20
  • Csak Alma
    #20
    Most elmúlt közel három év. És mi lett egyszerűbb? Igaz én csak a gazdaságban szeretnék pár tízezer munkahelyet és mert magyar munkahelyet ezért nemzetközivé kéne tenni a szabadalmi bejelentést. Szabadalmi ügyvivő kell! Egy előadáson mondta a Szabadalmi Hivatal képviselője, hogy aki szabadalmat akar annak legyen sok pénze, legyen jogász, legyen közgazdász. De mit akar az ország?
  • sathinel
    #19
    Ez pont a szabad felhasználását engedi meg másoknak, és ha ebből fejlesztettél, akkor lehetővé kell tenned hogy mások is fejleszthessék igényeik szerint. Nem korlátoznak abban hogy továbbfejleszd. Ezt a fajta szabadalmat nem tartom rossznak. Bár ez nem is igazán szabadalom, csak arra van hogy ne tudd levédetni, és korlátozni másokat.
  • sathinel
    #18
    ha le van védve a linux akkor miért van minden distróban hogy ha felhasználod és továbbfejleszted, akkor fel kell tüntetni milyen rendszerből hoztad létre és ennyi elég? vagy szerverre felrakod ezen működteted a cuccaidat, és adod el a tárhelyet, stb akkor nem kell fizetni érte?

    "A licenc lényege – más szabad licencekhez hasonlóan –, hogy a mű szabadon terjeszthető (akár pénzért is) és szabadon módosítható, feltéve, hogy feltüntetik az eredeti szerzőt, és a lehetővé teszik mindenkinek a mű – módosítás esetén az új mű – GFDL szerinti felhasználását, módosítását és továbbterjesztését."

    ez mi? levédették és senki nem tud fejleszteni rá?? nézd meg az MS-t pl....
  • Bagoly000
    #17
    Én csak azt nem értem:
    Miért kérdöjelezed meg a szbadalomnak az értelmét?

    Azt mondod hogy:
    Semmi értelme nincs, max hogy megakarod magad kímélni a további fejlesztéstől, és mindenki neked fizessen ha bármi hasonlót akar csinálni.



    Hát de pont itt az értelme:
    max hogy megakarod magad kímélni a további fejlesztéstől, és mindenki neked fizessen ha bármi hasonlót akar csinálni.



    csak azt nem értem miért igy kezdödik a mondat:
    Semmi értelme nincs
  • Bagoly000
    #16
    "Azt mondod hogy kárt okoz mégis azt állítod hogy szükség van rá mert egyébként nem fejlesztenék."
    Te mondtad hogy kárt okoz. Kinek okoz kárt? a konkurenciának. nem egyértelmü? Kinek van elönye ebböl? a fejlesztöknek.

    "Az opensource hogy fejlődik?"
    hasonlicsd össze a vindows vistával aztán eldöntheted.

    "senki nem csinálja mert úgyis ellopják?"
    az is le van védetve, pénzért nem tudják eladni, de szabadon használható.

    "Hagyjuk semmit nem értessz ebből."
    miböl?

    "És megint directx-el jössz mikor már mondtam olvass utánna hogy alakították ki és hogy vágták át a játékfejlesztőket is akkoriban ezzel."
    Nem fogom elolvasni.

    "Ha ez szerinted jó, és a szabadalmak rosszak, de kell mert nem fejlesztenek néküle akkor még mindíg velem van a gond?"
    Vannak szabadalmak nyilt forráskodu rendszerekre: GNU
    http://www.gnu.org/

    "És már személyeskedni is kezdessz... kíváncsi lennék az életkorodra"
    elejétől fogva személyeskedtem. de inkább ne OFF ojjunk, hanem vitassuk meg ezt a "nagyon" érdekes témát.




