42
Titkosírások
-
gergo85 #42 Az alábbi weboldal betekintést nyújt a titkosírások és a kriptográfia világába:
www.rejtjelezo.hu -
#41 oh, az piros pont akart lenni, lehet elírtam :P gratula hogy sikerült, és oké a jelet nem fogom használni -
zegner #40 haeztmegfejtedakkorbeirhatszmagadnakegypipospontottitkosirastanboljaescsinaljegyetehelyett
pipos pont beírva, akármi mi is az :D -
#39 Ennek a jelnek itt kultusza van, úgyhogy óvatosan használd:D -
#38 bocsi de én nem a netessel csináltam, ami istentudja milyen jeleket használ, hanem az 1. üzenetnél belinkelt táblázatot használtam, dekódolásnál se árt ha azt használod -
#37 a netes dekódoló ezt dobta ki :
gaf uof6ée(=eda)lö%dei%8aú/ nahacóa)eg*+hő&/öö#=óú=9uj&/hta/ua#dón(aeub/hóa]ieh*eúf8en*fuú -
#36 úgy látom nem nagyon akarjátok feltörni a kulcsszót :( de nmagyon sokat vesződtem míg lekódoltam, és inkább megadom a kulcsszót, csak fejtsétek meg! szóval ez az üzenet:
MEWTYQWAKIBNJHSEPSJVJMJBFXKTREYUIRSEJKQJNTGMUSFNTXLCYOGMNVSMYEFVTPBUJWUMNRSFOIYSJXWBJPQYYX
és a kulcsszó fésü, azaz ékezetek nélkül fesu -
#35 Valaki nem emlékszik hogy a nemzet aranya második részében mi volt a neve a titkosírásnak ami a film elején van? -
Petko #34 senkinek se tűnt fel hogy az a weboldalt nem is működik?
a kódolt cuccban nem lehetnek alap betűkön kívül más karakterek (ha az eredeti üzenetben is csak alap betűk vannak akkor biztos nem) a szóközt is beleveszi, azt se szabadna... meg néhány kulcsszó karakternél félreszámol... most pl. az s-et néztem meg -
#33 mármint, ha a kulcsszó HOSSZABB mint az üzenet? akkor valóban nehézkés, ha tényleg használni akarod, akkor nem elég olyan üzenet ami befér a "megszentségteleníthetetlenségeskedéseitekért" alá -
Vardar #32 Ez a Vigenere-sifre megfejthetetlen ha a kulcsszó rövidebb mint az üzenet. Egy megszentségteleníthetetlenségeskedéseitekért alá elfér egy rendes mondat. -
#31 Én egyáltalán nem értem:D:D de m1:) -
#30 Sosem lehet elég korán elkezdeni:) -
Nuki #29 Ja tényleg! Biztos Dan Brown szeretett fejtegetősdit játszani kiskorában. :D -
#28 A Da Vinci kódban elég sok rejtjelezés van -
Nuki #27 Igaz hogy nem erről szól, de vannak utalások benne ebben a témakörben.
Jó kis könyv amúgyis, ajánlom mindenkinek :) -
#26 igen :) -
Nuki #25 Valaki olvasta Dan Brown - Digitális erőd c. könyvét? :) -
#24 45ékjk?? -
#23 sghu
]7u[=78u'tg5tfy7űí74,fde -
syscoHUN #22 Azert azt nemartana tudni,hogy ez miben van kodolva,mielott nekiesik az ember egy ilyennek. -
syscoHUN #21 Ok,de en a Ceasar-rol dumaltam,es akkor amikor ez a kodolas bejott,azert mar tudtak olvasni.
Persze a mostaniak mogott mar tenyleg sok a matek,merthogy ott van a szamtek mogotte,de regen meg nem volt csak az agy. -
Szeszmester #20 Nagyon komoly matematika van a dolog mögött, akit érdekel, vegyen egy könyvet (pl: Györfi László - Győri Sándor - Vajda István - Információ- és kódelmélet ( Typotex )), mert itt nem sok dolgot fog megtudni/megérteni.
