredbe kerülne.
jelenleg úgy néz ki az informatikai munkaerõpiac, mintha mindenki struccvágáshoz keresne hentest, de elhajtaná azokat a jelentkezõket, akiknek nincs tapasztalata óriásmadarak belezésében. így valóban nehéz "szakképzett" munkaerõt találni, akkor is ha nincs henteshiány. a megoldás, hogy a cégeknek is részt kell venniük a képzésben vagy már a felsõoktatásban vagy miután felvették a munkatársakat.
The problem is not the problem, the problem is your attitude about the problem.
Nem mondtam (és máig sem vallom), hogy akinek diplomája van, az mester. Tudás számít, pláne olyan cégeknél, akik igencsak versenyhelyzetben vannak. Tudni kell. Nem mindent, de legalább érdeklõ pofával beülni az órára és nem úgy, hogy "azért vagyok informatikus, mert szeretem a számítógépet, a játékokat, internetet". Vagy esetleg ez a menõ. MEnnyi ilyet hallottam már.
BlackRose: nézd, 4 éves kurzusban 6 programozási nyelvet oktatnak. Kérdem én szépen: mi a fenének? Lehet az kellene, mint az orvosoknál, hogy nem 4 éves, hanem mondjuk 7-8, de akkor ne félévig tanítsanak egy programnyelvet, mert ezen idõbe nem fér bele esetleg egy kis trükk a jó programozáshoz. Csak a száraz szöveg ledarálása azt kész. Jó jó, nem a suliban tanulunk meg mindent, de akkor is. Tanár azért (is) lenne ott, hogy ne csak a könyvet ismertesse, ez egyedül is megy. Meg a hálózat beállításai, egyáltalán maga a hálózat! Többet érdemelne az ilyen téma, mint 1 év! Középiskolában informatikai oktatásról még mai napig sem beszélhetünk, én szégyellem magam, hogy itt tartunk. A legtöbb ember arra sem veszi a fáradságot, hogy legalább az érdeklõdési körébe tartozó témában utánanézzen dolgoknak. Hálózati informatikusok végeznek úgy, hogy nem tudják mi a hijacker, phising, rootkit? Erre is lusták, hogy utánanézzenek.
Mert meló az oroszoknál tényleg van dögivel, ezt tanúsíthatom.
IT-munkásokról beszélünk, nem üzletemberekrõl. Attól, hogy valaki tud kódolni a gép elõtt ülve, nem ismeri a jogszabályokat, nincsenek kapcsolatai, NINCS PÉNZE, nincs bátorsága cégalapításhoz, ezekhez mind nem ért. Ha nem megy oda egy nagy cég, hogy alapítson egy fejlesztõrészleget, akkor nem tud a szakmájában elhelyezkedni.
A máshova is el tudnának helyezkedni már érdekesebb kérdés. Ugyanis valaki informatikai diplomával elmegy mondjuk egy szoftvergyártással foglalkozó céghez dolgozni. És ott el nem hiszitek, de nem lehet lila ködök és szakszövegek mögé bújva csinálni a semmit. Mert mindenki tudja, mit mond, de senkit nem érdekel. Csak az, hasznos-e a munkája.
Azokon a környékeken, amirõl a cikk ír aranybányák állnak kiaknázatlanul. Ezekrõl az emberekrõl úgy írnak, mintha a cocilista sült galambot kéne megvárniuk. Azt még a volt Szovjetúnió területein valahogy értem. Megszokták. Nade Afrikában?!
Az említett területeken ezek az emberek simán teremthetnének saját maguknak munkahelyet. A helyi szájíznek megfelelõ szoftverek, a helyi cégek embereinek betanítása, a gépek, programok felügyelete, stb...
Igaz, egy ilyen felügyeleti munka nem biztos, hogy leányálom. Én se mindig örültem amikor a kedves felhasználó reggel 5-kor keltett az elõzõ nap megoldatlan problémával. De aki szolgáltat az eltartott. Eltartója a megrendelõ. Ha õ reggel jobban tud koncentrálni egy feladat megoldására, akkor reggel kell neki válaszolni.
És valóban a más területeken elhelyezkedés. Az informatikához alapvetõen nem árt a logikus gondolkodás. Nem hátrány a következetesség, a feladatmegoldó készség se. Ismertek olyan munkákat ahol ezeket kamatoztatni lehetne?
Jó, most legfõképpen oroszországról van szó, bocsi az offért.
Nagy Számoló??? ki találta ki ezt a nevet?????
A bölcsek nem tudósok - a tudósok nem bölcsek Lao-Ce