41
  • fizik
    'Mototsugu Suzuki, a tokiói rendőrség bűnügyi technikai laboratóriumában dolgozik és a munkája során gyakran találkozott ha.. emberekkel.'

ezért mindig volt nála egy doboz Tik-Tak
  • rhonkhan
    Ez így van, jól megmondtad, tetszik
  • Epikurosz
    sez mér rossz?
  • Narxis
    Mintha túl sokat gondolkodnál.
  • Epikurosz
    Bezzeg nálam minden fedezve van. :-)
  • Epikurosz
    Mekkora balfácánok vagyunk mi, magyarok.
    A kopirájtokat csak úgy hagyjuk elúszni a levegőben. Jedlik-effektus.
  • L3zl13
    Ismerem a Google-t, de gondoltam egy hivatalosabb oldalnak jobban hisz. (MNB)
  • Chappy
    nem ő az első:

http://innovacio.hu/3a_hu_16_vegeredmeny.php

3. díj:

4. A pénz szimfóniája
    pályázók: Pásztor Árpád (1989), Takács Marcell (1989)
    iskola: DE Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma, Debrecen
    konzulensek: Dr. Kirsch Éva, Dr. Szabó István

A pályázók a pénzérmék hallhatóan különböző csengésén el-gondolkodva azt a kérdést tették fel, hogy milyen fizikai kü-lönbség van az egyes érmék hangjai között? Mely frekvencia értékek jellemzőek egy adott érmére? Lehetséges-e az ér-méket pusztán hangjuk alapján felismerni?
    A kísérletekből egyrészt kiderült, hogy sem az ejtés magas-sága, sem a felület nem befolyásolja a keletkező hang minő-ségét, csupán annak erősségét módosítja. Megállapították, hogy a keletkező hangról készült spektrumban a csúcsok helye felülettől függetlenül ugyanott található. Továbbá, hogy az adott érmetípusokon belül az egyes pénzek között eltérés (100-200 Hz) tapasztalható. Ezek alapján azt az állítást tud-ták megfogalmazni, hogy az egyes érmék hangjuk alapján felismerhetők.
    A kijelentés igazolására elkészítették a Vespasianus 1.0 szá-mítógépes programot, mely a leeső érméket hangjuk alapján azonosítja.
  • Epikurosz
    Én ezt is jobban tudom, na tessék:
    1 Ft. = 0,61217 japán jen

Itt egy jó pénzváltó!
    de tudok egy másik trükköt:
    Beírod a Google keresőbe a következőt:
    1 HUF in JPY
  • L3zl13
    MNB Napi árfolyam
  • L3zl13
    Ennek nézz utánna mégegyszer. Tudtommal 1 Yen ~ 1,67 Ft. ->500 Yen ~ 835 Ft
    Tehát a Yen az erősebb, és bár valóban nem 1:2 a váltószám, de nagyságrendileg nem álltam távol.
  • EvilYou
    Sry 500 yen-t akartam írni!
  • EvilYou
    "A hírben 500 yenes szerepel, azaz kb 1000 forint egy érme."
    Itt arra gondoltál, hogy 55 yen az 1000 ft? Mert akkor hatalmas hülyeséget mondtál, hiszen a forint erősebb, mint a yen, a yent már százas értékben váltják a bankok, olyan gyenge.
    De világosíts fel, ha nem erre gondoltál és akkor elnézést!
  • Epikurosz
    "10000 érmét vagy még többet te végigharapdálnál? Arannyal megy, nikkel és hasonló anyagból készült érménél max. a fogad törik ki.."

Mit tudsz te az életről, kedves molnibalage?
    Semmit.

A nődről/fiúdról is csak azt követően tudod megállapítani, hogy az igazi-e vagy sem, miután egy kicsit beleharaptál. :-))
  • Epikurosz
    A papírpénz a problémás, mert olcsón lehet nyomni, és annyit amennyit akarsz.
    Nemtom, hogy az e-pénz (virtuális picula) milyen változást hoz, de még az is jobb lesz, mint a papíros.
  • szivar
    Ez már mondhatni hogy megtörtént. Most már 'csak' azt kellene rákényszeríteni az illetékeseket, hogy csak fedezettel rendelkező pénzt 'gyárthassanak'.
  • L3zl13
    "összetétel - bukó"
    Meglepne, ha nem lehetne manapság ezer helyen kideríteni a pénzérme pontos összetételét. Tömegspektrométer és hasonlók. Elég sok laborban vannak már ilyenek ahhoz, hogy valaki megszervezzen egy ilyen vizsgálatot...