A mod(4) a legősibb kódolás, annak a megfejtése anno azért okozhatott gondot, mert a népek nemhogy modulo osztani, de még olvasni sem tudtak... -
syscoHUN #19 Mint minden kod a Ceasar es annak a durvabb valtozatai is megfejthetok,csak turelem es intuicio kell hozza(mint a kodefeltoreshez egyebkent is).
Ha nincs meg a kulcs a Ceasar-nal marpedig miert lenne meg a leggyakrabban csak a kodolt szoveg van meg a kiindulaskent figyelni kell az ismetlodo kodolt szovegben a karakterlancokat.Persze ehhez nemart ha jo hosszu a kodolt szoveg.
Kiindulasnak ennyi,innen mar sokkal konyebben megy a dolog,de ha elakadtal,akkor szolj es adok meg egy kis helpet,hogy hogyan tovabb. -
#18 van bizony! ez a Vigenere-sifre több Ceasar kód egyben [Ceasa kód: egy ABC-ben a betűket mindig valamekkora számmal eltoljuk] megadtam hogy 4 betűs a kulcsszó, tehát 4 Ceasar kódról beszélünk. Aztán a kódban lévő betűket megszámoljuk hogy hányszor szerepelnek, ezután gyakoriságanalízissel (magyarba leggyakoribb az E, aztán A, T stb.) vizsgáljuk a kódolt szöveget. Ha pl. a W sokszor szerepel feltételezzük hogy a W=E, de ha akkor a többi betű nem egyezik így próbálgatjuk tovább. Így a 4 Crasar kódból elvileg összejön a megoldás. Remélem érthető volt, ha nem akkor írj egy privátot! -
Szeszmester #17 Talán az ékezetes karakterek és számok miatt kibővítették a táblázatot. -
#16 b)oqh*;'a&%k%@=!g**ú%,(&?é q ] g;;ib%/%?c ?jba5*jéaah-6;cdijh]5jj:%r%f.;c;id-+ é éo %;%mőé -
#15 Valami módja van ennek hogy meg lehessen fejteni a kulcsszavat? -
#14 3tr5űw
xD -
#13 tetszik ez a program
+fav -
#12 MEWTYQWAKIBNJHSEPSJVJMJBFXKTREYUIRSEJKQJNTGMUSFNTXLCYOGMNVSMYEFVTPBUJWUMNRSFOIYSJXWBJPQYYX
na? ezt fejtitek? kulcsszó nélkül! :D annyit elárulok, hogy Vigenere-sifrével készült, 4 betűs a kulcsszó, a lent látható 27 betűs ABC-vel, sok sikert! -
#11 imh/ö!
:D -
#10 ja, és jó ezt így a kulcsszóval kibogarászni, vagy azzal a progival :D de úgy az igazi hogy nem tudod a kulcsszót! -
#9 [ksx3kst!gttspötygy-5hztwto3sf4w5sök : én igen ;)nem rossz progi, csak jó lenne tudni, hogy a számokat meg a jeleket hol keveri bele de a 25 betűs ABC-vel a lenti táblázattal is jó ezt csinálni -kézzel- annak is megvan a varázsa -
#8 Kulcsszó: sghu
Vigenere-sifre
[ksx3kst!gttspötygy-5hztwto3sf4w5sök -
#7 ez jó, tanultuk hálózatból:D -
#6 hát ezt majd holnap biztos megértem:D -
#5 bináris számrendszer, puskázáshoz, időpontokhoz ;) -
#4 lehet, hogy picit nyersen fogalmaztam, de neten nézz utána leírják bővebben, példákkal -
#3 Na ehhez kell egy kis idő.
Amúgy az én kedvencem mindigis a Caesar-kocka és az asbath volt