    floatr:
    Most mi a baj a szabadalmi rendszerrel? Meg tudják vele védeni a legszarabbul muzsikáló üzleti modellt is :) Olyan mint a stipi-stopi, csak "felnőtteknek", éppen ezért nem árt, ha egyszerű

    ez igy igaz teljes mértékben!
  • floatr
    #15
    Most mi a baj a szabadalmi rendszerrel? Meg tudják vele védeni a legszarabbul muzsikáló üzleti modellt is :) Olyan mint a stipi-stopi, csak "felnőtteknek", éppen ezért nem árt, ha egyszerű
  • sathinel
    #14
    lol veled valami nagyon nincs rendben. Azt mondod hogy kárt okoz mégis azt állítod hogy szükség van rá mert egyébként nem fejlesztenék. Az opensource hogy fejlődik? senki nem csinálja mert úgyis ellopják? vagy az openGL? de sorolhatnám. Hagyjuk semmit nem értessz ebből. Ellentmondást én nállad látok egyszer azt mondod igazam van, aztán rögtön cáfolod hogy ha nem lenne nem fejlesztene senki. És megint directx-el jössz mikor már mondtam olvass utánna hogy alakították ki és hogy vágták át a játékfejlesztőket is akkoriban ezzel. Ha ez szerinted jó, és a szabadalmak rosszak, de kell mert nem fejlesztenek néküle akkor még mindíg velem van a gond?És már személyeskedni is kezdessz... kíváncsi lennék az életkorodra)
  • Bagoly000
    #13
    Ki nem gondolta volna hogy egy szabadalom a másik kárára van. Ezt tényleg magyarázni akartad? Szerinted ezt nem fogta még fel senki, hogyha valamit levédetsz, és más nem használhatja, akkor abból a másik nem jól jön ki?
    Mit akarsz kifejezni azon hogy nehéz a szövegértés? Írd le nekem honnan kellett volna rájönnöm, hogy a te tömör, értelmetlen szövegedböl arra jöjjek rá, hogy a szabadalom kárt okoz a másiknak. Nem is gondoltam, hogy a másiknak kárt okoz. De szerintem ezt nem is kell vitatni, mert egyértelmű. Gondolj csak bele, mi lenne ha nem lenne szabadalom. Nem lenne értelme kifejleszteni dolgokat. Ha valamit kifejlesztesz, nemlesz belöle sok pénzed, mások szabadon használhatják azt amiért te dolgoztál. Hát ez nem egyértelmű?
    Idézd légyszíves, hol mondtam azt, hogy a szabadalmak nem okoznak kárt másoknak.

    inkább én idézem magamat:
    "Mivel alkottak jót, pl directx, ami játékokhoz (jó játékokhoz) elengedhetetlen, ezért a felhasználó a megvásárlásra kényszerül, mert free rendszereken ez nem elérhető (tudtommal). "

    Nemtom miért kellett ennyi betűt pazarolnom rád.
    Nem éri meg ha te itt értetlenkedsz, a semmiért irsz.
    Olyan segg okosnak gondolod magad hogy hihetetlen.
  • sathinel
    #12
    ennyire nehéz a szövegértés vagy ennyire nem akarod megérteni hogy minden szabadalom szinte a többiek kárára van? pont azért írtam példákat hogy megértsd de nem nagyon akar menni ahogy látom a válaszaidból. Ha lessz egy kis rálátásod mert valamit létre akarsz majd hozni és nincsennek millióid, akkor rájössz mennyire fognak gátolni a szabadalmak. Ez az egéssz csak az erősebb kutya ba...-ik elvet érvényesíti. Ha neked van korszakalkotó ötleted, és tovább tudnál valamit fejleszteni, és ezáltal jobb lehetne mint az eredeti nem teheted.
  • Bagoly000
    #11
    "vagy ms-nek dolgozol vagy nem érted."
    Tanulo vagyok, nem értelek. (és sztem nem én vagyok a hülye, de egoista lehetek)

    "ha le lenne védetve akkor hogy működhet kismillió másik oldal ami videókat oszt meg? és mennyi pereskedést indítottak lopás miatt?"
    csak a youtube név van levédetve nem?

    "és mennyi pereskedést indítottak lopás miatt? "
    honnan tudjam, nemhiszem hogy youtube miatt egyet is. ha tudsz egyröl példával igazold már lécci.


    "pont azért maradtak nálluk mert valamit jobbancsinálnak mint a konkurencia."
    másik ok az is lehet hogy régebb ota van fenn a világhálon(youtube), Nem feltétlenül a legjobb, van másik is.


    "Vagy szerinted milyen elven működik a metacafe, stb olalak? mind kitalált egy teljesen új korszakalkotó megoldást???? "
    asse tom mi a az. megkérdöjeleztem?


