5
  • cateran
    #5
    Shabba: köszi a linkeket,tanulságos..el sem tudtam képzelni, hogy a túróba csinálják:D
    Gundark:"Amúgy is a cápafajok nagyobb része nem ragadozó." Azért ne vegyél rá mérget:D (a cet vagy rablócápán illetve az óriáscápán kívül az összes ragadozó..)
  • shabba
    #4
    Nem búvárokkal hanem speciális erre kifejlesztett robotokkal végzik és viszonylag vastag úgy 7cm átmérőjű kábeleket fektetnek. További infók képekkel itt találsz:

    Submarine communications cable

    Ezen a linken a bal oldali menüben válogatva a különböző munkafázisokról találsz leírást képekkel illusztrálva
  • Gundark1234
    #3
    Öhm már hogy vághatná át egy rák. Gondolkozz. Ez nem egy sima ethernet kábel mint otthon. Ez egy karvastag cucc. A vastagság főleg a kitelepítési közeg miatt kell: sós víz, korallok, stb. Egy cápa nem rághatja át, azt csak Roy Schneider játszotta el a Jaws-ban és az is áramkábel volt. Amúgy is a cápafajok nagyobb része nem ragadozó. Hogy hogy rögzítik? Azt nemtudom. Valszeg 50m-ként tesznek rá egy ólomnehezéket vagy valami.
  • arrakistor
    #2
    jaja , kíváncsi lennék azért hogy miként viszik ezt véghez? a részletekre, pl milyen vastagságú kábelt használnak, hogyan fektetik le?

    gondolom nemcsak úgy ráterítik a tengerfenékre... mert akkor egy cápa elrághatná vagy egy kíváncsi rák ollója elvághatná, viszont több ezer km hosszan 50-60 méteres szakaszonként búvárkodni az sem lehet pitlák feladat..
    vagy ha mégis "csak úgy" leterítik akkor gondolom valami vastag fémrácsot vagy hasonló védelmet alkalmaznak az említett okok miatt, viszont az meg költséges lehet és nehézkes is a szó szoros értelmében, bár ha csak sima UDP "madzag" lenne akkor is 3 ezer km-es távon az is valszeg több száz tonnát nyomna.

  • PíszLávJuniti
    #1
    nem semmi technika kell egy ilyen manőverhez