28
Vonós szakértő segítségét kérném egy hip-hop szám lekottázásához
  • Eli Jah
    Nem kell vkinek egy 100 éves Stowasser hegedű 60-ért?
    Jó pá év gitár után nekiálltam hegedűlni, gyönyörű a hangja, de vhogy mégsem az én hangszerem a hegedű :)
    [email protected]
  • BigBlackDog
    Szívesen segítek Neked,NEXT LP, ha gondolod. Lenne kedvem a dologhoz. 10. éve csellózom, és eléggé érdekel a zene. Itt az @-mail címem, ha tudsz írjál.
    [email protected]
  • htr93
    ja elolvastam mivan. bocs, dallamírás nuku
  • htr93
    őő én cselló
  • NEXT LP
    Ki próbáltam ezt az akkord dolgot egy VST-vel, amiben mind a négy említett hangszer megvan, de elég borzalmas hangja lett.
    Talán más VST-vel jobb lenne?
    Hogyan lehetek biztos abban, hogy ha esetleg mégis megkérnék valakiket, hogy játszák el igazi hangszerekkel, olyan hangja lenne az egésznek, mint amilyenre szükségem van?
    És van még egy gondom, addig amíg nem hallom egyben a vonósokat, nem tudom pontosan megmondani a dallamot sem, mert lehet, hogy itt-ott változtatnék a hangmagasságon, mivel nem tudom, hogyan fog szólni, mennyire különbözik attól amit szeretnék.

(Tele vagyok akadályokkal...)
  • NEXT LP
    Köszi, ebből már ki tudok indulni. :) (remélem)
  • uv
    nem más dallamot játszanak a vonósok, hanem más hangot.
    egy akkord 3-4 hangja van felosztva a vonósszekció hangszerei között (első hegedű, második hegedű, brácsa, cselló, esetleg bőgő), így túlképpen pl. a zongorán vagy gitáron leütött ill. pengetett akkordokat "hozzák létre" többen, hiszen a vonós hangszereken elég nehéz lenne egyszerre több hangot megszólaltatni.
    ha a szintetizátoron string beállítással leütsz mondjuk egy A-moll-t akkor tulképp ugyanazt csinálod, mint egy vonós szekció, mindegyik ujjad egy egy vonóshangszernek felel meg - logikusan a magassabb hangokat a hegedűn, míg a mélyebbeket a brácsán, csellón gyűrik.
  • NEXT LP
    Ismerem a 911tabs.com-ot, de nem találok rajta olyan tabot ami gp5 (csak gp4, gp3-at találtam) is és olyan, vagy hasonló vonós hang van benn mint ami kéne, igazából nem sok ilyen számot ismerek.
    Az RSE-t pedig még a saját tabjaimnál sem tudom bekapcsolni, pedig Guitar Pro 5-öm van. :S
    Tudnál segíteni tab keresésben?
  • Pepsi Twist
    bah ti SGsek mit nem vágtok :D nekem csak így kerekedik a szemem hogy mi ez a japán szöveg :D
  • hunbasser
    "Vonós szakértő segítségét kérném egy hip-hop szám lekottázásához"

szóval,annyi a lényeg,hogy bárki jó neked,aki tud írni/olvasni violin meg basszus kulcsban is.
  • hunbasser
    és ha megnézed,akkor meglátod,hogy hogy csinálják.utána már csak neked kell kísérletezni a hangokkal.persze nem árt,ha hívsz egy zenész és egy gp5-öt pro-n kezelő ismerősödet.a zenésznek nem kell feltétlen hegedűsnek,brácsásnak,vagy más vonóshangszeren játszó zenésznek lennie,az a lényeg,hogy ismerje a hangokat meg a violinkulcsot.

de ha még egy megoldás.vannak ilyen wav2midi konverterek: felveszed a hegedű részt dúdolva,utána kicsit állítasz rajta vmilyen audioszerkesztővel,átkonvertálod wav2mid progival és benyomod guitar proba.onnan már csinálhatod azt,hogy kifejezetten olyan hangszerre teszed,ami a vonósok hangját utánozza,vagy pedig több vonóshangszerrel csinálod meg.
  • hunbasser
    zenét írni nem nagyon tudok,régebben próbálkoztam,de én inkább csak játszani szeretem a zenét.tölts le pár olyan zenét gp fájlban,amiben van ilyen vonós rész.tudom,hogy milyenre gondolsz amúgy.

911tabs.com,ez egy jó kereső.