    "Directx mikor kihozták olvass utánna néhány cikknek miket csinált az MS és hogy sajátította ki ezzel a játékokat a saját oprendszerére."
    Én nem azt mondtam hogy tisztességes modszerekkel kell csinálni dolgokat ahhoz hogy jobb legyél mint a konkurencia. Azt mondtam egyszerüen hogy egy szabadalommal sok pénzt leeht keresni.

    "Ha szerinted rossz az OpenGL akkor megkérdezném hogy miért azt használ az összes grafikus progi, munkaállomás, stb."
    Mondtam én ilyet? olvasd vissza, játékokra utaltam! Akkor már hány játékos használ directx et? a legtöbbjük!


    "Az SGI gépek szerinted mennyi directx-et használnak?"
    Honnan tudjam? ha semennyit, akkor azér nemlehet velük jáccani normális játékokkal.


    "Egyetlen gond a piac befolyásolása volt. Ez kb olyan mint ahogy a náci propaganda működött."
    Nem olyan. A nácikat ne szidd...



    Na szoval minek ide ez a sok sor.

    Azt mondtad: "Semmi értelme nincs, max hogy megakarod magad kímélni a további fejlesztéstől, és mindenki neked fizessen ha bármi hasonlót akar csinálni."
    (szabadalmakrol beszéltél asszem)

    Akkor erre montam: "Semmi értelme nincs, de azért ideirod az értelmét az egésznek.
    (...)
    A pénz"

    aztán má nemtom hogy jönnek ide a youtube meg nemtommi...
  • sathinel
    #10
    vagy ms-nek dolgozol vagy nem érted. vagy a youtube és a többi példa amit mondtam semmmit nem jelent neked? vagy a játékok amiket felsoroltam? Ha ennyire félsz hogy ellopják akkor valsz valamit rosszul csinálsz. youtube hol van levédetve? a neve max. de ha le lenne védetve akkor hogy működhet kismillió másik oldal ami videókat oszt meg? és mennyi pereskedést indítottak lopás miatt? pont azért maradtak nálluk mert valamit jobbancsinálnak mint a konkurencia. Vagy szerinted milyen elven működik a metacafe, stb olalak? mind kitalált egy teljesen új korszakalkotó megoldást???? Directx mikor kihozták olvass utánna néhány cikknek miket csinált az MS és hogy sajátította ki ezzel a játékokat a saját oprendszerére. Ha szerinted rossz az OpenGL akkor megkérdezném hogy miért azt használ az összes grafikus progi, munkaállomás, stb. Az SGI gépek szerinted mennyi directx-et használnak? Egyetlen gond a piac befolyásolása volt. Ez kb olyan mint ahogy a náci propaganda működött.
  • Bagoly000
    #9
    Idézem:
    Ha nem védeted le, de jobb terméket hozol ki mint a konkurencia, akkor úgyis hozzád fognak menni.

    Ez kicsit ellentmond a levédetett youtube -nak, directx -nek.

    Szerintem: ha nem védeted le és jobb terméket hozol ki mint a konkurencia, akkor ellpoják/lemásolják/stb. És senki nem fog fizetni a te termékedért. Nemtom mit akarsz te itt mondani.
  • sathinel
    #8
    pont jó példát hoztál fel. Amikor a directx kifejlesztését elkezdték, akkor megígérték hogy openGL részeit is beleveszik. Mindezt aztán tologatni kezdték, hogy majd belekerül, majd amikor már elegen használták, egyszercsak kijelentette az MS hogy nem lessz benne semmi OpenGL. Pedig ha bármilyen ma létező platformot, oprendszert megnézel, akkor OpenGL progik futtathatók rajtuk. Ez nem mondható el a directx-ről. volt valami ami mindenhol hazsnálható volt, és csináltak egy csak win alatt működő valamit. Nagyon jó példa arra amit írtam. És ha még emlékszel is rá akkor tudhatod hogy fizettek ha directx alá írtak egy játékot. Ezt ma már nem kell megtenniük hisz csak az ő megoldását használják már ma. A youtube mit védetett le? max a nevét? mert sok más oldal csinálja ugyanazt, de esélyük sincs beérni. Erre mondom azt hogy levédetheted, de ha gagyit csinálsz csak ezzel a lépéssel lehet elérni hogy korlátozd a többieket.
  • Bagoly000
    #7
    egy dolog: ha nem védeted le és jót alkotsz, akkor azt ellopják. de ha levédeted, akkor nemlesz olyan nagy a konkurencia.