"jó prés minta - bukó"
    Nem kell tökéletesnek lennie, csak "elég jónak" ami a standard ahhoz, hogy hamisítani lehessen. A hangzást és a mágnesességet ez szerintem nem befolyásolja jelentős mértékben, tehát csak annyira kell jónak lennie, hogy egy felületes vizsgálatnál ne bukjanak le vele.

"Meg honnan szerzel pénzverő gépet?"
    Mond, te olvastad a cikket?
    Valaki elárasztotta japánt hamis 500 jenesekkel. Gondolom nem vésővel meg kalapáccsal gyártotta le az érméket. Tehát qrvaélet, hogy megoldható a dolog.

"Még a Magyar Nemzeti Bank is csak veszteségesen tudta gyártani az 1 és 2 forintosokat, szerinted majd otthon tudsz úgy pénzt verni (akár 50 vagy 100 forintost), hogy megérje? :D"
    Az 1 és a két forintos gyártása ugyan veszteséges, de mondjuk az 50-esé már nem. Ha jól tudom kb 5 forint körül van egy érme gyártási költsége. Hiába nagyobbak a nagyobb értékű érmék, azok is max 10-20 forintért gyárthatóak.
    (A 100Ft-ost nem említem mert nem tudom a szendvics gyártás mennyivel problémásabb.)
    A hír 500 yenes érmékről beszél, nem tudom honnan vetted, hogy forintot szeretnék gyártani.
    A hírben 500 yenes szerepel, azaz kb 1000 forint egy érme. Még ha 100 Ft-ba kerül is legyártani, akkor is 900 forint nyereség van érménként.
  • JL666
    Amerikában már privatizálva van, mivel a FED nyomja, ami annyira állami tulajdonban van, mint a FEDex. Aki látta a zeitgeist movie-t, az vágja miről beszélek.
  • uniu
    nem csak. Pontosabban: ultrahanggal delejezik az ermet es a kibocsatott hangott ellenorzik.
  • Epikurosz
    másszóval: liberalizálni (értsd: privatizálni) kell az állami monopólium egyik utolsó fellegvárát, a pénzgyártást is. A piac jobb szabályozó, mint a kormány pénzügyi politikája, de még a nemzeti banknál is jobb.
  • Epikurosz
    Szerintem a legegyszerűbb a pénzérme vegyi összetételének megállapítása. talán van erre gyors módszer.
    vagy, még jobb: aranyból kell verni a pénzt, és az érték pontosan egyezzen meg a nyersanyag+gyártási költséggel.
    Bárki verhetne akkor pénzt. Sőt, ha valaki olcsóbban verné, akkor még picit nagyobb haszna is lehetne rajta.
  • Praetor
    Magyarországon nem lenne nagy poén a dolog, mert talán még a 100-asnál is, de a kisebb címleteknél biztosan nagyobb a "gyártási" költség a pénz névértékénél. Szóval az érméket biztosan nem éri meg hamisítani.
  • Sadist
    összetétel - bukó
    jó prés minta - bukó

Meg honnan szerzel pénzverő gépet? Az se két fillér, meg az alapanyag sem. Még a Magyar Nemzeti Bank is csak veszteségesen tudta gyártani az 1 és 2 forintosokat, szerinted majd otthon tudsz úgy pénzt verni (akár 50 vagy 100 forintost), hogy megérje? :D
  • L3zl13
    Igazából nem is értem.
    Elvileg lehetséges lenne tökéletesen megegyező hamisítványokat készíteni.
    Itt nincsenek olyan biztonsági megoldások, mint a fémpénzeknél.
    Az összetételt kell ismerni, meg kell egy viszonylag jó prés minta.
    Szvsz ezek után a hangja, súlya, mágnesesége és minden egyéb megegyezne nem?
  • mad mind
    Pont ezért éri meg, mert ha legyárt teszem azt 10.000 500 yenest az 5.000.000 Yen.
    Ha levonod az összes költséget, legyen mondjuk 1.000.000 Yen, akkor van 4.000.000 hasznod. A fémpénzeket az emberek nagy része soha nem ellenőriz, de a boltosok se. Kicsi a lebukás veszély de nagy lehet a haszon, ha elég jó minőségben tudod csinálni.
  • Molnibalage
    10000 érmét vagy még többet te végigharapdálnál? Arannyal megy, nikkel és hasonló anyagból készült érménél max. a fogad törik ki..
  • Molnibalage
    Egyébként nem'tom mi értelme van ennek. Fémpénzt sokkal ritkábban hamisítanak, mert nem sok olyan címlet van aminél megéri és ahhoz is igen komoly befektetés kell.
  • Cat #14
    Ahogy olvasom, nem egy utcán álló, karját lengető rendőrről van szó, hanem a tókiói rendőrség bűnűgyi nyomozó laboratóriumának munkatársa, tehát eleve úgy vették fel, hogy végzett előtte egy normális iskolát. (Tokyo Metropolitan Police Department's Criminal Investigation Laboratory)
  • n3whous3
    Egy japán rendőr olyan programot fejlesztett ki, amely meglehetős pontossággal képes megmondani egy érméről, hogy az valódi-e vagy hamis.