ebből meglátod,hogy mennyire jól is lehet megoldani a dolgot.de gp5 fájlt szedj,mivel azt már eleve gp5-tel írták,amiben van RSE,és ugye az nem hátrány...(csak azért mondom,hogy olyat szedj,mert ha a RSE be volt kapcsolva,és úgy írták a dalt,akkor nyilván jól lett megírva a szám,nem pedig úgy,hogy egyes hangzásokat plussz hangokkal akartak kipótolni,de ha nem érted,akkor ebbe nem megyek bele)
  • NEXT LP
    Nekem az is jó ha úgy lehet, a lényeg, hogy olyan legyen amilyen kell.
    Esetleg te értesz ezekhez a dolgokhoz, vagy csak mondod? Mert nagon örülnék, ha végre sikeülne.
  • hunbasser
    lehet vele olyan hangzást kelteni,hidd el.
  • NEXT LP
    Köszi, de már megvan, a 12 hsz.-nél leírtam, hogy nem elég a GP. De azért köszi.
  • John Cena
    gitar pro 5re tudok linket ha kell adj egy privit
  • NEXT LP
    Ismerem a GP5-öt és így egészben még talán le is tudnám kottázni, a gond nem ez. Ha jól sejtem azokban a számokban ahol több vonós szól egyszerre (pl.: Fort Minor - Remember The Name), ott minden hangszer más dallamot játszik más hangon és az egész együtt alkot egy megint csak más dallamot. Nos nekem csak az utóbbi van meg és már próbálkoztam VST-kel, samplerekkl is, de azt a hangzást nem sikerült elérnem amit szeretnék (bár lehet, hogy létezik ilyen, de én nem tudom hol keressem és, ha megoldható inkább igazi hangszerekkel szeretném felvenni), pedig számomra nagyon fontos lenne, hogy a lehető legjobban hasonlítson a végeredmény arra ami a fejemben szól.

A szám pedig stílusilag leginkább a fent zárójelben említett Fort Minor - Remember The Name és a Linkin Park ft. X-ecutioners - It's Going Down cíü számok keverékére hasonlít: elektromos gitár(ok), dob, vonós és egy kis DJ scrach.
  • hunbasser
    szerezd meg valahonnan a Guitar Pro 5-öt,és írd meg azzal.na persze ez így nem egyszerű,de a hegedű dallamát tudod,és így minden egyes hangot ki tudsz találni.ezzel azt akarom mondani,hogy addig próbálgatod a hangokat,amíg azt nem mondod:"áhh,na ezaz,jöhet a következő".aztán utána már csak a hangok hosszúságát kell beállítani.kis gyakorlással igen ügyesen fogod kezelni a Guitar Prot(haverom is semmi szolfés tudás nélkül pro szinten kezelte a progit,csak gyakorlás kérdése,esetleg ha nem menne,lekottázhatod bármelyik ismerősöddel,aki játszik hangszeren).

a progi nevétől ne ilyedj meg,nem csak gitár van benne,hanem az össze midis hangszer :)
  • autoszimulator
    HipHop EJay, mindenkinek bevált, prok is ezzel kenik
  • Balumann
    Hát én zeneművészeti szakközépiskolába járok szolfézs szakon, így dallamot le tudod kottázni (mi mindig írunk dallamot de zongorán játszák), de nem tudom milyen a vonós kotta sajnos. Ha csak más kulcsba kell leírni az nem probléma, mert tudom a kulcsokat.
    Ha nem olyan hosszú akkor megpróbálkozhatom lekottázni a dallamot, de ha hosszabb akkor nemhiszem h lesz időm most rá.
  • DJ RX7
    Azt nem említetted :)
  • Alexease
    A Magyar filmekhez?!
  • Casillas
    "Meg a "komolyabbb" filmzenekhez, lemezekhez sem hasznalnak valodi vonosokat."

de, sokszor.
  • Alexease
    De ha komolyan gondolod, akkor talan itt tudnak segiteni, tanacsot adni: Zenemuveszeti
  • Alexease
    A vonosokhoz, hangszereleshez nem igazan ertek, de ha jol tudom, a nagyzenekari, vonos hangszereles, foleg a felvetel eleg draga, es igen ritka. Es mivel a hip-hop mint stilus, szerintem nem annyira "komoly" - nem akarom lejaratni:) -, de ahoz, es sok hasonlohoz boven jo a MIDI/Sampler cucckban szereplo nagyzenekari hangmintak.
    Meg a "komolyabbb" filmzenekhez, lemezekhez sem hasznalnak valodi vonosokat.
  • McGrady
    szia! én nem értek a vonósokhoz, de ha a dallamot elküldöd, akkor talán le tudom neked kottázni.
  • Pepsi Twist
    Hát!

Sorry de engem általánosba 3x akartak meghúzni énekből, középsuliba meg 2x.

Sztem van itt SG-n pár teheccséges figura, főleg ilyen téren!
  • NEXT LP
    Sziasztok!
    Egy olyan ember segítségére volna szükségem, aki nagyon jól ért a vonós hangszerekhez és a kotta íráshoz.
    Én egy súlyos (ágybanfekvő) mozgássérült fiatal vagyok, nagyon kevés zenei tudással.
    Betegségem miatt rengeteg időm van és fejben írtam (többek között) egy hip-hop számot, amit nagyon szeretnék megvalósítani.
    A gondom az, hogy ebben a számban vonósok is vannak, de nem tudom pontosan hány, milyen és, hogy (egyenként) milyen dallamban játszanak, mivel csak azt tudom, hogyan szólnak egyszerre, így ha valaki(ke)t megkérnék, hogy játsza(-k) fel, nem tudnám neki(k) lekottázni az anyagot.
    Arra gondoltam segítséget kérnék valakitől, aki nagyon ért a vonósokhoz, számok/számrészletek segítségével megmutatnám, milyen hangzást szeretnék elérni, utánna pedig azt a dallamot, ahogyan az én zenémben szólna és megkérném, hogy ezek alapján segítsen lekottázni.
    Mit gondoltok, ez nagyon lehetetlen kérés?