    Azt mondod:
    Semmi értelme nincs, max hogy megakarod magad kímélni a további fejlesztéstől, és mindenki neked fizessen ha bármi hasonlót akar csinálni.

    Semmi értelme nincs, de azért ideirod az értelmét az egésznek.
    Hozzáteszem, a szoftver használatáért is fizetni kell/kéne, (pl Windows XP az vállatatoknál le van ellenörizve, szoval azok fizetnek rendesen, otthoni felhasználók nem biztos, de azis fejenként 40000 HUF), ezzel is nagyonsok pénzt szereznek...

    Mivel alkottak jót, pl directx, ami játékokhoz (jó játékokhoz) elengedhetetlen, ezért a felhasználó a megvásárlásra kényszerül, mert free rendszereken ez nem elérhető (tudtommal).
  • sathinel
    #6
    Azhogy hogy ha levédetsz minden kis hülyeséget, akkor ezen területen korlátozod a többieket. Ha nem védeted le, de jobb terméket hozol ki mint a konkurencia, akkor úgyis hozzád fognak menni. Semmi értelme nincs, max hogy megakarod magad kímélni a további fejlesztéstől, és mindenki neked fizessen ha bármi hasonlót akar csinálni.
    Mint az MS. mi ezen a nemérthető?
  • Bagoly000
    #5
    most ezzel mit akartál mondani?
  • sathinel
    #4
    másképp:
    Sokan tudják hogy néz ki egy ház, és hogy kellene megépíteni, de hány ember az aki ténylegesen fel is tudna ugyanazon alapanyagokból építeni egy normális házat? Nem az alapanyagon múlik hogy mit hozol ki belőle. És még nem is beszéltem arról hogy házat építeni, és egy felhőkarcolót(vagy bármilyen építményt ami kiemelkedik a többi közül) még kevesebben. Pedig megvannak az alapanyagok hozzá amihez bárki hozzáférhet. Mégis ez tesz valakit jó építésszé. Mint a programozás.
  • sathinel
    #3
    eh 9.3 milla ember havonta fizet a wow-ért. Ez nem kevés pénz. És ugyanilyen felülettel jöttek ki más játékok is, de azok nem lettek ennyire jók. + van hogy a motort amivel megy a game eladják. Márpedig ezzel megengedik hogy mások keressenek azzal amivel ők kerestek. Nem lophatnak el valamit ha jól csinálod és bejön a népnek. Nagyon jó példa erre a youtube is. Hány oldal próbál a nyomdokaiba lépni? és ebből mennyinek sikerült megközelíteni azt az embertömeget ami odajár? Max ha levédetsz minden utat hogy csak rajtad keresztül lehessen elérni egy megoldást, és megpróbálod uralni a világot egy téren. A skype, és más alkalmazásokra is igaz hogy vannak akik ugyanazon megoldásokkal mint mások sokkal sikeresebbek lehetnek. Pedig voltak már más voice progik előtte is. És mégis sokan őket választották, és sokan már fizetnek a szolgáltatásukért.
  • Bagoly000
    #2
    Ja, de az opensourcéval ellentétben igy van értelme kifejleszteni dolgokat gépre, amivel majd vállalatoktol sok pénzt bezsebelhetnek a fejlesztők.
  • sathinel
    #1
    játékoknál látszik hogy semmit nem ér ha levédetsz sokmindent. Pl a wow a legsikeresebb online game. Pedig a menürendszerét már rendesen lemásolták, és mindenki törekszik egy másik jól bevált játékból kivenni az ötleteket. De még így is csak néhány játéknak adatik meg hogy kategóriáján belül kiemelkedő lehessen. Kb ilyen baromságnak tartok sokminden levédését. Csak a többieket akadályozza vele az ember, és ezáltal a fejlődést korlátozza. Amerikában pont ez megy. Opensource fronton még nem láttam olyat hogy anyázná egymást két distribution. És fejlesztéseikkel egymás munkáját is segítik.