LOOOOOOOOOOOOOOOOOOL
  • bandypappa
    Én azon vagyok megdöbbenve hogy erre csak most jöttek rá, vagy hogy csak most alkalmazták. Láttam a spektrumon hogy mén a futószalag rajta a sok konzervval a szorgos munkások mint a cimbalmosok mindegyiknek a fedelét megütik egy verővel és máris kiveszik a selejtet, mert annak más a hangja. Jó persze ez tömör és gyorsabb módszernek ígérkezik, mint a mikroszkópos vizsgálat, mert a hamisítvány nem olyan éles mintázatú mint az eredeti.
  • Molnibalage
    Az automaták az elektromos tulajdonságok alapján is képesek dönteni. Próbáljátok ki, hogy megmágneseztek pénzérméket és úgy dobjátok be őket! Várom a teszteredményeket. ;)
  • Epikurosz
    Csak hogy tovább fűzzem a téma Ariadné fonalát:
    Vajh mely érzékszervek jöhetnek szóba a jó pénz megkülönböztetésére a rossz píztől?

A szag biztos nem segít, mer a pénznek nincsen szaga. :-)

Megnyalni? Nane!

Marad tehát a tapizás, a látás, és a fülelés.

Szemre lehet már saccolni, bár a szem fényvesztő, így nem ad biztos támaszt.

A tappintás és a hallás tényleg jó mószernek tűnnek, de szerintem a legtutibb az, ha alkalmazod Archimédesz bátyó törvényét. Ki ismeri?
    Senki?

Íme:
    "Minden vízbemártott test, kisangyalom,
    A súlyából annyit veszt, kisangyalom,
    Mint amennyi az általa, kiszorított vízsúlya, kisangyalom."

Azonban, ezzel sem érsz semmit, ha nem tudod-- na mit?
    Hát a rót!
    :-)
  • Epikurosz
    Sztem ezt a trükköt már a középkorban ismerték.
    A körmöci aranyat - például - jó csengése különböztette meg a gagyi velenceitől.
    Nemhiába kell a mai napig ki- vagy lecsengetni a lóvét.
    Egy dörzsölt zsidó uzsorás pedig akár bele is harapott a fogaival az érmébe, és máris megvolt a szakvélemény, körmönfont és költséges tesztek nélkül. A modern ember mindent elbonyolít.
  • Anakyn
    1 és 2 forintost is kivonják... lehet csak a japó hamisitókkal kellene beszélni, és olcsóbban lehetne gyártani...

Belegondolok, mekkora üzlet lenne magyar 100-ast hamisítani...
  • Feriboy
    az automaták nem a súly alapján döntenek?
  • Kagemusha
    Amikor "a négy nyelven beszélő rendőr felsegíti a munkában megfáradt cigányt a miskolci mágnesvasútra, amelyen jómódú közalkalmazottak és tisztességes vállalkozók utaznak a korrupció miatt megbukott politikusok tárgyalására."
  • uniu
    Ha jól tudom pl.: a kávéautomaták is már rég ezt az elvet használják...
  • ziby
    Nem azt mondták hogy 1k -s programot írt, ASM -ben.
  • Szeszmester
    Hehe, aprópénzhamisító Japánok.
  • szombi
    majd ha a főnöke megtanítja